A sprawdź książki o Rohanach Anne Stuart jak radzi Viperina
Książę ciemnościFrancja, Anglia, początek XIX wieku
Siostry Harriman nie z własnej woli wiodły upokarzającą i nędzną egzystencję. Zostały na nią skazane przez swoją matkę, lady Caroline, która porzuciwszy ich ojca, często zmieniała kochanków i oddawała się hazardowi. Z czasem straciła niemal wszystkie pieniądze i, poważnie chora, wraz z córkami zamieszkała w podłej dzielnicy Paryża. Starsza z sióstr, Elinor, usiłowała nie dopuścić do katastrofy, a jednak do niej doszło. Pewnego dnia lady Caroline zniknęła, zabierając kwotę odłożoną na czarną godzinę. Elinor zmartwiała, gdy ustaliła, że matka pojechała do pałacu hrabiego Francisa Rohana, organizatora niesławnych przyjęć, na które ściągali tłumnie zblazowani arystokraci. Ruszyła śladem matki, lecz sytuacja się skomplikowała, gdy już na miejscu zwrócił na nią uwagę hrabia Rohan.
RyzykantkaAnglia, XIX wiek
Charlotte Spenser pozbyła się złudzeń co do korzystnej odmiany swojego losu. W sferach, w których się obracała, panna na wydaniu powinna być ładna, bogata i mieć rozległe koligacje. Tymczasem ona egzystowała dzięki hojności zamożnej kuzynki, a jej wygląd był daleki od obowiązującego ideału. Rozsądek kazał Charlotte zaakceptować status niezbyt atrakcyjnej ubogiej krewnej, jednak emocje od czasu do czasu wymykały się spod kontroli. Zakochała się w Adrianie Rohanie, wyrafinowanym uwodzicielu, którego spotykała w towarzystwie. Gdy wskutek szczególnego zbiegu okoliczności znaleźli się sam na sam, Charlotte zgodziła się na wspólną noc, aby zachować jej wspomnienie na całe życie. Tymczasem zblazowanemu Adrianowi, który zmieniał kobiety jak rękawiczki, ta jedna noc nie wystarczyła…
Bez tchuMiranda Rohan wskutek niefortunnego romansu traci honor i zostaje wykluczona z londyńskiego towarzystwa. Odkrywa dobre strony swojego położenia – nareszcie jest wolna od ciążących zasad i konwenansów. Może decydować o własnym życiu i cieszyć się wolnością. Dzięki wsparciu kochającej rodziny nie czuje, aby cokolwiek utraciła.
Lady Miranda nie wie, jednak że romans i usunięcie jej z elity były elementem starannie zaplanowanej intrygi Luciena de Malheura, zwanego Skorpionem. Nienawidzi on rodziny Rohanów, obwiniając najstarszego brata Mirandy o samobójczą śmierć swojej siostry.
Widząc, że pierwszą intrygą nie osiągnął celu, tym razem bierze sprawy we własne ręce. Doprowadza do wypadku powozu, którym podróżuje Miranda. Udając wybawiciela, zamierza zaskarbić sobie jej przyjaźń, by później w niecny sposób ją wykorzystać. Nie przewiduje jednak, że sam padnie ofiarą swojej intrygi…
to by najbardziej pasowało, w Bez wstydu nie ma porwania bohaterki, jeszcze znalazłam:
Gra o szczęścieDumna i piękna lady Ariel D'Archer z podniesionym czołem znosi pogardę, z jaka traktuje ją społeczeństwo. Ufa, ze mimo zrujnowanej reputacji w jej sercu może jeszcze zagością miłość i nie godzi się na wymuszone małżeństwo. Okazuje się, że człowiek, który chce ja wybawią z kłopotów porywa ją i bierze za zakładniczkę.
A może to
Z dala od wrzosowisk, tylko tu nie ma porwania, za to jest gwałt na samym początku, wymuszone małżeństwo potem bohaterka chce zostać kurtyzaną i jest na jakimś przyjęciu gdzie się "szuka" kochanków
Dziś już nie szukam, bo ogłupiałam całkiem. Swojej o architekcie też nie znalazłam, już zaczynam myśleć, że coś sobie uroiłam