Teraz jest 22 listopada 2024, o 10:36

Young Adult + New Adult

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 29 marca 2017, o 22:45

W wątku Sheridan ta pozycja była wspominana.

„Wyśnione miejsca” Brenna Yovanoff – zaczyna się tak, że w pierwszej chwili myślałam, że mam do czynienia z fantastyką, przynajmniej w tych zdaniach coś takiego było. Niemniej jednak można powiedzieć, że pewne elementy tego tu się pojawiają. To jest historia bardziej o dorastaniu, lecz i na miłość znalazło się miejsce. Klimatem to mi przypominało „Teatr odtrąconych poetów” Stone. Ogólnie interesująco.

„Zanim zgasną gwiazdy” Martyna Senator – to było całkiem interesujące, chociaż w zasadzie zabrało romansu w romansie.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 29 marca 2017, o 22:49

Pierwsze Mała ma na półce ale ani ona nie czytała ani ja się nie zabrałam. Rekomendacja Teatru... dla mnie to niezbyt dobra reklama. Chyba powinnam się zabrać hmmm
Drugie brzmi znajomo, ale nie wiem skąd hmmm

Post przez Księżycowa Kawa » 29 marca 2017, o 22:53

„Teatr odtrąconych poetów” Ci się nie podobał? :mysli:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Ulubiona autorka/autor: Nie mam jednej ulubionej : )

Post przez Jutrzenka » 30 marca 2017, o 07:12

Księżycowa Kawa napisał(a):„Wyśnione miejsca” Brenna Yovanoff – zaczyna się tak, że w pierwszej chwili myślałam, że mam do czynienia z fantastyką, przynajmniej w tych zdaniach coś takiego było. Niemniej jednak można powiedzieć, że pewne elementy tego tu się pojawiają. To jest historia bardziej o dorastaniu, lecz i na miłość znalazło się miejsce.

To całkiem niezła książka. Podobał mi się pomysł z wątkiem fantasy. Był subtelny, ale nadawał fabule charakterystycznego klimatu. Największym plusem był główny bohater - Marshall :) Fajny chłopak. Waverly (główna bohaterka) była taka sobie, trudno było ją zrozumieć, a jej zachowanie wobec Marshalla też pozostawiało wiele do życzenia :|
Ogólnie rzec biorąc, jak ktoś chciałby przeczytać coś z gatunku Young Adult z delikatnym wątkiem fantasy, to powinien zwrócić uwagę na tę książkę :)

Jutrzenka :roll: :zawstydzony:

Ulubiona autorka/autor: Kristin Hannah,Paulina Simons,Elżbieta Cherezińska

Post przez tully » 30 marca 2017, o 11:16

Obrazek

Krista Ritchie, Becca Ritchie "Ricochet" Tom 1.5 Seria Addicted

@lc: 4/10

Seria Addicted nie jest standardowym kanonem w NA i to nie tylko biorac pod uwage tresc, takze numeracja serii odstaje od standardu... zwykle para zajmuje 2 ksiazki... lub dwa razy jedna z jej i jego perspektywy, tutaj autorki chcialy nam chyba pokazac symbolicznie ze Ricochet to jeszcze nie koniec problemow Lo i Lilly... A wiec mamy probe zerwania z nalogiem od strony seksoholiczki lilly, Lo wyjezdza na terapie by zerwac z piciem a Lilly zostaje sama i ma przed soba ciezkie zadanie, przez 3 miesiace zachowac celibat i wiernosc Lo, by po jego powrocie zaczac nowe normalne zycie.. proba opisy nalogow wyszla obu siostrom dosc dobrze, nie bylo to moze arcydzielo ale czytalo sie dobrze i byly chwile gdy od strony lilly czulam te panike i strach to mi sie naprawde podobalo... ciekawa bylam jak poradza sobie autorki z czescia druga a wlasciwie z walka Lilly ze soba... jak to wyszlo juz chyba wiecie po ocenie ksiazki... brak emocji i uczuc to jedno ale nuda goszczaca na stronach ksiazki tego latwo sie nie przebacza, widzialam proby urozmaicenia przez wprowadzenie watkow obu siostr Rosie i Daisy oraz slabe elementy wprowadzenia zagrozenia jak przyjecie u Collowayow oraz chyba najciekawsze urywki przeszlosci Lilly i Lo... jednak zabraklo tego o czym miala byc tak naprawde ta ksiazka... poza nielicznymi fragmentami za malo bylo proby sil i walki w srodku Lilly, czulam tylko krotkimi momentami jej walke... fajne byly niektore wstawki lekko humorystyczne jak szukanie wibratora (dzialajacego !!!) czy wykrzyczenie : "Nie bede sie wiecej masturbowac !" jednak jako calosc ksiazka nie daje rady, nie przekonuje autentycznoscia, nie rani nam serca i nie powoduje przyspieszone bicie serca... jednak nie jest wystarczajaco slaba bym dalej nie czytala historii lily i Lo o czym w nastepnej recce :)
Je préfère aller doucement...
"the standout in this drama is, without a doubt, Emi Takei. Eyes are her asset, and her stare is from another world in this drama. You could feel her love towards Shuji, and that passion is so strong that you could feel it coming out from your screen." Taisetsu na Koto wa Subete Kimi ga Oshiete Kureta J-2011
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Shancai initiates the kiss: https://tenor.com/view/dont-say-anythin ... f-12266619
Tsukushi initiates the kiss: https://c.tenor.com/YC0oyiizgj8AAAAd/ha ... anadan.gif

Post przez Księżycowa Kawa » 30 marca 2017, o 17:07

Jutrzenka napisał(a):Waverly (główna bohaterka) była taka sobie, trudno było ją zrozumieć, a jej zachowanie wobec Marshalla też pozostawiało wiele do życzenia :|

Dziewczyna nie najlepiej sobie radziła z emocjami, poza tym za bardzo starała się dopasować :wink:
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 30 marca 2017, o 20:12

Księżycowa Kawa napisał(a):„Teatr odtrąconych poetów” Ci się nie podobał? :mysli:

Jakoś nie bardzo. Mowilam gdzie już chyba o tym. Z lekka schizofreniczny mi się wydawał ;)

Post przez Jutrzenka » 31 marca 2017, o 13:40

Księżycowa Kawa napisał(a):
Jutrzenka napisał(a):Waverly (główna bohaterka) była taka sobie, trudno było ją zrozumieć, a jej zachowanie wobec Marshalla też pozostawiało wiele do życzenia :|

Dziewczyna nie najlepiej sobie radziła z emocjami, poza tym za bardzo starała się dopasować :wink:

Zgadza się :) Do tego sama sobie zaprzeczała, bo z jednej strony nie lubiła tego, że przed ludźmi udaje kogoś innego, a z drugiej, tak się do tego przyzwyczaiła, że nie chciała zrzucić swojej maski :|

Spoiler:

Post przez Księżycowa Kawa » 31 marca 2017, o 18:53

Chyba miedzy innymi na tym polega dorastanie :wink:

klarek napisał(a):Z lekka schizofreniczny mi się wydawał ;)

Nie bez powodu :lol:
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: hm...

Post przez KatiaBlue » 2 kwietnia 2017, o 21:37

Dziewczyny, wiecie czy wyszły ostatnio jakieś godne uwagi NA/YA?

Post przez Jutrzenka » 2 kwietnia 2017, o 22:10

Z marcowych nowości mnie interesująca się wydaje "Intuicja" A. Bartol (cykl "Przeczucia", t. 2). Pierwsza część podobała mi się, więc liczę na to, że druga też będzie ciekawa ;)

Post przez KatiaBlue » 2 kwietnia 2017, o 22:18

Oj nie ;) pierwszą część shejtowalam, wiec na drugą nawet nie spojrzę. Zresztą to paranormal. Ja miałam nadzieje na jakiś zwykły NA

Post przez Jutrzenka » 2 kwietnia 2017, o 22:25

To może "O wiele więcej" Kim Holden ;)?

Post przez KatiaBlue » 2 kwietnia 2017, o 22:37

Mam tę książkę na uwadze :)

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 2 kwietnia 2017, o 22:42

KatiaBlue napisał(a):Dziewczyny, wiecie czy wyszły ostatnio jakieś godne uwagi NA/YA?

Mnie ciekawi "Zły Romeo" i "Love me never", ale żeby je sprawdzić, muszę poczekać na zastrzyk gotówki :P

Post przez KatiaBlue » 2 kwietnia 2017, o 23:03

Gdzieś mi się obil o oczy ten Romeo ale nie wiedziałam, ze to NA jest

Post przez Jutrzenka » 3 kwietnia 2017, o 10:17

Papaveryna napisał(a):
KatiaBlue napisał(a):Dziewczyny, wiecie czy wyszły ostatnio jakieś godne uwagi NA/YA?

Mnie ciekawi "Zły Romeo" i "Love me never", ale żeby je sprawdzić, muszę poczekać na zastrzyk gotówki :P

O tak :) "Love Me Never" też dodałabym do listy interesujących nowości :) Tylko okładka mogłaby być ładniejsza :P

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 3 kwietnia 2017, o 11:15

Jutrzenka napisał(a):To może "O wiele więcej" Kim Holden ;)?

Ale to bardziej romans współczesny. :)
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 3 kwietnia 2017, o 12:44

ten Zły Romeo ma atrakcyjny tytuł ale poczekam na jakieś Wasze opinie ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 3 kwietnia 2017, o 15:00

KatiaBlue napisał(a):Oj nie ;) pierwszą część shejtowalam, wiec na drugą nawet nie spojrzę. Zresztą to paranormal. Ja miałam nadzieje na jakiś zwykły NA

Serio?
Dla mnie pierwsza była ok. Ale to taki zwykły młodzieżowy romans paranormalny.
Za to kolejnych nie zamierzam czytać, bo ona
Spoiler:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 3 kwietnia 2017, o 15:52

Jutrzenka napisał(a):
Papaveryna napisał(a):

O tak :) "Love Me Never" też dodałabym do listy interesujących nowości :) Tylko okładka mogłaby być ładniejsza :P

Faktycznie jest taka sobie :P Mam nadzieję, że zawartość jednak lepsza :)
Tylko to chyba ma być cykl i trochę mnie to martwi, bo bym wolała przeczytać pojedynczą, zakończoną historię :bezradny:
Romeo też ma chyba kontynuację, ale nie wiem czy to dalej o nich, czy może jest to ta sama historia, tylko z perspektywy bohaterki :?:

Post przez KatiaBlue » 3 kwietnia 2017, o 16:44

duzzza22 napisał(a):
KatiaBlue napisał(a):Oj nie ;) pierwszą część shejtowalam, wiec na drugą nawet nie spojrzę. Zresztą to paranormal. Ja miałam nadzieje na jakiś zwykły NA

Serio?
Spoiler:

A to ty mi to poleciłaś w Mam ochotę na... :facepalm: pamiętam to. To bylo dla mnie strasznie głupie.

Post przez Dorotka » 3 kwietnia 2017, o 17:04

•Sol• napisał(a):ten Zły Romeo ma atrakcyjny tytuł ale poczekam na jakieś Wasze opinie ;)

Ja też mam na to ogromną ochotę.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 3 kwietnia 2017, o 17:14

KatiaBlue napisał(a):
duzzza22 napisał(a):

Serio?
Spoiler:

A to ty mi to poleciłaś w Mam ochotę na... :facepalm: pamiętam to. To bylo dla mnie strasznie głupie.

Poleciłam, bo i wydawało mi się, że może Ci się spodobać. Jak widać nie trafiłam, przepraszam :red:
Głupiutkie to rzeczywiście było, ale coś jednak w tym wszystkim było ciekawego jak dla mnie :) Dlatego przeczytałam :) I w sumie byłabym ciekawa dalszych losów gdyby nie spoiler wyżej :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez KatiaBlue » 3 kwietnia 2017, o 17:20

Ah, no nie dziwie się. Dla mnie to było ciężko strawne i bez tego spoilera

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...