Teraz jest 27 listopada 2024, o 00:23

Domowy zwierzyniec

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 15 września 2017, o 11:04

może jaki niedobór czy co... Albo coś go zakuło w oczko?
Trzymam kciuki żeby było dobrze :przytul:

a kłakamole... okropne ale muszą czasem. Też zawsze się denerwuję że coś jest nie tak jak Antek puszcza kłaka, ale no taka kocia natura.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 15 września 2017, o 11:08

Mogło go przewiać, jak był mały to wystarczyło, że wyszedł na balkon i zapalenie spojówek murowane. Dawno tego nie było, ale kto go tam wie. Na razie dostałam krople z antybiotykiem i czymś przeciwzapalnym. Mamy kropić 3 razy dziennie do niedzieli, a potem przez tydzień dwa razy dziennie. No i jakby coś się działo to mam przyjść.
Straszne jest to, że tak często bywam u weta, że nasz dr rodzinna już moje koty kojarzy z imienia i nazwiska. :evillaugh:

Post przez •Sol• » 15 września 2017, o 11:14

czyli ma tendencję i nie ma co się dziwić że znów. Biedny Mr. G. :przytul:
a daje sobie kropić czy jest cyrk?

no cóż. Troskliwa Pańcia z Ciebie :hyhy:

Post przez joakar4 » 15 września 2017, o 11:24

Tak średnio współpracuje. Jedna osoba musi go trzymać na kolanach, a druga zakrapiać. A on bardzo oczy zaciska i kręci głową żeby się uwolnić. Ja też wyszłam z wprawy i boję się go mocniej chwycić.

Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 15 września 2017, o 11:29

Dla mnie też nadciągnął czas wydatków w pon do weta z psami: wścieklizna, zakaźne, odrobaczenia, krople na kleszcze a potem w piątek grypa i odrobaczenie konie i pensja odfruwa :zalamka:
Obrazek

Post przez •Sol• » 15 września 2017, o 11:30

no jednak oczy to trudno, uszy łatwiej by było...
a jakbyś go stawiała na blacie czy stole, zachodziła od tylu i tak ręką obejmowała żeby kota mieć pod pachą a dłonią pod dziób?
Ja tak Antkowi daję kropelki wzmacniające do dzioba. Co prawda inne miejsce docelowe ale może się sprawdzi i u Ciebie ;)

Kiaro, no ładnie...
kumulację masz wszystko na raz. A konie to coś czuję że u weta robią niezły rachunek ;)

Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 15 września 2017, o 11:46

Oj tak konie to konie nawet o tym nie myślę :shit:
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 15 września 2017, o 12:52

To widzę, że u każdego coś. :wink: U mnie w październiku będzie szczepienie na wściekliznę znowu. Ale tym razem wiem, że najlepiej jak wet do nas przyjeżdża i każdego zwierza szczepi. Nie musimy kursować na kilka razy ;) Odrobaczyłam też w tym miesiącu towarzystwo. :)

Zdrówka dla zwierzaków :przytul:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 16 września 2017, o 19:08

joakar Wedelek piękny :). A może to zapalenie spojówek związane jest z przybyciem Wedla? Bo pamiętam, jak przywiozłam Bajkę to niedługo potem Bazyl dostał zapalenia spojówek, ale może to zbieg okoliczności :bezradny:

Post przez giovanna » 18 września 2017, o 10:57

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 18 września 2017, o 21:29

Z tego tekstu wynika, ze bardzo kocham swojego kota i go rozumiem, bo robię wszystko to o czym piszą.....nawet sąsiadka często pyta z kim rozmawiam, bo wie ze jestem sama w domu :-D

Post przez giovanna » 19 września 2017, o 12:59

Też rozmawiam ze swoimi, najgorzej było jak się zapominałam i gadałam do psa na spacerze, niektórzy dziwnie na mnie patrzyli :hihi:

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 19 września 2017, o 14:56

Ja też ze swoimi zwierzakami gadam :hihi:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 19 września 2017, o 17:29

Też gadam.. ;P Reks to nawet potrafi jedno słowo... "Am." :P
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 19 września 2017, o 18:17

A jak tu nie gadać, kiedy one mądrzejsze niż niejeden człowiek :)

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 19 września 2017, o 19:16

Wszystkie potwora piękne takie ^_^
ja mojej bestii zdjęcie też muszę wyciągnąć w celu zaprezentowania letniej metamorfozy (czyli jak wysoka temperatura zabiera 1/2 kota ;) ale już oliwa pita spodkami, więc odbudowa zimowego futra została włączona.

Co do kocich rozmów: słyszałam opowieść o transchłopaku, który opisywał, jak po kuracji hormonalnej nie mógł już rozmawiać ze swoim kotem na wysokich rejestrach (czyli klasyczna wymiana "miau" od kocięctwa ;)
Przez jakiś czas kot nie odpowiadał na obniżone miauknięcia tylko intensywnie się wpatrywał i analizował, aż pewnego dnia zaczął znów odpowiadać. W takim samym barytonowym niskim rejestrze jak chłopak ^_^
Tak się buduje więź i chęć komunikacyjną :D

PS oczywiście, że konwersacje z Kotem jak najbardziej. Ogólnie z każdym stworzeniem, bo dlaczego nie ;) Co najwyżej trafi się na zwierzę nie chcące się wdawać w dyskusje (np. mój Pies już w starszym wieku, gdy ogólnie olewał zasadę "jestem cudowny, zobacz, jak cię uważnie słucham" i drzemał, a ja wpadałam w słowotok, to zaczynał chrapać "tu się śpi").
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez joakar4 » 20 września 2017, o 07:54

Ja też gadam do moich kotów i psa. Doda to mi nawet często odburknie, zwłaszcza jak ją opierdzielam. :hyhy:

Obrazek

Leżakowanie na psim posłaniu :hyhy:

Obrazek

Post przez giovanna » 20 września 2017, o 10:41

No piękni chłopcy :), a psinka gdzie?

Post przez joakar4 » 20 września 2017, o 10:42

psinka stała nad nimi i nie wiedziała co robić :hyhy:

Post przez •Sol• » 20 września 2017, o 10:46

Joakar :bigeyes: ja się chyba zakochuję w Wedlu :bigeyes: bo Gilbert to już od dawna mą miłością jest :hyhy:

nie da się nie gadać z kotem ;) i mówią że koty mniej komunikatywne od psów. U nas obydwa koty to straszne gaduły (Koćka jest małomówna, ale to tak samo jak dziadek, dogadali się) rozmawiają z nami, ze sobą, czasem próbują z psem.
Z Antkiem serdecznie się zawsze witam i żegnam, nie ma opcji żeby nie. Tylko jedyne czego nie robimy z listy to baranki. Nie wiem czemu, Antek nie lubi.
Z ciekawostek - Melon potwornie zawsze mamie mruczy jak usiądą razem. Mruczy prosto do ucha, a jak mruczy to się ślini i pluje i czasem ta kocia miłość kończy się dokumentnym opluciem :P

za to nasz pies gada tylko z ojcem. Nas serdecznie zlewa, chyba że warknie bo mu się coś nie podoba. Ale to specyficzna postać ;)

Post przez giovanna » 20 września 2017, o 10:49

joakar4 napisał(a):psinka stała nad nimi i nie wiedziała co robić :hyhy:

Zaraz mi się Axel przypomina jak mu Bajka właziła do miski :hyhy:

Stefan też nie barankuje, nie wiem od czego to zależy, Bajkę jak najdzie to aż do przesady

Post przez •Sol• » 20 września 2017, o 10:57

ile razy jak mieliśmy dwa owczarki, dostawały michę, koty do żarcia a psy stoją jak sierotki :hihi:

nie wiem, Antek się ociera głową ale nie o moją głowę chociaż miałby okazję.
Może jak z kolankami - jedne lubią inne nie ;)

Post przez joakar4 » 20 września 2017, o 11:12

•Sol• napisał(a):Joakar :bigeyes: ja się chyba zakochuję w Wedlu :bigeyes: bo Gilbert to już od dawna mą miłością jest :hyhy:

Bo Gilberta nie da się nie kochać. :hyhy: Wedel też jest cudny, ale zupełnie inny niż Gilbert. Wszędzie go pełno, wszędzie wskoczy, biega jak szatan po domu. Wiadomo, że to kociak, ale G. nigdy tak nie robił. I jakoś mimo, że uwielbiam Wedla, to Gilbert jest dla moim number one. Może dlatego, że to mnie w domu kocha najbardziej. :hyhy: Brytyjczyki wybierają sobie jednego domownika, któremu okazują największe uczucie i dla G. to ja. Wedel jakby takiej osoby jeszcze nie miał, każdy może go nosić i tulić (uchyla się jedynie od pocałunków w czółko, co Gilbert znosi bardzo dzielnie). Żaden z nich nie barankuje.
Jeśli chodzi o mówienie - to G. jakoś tak skrzeczy, stęka, nie jest to miauk. Czasami tak cicho "gada" że nie tyle to słychać co widać. :hyhy: Wedel z kolei głośno jęczy, a jęczy z wielu powodów - coś mu się nie spodoba, zostanie sam w pokoju, nudzi mu się, Gilbert go dręczy albo ignoruje.

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 20 września 2017, o 11:20

Hm... Co do Gucia to on nie miauczy w ogóle. ;) ale za to mruczy. Najlepiej o 6 rano w ndzl. Łasi się, trzeba głaskać. ;) w ogóle przychodzi i śpi na kolanach. ;)
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez •Sol• » 20 września 2017, o 11:30

Joakar, Gilbert to Twój wymarzony pierwszy i to też robi dużo ;)
a że on w Ciebie wpatrzony to też ;) Antek tak samo, chodzi za mną jak piesek. No to rozmiękcza serce do granic ;)

to nasza Koćka tak skrzeczy :hyhy:

Lia, rano, świt, dzień wolny, albo 15 minut przed budzikiem to idealna pora na mizianko :D

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja