Teraz jest 21 listopada 2024, o 14:09

Fool Me Twice - Meredith Duran (Viperina)

Alfabetyczny spis recenzji ROMANSÓW HISTORYCZNYCH

Ulubiona autorka/autor: E. Hoyt, K. Byrne, R. Quasi, A. Giusti

Fool Me Twice - Meredith Duran (Viperina)

Post przez Viperina » 18 lutego 2017, o 18:13

Obrazek

Drugi tom serii Rules for the Reckless, której pierwszego tomu nie czytałam, ale nie było to niezbędne, chociaż zadzierzgnięcie akcji rozwiniętej w drugim tomie nastąpiło właśnie w tomie pierwszym. Nie miało znaczenia, bo autorka wyjaśniła konieczne zaszłości.

To jest kolejna wariacja na temat Pięknej i bestii. Historia o diuku w depresji i gospodyni, która go z tej depresji wyciąga. Ale to tylko czubek góry lodowej, bo od początku wiemy, że gospodyni wcale nie jest gospodynią, że ma swoje ukryte i niezbyt szlachetne zamiary, że z jej strony bycie gospodynią to gra. Ale tylko bycie gospodynią, bo już do wyciągania diuka z depresji podchodzi całkiem serio.

Wątki gospodyń są dość popularne w romansach historycznych (Pakt z diabłem Liz Carlyle, To Beguile a Beast Elizabeth Hoyt, Duke of Sin Elizabeth Hoyt, Jak zaczyna się miłość Julie Anne Long, to tak na szybko, bo jest jeszcze wiele innych). Co różni tę historię? Chyba postać głównej bohaterki. Która, mimo początkowo niewątpliwie niezbyt szlachetnych wobec bohatera zamiarów, okazuje się być naprawdę silną, ciekawą i trzymającą powieść postacią. To ona ma tu charakter i klasę. Za co on zresztą ją niemal od razu podziwia. On też jest postacią ciekawą, dojrzewającą w trakcie powieści.

Byłam ciekawa, jak autorka sobie poradzi z wątkiem miłości niemożliwej, bo dotyczącej ludzi z dwóch różnych klas, niemal z dwóch różnych światów. Poradziła sobie. Kupuję to.

Nie kupuję natomiast historii stanowiącej otoczkę do miłości, czyli wątku jej rodziny, szantażu, dybania na jej życie, rozwiązania tego wątku, trochę niedorzecznie to wyszło. W ogóle mam wrażenie, że pierwsza część powieści, do momentu, kiedy on się dowiaduje, kim ona jest i po co do niego przyszła, jest wyraźnie lepsza. Drugą część ratuje ona, jej zachowanie wobec rodziny ojca, niekłamana szlachetność i klasa.

Bardzo ładnie jest natomiast opisane rozwijanie się ich uczucia. Od nieuniknionych spięć na początku, przez przyjaźń aż do romansu i wreszcie miłości. Lubię, jak ludzie najpierw się poznają, a dopiero później wskakują do łóżka. Tu zostało to właśnie tak pokazane.

Całość na jakieś 8/10. Bardzo przyjemna lektura.
Przeciętna kobieta zakochuje się siedem razy w roku, w tym sześć razy w butach.

All woman desire a Mr. Darcy.
Unfortunately, all man have no idea who that is.

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 19 lutego 2017, o 01:44

Mam, więc chyba się skuszę :D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 9 marca 2017, o 21:32

Jako że zwykle nie chce mi się czytać historyków, sięgnęłam po audiobooka. Przy okazji okazało, że jednak nic tej autorki nie mam.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Agrest » 10 marca 2017, o 09:47

A ja czekam na piątą już część tej serii... Czy listonosz będzie tak łaskawy i dziś mi ją przyniesie? Powątpiewam ;)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 10 marca 2017, o 19:42

Dopiero jak zaczęłam, zauważyłam, że to druga część. Pozostałe również są dobre?
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Powrót do Recenzje romansów historycznych