Teraz jest 27 listopada 2024, o 02:56

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 18 września 2017, o 18:47

Powiedziałabym, że to muchomor :hihi: I też tego odmian jest w pip :shock: Qrcze wydrukuję może sobie zdjęcie i może jakieś u siebie upoluję :lol:

Jakubek to jakaś odmiana maślaka, ale tak jak zwykłemu można ściągnąć skórę z kapelusza tak temu się nie ściąga.
A osak tak. Jest podobny to zwykłego koźlaka. Ma podobną nóżkę. I osak ciemnieje. Osaki powinny być też zawsze zdrowe, ale w to nie wierzę, bo kilka razy mi się trafiły robaczywe, więc nic nie jest pewne :P
Regionalnie różnie grzyby są nazywane, czasami ciężko połączyć o jakiego grzyba chodzi :lol:

Jednak dziś wylazłam na grzyby. :D Mam całą miskę podgrzybków :D Już jedna część się gotuje :D
Szaleństwo z tymi grzybami w tym roku :D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 5914
Dołączył(a): 18 listopada 2015, o 18:19
Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 18 września 2017, o 19:11

Dlatego strach te gołąbki zbierać, bo trujące też są.
Szaleństwo rzeczywiście, ludzie wiadrami zbierają, ponoć nawet u nas są.

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 19 września 2017, o 22:05

Mój F. uwielbia jeździć na grzyby.
W poprzednich latach bardzo często umawiał się z kolegami na wyprawy, a w tym roku nie jeździ, tylko dostaje od nich grzyby w prezencie, gdy koledzy znajdą za dużo.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 23 września 2017, o 23:34

klarek napisał(a):Ale zazdroszczę. Ja w tym roku nie miałam w rękach ani jednego grzyba. Jak ja byłam w lesie to grzybów nie było, teraz kiedy są to mnie tam nie ma :(

To trochę jak ja. Mama w tym roku miała tyle grzybów, że po raz pierwszy je wyrzucała.

•Sol• napisał(a):Giovanno, mnie tam by było wszystko jedno, w każdym lesie się zgubię :P

Zdarza się, zdarza, ale i tak chodziłam…

Olszówki i parę innych to nawet nie kojarzę, co to takiego…
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 24 września 2017, o 11:37

Kawo, może znasz pod innymi nazwami ;) Zerknij do wujka google, on zawsze w takich momentach pomocny :)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 24 września 2017, o 11:57

Olszówki można zbierać? Kiedyś mówiono, że tak tylko trzeba jakoś specjalnie je obrabiać. Potem, że nie można wcale. Teraz już można?

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 24 września 2017, o 18:18

U mnie zbierają. :) Ja przyznaję, że w tym roku nawet jednej nie wzięłam, bo jest dużo innych 'lepszych' grzybów. A i tak z tymi już nie mam co robić :hyhy:
Ale odkąd pamiętam olszówkami zawsze zajadał się mój tata. Obgotowuje je, czasami w kilku wodach i marynuje. :) Chociaż chyba od kilku lat mniej :mysli: przerzucił się na opieńki. ;)

Edit:
A zmieniając temat ;) tak dziś obiadowo u mnie było :mrgreen:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 24 września 2017, o 18:33

Duzzza, co to jest?
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 13121
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 24 września 2017, o 18:59

Chyba coś w rodzaju pilav. :mysli:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 24 września 2017, o 19:12

Obiad na szybko :lol: A tak serio to ryż z curry, a do niego.... Podsmażona czerwona papryka, którą podlałam bulionem wołowym, dorzuciłam gotowanego wołowego mięsa, dodałam przypraw, łyżeczkę koncentratu pomidorowego i jeszcze ogórka kiszonego. Wyszło jak na zdjęciu ;) Całość posypałam natką pietruszki ;)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 24 września 2017, o 20:22

Jestem świetny detektyw, bo prawie wszystko zgadłam sama, bez pomocy! Z pietruszką na czele.
Tylko ryżu nie zgadłam, myślałam, że to któraś kasza.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 24 września 2017, o 20:24

Duzzz, bulion wołowy masz z butelki czy swój własny?
Nie korzystałam jeszcze z gotowego a ponoć nie jest taki zły :mysli:

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 24 września 2017, o 20:43

Swój :) I ogórki też. Nie są zbytnio słone więc do różnych rzeczy mogę je dorzucać :)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 24 września 2017, o 20:49

Duzz pysznie wygląda ja bym tylko ryż na makaron zamieniła bo go nie lubię :hihi:

U mnie dziś rosół, który mi nie wyszedł i sznycle z gotowana marchewką i ziemniaczki a na deserek szarlotka :hyhy:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 24 września 2017, o 20:57

U mnie były dziś dwa obiady: mój F. jadł paprykę nadziewaną, a dla mnie ekstra zrobił kotlety mielone, bo na paprykę nie miałam ochoty. Natomiast koniecznie chciałam zjeść mizerię z sosem według przepisu, który przywiozłam z tegorocznych wakacji.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 24 września 2017, o 22:47

duzzza22 napisał(a):Kawo, może znasz pod innymi nazwami ;) Zerknij do wujka google, on zawsze w takich momentach pomocny :)

Możliwe.

U mnie nieoczekiwanie była jagnięcina z hinduskim sosem i batami i co zaskakujące, to szybko się zrobiło :lol:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 25 września 2017, o 16:29

Bardzo lubię szybkie obiady :mrgreen: Szczególnie jak naprawdę nie ma czasu na stanie przy 'garach' :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 13121
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 25 września 2017, o 17:54

Janka napisał(a):...koniecznie chciałam zjeść mizerię z sosem według przepisu, który przywiozłam z tegorocznych wakacji.

Z jakim sosem, jeśli można wiedzieć, droga Janko? Nie bądź wiśnia, podziel się przepisem. :hyhy:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 25 września 2017, o 19:45

Oczywiście, proszę bardzo, Dorotko.
Obawiam się, że będziesz zawiedziona, bo pewnie sama znasz go od urodzenia.

Śmietana (ja na jedną osobę, bo mój F. woli kiszone, biorę niecałe pół małego pojemniczka 18%)
sok wyciśnięty z cytryny (wolę żeby było dużo soku, więc z połówki)
cukier (lubię słodkie jedzenie, więc dodaję 4-5 łyżeczek)
sól i pieprz (sypię b. dużo pieprzu, bo lubię)
Mieszam i gotowe.

Zajadam się tym prawie codziennie. W tej chwili też właśnie kończę oblizywać gębę po mizerii z takim sosem.

Normalna mizeria, którą jadłam przez całe życie, nie ma dodatku soku z cytryny i cukru, a za to często do ogórków dodajemy cebulę. Bo tak się je w regionie, z którego pochodzi moja mama.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13121
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 25 września 2017, o 20:31

U mnie w domu mizerię ze śmietaną doprawia się solą i kilkoma kroplami cytryny, ale zdarzyło mi się jeść u znajomych mizerię na słodko. Z początku byłam bardzo tym zaskoczona, ale nie powiem, żeby to było złe. Inne po prostu. Za to sałatę ze śmietaną lubię doprawioną cukrem, ale mój M. je tylko na słono.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 25 września 2017, o 20:33

Sałaty nie jem, ale gdybym jadła, to na słodko.
Natomiast mizerię na słodko znałam jeszcze z przedszkola.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 25 września 2017, o 20:33

U mnie zawsze są dwa rodzaje mizerii ja jem tylko z octem i cytryna i pieprzem a reszta rodziny ze śmietaną :evillaugh:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 9 października 2017, o 20:43

po raz kolejny w tym sezonie dostałam trochę leśnych grzybów od szwagra.jak na razie mam zamrożone 2 woreczki wstępnie uduszonych grzybków(jako półprodukt do sosu lub zupy grzybowej),zrobiłam kilka słoików sałatki grzybowej w zalewie octowej a resztę zwyczajnie zamarynowałam w occie.Mam nadzieje ,że na tym nie koniec bo grzybki w occie uwielbiam i mogłabym jej jeść kilogramami...
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13121
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 9 października 2017, o 22:19

Oooo, ja też uwielbiam grzyby i te marynowane, i duszone też. Parę tygodni temu znajomy podrzucił mi wiadro kazaków i podgrzybków - zblanszowałam je i fru do woreczków foliowych, a potem do zamrażalnika. Jeden z nich wczoraj rozpracowałam na obiad. Mniam, pyszne były.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 10 października 2017, o 11:19

Ja za marynowanymi średnio przepadam, ale sałatkę grzybową wcinam, że aż uszy mi się trzęsą :hihi:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości