Teraz jest 23 listopada 2024, o 08:57

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 10 października 2017, o 11:28

Och, to ja kocham marynowane grzybki, ale muszą być w lekkiej zalewie octowej. Pożeram zawartość całego słoika na raz.
Zrobiłam też już moją ulubioną paprykę w zalewie miodowej i leczo w słoikach, bo papryka jest teraz taka tania, że aż sama się prosi, żeby ją przerobić. :mrgreen:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 10 października 2017, o 11:40

Mi się one po prostu przejadły, wolę je w sałatce grzybowej też marynowanej :D
Mój za to same marynowane uwielbia :D

Papryka w tym roku rzeczywiście cenowo jest nisko i też skorzystałam :D Spiżarka uzupełniona :-D

Edit: A taką sałatkę grzybową robiłam w tym roku...
Tylko ja kroiłam wszystko w kostkę ;)
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ ... -na-zime-2

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 10 października 2017, o 13:22

Ciekawy przepis. Trzeba go będzie wykorzystać w przyszłym roku, bo w tym to już chyba koniec grzybów.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 11 października 2017, o 13:28

Wczoraj dostałam jeszcze dwa wiadra grzybów :hihi:
Więc jeszcze sałatki troszkę na pewno zrobię :)
A sałatka pyszna, polecam! :D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 11 października 2017, o 14:11

Oj, to zazdroszczę ci grzybów. Gdybym miała, to z pewnością bym je jeszcze przerobiła.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 11 października 2017, o 14:19

też zazdroszczę grzybów.
U nas totalnie nie było jak i kiedy. Jak będąc w domu chciałam z dziadkiem jechać to się rozłożyłam chorobow :ermm:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 2461
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:18
Lokalizacja: piernikowe miasto
Ulubiona autorka/autor: Garwood, Nora Roberts

Post przez ewajoanna23 » 11 października 2017, o 19:55

Dorotka napisał(a):Och, to ja kocham marynowane grzybki, ale muszą być w lekkiej zalewie octowej. Pożeram zawartość całego słoika na raz.
Zrobiłam też już moją ulubioną paprykę w zalewie miodowej i leczo w słoikach, bo papryka jest teraz taka tania, że aż sama się prosi, żeby ją przerobić. :mrgreen:

Hm.papryka mowisz :P Ja zrobiłam w kechupie ,a można wiedzieć jak robi się w zalewie miodowe bo brzmi ciekawie :P

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 11 października 2017, o 20:19

Paprykę w miodowej marynacie robi się bardzo prosto. Tu jest przepis - viewtopic.php?f=13&t=154&start=3075
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 2461
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:18
Lokalizacja: piernikowe miasto
Ulubiona autorka/autor: Garwood, Nora Roberts

Post przez ewajoanna23 » 11 października 2017, o 22:50

Dziękuję, mam dostać paprykę to jeszcze sobie zrobię.Chociaz zapierałam się, już nic więcej w tym roku nie zrobię :wink:

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 21 października 2017, o 19:07

Potrzebuje szybko jakiś dobry przepis na zupę dyniową.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 21 października 2017, o 19:15

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 21 października 2017, o 20:33

Ja robię zupę z dyni bardziej na ostro. Do dyni dorzucam czerwoną paprykę i papryczkę chilli. Papryka dodatkowo podbija kolor dyni i jest ładna pomarańczowa zupa-krem.
Możesz zrobić z dodatkiem samej papryki czerwonej i pewnie też będzie dobra. Do tego, sól, pieprz i wszytko.
Do tego jakieś prażone ziarna, np. słonecznika i jakiś ptysiowy groszek czy grzanki i pyszna zupa-krem jest :)

Kiedyś robiłam wersje na słodko z mlekiem kokosowym, ale było to dla mnie za bardzo 'budyniowe' i zaprzestałam :P

W temacie powinno być kilka przepisów. Wpisz w wyszukiwarkę forumową, może Ci coś wyskoczy ;)

Edit: Znalazłam link z propozycjami zup.
viewtopic.php?p=993727#p993727
Z tych przepisów robiłam chyba wszystkie i została w menu u nas ta z papryką, ale zmodyfikowana, bo do zupy daję samą paprykę i dynię, z przypraw daję tylko ostrą/słodką paprykę, pieprz i sól ;)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 22 października 2017, o 17:39

Ja to robię całkiem inaczej :wink: w jednym garnku gotuję włoszczyznę ,a w drugim pokrojoną dynię.Kiedy warzywa są miękkie ,to wyciągam je i blenduje. Wkładam z powrotem do ''rosołu'' i tam później ląduje też papka z dyni.Wszystko mieszam (warto najpierw popróbować ,a nie dawać całej dyni).Sól, pieprz,papryka i to wszystko.
Tak było w zeszłym roku
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 23 października 2017, o 10:36

Dziękuję kochane :*

Lucy wygląda pysznie :smile:

Zrobiłam zupę i wyszła mi bardzo dobra niestety zagalopowałam się z wodą no i zamiast kremu wyszła mi zupa no ale wiem na przyszłość, ze trzeba dać tej wody mniej :mrgreen:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 23 października 2017, o 11:19

Albo w innym garnuszku zagotuj ziemniaki i ugotowane dorzuć do zupy i zblenduj ;)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 23 października 2017, o 11:46

Gesslerowa ostatnio podawała sposób na zagęszczenie - do zupy zetrzeć jednego surowego ziemniaka albo kawałek selera albo pietruszkę ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 23 października 2017, o 11:58

Ja wrzucam gotowane ziemniaki, surowe i gotowane w dyniowej jakoś mi nie pasują. :bezradny:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 23 października 2017, o 12:01

gotowane zagęszczają solidnie czy tak trzeba sporo dać?
nigdy nie próbowałam blendować ziemniaków do zupy ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 23 października 2017, o 12:03

Zagęszczają. Wydaje mi się, że chyba tak samo. Ale znowu ja surowych nie daję, bo one zawsze wyciągną smak zupy :/ Więc daję tylko gotowane oddzielnie.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 23 października 2017, o 12:14

o proszę to o tym już się Madzia nie zająknęła :]
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 23 października 2017, o 12:16

Ziemniaki np. dajesz surowe jak przesolisz zupę. Wtedy ona już nie jest przesolona :lol: Więc o tym trzeba pamiętać jak się gotuje np. zupy-kremy i chce dac ziemniaki. :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 23 października 2017, o 12:31

ten sposób znałam :P
ale wiesz co, nie skojarzyłam że ziemniaki mogą cały smak popsuć, nie tylko odsolić.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 23 października 2017, o 12:38

Może całego nie :hihi: Ale troszkę go zmieniają :wink: Chodź może każdy to inaczej wyczuwa :hihi:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 2 listopada 2017, o 23:57

Z mojej ''kociej dyni''wyczarowałam placki (było o wiele więcej i nic już nie zostało :heh: ) i keczup.
Jutro jeszcze zrobię zupkę.

Obrazek

Obrazek
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 3 listopada 2017, o 12:06

Lucy wygląda wspaniale nie dziwie się , że chodliwy towar :evillaugh:
Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości