Teraz jest 23 listopada 2024, o 17:16

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 19 marca 2017, o 19:10

Sol,ja często robię karpatkę,ciasto jet parzone,bez dodatku cukru,słodki jest tylko krem.Porcja na dużą blachę(z tym,że ciasto należy rozłożyć bardzo cienka warstwą-ja wygładzam je łyżką maczana w ciepłej wodzie).Powiem jeszcze że to wypróbowany przepis,robię go od ponad 20 lat.Zawsze wychodzi.

Ciasto
1 szkl wody i pół margaryny zagotować.Do gotującej sie wody dodać szklanke mąki i energicznie mieszać,by z mieszaniny zrobiło się ciasto.Chodzi o to,by nie zostało ani odrobinę suchej mąki.Sciągnąć z ognia i ostudzić.Do chłodnego ciasta dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i po jednym-5 jajek(cały czas miksując).
Ciasto rozłożyć bardzo cienka warstwą na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.Piec w temp.ok 170-180 stopni Cejcjusza około 40 minut.Ciasto po upieczeniu powinno być dość twarde,upieczone za złoto.Na powierzchni w trakcie pieczenia tworzą się wzniesienia.
Krem:
z 1/2 litry mleka odlać pół szklanki.Do reszty dodać 1 szklankę cukru i cukier waniliowy,zagotować.W pozostałym mleku rozmieszać po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej i tę mieszaninę wlać do gotującego mleka.Gotować mieszając do zgęstnienia.Budyń ostudzić.
Zmiksować 1 margarynę z 1 żółtkiem,dodawać po 1 łyżce zimny budyń.
Gotowy krem wyłożyć na jedna warstwę ciasta,przykryć drugim.Posypać cukrem pudrem.
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 19 marca 2017, o 19:42

Dorotka napisał(a):Duzz - najlepiej je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie, a następnie obtoczyć w mące i dopiero wtedy dodać do ciasta. Wtedy rodzynki i inne bakalie w cieście są równomiernie rozmieszczone, a nie leżą na spodzie ciasta.
A zielony tort wygląda naprawdę super. :padam:

Dziękuję :padam: O tym nie pomyślałam, a chyba poprzednim razem rodzynki moczyłam :zalamka: No nic nauczka na przyszłość, że nie ma co się spieszyć, bo się diabeł cieszy :wink:
Dziękuję :* I do tego cytrynowy w smaku :hyhy:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 19 marca 2017, o 21:21

Ewo bardzo Ci dziękuję, przyda się na przyszłość :lovju: :*
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 19 marca 2017, o 23:48

Duzz - to może być też wina samych bakalii [chodzi mi o sposób ich kandyzowania czy wielkość], bo mi ostatnim razem częściowo też opadły na dno. A jaki ten keks był w smaku? Dobry?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 28668
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 20 marca 2017, o 02:29

hm, mi kiedyś bakalie też zaczęły opadać (jeżeli mowa przede wszystkim o figach, morelach, rodzynkach i takich tak, orzechów mało dodaję...), aż zaczęłam stosować niesiarkowane.
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 20 marca 2017, o 15:44

Hmm... możecie mieć rację co do bakalii. Teraz w keksie przeważały rodzynki. Miałam drobne i sułtańskie, ale kupowane na wagę. Plus garść mieszanki keksowej. Nie zwracałam uwagi czy są siarkowane czy nie :mysli:
Zdarzało mi się już nie moczyć rodzynek jak były ładne duże. Tylko je kroiłam na drobniejsze kawałki. Tak teraz też zrobiłam i niestety wszystko bakalie mi opadły.
Poprzednim razem miałam mieszankę keksową, różne rodzynki, suszone morele i suszone brzoskwinie, nie wiem czy fig nie dorzucałam też i było ok. Teraz coś mi się zepsuło :zalamka:

Dorotko, a co do smaku to samo ciasto jest ok, ale przez to, że opadły wszystkie bakalie na spód na spodzie jest bardzo słodkie. Ja sobie wydrapuję rodzynki czy te kolorowe kawałki z keksowej mieszanki, mój zjada tak, bo dla niego chyba nie ma rzeczy przy słodkich :hihi: I o czym zapomniałam wspomnieć to wiedziałam, że z ciastem jest coś nie tak jak wyjęłam je z pieca. Powinno pęknąć, a ono było wyrośnięte, ale nie pęknięte. :?
Coś czuję, że te bakalie mnie załatwiły. :?

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 22 marca 2017, o 15:53

Bakalie :whaaat: pfeeeee


Ja dziś serniczek piekę z czekoladą :drool:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 23 marca 2017, o 03:10

Ze szpinakiem kiedyś robiłam, ale nie takie, a to wygląda naprawdę zachęcająco :)

•Sol• napisał(a):jakbyś mogła byłabym ogromnie wdzięczna ;)

Udało się jednak odkopać przepis:

NAPOLEONKA Z KRAKERSAMI

3 opakowania krakersów (zwykle, podłużne)

I masa do kremu:
1 ½ szklanki mleka
1 niecała margaryna
2 cukry waniliowe
1 szklanka cukru
To wszystko zagotować i nieco przestudzić.

II masa do kremu:
1 szklanka mleka
3 czubate łyżki zwykłej mąki
3 żółtka (ubić to, żeby nie było grudek)

Następnie połączyć obie masy, gotować, aż będzie to gęste, przestudzić trochę i można przekładać krakersy kremem, gdy będzie jeszcze ciepły. Po wyłożeniu kolejnej warstwy należy ją przydusić. Ostatnią warstwę lekko posmarować kremem, a następnie na wierzch pokruszyć krakersy.

U nas to robiło się na dużą blachę :wink:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 23 marca 2017, o 10:08

Kiara napisał(a):Bakalie :whaaat: pfeeeee
no nie? :P trucizna i obrzydlistwo :P

Kawo, ogromnie Ci dziękuję :lovju: na pewno się przyda i to nie raz ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 23 marca 2017, o 18:24

Nie ma sprawy. Daj znać, czy Ci to odpowiada, bo ja za tym nieszczególnie przepadam, choć to dobry przepis, ale przy okazji poszukiwań była sposobność powspominać stare czasy i jeszcze znalazło się inny przepis :wink:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 25 marca 2017, o 22:58

Dziś zrobiłam kruche ciasteczka-rogaliki z nutellą :)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 25 marca 2017, o 23:20

Oj, jak ja lubię rogaliki.... :hyhy:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 25 marca 2017, o 23:22

a kysz szatanie Obrazek wodzisz na pokuszenie.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 26 marca 2017, o 13:48

Duzz ale pycha :drool: Wyglądają przepysznie :-D
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 26 marca 2017, o 14:24

Dzięki dziewczynki :D I moment i zniknęły :D Ostało się dosłownie kilka :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 30 marca 2017, o 21:45


“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 30 marca 2017, o 23:14

ja też Obrazek
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 29641
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:17
Lokalizacja: Pozostanę tam, gdzie jestem.
Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 30 marca 2017, o 23:26

A ja nie. :P
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 31 marca 2017, o 00:12

Przez owoce? :mysli:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 31 marca 2017, o 00:38

chudzina pewnie jest na diecie :P
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 31 marca 2017, o 06:51

Upiekłam wczoraj makowce. Tak mnie jakoś naszło. Oczywiście jak zwykle nie poprzestałam na jednej sztuce tylko od razu machnęłam pięć. A potem tylko odkroiłam piętkę od jednego z nich, żeby spróbować czy dobre, po czym wrzuciłam je do zamrażalnika. A niech leżą i czekają na właściwy moment. Ale takie jakiś mało słodkie mi wyszły tym razem :mysli: - będę je potem musiała dobrze polukrować.
No i chodzą za mną jeszcze rogaliki - przez Duzz oczywiście, bo mi smaka na nie narobiła. :disgust:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 29641
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:17
Lokalizacja: Pozostanę tam, gdzie jestem.
Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 31 marca 2017, o 07:40

Tak Duzz. ;)

Lucy tu nie ma z czego schudnąć więc dieta nie potrzebna. :)
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 31 marca 2017, o 11:46

Dorotko, szybka jesteś :D
Też pewnie w ten weekend zrobię rogaliki, sprawdziły się nam idealnie poprzednio i teraz zrobię z jakimś może dżemem albo marmoladą :mysli:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 1 kwietnia 2017, o 18:37

Można również dodać masło czekoladowe albo masę – jak ktoś lubi słodkie :wink:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 2 kwietnia 2017, o 20:06

Ja dziś upiekłam skubańca z babcinego przepisu- mniam :drool:
Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości