Teraz jest 22 listopada 2024, o 22:46

Sarah J. Maas

Ulubiona autorka/autor: Nie mam jednej ulubionej : )

Post przez Jutrzenka » 18 maja 2017, o 22:40

aniazlipca napisał(a):Przeczytałam Dwór Mgieł i Furii. [spoiler]Jestem zaskoczona i wkurzona jak wciągnęła mnie ta historia i jak bardzo nie podobała mi się zmiana charakterów jej bohaterów. Z Tama, cichego, trochę mrukliwego, ale również wrażliwego księcia autorka zamieniła w kontrolującego, nikogo słuchającego tyrana. Feyra, ludzka dziewczyna, która poświęciła się w imię miłości dla tego księcia zamieniła w rozpaczającą, wiecznie niezadowoloną, lubiącą się biczować wewnętrznie fae. Prawie przez pół książki zachowywała się jak duch i naprawdę miałam jej dość. Ale chyba najbardziej wkurzona jestem za zniszczenie mojego ulubionego motywu - pięknej i bestii. To co było piękne, niewinne i prawdziwie stało się tutaj kłamstwem. Każdy skrawek ich wspólnej historii został zamieniony w coś innego - Feyra nie pamiętała tych intymnych momentów jakie razem przeżyli, jak choćby czuwanie przy umierających fae, pamiętała tylko, że Tam ranił ją zamykając w pałacu. [...]. Okazało się, że z wielkiej miłości, pozostała nienawiść. [...]

A ja zgadzam się z Tobą w 100% :paluszki: Napisałaś dokładnie to, co ja myślałam. Polubiłam Tamlina i dlatego bardzo zasmuciła mnie jego zmiana. Zawiódł mnie swoją postawą, ale nie mniej przygnębiające było dla mnie to, że tak niezwykłe uczucie było ze strony Feyry krótką przygodą. Oczywiście rozumiem, że czuła się przytłoczona pozostawaniem w zamknięciu, ale drażniło mnie jej zachowanie na początku drugiego tomu, tak więc nie dziwię się, że miałaś jej dość :wink: Tym, co najbardziej podobało mi się w całej historii był Rhys. Przyznam, że mimo mojej sympatii do Tamlina, on zainteresował mnie bardziej, dlatego cieszyłam się, że tak często pojawiał się w drugiej części :wink:

Jutrzenka :zawstydzony: :roll:

Ulubiona autorka/autor: Nora Roberts

Post przez aniazlipca » 18 maja 2017, o 23:36

Papaveryna napisał(a):
Spoiler:

Spoiler:

W ogóle pisałam wcześniej, że Celaena mniej mi się podobała - teraz wygrywa z Feyrą - przynajmniej była szczera w rzucaniu facetów :wink: i miaa ich 3 :wink:

Jutrzenka - fajnie wiedzieć, że nie jestem sama :wink: a Rhys nie został moim ulubieńcem, bo czytałam ksiązki, gdzie ciemne charaktery były o wiele lepiej opisane :wink:
“Mercy laughed. “You have to excuse them—boys suffer from an incurable disability.”
“What?”
“Testosterone.”

Nalini Singh, Branded by Fire

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 18 maja 2017, o 23:41

Jutrzenka napisał(a):ale nie mniej przygnębiające było dla mnie to, że tak niezwykłe uczucie było ze strony Feyry krótką przygodą. Oczywiście rozumiem, że czuła się przytłoczona pozostawaniem w zamknięciu, ale drażniło mnie jej zachowanie na początku drugiego tomu, tak więc nie dziwię się, że miałaś jej dość :wink: Tym, co najbardziej podobało mi się w całej historii był Rhys. Przyznam, że mimo mojej sympatii do Tamlina, on zainteresował mnie bardziej, dlatego cieszyłam się, że tak często pojawiał się w drugiej części :wink:

Jutrzenka :zawstydzony: :roll:

Ja bym nie powiedziała, że dla Feyry było przygodą. W sumie to Tamlin wszystko zaaranżował, żeby ją sprowadzić do siebie, ona dopiero pod koniec pierwszego tomu się dowiedziała, jak to było naprawdę. Wmówiła sobie, że się w nim wielce zakochała, a najprawdopodobniej chodziło o to, że wreszcie ktoś poświęcił jej trochę uwagi/zatroszczył się o nią. Jednak różnica między życiem z ojcem i siostrami, a życiem we Dworze Wiosny była dość duża. Zresztą przecież tak to było wszystko zaaranżowane, że miała się w tym Tamlinie zadurzyć.
Potem po prostu przejrzała na oczy. W drugiej części, jeśli już coś razem robią, to się migdalą. Nawet Feyra sama dochodzi do wniosku, że wtedy w tych podziemiach jak się Tamlin wymknął z nią, to chodziło mu jedynie, by ją przelecieć. O czym niby oni mieli rozmawiać i jak naprawiać swój związek, kiedy (moim zdaniem) niewiele ich łączyło. On miał w nosie, co ona czuje, mógł posłuchać, a i tak robił po swojemu. Sprowadził jakąś dziwną babę, żeby ją niańczyła i mąciła jej w głowie całe dnie. A w nocy sobie przychodził pobaraszkować.
Wygląda to z mojej perspektywy tak, jakby bohaterka miała być jakimś mopem, pozwalać sobie wchodzić na głowę, siedzieć w kącie, nie mieć prawa szukać szczęścia gdzie indziej, bo w pierwszej części się kochali i tak ma pozostać na wieki wieków amen.

Nie uważam, żeby jej uczucie do Rhysa było nagłe. I jednak wolałabym, aby nie było strasznie krwawo. Choć to raczej nieuniknione :P

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 19 maja 2017, o 09:16

Very, opisujesz moje wrażenia ;)

Tamlin był ujem. Widział tylko swoje korzyści, wykorzystał Feyrę.
A że ona go pokochała - opiekował się nią, Syndrom Sztokholmski mógł się włączyć i tyle.
Ta laska chciała poświęcić dla niego życie a Wy jej zarzucacie nieszczerość! Weźcie :P
Rhys za to ujrzał ją prawdziwą, Tamlin tylko zapewnił wikt i opierunek, ona doszła do siebie i była gotowa na prawdziwą miłość. Tamlina nie polubiłam wcale więc ogromnie się cieszę że Feyra odeszła od niego. Słusznie zrobiła! On ją tylko do wszystkiego zmuszał i nie pytał czego pragnie ona. Na dodatek chciał odebrać jej wolność co było dla niej najważniejszą wartością w życiu. Rhys to rozumiał. Rhys wszystko rozumiał dlatego to ON a nie ta cipcia rosołowa Tamlin zasługiwał na Feyrę.

Tamlin siedział i czekał. No to niech dalej czeka, do upojenia.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 19 maja 2017, o 09:36

Ja lubię i Celeanę i Feyrę. Nie jestem w stanie określić kogo bardziej, gdyż z Celeaną już znacznie więcej przeżyłam i miałam z nią do czynienia i w sytuacjach które popieram i w tych z którymi się nie zgadzam.
Co do Feyry to niektóre sceny z jej udziałem bardzo mocno mną wstrząsnęły i wiem, że wszystko jedno jak potoczą się jej losy, będę miała do niej ogromną sympatię.
Jeśli chodzi o męskich bohaterów to Rhys jest fantastyczny. A z kreacją Tamlina w drugiej części tak do końca nie mogę się pogodzić, gdyż bardzo go polubiłam w pierwszej.
W Tronie moim numerem jeden zawsze pozostanie Chaol, natomiast Rowan nie wzbudził we mnie szaleńczych porywów serca. Lubię jeszcze Doriana bardzo, choć od początku wiadomo było, że z tego nic nie będzie.

Post przez •Sol• » 19 maja 2017, o 10:14

Celena póki co jest dla mnie okej, ale nie przywiązałam się do niej ;)
nie miałam takiej natychmiastowej sympatii jak do Feyry. Dorian mnie wkurza i jest dziwny, mam nadzieję że nic między nimi nie będzie :P
Chaol... Lubię ale nie wiem czemu ciągle mam przed oczami faceta po 40 :mrgreen:

W Dworach Tamlina nie lubiłam od początku a Rhys :love:

Post przez Szczypta_Kasi » 19 maja 2017, o 10:25

Oj Chaol to dopiero w drugiej części będzie do pokochania.

Post przez •Sol• » 19 maja 2017, o 10:27

aaa bo ja nadal w pierwszej siedzę ;)
nie idzie mi ostatnio czytanie.

Kasiu, a jak Ty daleko zaszłaś w Tronowej serii?

Post przez Szczypta_Kasi » 19 maja 2017, o 10:28

Przede mną tylko "Imerium burz" wydane u nas dopiero co i opowiadania.

Post przez •Sol• » 19 maja 2017, o 10:31

dobra to z kim ostatecznie Caleana będzie i w której części ten romans się nawiązuje? :P
i czy ona z kimś po drodze sypia? ;)
Kasiu ja Cię bardzo proszę, zdradź mi to ;)

Post przez Szczypta_Kasi » 19 maja 2017, o 10:35

Spoiler:

Post przez •Sol• » 19 maja 2017, o 10:42

:lovju:
dziękuję ;)

Spoiler:

Post przez Szczypta_Kasi » 19 maja 2017, o 11:43

Straciłam nadzieję, bo
Spoiler:

Post przez •Sol• » 19 maja 2017, o 11:47

wiesz ja to tak po cichu liczyłam że Celeana dostanie kogoś na wzór Rhysa ;)
bo ogólnie mam wrażenie że bohaterowie trochę mają podobne cechy, są podobieństwa w seriach. Punkty wspólne ;)
Fae, magia, bohaterka jest sprawna fizycznie i umie się posługiwać broną itd ;)

Post przez Szczypta_Kasi » 19 maja 2017, o 14:49

No to tak wszystko by się zgadzało, podobieństwa też są, ale no a nie czuję chemii

Post przez •Sol• » 19 maja 2017, o 14:53

szkoda....
Chemia jednak musi być i między bohaterami i między czytaczem a bohaterami ;)

między Celeaną a Chaolem w sumie zaczątki chemii są ;)

Post przez aniazlipca » 19 maja 2017, o 18:44

Jak dla mnie Rhys był za idealny. Pan Ciemności, który przy naszej bohaterce tylko płacze i posyła jej erotyczne spojrzenia :evillaugh: chyba bardziej bym go polubiła gdyby nie był taki wpatrzony w Feyrę :wink: jak dla mnie ona straciła dużo w moich oczach, już nawet nie chodzi o Tama, ale o to całe użalanie się nad sobą..o jejciu - a kto tam nie cierpiał? To ja już wolę rozrywkową Mor lub mroczną Amrenę :evillaugh: przynajmniej mają poczucie humoru :evillaugh:

Jeśli chodzi o Szklany Tron moim ulubieńcem jest Dorian i jestem bardzo ciekawa jak potoczy się jego historia :bigeyes:
“Mercy laughed. “You have to excuse them—boys suffer from an incurable disability.”
“What?”
“Testosterone.”

Post przez Szczypta_Kasi » 19 maja 2017, o 18:49

Wszystko na to wskazuje, że autorka Dorianowi bardzo ciekawą towarzyszkę życia szykuje :hyhy: .

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 19 maja 2017, o 19:07

Oj szykuję. :P
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez aniazlipca » 19 maja 2017, o 19:30

Oj wiem :wink: :wink: :wink: było coś w 4 części :twisted: chyba zrobię sobie jej powtórkę przed Imperium :bigeyes:
“What?”
“Testosterone.”

Ulubiona autorka/autor: n.roberts, l.adrian,d.palmer i jeszcze wiele

Post przez phantera onca » 20 maja 2017, o 15:22

Zaczęłam Dwór - zobaczymy jakie odczucia ja będę miała :P Jestem w momencie gdzie stwór zabiera F ze sobą :wink:
ObrazekObrazekObrazek

Post przez phantera onca » 20 maja 2017, o 20:02

Z mną 40% książki :P Nie jest źle, tylko jak dla mnie za dużo opisów :P Okazuje się że Tamlin ma jednak jakieś dobre uczucia i nie jest ochydnym stworem :P
ObrazekObrazekObrazek

Post przez •Sol• » 20 maja 2017, o 20:26

Ty poczeeekaj jeszcze z zachwytami nad Tamlinem :mrgreen:
a opisów fakt, sporo, potem przestaną tak się rzucać, zaraz powinnaś całkiem się wciągnąć :smile: środek jest taki se, ale potem :love:

Post przez phantera onca » 20 maja 2017, o 20:52

Na razie jestem po tym rytuale ognia czy jakoś tak :P Na razie Tamlin jest ok, dał jej farby, płótna a ona teraz dala mu obraz - nie wydaje się być zły :P
ObrazekObrazekObrazek

Post przez •Sol• » 20 maja 2017, o 21:16

póki co nie ;)
ale widzisz jeszcze trochę. Już poznałaś Rhysa :bigeyes:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do M