Teraz jest 22 listopada 2024, o 10:15

Romans + fantastyka

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 25 września 2017, o 12:02

Toż pisałam, że bohaterzy mieli swoje HEA, mimo wszystko, chociaż osobiście miałabym ochotę na więcej. Dla mnie to znaczy, że będzie kontynuacja, bo to jest zbyt dobre, aby tak zwyczajnie porzucać. Po prostu to wszystko jest zbyt rozwinięte, aby zamykać w trzech tomach.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 25 września 2017, o 12:37

Z tego co wiem ma być 7 części, więc nie wszystko skończone. ;)
Tutaj nie odczuwa się tego wieku Szczypto. ;)
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez Księżycowa Kawa » 25 września 2017, o 12:51

Nie sprawdzałam, ale dobrze zakładałam. To ma sen. Możliwe, że u nas za wcześnie określono to mianem trylogii :roll:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 25 września 2017, o 14:23

A i widzicie to zmienia postać rzeczy :P Poczekam aż wszystkie będą. Chodź może zerknę czy są w oryginale :wink:

Edit: I widzę, że w oryginale też jeszcze poczekamy na kolejne części.
https://www.goodreads.com/series/114498-the-bone-season

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 25 września 2017, o 18:14

Moje dziecię czytali jeśli dobrze kojarzę. I jeśli nie nie mylę to pochłonęła choć rzeczywiście mówiła o wyższej półce. Mi zabronila aż nie będzie wszystkiego bo ponoć znając mnie szlak mnie trafi ;)
Ale krzyczała że warto :)

Post przez Księżycowa Kawa » 27 września 2017, o 00:00

Według mnie można czytać tak, jak jest, ale co tam ja wiem? :bezradny:
Denis Diderot

*
*

Post przez Duzzz » 27 września 2017, o 11:52

Kawo, żeby nie było, zarezerwowałam w biblio pierwszy tom, więc chyba jednak przekonywująca jesteś :evillaugh:

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Księżycowa Kawa » 27 września 2017, o 12:32

Cieszy mnie to, że ktoś jednak zwraca uwagę na to, co mam do powiedzenia :)
Denis Diderot

*
*

Post przez klarek » 27 września 2017, o 15:44

Powiedziałabym że zwrócić nie jest taka wielka sztuka. Za to zapamiętać i wziąć po uwagę co ktos mowi, to już co innego. I to akurat ci się udaje :)

Post przez Księżycowa Kawa » 28 września 2017, o 11:12

Dzięki. Chociaż zwykle mam wrażenie, że jestem niezauważalna :hyhy:
Denis Diderot

*
*

Post przez Księżycowa Kawa » 3 grudnia 2017, o 20:39

„Porwana pieśniarka” Danielle L. Jensen – miałam o tym wspomnieć już jakiś czas temu, tylko ciągle coś mi stawało na drodze. Naprawdę nieźle pomyślana historia. Cécile de Troyes okazuje się bohaterką przedsiębiorczą, która nie poddaje się losowi. Walczy. Romans jest całkiem istotny, lecz jakoś mnie nie do końca przekonuje. To znaczy, początek jest w porządku, później też może być, szczególnie gdy walczą z niemożliwym niejako wrogowie, następnie zaczyna się nieco rozmazywać. Później jednak jakoś nie do końca trafia do mnie Cécile swoim zachowaniem. Wydaje mi się to w pewien sposób rozchwiane. Niemniej jednak interesuje mnie, co dalej fabularnie. Pomysł na trolle okazał się ciekawy, a zatem warto sprawdzić, co z tego wyniknie. Póki co, nie trafiłam na kolejny tom.
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 3 grudnia 2017, o 21:04

Zapisałam sobie. Ja wszystko co związane z fantastyka biorę.

Post przez klarek » 3 grudnia 2017, o 21:08

Szczypto, to podobnie jak i ja :evillaugh:

Post przez LiaMort » 3 grudnia 2017, o 21:16

U mnie już zaliczone wszystkie 3 części. ;)
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez klarek » 3 grudnia 2017, o 21:34

Ja stanęłam chyba pod koniec drugiej hmmm Ale tak naprawdę nie wiem czemu hmmm

Post przez Księżycowa Kawa » 3 grudnia 2017, o 21:59

W tej historii?

LiaMort napisał(a):U mnie już zaliczone wszystkie 3 części. ;)

Jak było?
Denis Diderot

*
*

Post przez klarek » 3 grudnia 2017, o 22:02

Tak. Wydaje mi się, że zresztą pisałam o tym na forum. Tylko teraz zastanawiam się czy skończyłam całość czy nie hmmm
Do pewnego momentu pamiętam bardzo dobrze, potem już nie bardzo ;) A czytałam, bo wydaje mi się że Lia podrzuciła ten tytuł mojej Małej, a ja tak przy okazji ;)

Post przez LiaMort » 3 grudnia 2017, o 23:21

A podrzuciłam Aralek. ;)

Jak dla mnie bardzo dobrze Kawo... ;) uwielbiam tę historię i bohaterów. :)
RM 

Post przez Duzzz » 4 grudnia 2017, o 18:39

Polecał mi to ktoś, ale wtedy jakoś nie mogłam się zdecydować. Trzeba było od razu brać :hihi:

Post przez Księżycowa Kawa » 4 grudnia 2017, o 20:54

Szkoda, że nie mam pod ręką kolejnych tomów.
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: Sandra Brown

Post przez gonia » 9 grudnia 2017, o 02:55

Księżycowa Kawa napisał(a):Dzięki. Chociaż zwykle mam wrażenie, że jestem niezauważalna :hyhy:

Czas żniw po Twojej rekomendacji też sobie zapisałam :) a teraz dorzucam do listy jeszcze tę Pieśniarkę

Ostatnio trochę buszowałam w fantastyce wydanej u nas i pierwsze plony są takie:

Pocałunek Kier Lynn Raven

Przy pomocy podstępu Mordan, pierwszy dowódca armii wojowniczych Kierów, dostaje w swe ręce młodą Lijanas z ludu Nivardów. Na polecenie swojego władcy Haffrena ma dostarczyć uzdrowicielkę na dwór królewski. Lijanas myśli jednak tylko o jednym - o ucieczce. Lecz gdy poznaje bliżej Mordana - słynnego "Krwawego Wilka" - ten zaczyna ją coraz bardziej pociągać. A on odczuwa to samo w stosunku do niej. Obydwoje czeka jednak śmiertelna niespodzianka..

Nie ma w tej książce czegoś powalającego, o czym jeszcze nie czytałam, pewne rzeczy są przewidywalne, ale to co jest zostało zgrabnie wymieszane i efekt końcowy jest bardzo dobry, moim zdaniem. Ja czytałam z zainteresowaniem i często trudno było mi się oderwać.Nawet zajrzałam na A. z myślą o zakupie, niestety, to unikat i w tej chwili jej nie ma. Jeśli nie czytałyście to myślę, że warto zerknąć, może Wam też się spodoba ja w każdym razie polecam każdemu, kto lubi fantasy, przygodę i wolno rozwijający się romans.

Ta autorka ma jeszcze cykl Pocałunek demona, ale niestety to wygląda mi na typową młodzieżówkę więc sobie darowałam, jeśli jednak ktoś przeczyta (lub już czytał) i napisze kilka słów, to chętnie się zapoznam z opinią.

Nieskończoność: Poza czasem – Holly-Jane Rahlens

Jest rok 2264. Mroczna Zima już minęła. Średnia długość życia człowieka to sto pięćdziesiąt lat. Większość prac wykonują roboty. Prawie wszyscy ludzie posługują się mózgołączem, które pozwala im na zapisywanie wspomnień w globalnej bazie danych. Zaimek osobowy „ja” wyszedł z użycia. W tym stechnokratyzowanym społeczeństwie miłość jest czymś niepożądanym.

Finn Nordstrom, dwudziestosześcioletni historyk i tłumacz martwego języka niemieckiego, zostaje poproszony o zbadanie tajemniczego znaleziska - dziennika dziewczyny z XXI wieku.

Tymczasem w innej czasoprzestrzeni Eliana odwiedza ulubioną berlińską księgarnię. Spotka w niej przystojnego mężczyznę, który nie wie... do czego służy guma do żucia.

Co połączy tych dwoje?

Niezwykła opowieść o uczuciu rodzącym się wbrew rozumowi.

Nie ma tu żadnego wielkiego ratowania świata naszego, czy wymyślonego, to prosta historia o miłości z motywem podróży w czasie. Mnie się podobała, więc jeśli ktoś ma ochotę na coś takiego, to polecam.

Wilczy miot S. A. Swann

Trzynastowieczne Prusy. Krzyżacy bezwzględnie nawracają pogan. Mnichów wspomaga w tym zbożnym dziele oddział wilkołaków. Perfekcyjnie wyszkoleni, bezwarunkowo posłuszni i nadludzko skuteczni, stanowią doskonałe narzędzie w rękach zakonników. Kiedy więc jedna z tego potwornego oddziału, Lilia, postanawia zerwać z krwawą przeszłością, zakon zaczyna tropić ją jak dzikie zwierzę.

– to mroczna i dość brutalna historia z odrobiną romansu bez lukru. Nie jest to nic wybitnego, ale ja czegoś takiego potrzebowałam . Jeśli komuś znudziły się ckliwe romanse i ma podobne ciągoty może sobie poczytać. Trochę zakończenie mi tutaj nie pasowało
Spoiler:

Nie żebym za takimi zakończeniami przepadała, ale tutaj jakoś lepiej by to pasowało, moim zdaniem. Jest jeszcze druga część dziejąca się sto lat później i też planuję po nią sięgnąć.

Siła trucizny Maria V. Snyder

Król Iksji ginie w krwawym przewrocie. Uprzywilejowana dotąd kasta magów jest skazana na zagładę, a za stosowanie magii grozi śmierć. Nieliczni, którzy przeżyli, muszą ukrywać swoją moc. Teraz krainą rządzi wojskowa dyktatura, na czele której stoi bezwzględny komendant…

Mrok zimnego lochu przeraża Yelenę, która czeka na egzekucję. Nieważne, że zabiła w samoobronie. Prawo Iksji jest surowe - śmierć za śmierć…

Niespodziewanie wyrok śmierci zostaje odroczony, tylko los zdecyduje, kiedy się wypełni. Yelena będzie w pałacu testować posiłki samego komendanta, by uchronić go przed otruciem. Szybko jednak odkrywa, że znalazła się w więzieniu bez krat…

Zawieszona między życiem a śmiercią, desperacko walczy o przetrwanie w brutalnym świecie pełnym intryg i zakulisowej walki o władzę. W dodatku ku swojemu przerażeniu dowiaduje się, że jest obdarzona potężną magiczną mocą. Tak potężną, że gdyby wymknęła się spod kontroli, naruszyłaby naturalny porządek świata. Yelena musi nad nią zapanować, bo w przeciwnym razie zginie. Ale jeśli jej się to uda, zdobędzie władzę, jakiej nie miał dotąd żaden mag…

Jest to pierwsza część trylogii. Moim zdaniem "young girl fantasy" i to jeszcze niskich lotów. Na początku dobrze się czytało, ale im dalej tym było gorzej. Po kolejne tomy nie sięgnę. Dla mnie to była strata czasu.

Post przez Szczypta_Kasi » 9 grudnia 2017, o 11:11

Ten "Pocałunek Kier" mnie kusi. Ale okładkę ma straszną

Pocałunek Kier Lynn Raven
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 9 grudnia 2017, o 11:49

okładka amatorszczyzna i to taka niskich lotów :zalamka:

mnie swego czasu moooocno kusiła Siła trucizny. Ale właśnie dochodziły słuchy że to słabe, że infantylne i jakoś koniec końców nigdy tego nie przeczytałam.

Kasiu, a takie polskie klasyki jak Szamanka od umarlaków Raduchowskiej i dzieła Kisiel to Ty znasz? ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Szczypta_Kasi » 9 grudnia 2017, o 13:38

Kisiel "Dożywocie" ma na czytniku od jakiś dwóch tygodni, ale czeka na swoją kolej.
Do Raduchowskiej jeszcze nawet podchodów nie robiłam.

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 9 grudnia 2017, o 14:43

super ;)
Dożywocie jest warte uwagi ;)

a Raduchowska... szkoda że nie masz jej w jakiejś nawet odległej kolejce. To co prawda trochę takie NA, ale baaaardzo przyjemnie się czyta.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...