duzzza22 napisał(a):Zaznaczę sobie i spróbuję do tego zajrzeć
Zaczyna się od niechęci i trochę czasu zajmuje im, nim się dogadają
duzzza22 napisał(a):Zaznaczę sobie i spróbuję do tego zajrzeć
kejti napisał(a):aniazlipca napisał(a):Ancymmonnekk napisał(a):Sol jeśli masz na myśli książki z cyklu Poranione dusze - Reap i Raze to jest ta pani jeśli te książki Cię interesują, to gadaj z Kejti, bo ona chyba przeczytała obie, albo z Aniazlipca, bo chyba też ostatnio Reap czytała
tak czytałam serię Poranione Dusze i dla was o słabych nerwach nie polecam. Te książki są dziwno - wciągające
mnie się podobało, sporo emocji, zwłaszcza w drugiej części ale czy jakoś szczególnie płakałam to chyba nie, w pierwszej części trochę za ostre się to wszystko wydaje (miałam lekki niesmak), druga jest bardziej lajtowa i mi bardziej przypadła do gustu. Teraz czekam na trzecią część bo w drugiej końcówka była ale seria świetna i na pewno znajdzie się na mojej półce
Ancymmonnekk napisał(a):
Dawno już chciałam przeczytać tę serię S. Wolf. Jakoś tak się złożyło, że długo z tym zwlekałam czując irracjonalny strach przed tymi książkami. Ale jak już zaczęłam czytać pierwszą część to można powiedzieć, że wpadłam jak śliwka w kompot.
Seria składa się z trzech części. W pierwszej poznajemy głównych bohaterów. Isis jest zakręconą, inteligentną i zadziorną nastolatką. Przez swojego byłego chłopaka (którego chętnie nazwałabym słowem “ch**”) schudła, pozornie radząc sobie z krzywdą jaka ją spotkała z jego strony. Isis w tzw. “gębie" jest mocno wygadana, pewna siebie i zaczepna. Są to jednak tylko pozory, bo w głębi duszy bohaterka sobie kompletnie nie radzi. W swojej głowie nadal waży 40 kilogramów więcej, ciągle boi się swojego byłego, i nie radzi sobie ze swoimi traumami. Co nie przeszkadza jej w tym, by bronić wszystkich wkoło i zachowywać się jak odpowiedzialny rodzic względem swojej pogubionej w życiu matki. Isis poznaje tajemniczego, zimnego jak lód, przystojnego i niedostępnego Jacka.
Nasz bohater też nie jest typowym nastolatkiem. Inteligentny, dojrzały, walczący ze skłonnościami do przemocy. Jego tajemnice oraz dramatyczne zdarzenia sprzed 4 lat napędzają akcję powieści (oraz nienawiść ze strony Isis). To była niechęć od pierwszego wejrzenia. Takie odpychanie, przyciąganie, odpychanie, przyciąganie. I tak przez 3 części. Wszystko by było idealnie, gdyby nie to, że moim zdaniem te powieści są "przemyślane".Dużo w nich emocji głównych bohaterów, mniej samych bezpośrednich relacji między nimi. Jakby się tak częściej spotykali i po prostu ze sobą pogadali, a mniej rozkminiali w swoich umysłach to by było super.
Pierwsza część jest moim zdaniem najlepsza. Oni mocno drą koty, poznajemy głównych bohaterów, oraz (także ważnych dla historii) bohaterów drugoplanowych. Sporo się dzieje. Druga część trochę mi się dłużyła i skupiła się zbyt mocno na wydarzeniach sprzed lat. Trzecia część też ciężko się rozkręcała, ale potem jak już pyknęło, to byłam w szoku jak się wszystko szybko potoczyło. Moim zdaniem zbyt szybko, przez to mało realnie, po tych wszystkich wcześniejszych wydarzeniach, ale był HEA a to najważniejsze.
Myślę, że warto. Chociażby ze względu na głównych bohaterów, którym nie można odmówić charyzmy.
Dla mnie całościowo 7/10.
Ancymmonnekk napisał(a):Wiesz co. Ja jestem wkurzona. Bo jak mi się coś podoba, aSpoiler:
Nie wiem ile jestem w stanie przyjąć na klatę. Ale doczytałam do końca, nawet się podobało, wciągnęło mnie, więc chyba jest spoko
Księżycowa Kawa napisał(a):Może jak będzie w bibliotece, bo raczej nie będę tego szukać.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości