Teraz jest 22 listopada 2024, o 11:49

Święta na Forum przez cały rok: rozmowy i inspiracje

Romansoholiczne inspiracje: prezenty, dekoracje, przepisy na Święta, przydatne linki | Boże Narodzenie – Nowy Rok – Walentynki – WIELKANOC – Halloween i wiele innych

Halloween — Zaduszki — Jesienne święta

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Święta na Forum przez cały rok: rozmowy i inspiracje

Post przez Fringilla » 31 października 2017, o 21:34

Obrazek
Miasto lampionów; autor: Neville Wootton / Flickr

Święta, Święta... przez cały rok.

W dziale Magia Świąt zapraszamy do świątecznych rozmów - od Bożego Narodzenia przez Nowy Rok, Walentynki, Wielkanoc i co tam jeszcze obchodzimy: jak Święta spędzamy, jak się do nich przygotowujemy, co stwarza dla nas świąteczną atmosferę na Forum i poza nim.
W poniższym temacie będziemy też informować o świątecznych zabawach awatarowych i konkursach.

Ponadto mamy bardziej specjalistyczno-poradnicze tematy :)

Dekoracje świąteczne
Świąteczne smakołyki
Pomysł na świąteczny prezent

oraz
Lektury na Święta

Dlaczego BETA?
To nowy działa, więc wspólnie nad nim pracujemy - mile widziane wszelkiego rodzaju propozycje, czego potrzebuje, jak go ulepszyć i co jeszcze można w nim umieścić.

Moderatorem opiekującym się działem jest Lucy.
Pytania techniczne prosimy kierować do Lucy i Dorotki.

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 3 listopada 2017, o 22:35

to może tak na wstęp i zachętę klasyk i szlagier świąteczny :mrgreen:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 3 listopada 2017, o 23:02

Bez niego nie ma świąt :love:

a tu nasza kultowa piosenka :evillaugh:

Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Dorotka » 4 listopada 2017, o 23:20

Oj, u mnie nic się nie włącza. Widzę tylko czarne plamy.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez Lucy » 5 listopada 2017, o 00:47

Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 5 listopada 2017, o 19:11

Jest info, że odtwarzanie tylko na YT ;)

Jeżelu taki komunikat się nie pojawia, Dorotko, a tylko ciemny ekran, to znaczy, że masz coś zablokowanego w przeglądarce
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Dorotka » 5 listopada 2017, o 22:06

A wiesz, Fri, że to możliwe. :mysli: Ale ostatnio dość często zawiesza mi się Internet, gdy korzystam z YT.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 6 listopada 2017, o 14:36

Lista świątecznych hallmarkowych filmów, które kiedyś podrzucałam w temacie Warto czy nie warto obejrzeć.
Podawałam chyba tylko angielskie tytuły, ale zapewne niektóre można znaleźć z lektorem czy napisami w PL. Może komuś się przyda i ktoś się na coś skusi. :wink:
http://www.romansoholiczki.pl/viewtopic ... 2#p1004032
http://www.romansoholiczki.pl/viewtopic ... 0#p1015080
http://www.romansoholiczki.pl/viewtopic ... 4#p1031254
http://www.romansoholiczki.pl/viewtopic ... 1#p1086901

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Lucy » 7 listopada 2017, o 01:53

Dzięki duzz :*
niektóre znalazłam z lektorem i tu wkleiłam ,a po drodze wpadłam jeszcze na inne filmy.

''Wymarzony książę''
https://images-na.ssl-images-amazon.com ... 00_AL_.jpg

Emma Bennett (Viva Bianca), właścicielka małej restauracji, wychowuje swoją nastoletnią siostrę Alice (Brittany Beery). Pewnego dnia poznaje niezwykle czarującego mężczyznę, w którym się zakochuje. Okazuje się, że to książę Dunkun (Kirk Barker), który żeni się w Boże Narodzenie. Ich romans kończy się i książę wraca do domu, by wypełnić swój obowiązek. Jednak magia świąt Bożego Narodzenia doda mu odwagi, by przeciwstawić się despotycznej matce (Kelly LeBrock) i podążyć za głosem serca.

Spoiler:

''Świąteczne drzewko''
http://1.fwcdn.pl/po/46/65/684665/7561059.2.jpg

Elise MacReynolds nie znosi Bożego Narodzenia. Kojarzy jej się ono bowiem ze znienawidzoną doroczną uliczną sprzedażą choinek, którą zajmuje się jej rodzina. Kiedy jednak jej ojciec łamie nogę, a ona traci pracę, Elise zgadza po raz ostatni pomóc w tym przedsięwzięciu.

Spoiler:

''Świąteczna Parada''
https://images-na.ssl-images-amazon.com ... 68_AL_.jpg
Hailee Anderson (AnnaLynne McCord), gwiazda telewizyjna, zostaje publicznie upokorzona przez narzeczonego. Zdesperowana kobieta trafia wówczas do małego miasteczka. Na miejscu angażuje się w pomoc dzieciom w przygotowaniu świątecznej parady.

Spoiler:

''Świąteczna zamiana''
Tydzień przed Gwiazdką Paula (Nicole Eggert) przechodzi kryzys. Jest załamana, bo nie ma z czego zapłacić rachunków, kupić świątecznych prezentów, a życie jakie wiedzie nie spełniło jej oczekiwań. Kiedy do miasta przybywa jej ukochany ze szkoły, Nick (Brett Le Bourveau), zaczyna się zastanawiać czy nie podjęła złej decyzji. Jak wyglądałoby jej życie, gdyby na bal maturalny wybrała się z Nickiem, a nie z Gary'm (Bret Anthony) jej obecnym mężem. W magiczny sposób spełnia się jej świąteczne życzenie i zostaje żoną Nicka. Jednak jej życie, choć w luksusie i wszelkich wygodach, nie jest dokładnie takie jak sobie wyobrażała. Zaczyna tęsknić za mężem i córkami...

Spoiler:

''Świąteczne Zaręczyny''
http://1.fwcdn.pl/po/42/95/614295/7509230.2.jpg

30-letnia Hilary całe życie spędziła na dogadzaniu rodzicom. Jednym z wymogów, jakie zostały przed kobietą postawione, było godne zamążpójście. Hilary cieszy się, że jest zaręczona z prawnikiem, Jason'em, którego ma zamiar wkrótce przedstawić rodzicom. Wszystko zmienia się, gdy kobieta traci pracę a zaraz później Jason porzuca ją.
Spoiler:

''Świąteczny Pocałunek''
http://1.fwcdn.pl/po/76/89/607689/7485201.2.jpg

Wendy to młoda projektantka z pasją. Licząc na szybki sukces, kobieta zostaje asystentką jednej z najbardziej prestiżowych autorek w branży. Pewnego wieczoru Wendy zostaje uwięziona w windzie z nieznajomym mężczyzną. Między parą wytwarza się specyficzna więź, która prowadzi ich do namiętnego pocałunku. Kiedy drzwi windy się otwierają, Wendy ucieka przed mężczyzną.

Spoiler:

''Święta na Alasce''
http://1.fwcdn.pl/po/77/12/727712/7655916.2.jpg

Dr Lauren Brunell od zawsze pragnęła pójść w ślady ojca i zostać chirurgiem. Jej plany krzyżują się kiedy nie dostaje się na wymarzone stypendium. Oczekując na liście rezerwowych decyduje się przyjąć stanowisko głównego lekarza w małym, odległym miasteczku Garland na Alasce. Tam spotyka przystojnego Andy'ego , który uczy ją czerpania radości z życia oraz jego ojca, Franka (Brian Doyle-Murray), skrywającego pewną tajemnicę. Gdy Lauren jest bliska rozwiązania zagadki otrzymuje wiadomość, która zmusi ją do podjęcia jednej z najważniejszych decyzji w życiu.

Spoiler:

''Królewskie święta''

Książę Leopold, dziedzic tronu Cordinia, chce poślubić swoją miłość Emily Taylor młodą, skromną krawcową z Filadelfii. Ale matka Leopolda, Królowa Isadora ma inne plany dla swojego syna...

Spoiler:

Post przez •Sol• » 7 listopada 2017, o 11:29

jeszcze bardzo fajny jest:
Świąteczna pomyłka http://www.filmweb.pl/film/%C5%9Awi%C4% ... 013-695565

Post przez Duzzz » 7 listopada 2017, o 12:44

O! Racja. Też to oglądałam i też mi się podobało :mrgreen: Ach ta zbieżność imion i nazwisk :hihi:

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez •Sol• » 7 listopada 2017, o 13:34

tak, potrafi namieszać :D
ale klimat ma super ten film. W sumie lepszy niż np niektóre ze znanymi aktorami ;)

Post przez Lucy » 7 listopada 2017, o 19:38

Oglądałam wczoraj ''Święta na Alasce'' i mam trochę mieszane uczucia :wink: Wiadomo,że nie ma co spodziewać się filmu na miarę Oscara. Facet mi nie odpowiadał (taki ciepłe kluchy), a bohaterka wiecznie miała skwaszoną minę. Aplikowała tylko do jednego szpitala, ponieważ jej ojciec miał tam chody i była pewna, że załatwi jej posadę. Kiedy się okazało, że jest ktoś lepszy, to wzięła co zostało i wyjechała do małego miasteczka na Alasce. Miejsce jak z obrazka, mili ludzie, własny domek, a ona ciągle niezadowolona.
Końcówka i jej przemiana jakoś do mnie nie przemówiła.

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 8 listopada 2017, o 02:29

Ojej, jak dużo świątecznych filmów. Muszę sobie coś obejrzeć.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 10 listopada 2017, o 21:33

jak mogłyście nie wspomnieć o filmie,bez którego nie ma świąt w Polsce?Oczywiście o Kevina mi chodzi :evillaugh:
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez Lucy » 10 listopada 2017, o 21:45

My wyszukaliśmy filmy nieznane , a przynajmniej szerokiej publiczności :P

Post przez Janka » 11 listopada 2017, o 01:38

Lucy napisał(a):Oglądałam wczoraj ''Święta na Alasce'' i mam trochę mieszane uczucia :wink:

Wybrałam sobie do obejrzenia albo ''Świąteczny Pocałunek'', albo ''Święta na Alasce''. Więc skoro ten drugi "jest mieszany", to spróbuję pierwszy. Może będzie miło.
Obrazek

Post przez Duzzz » 11 listopada 2017, o 16:08

Mi się Święta na Alasce podobały, prawda brakuje temu czegoś jeszcze, ale przypominało mi to troszkę historię z innych filmów, szczególnie jednego z Renee Zellweger. Gdzie ona została przez firmę wysłana do jakiegoś małego miasteczka by zamknąć jakąś fabrykę, w końcu fabryka produkowała tapiokę :hihi: A film zwał się Za jakie grzechy :wink:
http://www.filmweb.pl/film/Za+jakie+grzechy-2009-468990
Z tym, że Zellweger jest tak sztywna, że kogoś może to razić, mnie na dłuższą metę jakoś to nie przeszkadzało :P

Post przez Janka » 11 listopada 2017, o 16:17

Obejrzałam wczoraj połowę ''Świątecznego Pocałunku''. Muszę dziś dokończyć.
Milusie jest, tylko mam problem z głównym bohaterem, bo nie wygląda zgodnie z moim gustem.
On jest tylko sześć lat starszy od dziewczyny, a ja ich odbieram jakby to było dziecko i dojrzały mężczyzna.
Obrazek

Post przez Lucy » 14 listopada 2017, o 13:26

Post przez Janka » 14 listopada 2017, o 16:36

Ciekawe, czy u mnie też będzie.
Też sobie nie umiem wyobrazić Świąt bez tych filmów.
Życzyłabym sobie też dwie pierwsze "Szklane pułapki".
Obrazek

Post przez Lucy » 14 listopada 2017, o 23:44

Ja też :disgust: kiedyś puszczali co roku,a teraz już nie.

Post przez Janka » 15 listopada 2017, o 00:35

U mnie też nie. Zamiast zaoszczędzić na grudzień, to rzucali je już w październiku.
Ale w tym roku chyba jeszcze nie było, więc mam szansę.
Obrazek

Post przez Lucy » 18 listopada 2017, o 19:02

•Sol• napisał(a):jeszcze bardzo fajny jest:
Świąteczna pomyłka http://www.filmweb.pl/film/%C5%9Awi%C4% ... 013-695565

Obejrzałam i super był :hihi:

A to ,to jakiś koszmar ''Wymarzony książę''. Pierwszy raz mi się zdarzyło zasypiać na filmie.
Serio :ohlala: sama się przestraszyłam ,jak mi łeb zaczynała latać w dół. Nadmienię, że siedziałam ,a nie leżałam.
A już pokonała mnie matka głównego bohatera,która tak była zbotoksowana ,że przypominała jakąś herod babę. :ohlala:

Post przez Janka » 19 listopada 2017, o 16:57

Chyba sobie puszczę kawałek ''Wymarzonego księcia'', żeby zobaczyć ten botoks.
Obrazek

Następna strona

Powrót do Magia Świąt!