Teraz jest 23 listopada 2024, o 09:12

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 29641
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:17
Lokalizacja: Pozostanę tam, gdzie jestem.
Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 18 października 2017, o 18:02

Lucy napisał(a):
LiaMort napisał(a):
Lucy napisał(a):Ja robiłam w sobotę to : https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/ ... e=5A7E1F70

A co to?. ;D


Z tego przepisu skorzystałam ,tylko musiałam troszkę zmodyfikować,ponieważ nie miałam takiej dużej formy. :P
http://durszlak.pl/przepis/teczowa-babk ... zowa-babka

:bigeyes: dzięki Lucy.. :D fajnie to wygląda.;P
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 20 października 2017, o 15:12

Duzz ja co prawda lubię chrust tylko na ciepło ale i ten wygląda smakowicie :drool:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 20 października 2017, o 17:32

A ja nie przepadam za faworkami. Oczywiście zjem, jeśli ktoś mi je podstawi pod nos, ale żebym specjalnie je smażyła albo nawet poszła po nie do cukierni to nie. Ale za to kocham miłością wielką rurki z bitą śmietaną [Boże, jak dawno nie jadłam dobrych rurek z bitą śmietaną], rogaliki z dowolnym nadzieniem i ciasto drożdżowe - koniecznie z rodzynkami i kruszonką.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 20 października 2017, o 21:33

Dorotka umiesz robić rurki z kremem?
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 20 października 2017, o 22:08

Jeśli użyjesz gotowego ciasta francuskiego to nie jest to zbytnio skomplikowane. Ciasto należy pokroić wzdłuż krótszego boku na paski, potem każdy z pasków trzeba nawinąć na specjalne metalowe foremki do rurek, tak by ciasto lekko na siebie nachodziło, z wierzchu posmarować je rozmąconym jajkiem i fru do piekarnika. Tu masz to dokładnie wytłumaczone i pokazane - http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/ ... eSupport=1

Ale ja tym razem mam ochotę na waflowe rurki z bitą śmietaną, takie kupne. Najlepsze rurki były kiedyś, dawno temu, na warszawskiej Pradze, w pobliżu bazaru Różyckiego. Ach, co to był za smak.....
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 2067
Dołączył(a): 12 stycznia 2013, o 18:17
Ulubiona autorka/autor: McNaught/Howard/Brown/Andrews/Robb

Post przez faris » 20 października 2017, o 23:09

Chyba każde miasto ma takie miejsce gdzie było coś dobrego. W Rzeszowie też była taka cukiernio kawiarnia, "żółta", która miał przepyszne rurki z kremem. Cukiernia nadal istnieje ale rurki już nie takie. A każdy ze znajomych, z różnych miejsc rozsianych po mieście kojarzy to miejsce właśnie bo rurki tam najlepsze były.

A ja w domu robię ciasto do tych rurek, nie lubię francuskiego.

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 21 października 2017, o 12:32

Albo można kupić gotowe rurki :evillaugh:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 21 października 2017, o 14:50

A jakie ciasto robisz do rurek, Faris?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 23 października 2017, o 10:40

JA lubię rurki z waflem, nie lubię francuskiego ciasta :]
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 23 października 2017, o 11:45

rurki tylko z waflem :drool:
rety już z 10 lat nie jadłam rurek z kremem...
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 23 października 2017, o 11:59

Nawet nie mam co wam zazdrościć, bo rurek nie lubię. :evillaugh: Ulżyło mi :hihi:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 23 października 2017, o 13:23

Ja też wolę rurki waflowe, ale rurki waflowe też bywają różne i od ich smaku wiele zależy. Mam taki punkt koło siebie, gdzie sprzedają rurki z bitą śmietaną, ale wieki już ich nie kupowałam. Chyba muszę to nadrobić. :mysli:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 23 października 2017, o 14:18

Przez uzależnienie od rurek z bitą śmietaną muszę wszystkie urlopy spędzać zawsze w tym samym miejscu, koło lodziarni z najlepszymi rurkami w Polsce.
Lodziarnia była niedawno wystawiona na sprzedaż i całkiem serio zastanawiałam się, czy jej nie kupić.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 23 października 2017, o 15:10

A gdzie są te najlepsze rurki w Polsce? Konkrety poproszę. Adres znaczy się i to dokładny, bo może kiedyś zdarzy mi się tam zawitać.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 23 października 2017, o 15:14

Nie powiem. To moja tajemnica.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 23 października 2017, o 17:07

Eeee, to po co robisz nam smaka. :ermm:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 26 października 2017, o 16:31

Sobie narobiłam jeszcze większego smaka na rurki.
Mój F. zaczyna zaraz urlop i tak sobie myślę, czyby nie skoczyć z nim na rurki.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 2 listopada 2017, o 19:04

Ostatnio piekę non stop tartę z jabłkami tu jedna z 6, które upiekłam w ostatnim czasie :mrgreen:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 2 listopada 2017, o 23:10

Kiaro, ślicznie wygląda, jak kwiatek.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 2 listopada 2017, o 23:46

A z czego ona jest?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 3 listopada 2017, o 12:08

Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 3 listopada 2017, o 12:11

Kiaro brzmi mega smacznie i wygląda tak że mi ślinka cieknie :drool:

mnie chodzą po głowie chruściki teraz.
Znaczy już od dłuższego czasu, tylko samej mi się jakoś niekoniecznie chce robić ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 3 listopada 2017, o 12:16

hmmm ja to jakoś nie potrafię zjeść chrustu wcześniej niż w karnawale no jakoś tak smaka nie mam, co innego pączki :drool:

tylko nigdy nie robiłam i boję się, że mi nie wyjdą :bezradny:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 3 listopada 2017, o 12:29

u mnie chust tylko jesienią/zimą, latem nie wchodzi.
A pączki to cały rok prawda. Najbardziej takie gorące z Jarmarku Dominikańskiego :still_dreaming:

Kiaro, kruche ciasto umiesz robić, na chrust musisz dać mniej cukru, potem solidnie mu wtłuc, pokroić i smażyć ;)
nic trudnego ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 3 listopada 2017, o 13:12

I dodać spirytusu :wink:

Kiaro, pysznie wygląda ta tarta :bigeyes:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości