Teraz jest 22 listopada 2024, o 15:32

Young Adult + New Adult

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 27 października 2017, o 17:29

duzzza22 napisał(a):Zaznaczę sobie i spróbuję do tego zajrzeć :D

Zaczyna się od niechęci i trochę czasu zajmuje im, nim się dogadają :evillaugh:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: J.Ward, L.Howard, K.Ashley, Krentz/Quick, S.Brown

Post przez aleqsia » 9 listopada 2017, o 01:05

kejti napisał(a):
aniazlipca napisał(a):
Ancymmonnekk napisał(a):Sol jeśli masz na myśli książki z cyklu Poranione dusze - Reap i Raze to jest ta pani ;) jeśli te książki Cię interesują, to gadaj z Kejti, bo ona chyba przeczytała obie, albo z Aniazlipca, bo chyba też ostatnio Reap czytała ;)

tak czytałam serię Poranione Dusze i dla was o słabych nerwach nie polecam. Te książki są dziwno - wciągające :wink:

mnie się podobało, sporo emocji, zwłaszcza w drugiej części ale czy jakoś szczególnie płakałam to chyba nie, w pierwszej części trochę za ostre się to wszystko wydaje (miałam lekki niesmak), druga jest bardziej lajtowa i mi bardziej przypadła do gustu. Teraz czekam na trzecią część bo w drugiej końcówka była :ohlala: ale seria świetna i na pewno znajdzie się na mojej półce :yes:

Skonczylam Reap. I chcialam kilka slow dodac. Jakos umialam sie zdystansować od nieludzkiego traktowania bohatera, warunkow w jakich byl przetrzymywany czy tresowania jak psa. Uwolnienie przez Luke malo prawdopodobne ale do przelkniecia, wiadomo na potrzeby fabuly, zeby ksiazka byla dluzsza czesto bohater jest po przejsciach. Ale to czego tu nie moglam zrozumiec to postawa bohaterki. Rodziny sie nie wybiera, ale zeby dobrowolnie godzic sie na to jak postepuje ojciec, brat, wujek itp. uczestniczyc w tym i jeszcze czerpac korzysci z tego to dla mnie za wiele. Ona tak wsiakla w ten caly klan, ze nie widziala w zachowaniu nic nienormalnego, nieetycznego. Natomiast podczas pobytu w domku, gdzie przywoza Zaala widac ze odroznia dobro od zla ma ludzkie odczucia. Nie potrafie sobie wyobrazic jak mozna na dluzsza mete tak udawac/nie byc swiadomym, czy jak to nazwac

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer, Judith McNaught, Lisa Kleypas, SEP

Post przez Ancymonek » 24 listopada 2017, o 18:33

ObrazekObrazekObrazek

Dawno już chciałam przeczytać tę serię S. Wolf. Jakoś tak się złożyło, że długo z tym zwlekałam czując irracjonalny strach przed tymi książkami. Ale jak już zaczęłam czytać pierwszą część to można powiedzieć, że wpadłam jak śliwka w kompot.

Seria składa się z trzech części. W pierwszej poznajemy głównych bohaterów. Isis jest zakręconą, inteligentną i zadziorną nastolatką. Przez swojego byłego chłopaka (którego chętnie nazwałabym słowem “ch**”) schudła, pozornie radząc sobie z krzywdą jaka ją spotkała z jego strony. Isis w tzw. “gębie" jest mocno wygadana, pewna siebie i zaczepna. Są to jednak tylko pozory, bo w głębi duszy bohaterka sobie kompletnie nie radzi. W swojej głowie nadal waży 40 kilogramów więcej, ciągle boi się swojego byłego, i nie radzi sobie ze swoimi traumami. Co nie przeszkadza jej w tym, by bronić wszystkich wkoło i zachowywać się jak odpowiedzialny rodzic względem swojej pogubionej w życiu matki. Isis poznaje tajemniczego, zimnego jak lód, przystojnego i niedostępnego Jacka.

Nasz bohater też nie jest typowym nastolatkiem. Inteligentny, dojrzały, walczący ze skłonnościami do przemocy. Jego tajemnice oraz dramatyczne zdarzenia sprzed 4 lat napędzają akcję powieści (oraz nienawiść ze strony Isis). To była niechęć od pierwszego wejrzenia. Takie odpychanie, przyciąganie, odpychanie, przyciąganie. I tak przez 3 części. Wszystko by było idealnie, gdyby nie to, że moim zdaniem te powieści są "przemyślane".Dużo w nich emocji głównych bohaterów, mniej samych bezpośrednich relacji między nimi. Jakby się tak częściej spotykali i po prostu ze sobą pogadali, a mniej rozkminiali w swoich umysłach to by było super.

Pierwsza część jest moim zdaniem najlepsza. Oni mocno drą koty, poznajemy głównych bohaterów, oraz (także ważnych dla historii) bohaterów drugoplanowych. Sporo się dzieje. Druga część trochę mi się dłużyła i skupiła się zbyt mocno na wydarzeniach sprzed lat. Trzecia część też ciężko się rozkręcała, ale potem jak już pyknęło, to byłam w szoku jak się wszystko szybko potoczyło. Moim zdaniem zbyt szybko, przez to mało realnie, po tych wszystkich wcześniejszych wydarzeniach, ale był HEA a to najważniejsze.

Myślę, że warto. Chociażby ze względu na głównych bohaterów, którym nie można odmówić charyzmy.
Dla mnie całościowo 7/10.
"(...)Jeżeli książki, to te, które można unieść w pamięci(...)"

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 24 listopada 2017, o 19:01

Dla mnie też najlepsza była jedynka :) Tylko czytałam ją chyba w kwietniu i już o niektórych sprawach i osobach, np: o Nożowniku, totalnie zapomniałam :P
Dwójka była dziwna, ale potraktowałam ją jako taką 'przejściówkę'. Zresztą klimatem nawet mi odpowiadała, bo była jeszcze podobna do jedynki. Natomiast trójka to już inna bajka i raczej nie moja.
Spoiler:

Post przez Ancymonek » 24 listopada 2017, o 19:14

Nożownik był the best :mrgreen:

Dwójkę też traktowałam jako przejściówkę typu "muszę czytnąć, żeby wziąć się za trójkę".

Mnie ta 3 nawet się podobała, ale faktycznie za dużo
Spoiler:

Ogólnie mi się bardzo pomysł podobał, bohaterowie, potencjał. Chociaż trochę autorka to spitoliła ;)

Post przez Papaveryna » 24 listopada 2017, o 19:27

Spoiler:

Ja jestem pewnie dziwna, ale mnie te książki mocno przypominały opowiadania fanowskie, ale takie nieco wyższych lotów :P Przez to chyba i tak wiele rzeczy byłam w stanie przyjąć na klatę. Bo normalnie, to tak łatwo by nie poszło :shades:

Post przez Ancymonek » 24 listopada 2017, o 21:36

Wiesz co. Ja jestem wkurzona. Bo jak mi się coś podoba, a
Spoiler:

Nie wiem ile jestem w stanie przyjąć na klatę. Ale doczytałam do końca, nawet się podobało, wciągnęło mnie, więc chyba jest spoko :D

Ulubiona autorka/autor: Nora Roberts

Post przez aniazlipca » 24 listopada 2017, o 22:11

Ancymmonnekk napisał(a):ObrazekObrazekObrazek

Dawno już chciałam przeczytać tę serię S. Wolf. Jakoś tak się złożyło, że długo z tym zwlekałam czując irracjonalny strach przed tymi książkami. Ale jak już zaczęłam czytać pierwszą część to można powiedzieć, że wpadłam jak śliwka w kompot.

Seria składa się z trzech części. W pierwszej poznajemy głównych bohaterów. Isis jest zakręconą, inteligentną i zadziorną nastolatką. Przez swojego byłego chłopaka (którego chętnie nazwałabym słowem “ch**”) schudła, pozornie radząc sobie z krzywdą jaka ją spotkała z jego strony. Isis w tzw. “gębie" jest mocno wygadana, pewna siebie i zaczepna. Są to jednak tylko pozory, bo w głębi duszy bohaterka sobie kompletnie nie radzi. W swojej głowie nadal waży 40 kilogramów więcej, ciągle boi się swojego byłego, i nie radzi sobie ze swoimi traumami. Co nie przeszkadza jej w tym, by bronić wszystkich wkoło i zachowywać się jak odpowiedzialny rodzic względem swojej pogubionej w życiu matki. Isis poznaje tajemniczego, zimnego jak lód, przystojnego i niedostępnego Jacka.

Nasz bohater też nie jest typowym nastolatkiem. Inteligentny, dojrzały, walczący ze skłonnościami do przemocy. Jego tajemnice oraz dramatyczne zdarzenia sprzed 4 lat napędzają akcję powieści (oraz nienawiść ze strony Isis). To była niechęć od pierwszego wejrzenia. Takie odpychanie, przyciąganie, odpychanie, przyciąganie. I tak przez 3 części. Wszystko by było idealnie, gdyby nie to, że moim zdaniem te powieści są "przemyślane".Dużo w nich emocji głównych bohaterów, mniej samych bezpośrednich relacji między nimi. Jakby się tak częściej spotykali i po prostu ze sobą pogadali, a mniej rozkminiali w swoich umysłach to by było super.

Pierwsza część jest moim zdaniem najlepsza. Oni mocno drą koty, poznajemy głównych bohaterów, oraz (także ważnych dla historii) bohaterów drugoplanowych. Sporo się dzieje. Druga część trochę mi się dłużyła i skupiła się zbyt mocno na wydarzeniach sprzed lat. Trzecia część też ciężko się rozkręcała, ale potem jak już pyknęło, to byłam w szoku jak się wszystko szybko potoczyło. Moim zdaniem zbyt szybko, przez to mało realnie, po tych wszystkich wcześniejszych wydarzeniach, ale był HEA a to najważniejsze.

Myślę, że warto. Chociażby ze względu na głównych bohaterów, którym nie można odmówić charyzmy.
Dla mnie całościowo 7/10.

Dawno temu czytałam całą tą serię i moje uwielbienie dla Isis i jej przemądrzałej buzi nie zniknęło. Też przymykałam oko na niektóre rzeczy (jak to w książkach), ale Isis to jedna z moich ulubionych postaci w książkach :wink:
“Mercy laughed. “You have to excuse them—boys suffer from an incurable disability.”
“What?”
“Testosterone.”

Nalini Singh, Branded by Fire

Post przez Księżycowa Kawa » 24 listopada 2017, o 22:23

To znaczy, że to jest o jednej parze?
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez Ancymonek » 24 listopada 2017, o 22:55

Tak, to jest o jednej parze, ale
Spoiler:

Aniu rozumiem Cię, bo pomimo niedociągnięć i mojego wkurzania się, ta seria bardzo mnie wciągnęła i dobrze mi się to czytało, a Isis była nie do podrobienia :lol:

Post przez Księżycowa Kawa » 24 listopada 2017, o 23:04

hmmm jeszcze się zastanowię.
Denis Diderot

*
*

Post przez Ancymonek » 24 listopada 2017, o 23:10

Spróbuj kiedyś. Albo wciagnie, albo odrzucisz w kąt i nie będziesz chciała tykać nawet kijem przez szmatę :P

Seria na pewno jest mocno specyficzna, zwłaszcza bohaterka ;)

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 24 listopada 2017, o 23:10

A ja raczej nie będę miała tego dylematu ;)

Post przez Księżycowa Kawa » 24 listopada 2017, o 23:50

Może jak będzie w bibliotece, bo raczej nie będę tego szukać.
Denis Diderot

*
*

Post przez Papaveryna » 25 listopada 2017, o 00:27

Ancymmonnekk napisał(a):Wiesz co. Ja jestem wkurzona. Bo jak mi się coś podoba, a
Spoiler:

Nie wiem ile jestem w stanie przyjąć na klatę. Ale doczytałam do końca, nawet się podobało, wciągnęło mnie, więc chyba jest spoko :D

Też jestem wkurzona :? Ale tak się często dzieje, jeśli jest więcej niż jedna część o tych samych ludziach :bezradny:

Spoiler:

Post przez Ancymonek » 25 listopada 2017, o 10:42

Księżycowa Kawa napisał(a):Może jak będzie w bibliotece, bo raczej nie będę tego szukać.

Jeśli nie jesteś przekonana, to chyba najlepsza opcja Kawo ;) ale ciekawa jestem co Ty byś powiedziała o tej książce :]

Very coś jest w tym co piszesz. Dla mnie ta dwójka i trójka mogłyby być połączone i każda mniejsza o połowę ;) wiem, że w 3 akcja dzieje się na uczelni, po dramatozie itp, ale mogła po prostu autorka podzielić tę dwójkę na "przed" i "po".

Spoiler:

Post przez Papaveryna » 25 listopada 2017, o 18:31

Spoiler:

Post przez Ancymonek » 25 listopada 2017, o 18:43

Spoiler:

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 25 listopada 2017, o 22:45

Też nie jestem zadowolona z tego, że
Spoiler:
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez Ancymonek » 26 listopada 2017, o 00:25

To widzę, że nie tylko nam z Very nie przypadło to do gustu ;)

Ale wiesz co, mnie nawet nie chodzi o to Lia, że to
Spoiler:

Post przez Papaveryna » 26 listopada 2017, o 00:52

Spoiler:

Post przez Ancymonek » 26 listopada 2017, o 12:01

Spoiler:

Ja sobie może też kiedyś czytnę jedynkę jeszcze raz i trójkę, ale jej drugą połowę :hyhy:

Post przez Papaveryna » 26 listopada 2017, o 19:38

Spoiler:

Post przez Ancymonek » 27 listopada 2017, o 09:40

No właśnie! To tak jakby wiesz,
Spoiler:

Post przez Papaveryna » 27 listopada 2017, o 10:15

Spoiler: