Teraz jest 23 listopada 2024, o 16:08

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 5914
Dołączył(a): 18 listopada 2015, o 18:19
Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 2 kwietnia 2017, o 20:21

Co to jest skubaniec?

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 2 kwietnia 2017, o 22:47

Ciasto mazurkowe na to konfitura z roży na to ciasto z kakaem trzesz pycha... zrobilabym fote ale już nie ma :evillaugh:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 333
Dołączył(a): 11 marca 2017, o 16:30
Lokalizacja: Lublin
Ulubiona autorka/autor: Nie mam jednej ulubionej : )

Post przez Jutrzenka » 3 kwietnia 2017, o 10:23

Ja to ciasto znam też pod nazwą pleśniak :) (tak przynajmniej niektórzy w Internecie traktują je zamiennie). Tyle, że tam oprócz kruchego ciasta białego i kakaowego oraz powideł ze śliwek jest jeszcze piana z białek - to ona wygląda jak pleśń. Hm, zdecydowanie skubaniec brzmi lepiej :D

Jutrzenka :roll: :zawstydzony:

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 15 kwietnia 2017, o 23:05

No tak ale ja nie daje pianki tylko krusze ciasto u góry :P

Pleśniak nie brzmi zachęcająco :evillaugh:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6862
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:21

Post przez Alias » 20 kwietnia 2017, o 10:41

Dziewczyny, wyjęłam z zamrażarki gotowe (kupne) ciasto, które trzymałam tam przez 6 miesięcy. Wiem, że takie produkty mrozi się od 1 do 3 miesięcy. Jak myślicie, bezpiecznie jest coś takiego zjeść... czy wyrzucić to w cholerę :lol:
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Avatar użytkownika
 
Posty: 5914
Dołączył(a): 18 listopada 2015, o 18:19
Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 20 kwietnia 2017, o 11:18

Dziewczynki dzięki za wyjaśnienie, inna nazwa pleśniak, to już wiem co to za ciasto :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 20 kwietnia 2017, o 11:28

Alias, wywal i zrób domowe :evillaugh:

Gio okazało sie jak dopytałam babci, że nasz Skubaniec to po prostu zmodyfikowany Pleśniak, gdyż babci w przepisie nie pasowała pianka :evillaugh: No i tak powstał Skubaniec
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 20 kwietnia 2017, o 14:40

Jak to jest zwykłe ciasto to pewnie da się zjeść, ale jak ma jakieś dodatki to ja bym nie ryzykowała ;)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 20 kwietnia 2017, o 15:51

Ciast zamrożonych nie należy przechowywać w zamrażalniku dłużej niż 3 miesiące. Tu jest ciekawy artykuł na temat ciast i ich zamrażania - http://www.doradcasmaku.pl/blog/5745/mr ... razac.html
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6862
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:21

Post przez Alias » 20 kwietnia 2017, o 22:54

Dzięki.
Wylądowało w śmietniku. Nie będę truć bliskich ;)
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 3 maja 2017, o 13:33

Alias napisał(a):Dziewczyny, wyjęłam z zamrażarki gotowe (kupne) ciasto, które trzymałam tam przez 6 miesięcy. Wiem, że takie produkty mrozi się od 1 do 3 miesięcy. Jak myślicie, bezpiecznie jest coś takiego zjeść... czy wyrzucić to w cholerę :lol:

A nie było na nim daty przydatności do spożycia?
Dorotka napisał(a):Ciast zamrożonych nie należy przechowywać w zamrażalniku dłużej niż 3 miesiące. Tu jest ciekawy artykuł na temat ciast i ich zamrażania - http://www.doradcasmaku.pl/blog/5745/mr ... razac.html

My kupujemy bardzo dużo gotowych tortów, tylko że u nas zwykle od razu są rozmrażane i zjadane, a do naszego zamrażalnika trafiają bardzo rzadko. Ale jeśli już trafią, to leżą tak długo, aż mi się zachce je zeżreć.
Na pewno nie trzymałabym takiego ciasta tylko 3 miesiące, a potem wywalała. Tak może trzeba robić z ciastami domowymi. Natomiast ciasta "fabryczne" powstają w innych warunkach, sterylniejszych, niż można to zapewnić w kuchni domowej, i są natychmiast mrożone, więc zasady przechowywania są inne. Nie zdziwiłabym się, gdyby okres przechowywania mrożonych ciast gotowych wynosił dwa lata lub nawet dłużej.
Na roladzie tortowej, która w tej chwili jest w moim zamrażalniku jest data przydatności jeszcze do sierpnia, a leży tam na pewno dłużej niż rok. Na deserach mrożonych data jest jeszcze odleglejsza, a kupiłam je tak dawno, że nawet nie pamiętam.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 3 maja 2017, o 15:07

Zrobiłam na dziś szarlotkę z galaretka i kokosem z tego przepisu
https://www.youtube.com/watch?v=dgwlXhtoHjI

Wyszła pyszna
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 6862
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:21

Post przez Alias » 3 maja 2017, o 21:59

Janka napisał(a):
Alias napisał(a):Dziewczyny, wyjęłam z zamrażarki gotowe (kupne) ciasto, które trzymałam tam przez 6 miesięcy. Wiem, że takie produkty mrozi się od 1 do 3 miesięcy. Jak myślicie, bezpiecznie jest coś takiego zjeść... czy wyrzucić to w cholerę :lol:

A nie było na nim daty przydatności do spożycia?

Janko, to nie było mrożone ciasto. Świeże. Od dnia zakupu (i zamrożenia) miało może jeszcze tydzie- max 9 dni do spożycia ;)
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 3 maja 2017, o 22:10

To w takim razie na pewno bardzo dobrze zrobiłaś, że je wyrzuciłaś i nie ryzykowałaś.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 3 maja 2017, o 22:29

Uwielbiam szarlotkę :bigeyes:
Ja od trzech dni codziennie piekłam bułeczki cynamonowe :evillaugh:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 4 maja 2017, o 13:21

Kiaro ale Cię wzięło :P

u mnie na weekend było cytrynowe. Znów zrobiło furrorę ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 4 maja 2017, o 13:49

U mnie była marchewkowy piernik, którego x-czasu już nie robiłam i ciasto z olejem z jabłkami :D
Oba szybko zniknęły, ale upiekłam tylko po keksówce ;)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 4 maja 2017, o 13:52

sami opracowaliście czy goście byli? ;)

ciasto z olejem... Mam zaległosć w pieczeniu ;) był przepis na forum? ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 4 maja 2017, o 13:58

Był, od Dorotki ;)

Troszkę gości było ;)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 4 maja 2017, o 13:58

tak myślałam, że od Dorotki ;)

majówka to taki gościowy czas ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 4 maja 2017, o 14:03

U mnie jest tak niestety czy stety całym rokiem, ale piekę coś raczej weekendowo :D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 4 maja 2017, o 16:41

jak się mieszka w ładnej okolicy to się tak ma :P
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 29641
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:17
Lokalizacja: Pozostanę tam, gdzie jestem.
Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 4 maja 2017, o 16:44

ja upiekłam sernik i karpatkę..xD ;P do sernika nawet Fil się dobierała. ;P
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 4 maja 2017, o 16:49

koty lubią takie serowo kremowe ciasta :P

znów mam ciąg na słodkie, mogłam tu nie włazić :P
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 29641
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:17
Lokalizacja: Pozostanę tam, gdzie jestem.
Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 4 maja 2017, o 17:02

coś o tym wiem Sol..xD :P Mrukas mi tak sernika kiedyś sernika z góry obgryzł..xD :P
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość