Teraz jest 23 listopada 2024, o 16:52

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 18 stycznia 2017, o 23:12

A ja na surówkę z pora.
Już nawet sobie wyszukałam na forum stary przepis. Jutro będzie amciu-amciu.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 18 stycznia 2017, o 23:39

Tak, to również bym zjadła.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 18 stycznia 2017, o 23:40

Posiadam już nawet pora. Jest duży i ładny i czeka grzecznie na jutro.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 18 stycznia 2017, o 23:44

Niedawno miałam nawet kilka i wylądowały albo tarcie, albo w zupie, trzeba po nowe…
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 18 stycznia 2017, o 23:48

My mamy bardzo rzadko. Dwa razy była surówka ponad rok temu i teraz będzie trzecia. Por się pod żadną inną postacią nie pojawiał w międzyczasie w naszym domu.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 18 stycznia 2017, o 23:53

Very, przepysznie wygląda :drool:
Bardzo lubimy tę sałatkę z zupek chińskich. Tylko ja robię ją nie zalewając wodą.
Kruszę zupki, dodaję przypraw, dodaję warzyw, dodaję majonez i zostawiam na kilka godzin. Majonez i soki z warzyw makaron wciąga i można lub nie dodać jeszcze majonezu i jeść :)

duzzza22 napisał(a):To może coś takiego...
http://lawendowydom.com.pl/pulpety-jagl ... midorowym/

Niedawno o tym przepisie wspominałam i oczywiście znowu mi się ich zachciało. Chodziły za mną aż dziś je zrobiłam. Będziemy mieli pewnie jeszcze na dwa dni ;)
Oczywiście zrobiłam 'dodatki' według własnego uznania. Pozbyłam się troszkę słoiczków z lodówki, bo dorzuciłam suszone pomidory i oliwki. :wink: Każdy do sosu/przecieru może dodać co chce. U mnie oprócz tego jest mnóstwo ziół. Dałam sporo bazylii i oregano :) Do tego na górę sypnęłam żółtego sera. ;) Marchewkę starłam na grubszych oczkach i dałam do przecieru, tylko ją wcześniej jeszcze troszkę na patelni poddusiłam. Ja tylko się trzymam tego jak kaszę zrobić i ile piec, resztę robię według własnego uznania, według własnego smaku. :wink: Jeść lepiej troszkę ostudzone, wtedy pulpety nie będą się tak rozpadać ;)
A u mnie wygląda/wyglądało to tak...
CAM01553.jpg

CAM01559.jpg

CAM01562.jpg

CAM01571.jpg

CAM01578.jpg

CAM01579.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 15547
Dołączył(a): 17 maja 2013, o 02:05
Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 19 stycznia 2017, o 01:03

Ja bym chętnie spróbowała :-D Ale raczej nie będzie okazji ;)

Co do surówek - selerowe i porowe dla mnie odpadają. Nie moje smaki :)

Dzięki, Dziewczyny :-D

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 19 stycznia 2017, o 08:29

Duzz, bardzo smakowicie wygląda. :smile:

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 19 stycznia 2017, o 08:51

Duz, a to nie wychodzi mdłe?, bo kasza jaglana to taka bez smaku jest.
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 19 stycznia 2017, o 08:57

Pewnie to tylko kwestia odpowiednich dodatków. Wygląda smakowicie bardzo :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 19 stycznia 2017, o 08:59

Pewnie tak, ja planuje zupę gulaszową na przyszły tydzień.
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 19 stycznia 2017, o 09:34

Mnie strasznie kusi kurczak z warzywami w ketchupie.
A dzisiaj mam lazanię. :smile:

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 19 stycznia 2017, o 10:11

muszę te kotleciki zrobić ;) wyglądają mega pysznie.
Na ten weekend akurat mama przyjeżdża i ma swoją pizzę przywieść więc mnie nic więcej do szczęścia nie jest potrzebne :P
Papaveryna napisał(a):Co do surówek - selerowe i porowe dla mnie odpadają. Nie moje smaki :)
seler marynowany, taki w słoiku jest przepycha ;) ale co do pora to się zgodzę, nie jest to coś co mnie raduje :P
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 19 stycznia 2017, o 12:54

Duzz co za pychota :bigeyes:

Ja dziś robię rosołek i karczek w sosie miodowo-musztardowym :P
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15547
Dołączył(a): 17 maja 2013, o 02:05
Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 19 stycznia 2017, o 13:51

•Sol• napisał(a): seler marynowany, taki w słoiku jest przepycha ;)

Ja mam obawę, że bym nie lubiła :P
joakar4 napisał(a):Mnie strasznie kusi kurczak z warzywami w ketchupie.

Zaciekawiło mnie :D

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 19 stycznia 2017, o 13:57

Ogólnie to jest przepis na karkówkę, ale u nas nikt nie lubi więc dajemy kurczaka.
Trzeba wybrane mięso doprawić ulubionymi przyprawami, obsmażyć krótko na patelni. W drugiej patelni zeszklić cebulkę - pokrojoną w pióra. W naczyniu do zapiekania ułożyć cebulę, mięso, pieczarki (można też je podsmażyć) i chyba paprykę (nie pamiętam, muszę podpytać koleżanki, która to częściej robi). Zalać ketchupem z minimalną ilością wody (możne też wodę pominąć) i włożyć do piekarnika.

Koleżanka karkówkę w plastrach piekła do miękkości ok. 3h, ja pierś z kurczaka 1h. Teraz myślę żeby spróbować udka.

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 19 stycznia 2017, o 13:58

Kiara napisał(a):karczek w sosie miodowo-musztardowym
brzmi fajnie ale karkówki to ja nie tykam - tłusta :shiver:

Very, seler marynowany smakuje jak chrupki lekko słodkawy makaron :P dobre :P

a ja nie zauważyłam tej kury z ketchupem w warzywach. Fajnie to wygląda ;)


Robię się głodna...
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 19 stycznia 2017, o 14:00

Jest bardzo smaczne, trochę jak leczo, ale jednak bez papryki. :hyhy: Tylko cebuli trzeba dać sporo.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 19 stycznia 2017, o 14:41

Pysznie brzmi, jakoś z ketchupem za wielu rzeczy nie próbowałam. Przekonałam się np. do pasty wędzonej z makreli z ketchupem więc może i takiego mięska spróbuję :mysli: A jaki ketchup dajesz?

Dzięki dziewczynki :* :*

klarek napisał(a):Pewnie to tylko kwestia odpowiednich dodatków. Wygląda smakowicie bardzo :)

Dokładnie.
Kasza nie jest mdła, bo do niej idzie podsmażona cebulka i czosnek. Można dać więcej niż jest w przepisie by była bardziej wyczuwalna cebula czy czosnek. Do tego każdy etap trzeba solić. Jak już kasza przestygnie z cebulą i czosnkiem mieszam ją i próbuję. Jak mi pasuje lepię pulpety, jak nie to dodaję jeszcze soli, pieprzu czy właśnie dosmażam cebuli/czosnku.

I jeszcze przy okazji, bo mi się przypomniało, jak poczytałam dyskusję o sałatkach, kiedyś pisałam, ale nie wiem czy tu.
Dość popularna jest u mnie sałatka z brokułem, suszonymi pomidorami, czosnkiem i żółtym serem.
Brokuły(ja najczęściej mam paczkę mrożonych) gotujemy tak, żeby były jeszcze lekko twardawe(nie rozgotowane) i miały ładny zielony kolor. Odlewamy, studzimy. Kroimy suszone pomidory ja daję tak z pół słoiczka, dorzucamy posiekane 2-3 ząbki czosnku, ostudzone brokuły, i starty na dużych oczkach żółty ser. Do tego jako sos daję troszkę oleju z przyprawami z suszonych pomidorów, solę, daję troszkę pieprzu i gotowe :)
CAM01463.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 19 stycznia 2017, o 14:45

dawno nie jadłam karkówki z ketchupem :P
joakar, widzę, że to u nas danie regionalne :P
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 19 stycznia 2017, o 14:49

gdzieś czytałam że do gotowania brokułów żeby się nie wybarwiły, warto dać soku z cytryny
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 19 stycznia 2017, o 15:00

Duzz, dodałam pikantny z Włocławka. Dolałam z 1/4 szklanki wody bo wydawało mi się, że będzie brakowąło tam płynu, ale niepotrzebnie. Pieczarki puścił sok, z kurczaka też coś tam wypłynęło i było ok.
Lilio, dostałam ten przepis od koleżanki z pracy, która z kolei dostała go od siostry z Londynu. Wcześniej żadna z nas o nim nie słyszała. :hyhy:

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 19 stycznia 2017, o 15:07

U nas mama dostała ten przepis od gospodyni z plebanii. Robiła to danie księżom na Wielkanoc :-D
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 19 stycznia 2017, o 15:32

Joakar, dziękuję :D
Jakimś ścieżkami w końcu do wszystkich zainteresowanych trafi :D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 19 stycznia 2017, o 17:48

W podobny sposób karkówkę robi moja mama, lecz zamiast ketchupu daje majonez. Również za nią nie przepadam, lecz da się to zjeść od czasu do czasu :roll:

Brokuły najczęściej rzucam na parę i ostatnio lubię do nich dodać prażonych pestek słonecznika, a niekiedy granat :mrgreen:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości