Teraz jest 22 listopada 2024, o 12:12

Podróżujemy: porady i opowieści

Zdrowie, pielęgnacja, edukacja, zakupy, podróże

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 2 kwietnia 2017, o 15:35

Nasza dzisiejsza wycieczka w góry. Miejsce nazywa się Eggekollen, zaledwie 6 km od naszego mieszkania. Pod górę pół godzinki się idzie. Teraz mnie łydki bolą. :P Spociłam się okrutnie, bo górka konkretna. Poza tym jest już ciepło w Norwegii choć na poboczach wciąż śnieg leżał, co zresztą widać na niektórych zdjęciach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 2 kwietnia 2017, o 15:41

Jakie widoki. :bigeyes:
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 2 kwietnia 2017, o 16:33

Ale mieliście widoki! Warto się wybrać na taki spacer. I odrobina śniegu :wink:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: Krentz

Post przez szuwarek » 2 kwietnia 2017, o 18:11

Kawko - cudnie.. kurcze, góry górom nierówne i niepodobne :-)

Ja tylko powiem, ze odkryłam nowe miasto na mojej liście top - gdzie bym mogła mieszkać. Berlin. Z jego architekturą, spokojem, ruchem ulicznym :-) i KaDeWe :-)
a wczoraj zbudziłam się po szkoleniu z takim widokiem w Istebnej
Obrazek
ale skarżysz się czy chwalisz - bo nie wiem jak reagować

Post przez Kawka » 2 kwietnia 2017, o 18:30

Dzięki Dziewczyny. Dla mnie góry wszystkie wyglądają tak samo. :P Wchodzisz na górę, żeby się przekonać, że na dole było fajnie. :hyhy: A tak na serio czasem lubię sobie połazić po górkach, ale po tylu latach jeżdżenia w góry i mieszkania w górach, wolę turystykę typu: morze i plaża.

Szuwarku - też miałaś fajny widok.

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 2 kwietnia 2017, o 19:59

Kawo wow ale fajna wycieczka :shock:
Szuwarku bardzo ładny widok :smile:
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 2 kwietnia 2017, o 20:29

Dziewczynki piękne widoki :)

Post przez szuwarek » 2 kwietnia 2017, o 20:31

Kawko - hihi dla mnie tak samo:-) a jak jest wagonik to lepiej wjechać :-))

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 2 kwietnia 2017, o 22:21

Kawko super zdjęcia :)
szuwarek, w sumie nie zwiedziłam Berlina i mam niesmak po tym jak mnie okradli w metro gdy byłam przejazdem ale Dusseldorf uwielbiam :bigeyes: więc rozumiem co czujesz :)

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Post przez Księżycowa Kawa » 2 kwietnia 2017, o 23:14

Chętnie bym zobaczyła Berlin :)
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 3 kwietnia 2017, o 11:25

:bigeyes: ja chcę do Norwegii! Ta przestrzeń, te chmury, no wszystko! Zakochałam się!

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 4 kwietnia 2017, o 13:57

Piękne widoki dziewczynki :)
Powaliło mnie 5 zdjęcie Kawki, przepiękne jest :-D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Kawka » 4 kwietnia 2017, o 19:58

Dzięki Dziewczyny.

Post przez szuwarek » 4 kwietnia 2017, o 21:08

Kawo - myślę, że spodobałby Ci się.

Ulubiona autorka/autor: Garwood, SEP, McNaught i wiele innych...

Post przez rewela » 8 listopada 2017, o 21:09

hej Dziewczyny, chciałam Wam opowiedzieć o pewnym szalonym rewelkowym wyjeździe :) co prawda miał on miejsce prawie 3 tygodnie temu, a może to już nawet 4 tygodnie...ale ja ostatnio na nic nie mam czasu, a naprawdę fajnie byłoby Wam opowiedzieć o pewnych możliwościach :)
Chcecie poznać Pragę? Kochane nic trudnego :D
w te wakacje miałam przyjemność przejazdem być w Pradze i powiem szczerze zakochałam się! niestety, byłam tam z 6ciolatkiem, który był niezłym upierdkiem: mama bolą mnie nogi, mama ja chce do pana z bańkami, mama chcę do Maca..no było jak było! ale postanowiłam, że jeszcze w tym roku pojadę do Pragi! i udało się! wzięłam męża, wzięłam starszą siostrę i wybraliśmy się na wycieczkę :P
wyjechaliśmy Polskim Busem z Wrocławia o 00.20 i o 4.40 byliśmy w Pradze przy Dworcu Autobusowym na Florenc. Na początku kilka problemów, bo nie mieliśmy drobnych koron czeskich, a na toaletę by się przydały, ale po 45 min poszukiwań rozwiązania udało się znaleźć miejsce gdzie rozmieniliśmy grubszą kasę i już był luzik :) teraz zakup biletu dobowego i można ruszać :D co prawda o 6 rano ciemno jak cholercia, ale na HRADCZANY się wybraliśmy :D po kontroli nas wpuszczono i byliśmy pierwszymi turystami w tym niesamowitym miejscu (a powiem Wam, że strażnik na przejściu był miodzio, mój mąż był zazdrosny, kiedy mówiłam, że fajnie byłoby się poddać głębszej kontroli :P )
wiecie jak cudownie zwiedzać miejsce tak bardzo uczęszczane przez turystów kiedy ICH nie ma? :D SUPER! no koło 11 to już tłumy się pojawiły na praskich ulicach..ale to nie zmienia faktu, że jest klimat... tylko zakochać się i umrzeć szczęśliwym :P
spędziliśmy całą sobotę w Pradze, a to naprawdę wystarczy, żeby zobaczyć to co najwspanialsze i rozochocić się na następny wyjazd :D bilet dobowy na komunikację miejską rozwiązuje problem, a że w Pradze tylko 3 linie metra można jeździć i jeździć :D
My wymyśliliśmy, że tematem naszej wycieczki jest nakręcenie naszego wideo do Never tear us apart zespołu INXS ale mieliśmy ubaw :D a jak teraz oglądamy nasze dzieło jest niezła komedia :D
około godziny 22.00 był już niezły kryzys, bo jednak noc wcześniej jazda, potem cały dzień chodzenia... ale spokojnie..o 00.15 autobus do Wrocka i około 5.00 byliśmy na miejscu. Godzina później pociąg do Rawicza i około 7 rano skończyła się weekendowa praska wyprawa.. Dziewczyny! powiem Wam, fajnie spełniać swoje pragnienia!
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Post przez Dorotka » 8 listopada 2017, o 22:04

Świetne fotki, Rewelo, a ta pierwsza jest wręcz bajkowa.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez Alias » 8 listopada 2017, o 22:28

Pierwsze zdjęcie cudne :)
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 8 listopada 2017, o 22:35

Mi się marzy Praga już od dawna. Może jakoś w przyszłym roku...

Post przez Księżycowa Kawa » 9 listopada 2017, o 01:23

Mam podobnie, w tym roku było blisko – wystarczyło olać pracę, ale jakoś na to się nie zdobyłam.
Denis Diderot

*
*

Post przez Dorotka » 9 listopada 2017, o 07:53

Jeszcze tam nie byłam, a przecież Praga jest tak niedaleko...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 9 listopada 2017, o 08:56

Ja byłam w tym roku i faktycznie jest tam pięknie. :bigeyes:

I też mnie trochę zszokowało, że w niedzielę rano turyści pojawiają się tak późno. Do ok. 10.30 było bardzo mało ludzi w mieście.

Post przez szuwarek » 9 listopada 2017, o 09:18

Moi znajomi - z uwagi na fundusze - bardzo dużo podróżują na takie krótkie wyjazdy, w tym Praga z biura podrózy PKS. Wkleje wam przykład od nas , z Bielska. Może u was tez takie działa. Warunki całkiem dobre, wiadomo, ze nie ma wtedy kosztów mega noclegów. Intensywnie ale naprawdę dużo zwiedzania.
http://docplayer.pl/15952928-Wycieczki- ... ytowe.html

ja za dwa tygodnie na Fuerventurę :wesoły: 6 dni ciepła :hyhy: :wesoły:

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 9 listopada 2017, o 09:28

Ale Ci zazdroszczę. :smile:

Cenowo u Was jest korzystniej. My we wrześniu byliśmy na dwudniowym wyjeździe integracyjnym w Pradze z lokalnym biurem podróży i kosztowało to 650 zł od osoby. A hotel w Pradze był tragiczny, w Polsce był w porządku. Nawet spotkaliśmy w nim gwiazdę Pierwszej miłości. :evillaugh:

Ulubiona autorka/autor: Garwood, SEP, McNaught i wiele innych...

Post przez rewela » 9 listopada 2017, o 21:35

nie wspomniałam, że z Wrocka do Pragi tam i z powrotem za autobus 130 zł. Do tego 110 koron co jest jakieś 20 zł za bilet dobowy i można szaleć po Pradze :D

Księżycowa Kawa napisał(a):Chętnie bym zobaczyła Berlin :)

Kawo Berlin zaliczyłam przy okazji Woodstocku w Kostrzynie :P też na zasadzie jednodniowej przygody :D więc trzeba jechać do Kostrzyna i tratata:D Brandenburgenticket czy jakoś tak się nazywał bilet, na 5 osób za jakieś 30 Euro i można nim dojechać do Berlina. A później po całym Berlinie poruszać się wszelaką komunikacją :D fajna przygoda :D w Berlinie zaczęłam zakochiwać się w moim mężu :P

Post przez Kawka » 9 listopada 2017, o 22:21

Rewelo - fajne foty i fajny kierunek na wycieczkę. Wstyd się przyznać, ale w Czechach jeszcze nie byłam.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kącik Porad Wszelakich