Teraz jest 23 listopada 2024, o 07:49

Polska strefa

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 26 stycznia 2017, o 00:28

Janka napisał(a): Mam zamiar przeczytać wszystkie książki autorki i jeszcze co najmniej kilka razy się pośmiać.

Wiedziałam,że książka przypadnie ci do gustu. :cheer: Reszta też w podobnym klimacie z wyjątkiem najnowszej ''Maski zła''.Ta to chyba kryminał :mysli:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 26 stycznia 2017, o 00:37

A ja się cały czas bałam, że jej nie polubię, bo ona była w pewnym sensie podobna do dwóch książek pani Czarkowskiej, które były dla mnie porażką. Tylko że książki Czarkowskiej nie były parodiami, dlatego, to, co tam się działo, ani mnie nie śmieszyło, ani nie rozbawiło. Prędzej wywoływało uczucie powątpiewania.
Podziwiam wydawnictwo, które wydało "Szczęśliwy pech", że zaryzykowało. Nie wiem, czy ja bym miała tyle odwagi, gdyby to ode mnie zależało. Pewnie nie.
Obrazek

Post przez Lucy » 26 stycznia 2017, o 01:21

Mnie się wydaje ,że autorka to strasznie ciekawa osóbka.Np. w ''Czarci krąg'' ,to tak zaszalała,że normalnie podziwiam i zazdroszczę wyobraźni.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Janka » 26 stycznia 2017, o 05:15

O rany, teraz już nie będę się mogła doczekać.
Znalazłam informację, że są 3 audiobooki (na aros.pl są dostępne).
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 26 stycznia 2017, o 13:22

Banachowa w Lokatorze do wynajęcia dała czadu ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Roma » 26 stycznia 2017, o 17:00

Ja osobiście uwielbiam. Żeby pisać w ten sposób, trzeba mieć talent :)

Post przez Janka » 26 stycznia 2017, o 19:59

Do tego, że pani Banach z całą pewnością ma talent, też doszłam. Bez talentu by się tak nie dało. I bez fantazji też nie.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 27 stycznia 2017, o 21:38

ja właśnie kończę Klątwę utopców Banach,ale dla mnie to porażka.Bohaterka jest naiwniaczka do kwadratu,wszystkie nieprawdopodobne historie łyka jak kaczka kluski,zero pomyslunku,nawet wówczas,gdy podobno przypadkowo spotkane osoby wiedzą o jej rodzinie więcej niż ona sama.Jej chłopak to melepeta do kwadratu,taki cwaniaczek,który koniecznie chce by go traktować jak księcia na białym koniu(i Dagmara to robi :zalamka: ),w dodatku tchórz oto przy Filipie demon odwagi :disgust: Cała fabuła jest po prostu koszmarnie naciągana,bez sensu kompletnie...Nie,nie podoba mi się.Myślałam,że będę sie dobrze bawić,a tu porażka.Jednak Rudnicka była o niebo lepsza...
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 27 stycznia 2017, o 22:09

Jakoś "nie łapię" poczucia humoru pani Banach, przeczytałam Szczęśliwy pech, Klątwę Utopców i Czarci krąg i chyba Klątwa najbardziej mi się podobała chociaż wszystkim nie. Jeszcze mam Lokatora do wynajęcia, kiedyś w jakiejś promocji kupiłam.

Post przez ewa.p » 28 stycznia 2017, o 16:12

Lokator zły nie był,ale w klątwie właściwie nic mi sie nie podobało.Bohaterka ma podobno 27 lat,ale zachowuje się jakby miała ich maksimum 13.Umysłowo to jednokomórkowiec...Ten jej Filip podobnie.Mieszkańcy Utopców wyglądają jak żywcem wyjęci z przedwojennej zabitej dechami wsi(z rolami trochę odwróconymi,bo tu kobiety biją chłopów)...Kusiakowa to relikt właściwie.Zabobonna plotkara,wszędzie widząca diabły.Policjant strasznie zacofany,lekko niedorobiony i naiwny.Mieszkańcy wsi wydaja sie umysłowo ociężali...Jakoś mi sie nie chce wierzyć,żeby dorosła kobieta w XXI wieku nie wiedziała co to cholesterol(zamiast tego słysząc,że to cholera)...Poza tym niektóre fragmenty napisane są jakoś dziwnie-przykładowo napisano,że Andżelika i Dagmara idą do sklepu rozmawiając,przy czym w sklepie są już we trzy,razem z Kingą.Albo Kusiakowa,Stasia i matka Janka idą do domu tej ostatniej,dziewczyny zostają w ruince.I nagle już w domu Zarembowej odzywa się któraś z dziewczyn.Jak?teleportowała się?I takich fragmentów jest sporo...Nie kupuję tego pomysłu...

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 28 stycznia 2017, o 22:30

Ostatnią karta jest śmierć Anny Klejzerowicz, to najsłabsza jej powieść .
Aż się dziwię, że ta książka wyszła spod pióra mojej ulubionej autorki. Początkowo myślałam, że to jej debiut i dlatego wszystko jest takie naiwne i banalne. Ale nie. Wcześniej napisała bardzo dobrą powieść "Sąd ostateczny" i tego stylu pisania powinna się trzymać, a nie eksperymentować .
Bo ta mini powieść bardzo mnie irytowała.
Sam wątek kryminalny jest strasznie naciągany, a pożal się Boże wątek miłosny po prostu śmieszny.
Ta komedia kryminalno-romantyczna opowiada o prywatnym śledztwie byłej dziennikarki, która na prośbę męża denatki stara się wyjaśnić sprawę samobójstwa znanej wróżki.
Dzwoni i odwiedza jej klientów, żeby dowiedzieć się coś o charakterze Semiramidy i wybadać czy to prawda, że swoimi wróżbami raczej szkodziła niż pomagała.
Podczas jednej z takich wizyt ratuje od śmierci młodego człowieka, który właśnie próbował się powiesić. I tak zaczyna się ich znajomość, potem wspólna praca i romans.
A ich śledztwo doprowadza do tego, że morderca uderza po raz kolejny.
Cała fabuła niby jest interesująca, ale zakończenie psuje cały efekt.
Ja nie interesuję się tarotem, więc jego historia i znaczenie poszczególnych kart tylko mnie nudziło.
Te 186 stron można przeczytać bardzo szybko, ale czy warto???

Post przez giovanna » 28 stycznia 2017, o 22:48

Mi się wydaje, że Sąd Ostateczny to jej najlepsza książka, późniejsze już mi się tak nie podobały

Post przez basik » 28 stycznia 2017, o 23:09

A ja ją bardzo lubię i chociaż cykl o Emilu Żądło jest teraz trochę słabszy to i tak się bardzo dobrze czyta. Ciekawa jestem tej nowej książki chyba Królowa śniegu :)

Post przez Janka » 29 stycznia 2017, o 03:27

ewa.p napisał(a):ja właśnie kończę Klątwę utopców Banach,ale dla mnie to porażka.

ewa.p napisał(a):Lokator zły nie był,ale w klątwie właściwie nic mi sie nie podobało.

No to niedobrze. Już się nastawiłam na dobrą zabawę, a teraz się boję, że będzie ze mną tak samo jak z Ewą.
Obrazek

Post przez giovanna » 29 stycznia 2017, o 11:08

basik napisał(a):A ja ją bardzo lubię i chociaż cykl o Emilu Żądło jest teraz trochę słabszy to i tak się bardzo dobrze czyta. Ciekawa jestem tej nowej książki chyba Królowa śniegu :)

Też ją lubię, kupuję wszystkie jej książki nie mam tylko Ostatnią kartą ..., na Królową śniegu również czekam, już nie długo będzie :)

Post przez ewa.p » 29 stycznia 2017, o 14:57

w sumie czytałam dotychczas tylko jedną jej książkę,z cyklu o Emilu,ale dobrze mi się ją czytało...Może niczego nie urywa,ale ciekawe jest

Post przez Roma » 29 stycznia 2017, o 17:28

Ja lubię. Autorka może nie porywa, ale zawsze się czegoś ciekawego dowiem z jej książek. I też najbardziej mi się podobał Sąd Ostateczny.

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 29 stycznia 2017, o 18:40

Klejzerowicz całkiem nieźle się czytało, ale nie zrobiła na mnie szczególnego wrażenia.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez basik » 6 lutego 2017, o 23:10

Pod skrzydłami miłości Izabela M.Krasińska

Obrazek
Niestety to dla mnie najsłabszy debiut polskiej autorki jaki przeczytałam.
Powieść obyczajowa z bardzo rozwiniętym wątkiem miłosnym, ale taka banalna i płytka. O wszystkim i o niczym. Niby dużo się tu dzieje, ale wszystko przedstawione jest tak pobieżnie i w mało ciekawy sposób.
A najgorsza jest główna bohaterka Marta, którą trudno polubić i trudno zrozumieć jej postępowanie.Ta kobieta mimo trzydziestu lat jest po prostu niedojrzała emocjonalnie. Pożądanie myli z miłością, jest egoistyczna i naiwna. A jej ciągłe rozmyślania, wielokrotnie powtarzane tylko nudzą.
Marta od kilku lat ma romans z żonatym mężczyzną, który ciągle obiecuje że rozwiedzie się z żona i ożeni z nią. Gdy któregoś dnia spotyka w galerii handlowej swojego kochanka z żona i dziećmi, uśmiechniętego i wpatrzonego w zonę, zrospaczona wsiada do samochodu i pędzi przed siebie aż powoduje wypadek . Na ratunek przychodzi strażak Piotr, który potem jeszcze raz ratuje jej życie, gdy próbuje popełnić samobójstwo. I wtedy zostają parą.
Jest tez niekonsekwentna. Na początku nie lubi dzieci i nie chce ich mieć, potem gdy wie że dzieci nie będzie nagle odczuwa potrzebę ich posiadania. Przez cła powieść jej postępowanie bardzo mnie denerwowało i irytowało. Po prostu jej nie polubiłam.
Autorka popełnia też dużo błędów dotyczących Straży Pożarnej, bo nawet dziecko wie, ze wóz strażacki to nie ciężarówka a strażacy nie chodzą w kaskach.
No i skoro główny bohater to strażak, to przydałoby się trochę dramatyzmu związanego z ich pracą. Piotr mógłby zostać ranny podczas akcji gaśniczej a nie w wypadku gdy jechali do pożaru.
Jak dla mnie mało ciekawa i na pewno nie emocjonalna powieść.Jeżeli autorka chce dalej "tworzyć", to na pewno musi się jeszcze dużo nauczyć jak pisać, żeby jej książki przyciągały uwagę czytelnika a nie nudziły i nużyły.
Ostatnio edytowano 7 lutego 2017, o 12:34 przez basik, łącznie edytowano 2 razy

Post przez Lucy » 6 lutego 2017, o 23:34

Jakoś się nie dziwię,że nie przypadła ci do gustu.Ja jestem pod wrażeniem tej recenzji http://lubimyczytac.pl/ksiazka/3945695/ ... ia36864960 :hihi:

Post przez Janka » 6 lutego 2017, o 23:40

Ojej, ostro napisana recenzja. Ciekawa jestem, za co książka dostała od recenzentki aż 3 gwiazdki.
Obrazek

Post przez Dorotka » 6 lutego 2017, o 23:55

A na dodatek książka ma okropną okładkę. Zresztą Czwarta Strona miewa specyficzne okładki. Ciekawe kto za nie odpowiada?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez giovanna » 7 lutego 2017, o 00:09

A ja ją mam :zalamka:

Post przez Dorotka » 7 lutego 2017, o 00:36

Nie załamuj się Giovanno, bo może tobie się spodoba.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez giovanna » 7 lutego 2017, o 11:43

Jak jest podobna do twórczości Michalak to pewnie nie, ale przeczytam.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...