Teraz jest 21 listopada 2024, o 16:14

Romans + LGBTQ

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Jo nesbo

Post przez arkana » 24 listopada 2016, o 12:49

Ja lubię wszystkie, z wyjątkiem supernatural i niektórych historycznych. A okładki też zależy, bo te bez koszulek nie są takie złe. ♡♡♡ :P

Ulubiona autorka/autor: S. Kenyon, M. Balogh, D.M.Bell, L.Dohner, J.Quinn

Post przez Avelinee » 3 grudnia 2016, o 22:41

Villemo666H napisał(a):Zgłaszam, że czytałam paranormal z męskim trójkątem w roli głównej. Jeśli interesują Cię związki pomiędzy synem Lucyfera, wilkołakiem a wampirem to mogę poszukać tego tytułu.
Jakoś mi z głowy wyleciał...
To chyba szok pourazowy :P

Brzmi jak seria "Hellbourne" - Amber Kell. Ona w sumie ma chyba większość w klimatach paranormal MM :D
"Just because you can doesn't mean you should"

Ulubiona autorka/autor: Agatha Christie

Post przez stasza2233 » 5 grudnia 2016, o 18:45

Chyba można tutaj też dopisać serię Dary anioła Cassandry Clare. Słyszałam, że wątek Aleca i Magnusa jest tam dość ważny :shifty: , choć sama nie miałam jeszcze okazji tego sprawdzić. Powstaje też serial będący jej adaptacją - Shadowhunters. Ktoś może coś więcej o powiedzieć o tych książkach?

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 5 grudnia 2016, o 23:23

Dla mnie jakoś to nie rzuciło się w oczy, ale wszystkiego nie czytałam. Może w wątku autorskim było coś na ten temat :mysli:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez stasza2233 » 7 grudnia 2016, o 17:54

Sprawdzałam i coś jest. Tylko nie wiem na ile jest ten wątek ważny. Tzn. Alec jest zakochany w swoim najlepszym przyjacielu, a Magnus pojawia się później, a dalej nie wiem :yeahrite:

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 8 grudnia 2016, o 11:13

troszkę o nich jest, potem że nawet są razem, ale zagłębiania w temat nie odnotowałam ;) czytałam do 4 w całości i potem kawałek 5, więc potem może być więcej, ale z drugiej strony wątpię. To jednak książka dla młodzieży ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez stasza2233 » 9 grudnia 2016, o 15:24

Strach cokolwiek czytać żeby się nie zdegenerować, :prosi: A tak na poważnie w serialu są mniej więcej na równi z parą hetero, więc myślałam, że też tak jest w książkach :mysli: . Szkoda.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 9 grudnia 2016, o 18:05

serial to odpowiedź na ekhm potrzeby fanów ^_^
ale też serial jako medium ciut więcej może - w ramach formy znaczy się. jak dla mnie młodzieżówki często są mocno jednowątkowe, główna para (ew. konfiguracje dla głównej bohaterki/a) a reszta totalne tło...
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: J.K. Rowling

Post przez Dandyl » 16 grudnia 2016, o 17:39

Tak. Coś podobnego odnotowałam. Rzadko o równoległość albo o równoważność wątków w tego typu produkcjach.

Przynajmniej w serialu: Malec > Clace :padam:

Post przez stasza2233 » 30 grudnia 2016, o 17:32

O..., więc może warto zacząć oglądać serial tja. Widziałam trailer nowego sezonu, ten tylko z Malecem. Strasznie ckliwie i niewinnie :zawstydzony: , ale może to tylko moje pierwsze wrażenie. :shifty:
https://www.youtube.com/watch?v=m2e91AMzSo8

Post przez Księżycowa Kawa » 27 stycznia 2017, o 18:23

Przez przypadek trafił mi się szwedzki autor jak Jonas Gardell i chyba jego cykl Nigdy nie ocieraj łez bez rękawiczek porusza tę tematykę, tylko to niekoniecznie jest romans. Póki co, nie miałam okazji tego sprawdzić…
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez arkana » 17 lutego 2017, o 11:19

W serii Jo Nesbø o Harrym Hole było kilka takich wątków. Autor nawet sam na początku zakładał, że Harry będzie gejem, ale skończyło się na tym, że zdecydował inaczej.

Księżycowa Kawa napisał(a):Przez przypadek trafił mi się szwedzki autor jak Jonas Gardell i chyba jego cykl Nigdy nie ocieraj łez bez rękawiczek porusza tę tematykę, tylko to niekoniecznie jest romans. Póki co, nie miałam okazji tego sprawdzić…

Nie słyszałam, ale jak to coś fajnego to dam szansę. Brzmi jak lsiążka historyczna.

Post przez Fringilla » 17 lutego 2017, o 15:42

hm, na sieci widzę coraz częściej przywoływany
https://www.goodreads.com/book/show/258 ... s-position
(ale i wśród historyków jestem bardziej ;)
ktoś coś czytał?
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Księżycowa Kawa » 17 lutego 2017, o 21:15

Zastanawiam się, czy nie zajrzeć do Jonasa Gardella…
Denis Diderot

*
*

Post przez arkana » 23 lutego 2017, o 11:27

Fringilla napisał(a):hm, na sieci widzę coraz częściej przywoływany
https://www.goodreads.com/book/show/258 ... s-position
(ale i wśród historyków jestem bardziej ;)
ktoś coś czytał?

Zaciekawiłaś mnie. Opinie i recenzje widzę bardzo sprzyjające. Chyba wypada dać szansę... hmm? :czyta2:

Post przez Fringilla » 23 lutego 2017, o 17:14

ja już mam na liście zakupowej :lol:

dawno nowego romansu mm nie czytałam (miałam problem etyczno-koncepcyjny z gatunkiem ;)
więc teraz spróbuję niejako wrócić.
ogólnie ostatnimi laty bardziej ff są moim zdaniem lepiej przemyślane, ale to temat na dłuższą posto-dyskusję :D
— Ursula K. Le Guin

Post przez stasza2233 » 24 lipca 2017, o 18:47

Trwają prace nad ekranizacją "Simon oraz inni homo sapiens".
W rolę nastoletniego geja Simona wcieli się Nick Robinson. Książka (oryginał) podobno bardzo dobra.

Wypadłam z tematu. Pojawiło się jeszcze coś fajnego? :mysli:

Post przez Fringilla » 24 lipca 2017, o 19:15

Ja nic nie wiem ^_^

PS ale, nawiązując do wczesniejszych rozmów, mam wrażenie, że #Malec w ramach drugiego sezonu zyskał i zachęcił do sięgania po książkowy pierwowzór... a tam, ekhm, ciut gorzej:lol:
— Ursula K. Le Guin

Post przez stasza2233 » 28 lipca 2017, o 15:53

Liczę, że u Riley Hart wyszło coś nowego. Fajnie pisze i kusi mnie żeby napisać recenzję którejś z jej książek (o ile ktoś będzie zainteresowany).

Nie czytałam serii Darów Anioła, ale chyba dopiero w później jest więcej Aleca i Magnusa. Prawda, że serial pod tym względem spisuje się lepiej (choć jego też nie oglądam, tylko scenki Malec ^_^ ).

Post przez Fringilla » 28 lipca 2017, o 18:49

Napisz, proszę :)
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 29 lipca 2017, o 23:20

stasza2233 napisał(a):Trwają prace nad ekranizacją "Simon oraz inni homo sapiens".
W rolę nastoletniego geja Simona wcieli się Nick Robinson. Książka (oryginał) podobno bardzo dobra.

Wypadłam z tematu. Pojawiło się jeszcze coś fajnego? :mysli:

Może to cię zainteresuje... (ale premiera we wrześniu)
https://www.goodreads.com/book/show/289 ... boyography

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez stasza2233 » 7 sierpnia 2017, o 18:22

Fringilla napisał(a):Napisz, proszę :)

Może to zrobię, ale ten gatunek jest tak mało popularny, że pewnie będzie to nadaremnie. Dodatkowo książki są nie po polsku. A jakże.

Post przez Fringilla » 7 sierpnia 2017, o 19:10

Żeby to zmienić, ktoś musi zacząć :D
Nie no, też winna jestem, bo dużo wokół mnie nagromadzenia treści w gatunku (ok, literatury klasycznie rozumianej najmniej chyba...) ale jak przychodzi co do czego z dzieleniem się na forum, to też mam "a kogo to interesuje..."...
Nigdy nie wiadomo, kto się pojawi z jakimi zainteresowaniami gatunkowymi (nie takie rzeczy się tu zdarzały :D
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 7 sierpnia 2017, o 20:39

ja ogromnie, przeogromnie polecam Him - Elle Kennedy, Sarina Bowen, nie sięgam zbyt często po motyw m/m ale skusiłam się przez Kennedy i nie żałuje, cudowna książka!!! Jest też druga część
Spoiler:

m/m występuje u Ward - Lover at last :hyhy: też świetne ale warto znać wcześniejsze części bo ni w cholere się tego nie ogarnie :P

ponoć dobre jest także Aced - Ella Frank, Brooke Blaine
jeszcze nie czytałam
Spoiler:

U nas można zapomnieć o książkach m/m, ostatnio widziałam gdzieś polską ale nie wiem ile tam romansu jest, bardziej przykry temat
Gej, szczęście czy nieszczęście? - Eugeniusz Woliński

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Post przez stasza2233 » 5 października 2017, o 20:56

Oglądałam jakiś czas temu Klub geograficzny i nie miałam pojęcia, że film powstał na podstawie książek.
Geography Club - Brent Hartinger
Ciekawe czy to jest dobre, bo dałabym tę serię to swojej osobistej kolejki :coffee:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...