Sol - na allegro najlepiej kupić hula hoop albo w sklepach sportowych można popytać. Wymierz sobie dobrze odległość od podłogi do pępka i kup koło, które ma taką średnicę (albo bardzo zbliżoną).
To bardzo ważne, koło postawione pionowo musi sięgać do brzucha, inaczej możesz mieć problem z kręceniem. Najlepiej, żeby koło było też troszkę obciążone, na początek może być 0,5 kg. Ja ćwiczę na około 1,5 kg, ale to jest dobre dla nieco bardziej zaawansowanych.
Pod żadnym pozorem nie kupuj z wypustkami masującymi, które wyglądają tak: http://allegro.pl/skladane-hula-hoop-ho ... i_c=251588, chyba że bardzo lubisz ból i krwiaki. Widziałam jakie ślady są po tym kole i szczerze mówiąc, nie zdecydowałabym się na takie nigdy, a tym bardziej nie polecam osobie początkującej, skoro koło z pianki czy z plastiku też masuje, a używanie go nie boli. Jeśli chcesz się uczyć różnych trików najlepiej kupić lekkie kółko, jeśli wolisz takie do fitnessu to cięższe będzie znacznie lepsze, bo wymaga więcej wysiłku przy kręceniu. U mnie tętno się utrzymuje podczas kręcenia w granicach 110-140 uderzeń na minutę, więc można ćwiczenia z hula zaliczyć do nisko intensywnego cardio. Takie rozluźniające po treningu ćwiczonko. To wygląda najmniej hardcorowo z tych co udało mi się znaleźć, choć też ma lekkie wypustki i jest dla Ciebie za małe:
http://allegro.pl/odchudzajace-kolo-hul ... 954fd39070 Poza tym jest z pianki więc nie powinno zrobić krzywdy jak te plastikowe i metalowe kulki. Ogólnie kiedy ja kupowałam, udało mi się znaleźć bez wypustek i składane, ale to już trzeba sprzedającego popytać czy ma takie. Na początek możesz po prostu zrobić sama hula hoop i sprawdzić czy Ci pasuje w ogóle taka forma ćwiczeń. Koszt plastikowej rurki, złączki i taśmy izolacyjnej plus ewentualnie kg ryżu, jest naprawdę niewielki. Zapewniam, że będzie mieć takie same właściwości jak kupione koło. ceny są bardzo różne, od kilku złotych do nawet wypasionych kół za stówkę i więcej. Dużo zależy od tego jakie chcesz mieć funkcje i od materiału, z którego jest zrobione koło. Na allegro znalazłam koła nawet za około 6 złotych, ale z tego co wyczytałam raczej są za małe dla dorosłej osoby, tym bardziej, że z tego co się orientuję, jesteś wysoka. Ja mam koło o średnicy 108 cm (o ile dobrze zmierzyłam) i jest dla mnie idealne, choć jestem niska, więc szukaj raczej czegoś większego. Jeśli masz jakieś pytania to pisz, bo akurat w temacie hula hoop jestem dość mocno zorientowana, więc chętnie odpowiem i pomogę.