Teraz jest 21 listopada 2024, o 14:10

Dwór cierni i róż - Sarah J. Maas (Kubek w Kwiatki)

Alfabetyczny spis recenzji ROMANSÓW PARANORMALNYCH I FANTASTYCZNYCH)

Ulubiona autorka/autor: Kristan Higgins, Julia James, Julia Queen

Dwór cierni i róż - Sarah J. Maas (Kubek w Kwiatki)

Post przez Kubek w kwiatki » 27 sierpnia 2015, o 21:32

Obrazek

Znacie historię Pięknej i Bestii, prawda? Ojciec pięknej, zmuszony przez swoją dugą żonę do ciężkiej pracy gubi się w lesie i zostaje uratowany przez nieznanego mu człowieka. Podczas swojej rekonwalescencji w zamku wybawiciela widzi on piękną róże i postanawia ją zerwać dla swojej córki. Róża okazuje się przeklęta i Piękna musi zamieszkać z nieznajomym, który okazuje się być człowiekiem nad którym ciąży klątwa zmieniający jego wizerunek w twarz Bestii.

Całkiem proste, prawda? Myślcie o bajcie Disney’a i dostaniecie mniej więcej ten sam obraz.

A Court of Thornes and Roses” jest retellingiem historii Pięknej i Bestii. Czym jest retelling? To powiedzenie podobnej historii, ale w innych warunkach. Tak więc w książce Sarah J. Mass ojciec głównej bohaterki nie zrywa róży, lecz zabija ona w lesie wilka, który okazuje się być wróżką (w oryginale nazywają się oni fae) w postaci wilka. Feyre – główna bohaterka książki, mająca około lat 18 – za swój czyn musi zapłacić własnym życiem albo... udać się w głąb mrocznego lasu, przejdzie przez mur oddzielający świat ludzi od morderczego świata fae i nigdy już nie zobaczy swojej rodziny.

Na początku polubiłam Feyre, nie tylko dlatego, że była główną, jeśli nie jedyną żywicielką swojej rodziny, ale dlatego, że umiała postawić na swoim. Oraz dlatego, że przez pierwsze kilka rozdziałów nie wierzyła fae, pamiętała co ich gatunek zrobił ludziom (wiele lat wcześniej byli niewolnikami fae).

Jednak będąc w połowie książki – nie mówiąc już o jej końcu – miałam ochotę mocno nią potrząsnąć. I innymi bohaterami.
Tak jak i w baśni, fae który zabiera Feyre ze sobą do swojego świata, ma postać Bestii, jednak jest to postać… mniej straszna? Nosi on złotą maskę lwa, której nie może zdjąć. Po prostu nie może. Na początku jest opryskliwy i niezbyt miły – w końcu Feyre zabiła w lesie jego przyjaciela – ale jak to w romansach YA bywa, i Feyre i Tamlin (Bestia) powoli zaczynają czuć względem siebie coś więcej, niż obrzydzenie…

A potem Maas postanowiła to wszystko zniszczyć wytłumaczeniem klątwy, pokazaniem, kto ją rzucił. Czytałam ostatnie rozdziały książki nie wierząc w to, co widzę. Z całkiem fajnego retellingu, który mógłby być naprawdę fajny i wciągający, wychodzi nam… posłużę się tutaj angielską nazwą, ale hot mess. Końcówka jest jakby wycięta z innej książki, główny zły jest jakąś karykaturą a zakończenie jakby nie było dla mnie w pełni satysfakcjonujące, bowiem na pewno nie spodziewałam się tego, w jaki sposób to wszystko pójdzie.

Jestem wielce zawiedziona. Spodziewałam się po recenzjach czegoś… więcej. A dostałam „A Court of Thornes and Roses”.

Niestety.

2 na 5 gwiazdek

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 28 sierpnia 2015, o 18:39

Szkoda, bo lubię ten motyw.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Kubek w kwiatki » 28 sierpnia 2015, o 18:51

Na początku byłam podekscytowana, bo też bardzo lubię motyw Pięknej i Bestii, ale im dalej las tym gorzej :(

Post przez Księżycowa Kawa » 28 sierpnia 2015, o 19:01

Niestety, tak właśnie bywa z niektórymi historiami. A znasz to: https://www.goodreads.com/book/show/178 ... on=service ?
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 28 sierpnia 2015, o 20:00

też uwielbiam motyw Pięknej i Bestii i tak już czytałam z nadzieją że będzie coś dobrego w temacie na co będzie można namawiać nasze wydawnictwa a tu... Klops.

A Bestię Alex Flynn czytałaś? ;) też młodzieżowe, ale baaardzo przyjemnie wchodzi.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Kubek w kwiatki » 29 sierpnia 2015, o 11:45

Księżycowa Kawa napisał(a):Niestety, tak właśnie bywa z niektórymi historiami. A znasz to: https://www.goodreads.com/book/show/178 ... on=service ?

Uuu, nie, dodałam do mojej listy "do przeczytania"! :)

Post przez Księżycowa Kawa » 29 sierpnia 2015, o 15:24

Ciekawe, co powiesz. Po tym zainteresowała mnie ta autorka.
Denis Diderot

*
*

Post przez Kubek w kwiatki » 30 sierpnia 2015, o 17:09

Księżycowa Kawa napisał(a):Ciekawe, co powiesz. Po tym zainteresowała mnie ta autorka.

Czytałam jej "Szklany tron" i mimo, że historia wydawała się bardzo fajna, to mimo to po przeczytaniu książki byłam rozczarowana. Nie lubiłam głównej bohaterki, ani trójkąta romansowego i wydawało mi się, że wszystko to było dość przewidywalne :(

Post przez Księżycowa Kawa » 30 sierpnia 2015, o 18:40

Tej Maas kompletnie nie kojarzę, choć parę razy mi mignęła przed oczami. Moja ostatnia uwaga odnosiła się do J. Clare :wink:
Denis Diderot

*
*

Post przez Kubek w kwiatki » 30 sierpnia 2015, o 19:48

Dzięki, Kawo, tak się kończy, jak nie doczytuje postów :P

Post przez Księżycowa Kawa » 30 sierpnia 2015, o 19:50

No cóż, zdarza się, szczególnie gdy usiłuje się robić kilka rzeczy na raz :wink:
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: E. Hoyt, K. Byrne, R. Quasi, A. Giusti

Post przez Viperina » 31 sierpnia 2015, o 20:08

Szkoda, taki fajny i plastyczny motyw, a kolejny raz skopany...
Przeciętna kobieta zakochuje się siedem razy w roku, w tym sześć razy w butach.

All woman desire a Mr. Darcy.
Unfortunately, all man have no idea who that is.

Post przez Alias » 31 sierpnia 2015, o 21:45

kubek, może to również Cię zainteresuje, jakiś czas temu odkryłam autorkę:

https://www.goodreads.com/book/show/18811222-entreat-me?from_search=true&search_version=service
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Ulubiona autorka/autor: J.Lynn

Post przez laruka » 12 lipca 2016, o 12:18

Historia brzmi ciekawie. Czy mimo zepsutego zakończenia warto jednak przeczytać? ;)

Post przez Dorotka » 12 lipca 2016, o 13:59

Właśnie czytam "Dwór cierni i róż" i mam zupełnie inne wrażenia. Po pierwsze początek był dla mnie zwyczajnie nudnawy, wszystko ciągnęło się niczym stara guma w gaciach - tak do setnej strony przynajmniej. Dawne życie Feyre kompletnie mnie nie interesowało i ten fragment chciałam mieć jak najszybciej za sobą. Dla mnie ciekawie robi się dopiero od momentu, kiedy Feyre wyrusza na ratunek porwanemu Tamlinowi i musi przejść przez trzy próby. A zakończenie pewnie musi być takie, a nie inne, bo będą następne części. Ja, o dziwo, jestem na "tak", choć początkowo byłam bardzo na "nie" i był taki moment, że chciałam to rzucić w diabły.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Nie mam jednej ulubionej : )

Post przez Jutrzenka » 22 marca 2017, o 10:16

Ja uważam, że książka byłą całkiem dobra :) Podoba mi się motyw wróżek i dworów, do których przynależą :) Intrygujący był też pomysł z maskami ;)

Dorotka napisał(a):Dla mnie ciekawie robi się dopiero od momentu, kiedy Feyre wyrusza na ratunek porwanemu Tamlinowi i musi przejść przez trzy próby.

Mnie te wydarzenia przypadły do gustu z powodu roli, jaką odegrał w nich Rhysand ;) Tamlin był ciekawą postacią, ale momentami Rhysand był bardziej interesujący ;) Pewnie przez tą swoją mroczność ;)

Jutrzenka :roll: :zawstydzony:

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 22 marca 2017, o 17:25

A drugą część zaliczyłaś Jutrzenko?. :D
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez Alias » 22 marca 2017, o 19:49

Właśnie... :)?
To tutaj dopiero zaczyna się prawdziwa zabawa :) Ja tą pierwszą część odbieram jako taki wstęp do drugiej.

Jestem trochę zdziwiona, że ta seria nie znalazła na forum większej ilości czytelniczek ;) Według mnie warto.
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 22 marca 2017, o 20:54

Ja się czaję na nią, ale nawet jeszcze nie mam tego na czytniku. Gdy dorwę gdzieś w sensownej promocji to kupię, wtedy na pewno szybko przeczytam.

Ulubiona autorka/autor: Nie mam jednej ulubionej : )

Post przez Jutrzenka » 23 marca 2017, o 13:30

LiaMort napisał(a):A drugą część zaliczyłaś Jutrzenko?. :D

Jeszcze nie :D Jak znajdę chwilkę, między jedną a drugą książką, to z chęcią przeczytam :)
Ciekawa jest :shades: ?

Jutrzenka :roll: :zawstydzony:

Post przez •Sol• » 23 marca 2017, o 13:32

Alias napisał(a):Jestem trochę zdziwiona, że ta seria nie znalazła na forum większej ilości czytelniczek ;) Według mnie warto.

jest na to lek - wracasz do polecanek, zadajesz wszystkim Dwór cierni i róż :mrgreen:

Post przez Alias » 23 marca 2017, o 14:00

Tak, tak... a sama nic bym nie czytała z polecanych mojej osobie :lol: To była moja bolączka, dlatego opuściłam polecanki.

Jutrzenko, dwójka jest rewelacyjna. Czego tu nie ma :)
Jak będziesz miała okazję wróć szybciutko do cyklu. Ja czekam na maj i trzecią część :)

Post przez •Sol• » 23 marca 2017, o 14:02

szkoda ale nic na siłę przecież ;)

Post przez Alias » 23 marca 2017, o 14:06

Sol, mogę Ci polecić poza polecankowo :lol:

Post przez •Sol• » 23 marca 2017, o 14:10

pozapolecankowo chętnie :P
na dodatek jest szansa że przeczytam szybciej niż polecankowo :evillaugh:

Następna strona

Powrót do Recenzje romansów paranormalnych i fantastycznych