Teraz jest 21 listopada 2024, o 21:34

Literatura nieromansowa

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 14 marca 2017, o 15:10

dzięki Kasiu :smile:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 14 marca 2017, o 15:28

Proszę Lucy. Ponieważ dostałam książkę do recenzji musiałam umieścić moją opinię na blogu i na LC. Tak trochę bardziej składnie piszę o niej Tutaj - http://czytajacprzyokazji.blogspot.com/2017/03/granice-za-rebecca-griffiths.html

Post przez Lucy » 15 marca 2017, o 02:32

dzięki :*

Very była ciekawa,więc coś napiszę.

Obrazek

Książkę napisana jest w pierwszej osobie i akcja toczy się dwutorowo.W jednym rozdziale Tessa wypowiada się w czasie teraźniejszym,a w kolejnym wraca myślami do tragedii ,która się wydarzyła ,kiedy była nastolatką.
Ktoś ją porwał ,porzucił w dziurze i dla towarzystwa dał jej zwłoki innych dziewczyn.Taki grób zasypał polnymi kwiatami.Tess miała wrodzoną wadę serca,która uratowała jej życie.Morderca myślał,że nie żyje,a okazało się,że jej serce znacznie zwolniło.Na szczęście pochówek został znaleziony przez psa i zaczęło się powolnie na mordercę.W tamtych czasach nie było badań takich jak teraz i na podstawie dość dziwnych dowodów,został skazany jeden facet.Wszystko byłoby dobrze,gdyby Tessa w ciągu kolejnych lat nie znajdowała zasadzonych koło domu polnych kwiatów.Nie mówię o liściku w którym była groźba,że jeżeli będzie cicho,to nic nie stanie się jej przyjaciółce.
Kiedy zbliża się dzień w którym domniemany morderca ma zostać stracony,bohaterka postanawia wraz z prawnikiem skazanego odkryć prawdę. Zaczynają się ekshumacje ciał i badania dotyczące tożsamości innych ''kwiatów''.

Powiem wam,że dawno nie czytałam tak wciągającego thrillera/sensacji.Sama końcówka i dowiedzenie się kto to zabił normalnie zaskakuje.Dla zainteresowanych :hyhy: jest też romans,wprawdzie mały,ale dobrze rokuje na przyszłość.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 15 marca 2017, o 12:19

Mam ją w planach i cieszę się, że jest fajna :)

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 16 marca 2017, o 08:49

Dziękuję, Lucy :padam:
Wydaje się całkiem ciekawa. Chyba będę się przymilać o pożyczenie :red:
Myślałam, że napiszesz o tym w Romans + thriller i tam szukałam początkowo :P

Swoją drogą, też chyba mogę napisać tutaj, bo w tej czytanej przeze mnie nie było śladów romansowania ;)
Przeczytałam:

Obrazek

Jestem zawiedziona tą książką. Zapowiadała się całkiem ciekawie, a potem się to wszystko rozmyło.
Bohaterka wie, że ktoś za nią łazi, widzi dokładnie jak ten ktoś wygląda, dostaje niepokojące maile ze zdjęciami jej samej, mimo to nie idzie na policję, bo nie, bo się wstydzi i koniec. Nawet kasuje, to, co on jej przysyła, by nikt tego nie zobaczył.
Narracja prowadzona jest z perspektywy trzech osób: bohaterki, jej cierpiącej na agorafobię matki, która od kilku lat nie opuszcza domu oraz detektyw prowadzącej śledztwo. Generalnie każdy wydaje się podejrzany, ale jest to wszystko ukazane w bardzo kulawy sposób. Bohaterowie mają swoje tajemnice, nie chcą by się wydały, więc nie informują o niczym policji, tylko chcą wszystko robić sami, z czego nic mądrego nie wynika. Śledztwo jest opisane w sposób nudny, bo właściwie policja niewiele ma, skoro nikt nie chce jej w to mieszać.
Dodatkowo zakończenie w typie takich, które bardzo działają mi na nerwy. Niekiedy horrory się tak kończą.
Spoiler:

Post przez Lucy » 16 marca 2017, o 13:32

O co chodzi z tym wstydem? Te zdjęcia pokazują ją nagusieńką? :niepewny:

Książkę wyślę ci we wtorek/środę :) siostra czyta :P

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 16 marca 2017, o 13:39

Spoiler:

Spokojnie, nie śpieszy się :)
I dziękuję bardzo :padam:

Post przez giovanna » 20 marca 2017, o 20:34

Szczypta_Kasi napisał(a):"Granice zła" Rebecca Griffiths
Obrazek
Dziwnie czytało mi się tę książkę. Po pierwsze napisana jest narracją której nie lubię - trzecioosobowa w czasie teraźniejszym. Ma do tego wtrącone rozdziały w narracji pierwszoosobowej, które mnie osobiście rozpraszały, gdy już prawie przyzwyczajałam się do tej formuły.
Atmosfera panuje w niej bardzo mroczna. Akcja rozgrywa się głównie na walijskiej wsi, gdzie non stop pada. Rachel po zmianie nazwiska ucieka przed swoją przeszłością do miejsca gdzie nikt nie zna jej ani jej historii. Przed laty był więziona i gwałcona przez psychopatycznego mordercę. Dziwnym kaprysem mężczyzny udało jej się przeżyć. Po kilkunastu latach dowiaduje się że jej prześladowca wychodzi z więzienia i w przerażeniu ucieka od swojej matki, aby rozpocząć nowe życie. Los chce, że jej nowym domem staje się miejsce, gdzie pięćdziesiąt lat wcześniej żyła czternastoletnia dziewczynka wykorzystywana seksualnie przez ojca i braci, a jeden z tych braci mieszkający w sąsiedztwie mocno zaczyna interesować się Rachel. Dodam jeszcze, że Rachel jest już po rozwodzie, a jej były mąż otrzymał prawo opieki nad ich córką i wyjechał z nią do USA.
Dużo złego na jednego.
Książka jest mroczna, ale trzyma w napięciu. I gdy w pewnym momencie wydaje się że już wszystko jest jasne i niczym nas lektura nie zaskoczy, czekać nas będzie jeszcze nie jedna niespodzianka.
Książka zdecydowanie nie w moim stylu. I to zarówno pod względem fabularnym jak i stylistycznym, dlatego trudno mi powiedzieć czy zła, czy dobra. Przypuszczam że obiektywnie rzecz biorąc całkiem niezła. Ale do autorki nie wrócę.

Skończyłam i nie mogę powiedzieć, że jestem zachwycona. Jak dla mnie autorka stworzyła za dużo wątków i wszystkie potraktowała pobieżnie, a lepiej by było gdyby skupiła się na jednym czy dwóch. Zakończenie rzeczywiście zaskakujące, ale
Spoiler:

Post przez Szczypta_Kasi » 20 marca 2017, o 21:19

Masz racje Giovanno. Nawet nie zwróciłam uwagi na te nieścisłości, ale ciągle walczyłam z narracją i mogło mi to umknąć.

Post przez giovanna » 20 marca 2017, o 21:37

Jakoś mi narracja nie przeszkadzała
Spoiler:

Post przez Szczypta_Kasi » 20 marca 2017, o 21:47

Ja wydedukowałam, że ten samochód należał do tego detektywa, co go matka wynajęła.

Post przez giovanna » 20 marca 2017, o 22:37

No pewnie, że masz rację :), coś mnie zaćmiło.

Post przez Szczypta_Kasi » 21 marca 2017, o 08:32

Ale ten rozdział z obserwowania od kliniką jest rzeczywiście niewytłumaczalny.

Ulubiona autorka/autor: E. Hoyt, K. Byrne, R. Quasi, A. Giusti

Post przez Viperina » 21 marca 2017, o 11:47

Lucy napisał(a):dzięki :*

Obrazek

O, fajnie wiedzieć, że to dobre. Z chęcią przeczytam.
Przeciętna kobieta zakochuje się siedem razy w roku, w tym sześć razy w butach.

All woman desire a Mr. Darcy.
Unfortunately, all man have no idea who that is.

Post przez giovanna » 29 marca 2017, o 19:40

Właśnie czytam, bardzo fajnie się czyta, chociaż nie byłam przekonana do takiej formy, wolałabym żeby książka była wyłącznie w czasie teraźniejszym, na razie jestem w połowie więcej powiem jak skończę.

Post przez Viperina » 30 marca 2017, o 08:10

Lucy napisał(a):dzięki :*

Very była ciekawa,więc coś napiszę.

Obrazek

Książkę napisana jest w pierwszej osobie i akcja toczy się dwutorowo.W jednym rozdziale Tessa wypowiada się w czasie teraźniejszym,a w kolejnym wraca myślami do tragedii ,która się wydarzyła ,kiedy była nastolatką.
Ktoś ją porwał ,porzucił w dziurze i dla towarzystwa dał jej zwłoki innych dziewczyn.Taki grób zasypał polnymi kwiatami.Tess miała wrodzoną wadę serca,która uratowała jej życie.Morderca myślał,że nie żyje,a okazało się,że jej serce znacznie zwolniło.Na szczęście pochówek został znaleziony przez psa i zaczęło się powolnie na mordercę.W tamtych czasach nie było badań takich jak teraz i na podstawie dość dziwnych dowodów,został skazany jeden facet.Wszystko byłoby dobrze,gdyby Tessa w ciągu kolejnych lat nie znajdowała zasadzonych koło domu polnych kwiatów.Nie mówię o liściku w którym była groźba,że jeżeli będzie cicho,to nic nie stanie się jej przyjaciółce.
Kiedy zbliża się dzień w którym domniemany morderca ma zostać stracony,bohaterka postanawia wraz z prawnikiem skazanego odkryć prawdę. Zaczynają się ekshumacje ciał i badania dotyczące tożsamości innych ''kwiatów''.

Powiem wam,że dawno nie czytałam tak wciągającego thrillera/sensacji.Sama końcówka i dowiedzenie się kto to zabił normalnie zaskakuje.Dla zainteresowanych :hyhy: jest też romans,wprawdzie mały,ale dobrze rokuje na przyszłość.

Też właśnie skończyłam i mam mieszane uczucia. Końcówka zaskakuje, owszem, ale jest dość niedorzeczna. Chyba nie kupuję całej tej skomplikowanej konstrukcji, zarówno po stronie mordercy, jak i po stronie innych osób bezpośrednio objętych intrygą. Za bardzo zaplątane i za dużo w tym przypadkowości. I wreszcie ciąg dalszy, czyli to, co działo się przez siedemnaście lat z mordercą i związaną z nim osobą. No to jest zwyczajnie niewykonalne. Niby sprytnie pomyślane, ale nie mogło wyjść. Gdzieś po drodze okazałoby się, że coś jest nie tak. Przeszkadzały mi także głosy Kwiatów w głowie głównej bohaterki. Nie przepadam za bohaterami tylko pozornie normalnymi. I wreszcie - w książce nie ma żadnej rekonstrukcji tego, co się naprawdę wydarzyło z bohaterką i pozostałymi zamordowanymi dziewczętami. Ile ich było? Jak długo je przetrzymywał, co im robił?

Lubię thrillery i chętnie je czytuję, ale ten oceniam na najwyżej 4/10.

Post przez giovanna » 30 marca 2017, o 10:16

Mi się w sumie podobała, chociaż masz rację, trochę to wszystko pogmatwane i nierealne, no i
Spoiler:

Post przez Lucy » 30 marca 2017, o 11:54

Spoiler:

Post przez giovanna » 30 marca 2017, o 11:56

Fajnie się czytało i Bill był fajny :)

Spoiler:

Post przez Viperina » 30 marca 2017, o 12:52

Spoiler:

Post przez giovanna » 30 marca 2017, o 19:38

No i masz rację :)

Jak będziesz czytać jakiś thriller to daj znać, fajnie potem podyskutować

Post przez Lucy » 31 marca 2017, o 00:35

A czytaliście może

Obrazek

przewracając ostatnią kartkę ,chyba z minutę siedziałam z otwartą gębą :evillaugh:

Może pamiętacie poprzednią książkę autora ''Zanim zasnę'' i film z Nicole Kidman na jego podstawie.

"Drugie życie" to historia Juli ,która jest na pozór szczęśliwą matką i żoną.Kobieta ma za sobą bujną przeszłość.
W młodości wyjechała do Berlina z kochankiem,prowadzili dom otwarty,brali heroinę i ogólnie dobrze się bawili.Śmierć chłopaka spowodowała,że Julia wróciła do Londynu i zaopiekował się nią syn przyjaciela jej ojca.Kobieta poddaje się leczeniu,ponieważ jest alkoholiczką i we wszystkim wspiera ją Hugh.Po jakimś czasie biorą ślub i ... adoptują syna jej siostry,która wydaje się być nieodpowiednią matką.
Mijają lata i Kate zostaje zamordowana.Julia z nudów,albo i wyrzutów sumienia(siostra chciała odzyskać syna,a Julia była temu przeciwna),zaczyna prowadzić śledztwo na własną rękę.Od tego momentu dosłownie wszystko się zmienia.Okazuje się,że wszystko było zaplanowane i realizowane przez żadną zemsty osobę.

Na początku wam powiem,że rzygać mi się chciało czytając wynurzenia Juli.
Nie jest to bohaterka ,którą bym polubiła. :] Jej siostra czatowała w internecie z różnymi ludźmi i umawiała się na przygodny seks.Julia zakłada konto na jednym portalu i zaczyna czatować z pewnymi osobami w myśl,że może na kogoś trafi.Trafia na Lucasa i tak zaczyna się jej romans :] realizuje z nim różne swoje fantazje,a ma ich dużo. Lubi być zniewolona i chętnie zostałaby zgwałcona. :zalamka:
Ciągnie tę całą szopkę do momentu,kiedy okazuje się,że Lucas tak naprawdę inaczej się nazywa i jest w związku z najlepszą przyjaciółką siostry...

Mimo pewnych minusów,polecam przeczytać. :-D zdziwicie się całą uknutą intrygą.

Post przez Viperina » 31 marca 2017, o 08:16

Wygląda na dość traumatyczną lekturę.

Ostatnio czytałam dwa dobre thrillery:

Obrazek

I czekam na Dziecko ognia tego samego autora, które ma wyjść w kwietniu.

I odkryłam Alafair Burke:

Obrazek

tu recenzja.

Na pewno Burke też pociągnę.

Post przez giovanna » 31 marca 2017, o 11:18

Bliźnięta z lodu i Drugie życie mam w planach :)

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 31 marca 2017, o 14:53

Bliźnięta były świetne :D

Watsona mam w planach, mam obie jego książki w audiobooku :D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...