Teraz jest 24 listopada 2024, o 07:45

Polska strefa

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 11 maja 2017, o 14:25

Kiedyś Cię odnajdę Rogala, Sąd Ostateczny Klejzerowicz, Harpia Noszczyńska, Cień sprzedawcy snów i inne książki Greń, Tysiąc Andryka choć tu więcej kryminału, ale romans też jest. Na razie tyle tak na szybko, może jeszcze mi się coś przypomni.

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 11 maja 2017, o 14:38

Alias napisał(a):Dziewczyny, może poradzicie mi coś zbliżonego do Dante na tropie? Powoli kończę i chociaż mam swoje zastrzeżenia, to chętnie poczytałabym coś w podobnym klimacie. Romans i kryminał w jednym.

Mnie ta książka zaskoczyła tym, że tam był ten smutny wydźwięk. Po wszystkich ostatnio czytanych polskich kryminałach potraktowanych na wesoło, zupełnie się tego nie spodziewałam.
Też jestem ciekawa, kto pisze w podobnym stylu.
Obrazek

Post przez giovanna » 11 maja 2017, o 14:44

Jeszcze Cienie przeszłości Świętek, W szpilkach od Manolo Łoniewskiej, Cygler i B.Janowska też mają takie romanse z tajemnicą lub kryminałem
Ostatnio edytowano 11 maja 2017, o 15:04 przez giovanna, łącznie edytowano 2 razy

Post przez Alias » 11 maja 2017, o 14:56

Giovanno :padam:
Wszystko sobie zapisuję i bedę badać ;)
Już powiem, że Rogala mnie zainteresowała, a na Harpię miałam ochotę wcześniej (chyba na forum ktoś wspomniał :mysli: ), opis mnie zaintrygował, ale ciężko było z dostępnością. Chyba będę musiała zaczekać na wizytę w PL, żeby do większości tytułów zajrzeć.
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Post przez giovanna » 11 maja 2017, o 15:04

Chyba, że w ebookach, ale nie wiem jak to jest z kupowaniem z za granicy, jeszcze Szósty Łoniewskiej też jest dobrą książką, Marta Obuch też chyba ma coś w tym stylu, Kotarska, ale chyba będzie problem z dostępnością i to chyba na tyle ode mnie :)

Post przez Alias » 11 maja 2017, o 15:37

Spoiler:

Jeszcze raz dziękuję. Zrobię sobię listę pożądanych tytułów i zobaczymy ;)
Łoniewską jedną próbowałam czytać (nawet stoi gdzieś na półce) ale nie dałam rady. To też chyba nie dla mnie ;)
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 11 maja 2017, o 16:34

Alias napisał(a):Dziewczyny, może poradzicie mi coś zbliżonego do Dante na tropie? Powoli kończę i chociaż mam swoje zastrzeżenia, to chętnie poczytałabym coś w podobnym klimacie. Romans i kryminał w jednym.

A czytałaś http://lubimyczytac.pl/ksiazka/245396/p ... rwone-maki ? Powinno ci przypaść do gustu.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Alias » 11 maja 2017, o 18:36

Lucy, dzięki :)
Dopisuję do listy i się rozejrzę.

Post przez Lucy » 11 maja 2017, o 20:03

naprawdę warto :smile:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez giovanna » 11 maja 2017, o 20:05

Muszę w takim razie też kiedyś zdobyć papierową

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 11 maja 2017, o 22:07

Czytałam "Pensjonat" i też uważam że warto :-D

Ulubiona autorka/autor: Garwood, Nora Roberts

Post przez ewajoanna23 » 15 maja 2017, o 21:28

Tak zachęcałyście,że zakupiłam.Pensjonat. Skusiłam się jeszcze na Konkurs na żonę
Majewskiej :smile:

Post przez Lucy » 15 maja 2017, o 22:39

mam nadzieję,że ci się spodoba :smile:

Post przez Lucy » 15 maja 2017, o 23:49

Obrazek

Jeżeli macie ochotę na ciepłą i optymistyczną powieść,to polecam wam sięgnąć po ten tytuł.
Główna bohaterka Elżbieta,niedawno straciła w wypadku męża.Jej jedyną podporą jest córka,która studiuje w innym mieście.Niestety matka męża i siostra nigdy nie zaakceptowały Eli i po śmierci Marka,ciągle czegoś od niej chcą ,a najbardziej kasy. :yeahrite: Kobieta postanawia zacząć nowy rozdział w życiu i przeprowadza się do Ruczaju - małej podzakopiańskiej wioski, gdzie rozpoczyna pracę lekarza. Zamieszkuje w odrestaurowanym pałacyku,który zajmuje również przystojny weterynarz Tomek. Ci dwoje od początku nie pałają do siebie sympatią.Tomek również stracił w wypadku bliskie osoby( żona i córka). Kobiety w miasteczku próbują złowić przystojnego weterynarza,ale mężczyzna nie chce się z nikim wiązać. Widząc Elkę myśli sobie,że kolejna zacznie się do niego dostawiać i stąd różne tarcia między nimi.Z biegiem czasu zaczynają się poznawać i zmieniać do siebie nastawienie.Ta rodząca sympatia nie podoba się bogatej kobiecie,która ma kilka nieruchomości w miasteczku i która upatrzyła sobie Tomka na męża.Jej zazdrość na końcu przybierze drastyczny obrót.
Obok pałacyku mieszka znana w miasteczku szeptucha Matylda.Kobieta potrafi przywołać deszcz i widzi różne rzeczy.Elka zaprzyjaźnia się z Matyldą ,mimo iż z początku nie wierzy w jej moce.
Za sprawą Elki ,miasteczko zostaje zaopatrzone w apteką i w specjalistów(dentysta,ginekolog).Ma to coś wspólnego z tym,że wójt jest jej kuzynem :P
Nie można nie wspomnieć o duchu jednego mężczyzny,którego widzi Elka,a który szuka swojej ukochanej ...

Piękne opisy przyrody,sympatyczne postacie m.in pijaczki siedzące na ławce,które wiedzą co to kultura :hihi: i oczywiście miłość ,która rodzi się między głównymi bohaterami.Wszystko to sprawia ,że trudno się oderwać od książki.
Polecam z całego serca!
Ostatnio edytowano 16 maja 2017, o 22:32 przez Lucy, łącznie edytowano 1 raz

Post przez giovanna » 16 maja 2017, o 19:29

Fajna, podnosząca na duchu :), czytałam też Chatę pod jemiołą, jeszcze Leśny dworek gdzieś muszę dorwać.

Post przez basik » 16 maja 2017, o 20:50

Lucy Ty chyba czytasz podobne książki co ja :) i podobne Ci się podobają. Tej Kowalczuk jeszcze nie czytałam, chociaż stoi na półce i czeka aż będę miała zły nastrój, bo wiem, że ona mi go poprawi. Resztę jej powieści przeczytałam a teraz czekam na nowość "Pensjonat pod meduzą", która ukaże się 7 czerwca.

Post przez Lucy » 16 maja 2017, o 22:50

Zerknęłam na LC i wychodzi,że podobieństwo ocen dla Waszych wspólnych książek wynosi 87%. :P

giovanna napisał(a):Fajna, podnosząca na duchu :), czytałam też Chatę pod jemiołą, jeszcze Leśny dworek gdzieś muszę dorwać.

Też muszę gdzieś dorwać ten Dworek :mysli:

Post przez basik » 18 maja 2017, o 21:24

Antykwariat spełnionych marzeń - Dorota Gąsiorowska

Obrazek
Kolejna całkiem dobra , pełna ciepła i uroku powieść obyczajowa autorki, gdzie akcja toczy się leniwie a czas jakby się zatrzymał w maleńkim antykwariacie w Krakowie.
Jest to powieść wielowątkowa, opowiada o przyjaźni,więzach rodzinnych , tajemnicach sprzed lat a także o rodzącym się uczuciu.
Główna bohaterka Emilia to osoba taka trochę staroświecka, mieszka z matką z którą prawie nic ją nie łączy, bo w zasadzie wychowywała ją niania Zosia , żona pana Franciszka z którym pracuje w antykwariacie.
Osoba cicha, skromna ale ma również swoje skryte marzenia , które przelewa na papier w formie książki.
I któregoś dnia podczas wizyty u ojca nad morzem, te marzenia o prawdziwym szczęściu stają się rzeczywistością, bo poznaje tajemniczego Szymona i między nimi od razu zaczyna iskrzyć.Ale życie to nie bajka i na drodze do szczęścia stoi wiele przeszkód a między innymi jej jedyna przyjaciółka.
A do tego zaczynają wychodzić na jaw różne tajemnice sprzed lat, które dotyczą bliskich jej osób.
Między innymi przyjeżdża do Polski pani Sara, przyjaciółka Zosi, której opowieści o wojnie , pobycie w getcie i dalszych losach burzy spokój Emilii.Sara przyjechała do Polski, żeby po latach zmierzyć się z demonami przeszłości, zaakceptować tą ponurą przeszłość i mieć siłę i odwagę by dalej z nią żyć.
Nie jest to na pewno literatura z górnej półki, ale czyta się bardzo lekko .Nie ma tu pędzącej do przodu akcji, ale jest spokojna narracja, dużo opisów i dużo rozmyślań.
Myślę, że ta powieść spodoba się czytelniczkom lubiącym klimatyczne powieści obyczajowe, gdzie romans i miłość stanowią tylko tło innych wydarzeń.

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer, Judith McNaught, Lisa Kleypas, SEP

Post przez Ancymonek » 21 maja 2017, o 17:11

Dziewczyny! Już od dawna chodzi za mną jakaś polska autorka, ale kompletnie nie wiem w "kogo" celować.

To nie jest tak, że nasze rodaczki są be, ale jakoś tak się nie mogę przekonać :bezradny:

Lubię lekkie "odmóżdżacze" (tylko nie sex machine po polsku, mogę tego nie przeżyć :facepalm: ) a także przepełnione emocjami, dające do myślenia książki. Lubię, jak bohaterowie drą koty, bardzo lubię powoli rozwijające się uczucie, a jeszcze bardziej lubię śfinie :P

Oczywiście jestem gotowa na wyzwania :hyhy:
Może kogoś polecicie? :prosi:
"(...)Jeżeli książki, to te, które można unieść w pamięci(...)"

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 21 maja 2017, o 17:52

Wiesz co? Bardzo pasowałaby do Twojego pytania nasza forumowa pani pisarka, czyli Roma. To znaczy jej książki.
Polecam dlatego: Magdalena Wala "Przypadki pewnej desperatki".
Tak samo pasowałyby książki pani Małgorzaty Kursy (ma oddzielny wątek na forum, tak samo jak Roma). Bohaterowie drą koty, bardzo powoli rozwijają się uczucia, tylko raczej nie będzie tam śfiń.
W ogóle się obawiam, że ze śfiniami może być deficyt w polskiej literaturze romansowej. Ale oczywiście chętnie się zdziwię, jeśli się okaże, że jednak są.
Śfinia występuje w parze z mopem, a kobiety w polskich książkach są raczej silne, odważne i gotowe do walki o swoje szczęście.
Obrazek

Post przez Agrest » 21 maja 2017, o 18:40

W ogóle się obawiam, że ze śfiniami może być deficyt w polskiej literaturze romansowej. Ale oczywiście chętnie się zdziwię, jeśli się okaże, że jednak są.
Śfinia występuje w parze z mopem, a kobiety w polskich książkach są raczej silne, odważne i gotowe do walki o swoje szczęście.

Nieznajomi z parku, nie musicie mi dziękować :lol:
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Ancymonek » 21 maja 2017, o 18:49

Czytałam Nieznajomi z parku, ah co tam była za śfinia :D takie lubię :P
Janka ja pomimo swojego syndromu Palmerowskiego, nie jestem nastawiona na parę śfinia plus mop. Lubię, kiedy bohaterka jest charakterna i potrafi się postawić :D nawet mnie czasem typ mopa męczy i mam ochotę kopnąć taką w d... :disgust:

Dziękuję za propozycje, zerknę na obie panie :)
Jeśli komuś przyjdzie coś jeszcze do głowy to śmiało :D

Post przez kristy » 21 maja 2017, o 19:26

Lucy napisał(a):Zerknęłam na LC i wychodzi,że podobieństwo ocen dla Waszych wspólnych książek wynosi 87%. :P

:mysli:

Lucy basik podacie swoje namiary na LC bo ja też zauważyłam, że lubię książki polecane przez Lucy a dopiero raczkuję w polskich pisarkach.

Post przez giovanna » 21 maja 2017, o 19:54

Myślę i myślę i jakoś mi nie przychodzi do głowy żadna książka polskiej autorki ze śfiniowatym bohaterem :mysli:

Post przez Ancymonek » 21 maja 2017, o 20:26

Jak coś jednak wymyślisz giovanna, to Cię ozłocę :P

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...