Teraz jest 23 listopada 2024, o 04:42

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 13 listopada 2017, o 22:18

W polskich "Kauflandach" je często widzę.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 13 listopada 2017, o 22:46

Za pierniczki czas już się wziąć, tylko jakoś składników nie mogę skompletować. No i dobrego miodu od zaprzyjaźnionego pszczelarza mi szkoda do pierniczków, więc muszę ruszyć swoje przyciężkie cztery litery i zawlec tyłek na bazar po "ichni" miód. Krajankę marcepanową też przydałoby się już zrobić, bo ona lubi swoje odleżeć w puszce. :mysli:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 4786
Dołączył(a): 29 sierpnia 2017, o 08:25
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 14 listopada 2017, o 08:48

Właśnie w weekend mówiłam moim dziewczynom, że trzeba się pomału brać za pierniczki :hihi:
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 14 listopada 2017, o 12:22

Ja zacznę dopiero w pierwszy weekend grudnia :-D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 4786
Dołączył(a): 29 sierpnia 2017, o 08:25
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Anne Golon, Sylvain Reynard

Post przez Karina32 » 14 listopada 2017, o 12:30

My w zeszłym roku robiłyśmy trzy soboty pod rząd, więc tym razem wolę zacząć wcześniej :) A do Świąt i tak nie za wiele zostało :hihi:
"Każda książka pozwala nam na nowe marzenia." - Emma Chase

https://www.instagram.com/ksiazkowe_romanse/

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 15 listopada 2017, o 17:38

Byłam wczoraj w Pepco i kiku i są te "cosie" do nadziewania ale one nie mają jakiś super cienkich końców i nie są górą plastikowe tylko chyba z jakiegoś materiału taka tuba to to? Bo jeszcze nie kupiłam ..

Wczoraj również w Tesco kupiłam sobie pierniczki korzenne, które zjedliśmy od razu całe że narobiłam sobie smaka na pierniczki z imbirem i \ chyba zrobię a na święta też zaczynam od pierwszego weekendu grudnia pieczenie :yes:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 15 listopada 2017, o 17:43

Kiaro to nie będzie igła jak od strzykawki tylko taki dzióbek z dziurką około 3 mm.
wyglądem to przypomina strzykawkę. Ale jak kupisz sobie wielorazowy rękaw cukierniczy, czyli taki trójkątny worek to też powinno dać radę. I pewnie coś takiego widziałaś w Pepco ;) tym też można. Z tym że szprycą będzie Ci łatwiej ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 15 listopada 2017, o 17:48

No właśnie! Ja chcę szpryce. A te końcówki to nie szkodzi że plastikowe?
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 15 listopada 2017, o 17:49

nie szkodzi ;)
byle plastik był porządny, oglądaj dobrze i już ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 17 listopada 2017, o 14:37

Wczorajsze wypieki na 70-tkę teścia :mrgreen:

Troszkę zmieniłam przepis Ewy i zamiast masła z cynamonem i jabłek dałam taki ser jak na sernik na zimno robię, czyli pół kostki sera, żółtko i cukier i do tego rodzynki( ja nie lubię ale teść uwielbia)

Wyszło tak i było pycha
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 17 listopada 2017, o 15:01

super Kiaro ;)
wygląda mega apetycznie ;) chociaż skoro rodzynki to i ja bym nie lubiła :P
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 5914
Dołączył(a): 18 listopada 2015, o 18:19
Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 17 listopada 2017, o 19:32

Też nie lubię, chociaż do sernika daję i mnie potem w zęby kłują :hihi:

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 17 listopada 2017, o 22:57

Uwielbiam rodzynki i choćby dla nich zjadłabym to ciasto. Ale ser też mnie przekonuje. Mniam...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 17 listopada 2017, o 23:15

:mrgreen:

Gio ja to samo ale ja jeszcze do sernika daję bakalie, figi skórkę pomarańczową a tego wszystkiego też nie lubię no ale czego się nie robi na bliskich :mrgreen:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 20 listopada 2017, o 12:19

Pysznie wyglądają :drool:

A u mnie był Królewiec :mrgreen: Tylko z polewą miałam problem :zalamka: Co ja się namęczyłam, żeby ona chciała zastygnąć :zalamka: Kupiłam kiepską czekoladę, a raczej lepszej jakości czekolada na polewę mi się nie sprawdziła :zalamka: Nie ma to jak zwykłe Wedlowskie czekolady, z nimi takich problemów nie ma. No i efekt jest taki, że polewa w końcu mi popękała :shit:
CAM04263.jpg

CAM04266.jpg


Ciasto Królewiec robiłam z tego przepisu...
https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ ... -krolewiec
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 20 listopada 2017, o 12:21

No, no, apetycznie wygląda.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 20 listopada 2017, o 13:01

ślinka mi cieknie :drool:
Duz, to musiało być zabójczo smaczne :hyhy:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 20 listopada 2017, o 15:17

duzzza22 napisał(a):No i efekt jest taki, że polewa w końcu mi popękała :shit:

Tak ma również swój urok.
Bardzo smakowicie wygląda.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 20 listopada 2017, o 18:19

Pyszne było :D
Nigdy nie robiłam kruchego spodu z miodem, muszę to na przyszłość wypróbować do innego ciasta, bo naprawdę jest pyszne :-D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 20 listopada 2017, o 19:50

Brzmi smakowicie i mnie kusi.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 20 listopada 2017, o 22:29

tego królewicza to bym zjadła...Sama robię rzadko,bo tylko ja w domu jestem jego amatorką,dzieciaki nie bardzo go lubią...no a dla siebie to nie zrobię,bobym się później w drzwi nie zmieściła...
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 20 listopada 2017, o 23:29

Ale zarąbiste ciacho!!

Weź daj spokój ja na te popękania w ogóle uwagi nie zwróciłam i tak do brzucha idzie a temu to chyba wszystko jedno :evillaugh:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 29641
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:17
Lokalizacja: Pozostanę tam, gdzie jestem.
Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 21 listopada 2017, o 00:11

fajne takie... a ja żem myślałam że takie ma być popękane. ;P
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 21 listopada 2017, o 00:27

Kiara napisał(a): i tak do brzucha idzie a temu to chyba wszystko jedno :evillaugh:

właśnie ! <bravo>
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 21 listopada 2017, o 08:28

Duzz, następnym razem spróbuj zrobić taką polewę -

Polewa czekoladowa z Domowych wypieków:

Składniki:

● 100g masła lub margaryny
● 50g kakao
● 120g cukru pudru
● 4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny) Lepiej użyć masła!


Sposób przygotowania:

1. Cukier puder najlepiej przesiać, żeby był gładki.
2. Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka).
Jeśli sie rozwarstwi dodać żółtko, wymieszać - powinno być okej.

To jest naprawdę świetna polewa czekoladowa do ciast. Jest błyszcząca, miękka i dobrze pokrywa ciasto. Do tego jest mocno kakaowa, ciemna i bardzo szybka w wykonaniu.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości