Teraz jest 23 listopada 2024, o 18:07

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 16 stycznia 2017, o 14:43

Kiara napisał(a):Sol, a masz może przepis na jakąś dobrą sałatkę ale bez owoców? :smile:

poszukam, pomyślę ;)
makaronowe lubisz?
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 16 stycznia 2017, o 16:07

sałatki bez owoców proszę bardzo:

Duży brokuł
opakowanie serka feta
dwie garście słonecznika
pół kubka jogurtu
łyżka majonezu
czosnek 2-3 ząbki, ale można więcej
sól, pieprz.
Brokuła ugotować na chrupko, ser feta pokroić w kostkę, słonecznik uprażyć na suchej patelni. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu wymieszanego z majonezem. Wymieszać wszystko ze sobą, doprawić solą i pieprzem

główka średniego kalafiora
1 puszka kukurydzy
4 jajka ugotowane na twardo
200 g szynki wędzonej
1/2 małego pora (część jasna i jasnozielona) można zastąpić cebulą jak kto woli ;)
Sos:
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sól (do smaku)
czarny pieprz (do smaku)
1/2 pęczka posiekanego koperku
2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
Kalafiora dokładnie umyć, podzielić na różyczki i poszatkować na drobno ręcznie lub w robocie. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jajka i szynkę pokroić w drobną kostkę, pora pokroić na półplasterki i posiekać. Wszystkie składniki sałatki połączyć. Składniki sosu połączyć. Sałatkę polać sosem, wymieszać i odstawić do lodówki do przegryzienia się smaków.

Dwie piersi z kury pokrojone w kostkę i usmażone z ulubionymi przyprawami. W oryginale sól i pieprz
5 jajek na twardo w kostke
słoik cebulek marynowanych odcedzonych (ja kroję na połówki)
30 deko sera zółtego pokrojonego w kostkę
Puszka kukurydzy
1-2 łyżki chrzanu
4-5 łyżek majonezu
2 łyżki jogurtu
Wszystko razem w michę i wymieszać. Sos my wolimy z majonezu i jogurtu pół na pół.

szukać dalej w mrokach pamięci? :hyhy:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 16 stycznia 2017, o 18:18

Sol :surprise:

Toś mnie zagięła......


Uwielbiam makaron :bigeyes:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 16 stycznia 2017, o 18:30

tak? ;)
no to słuchaj. Z makaronem to będzie tak:

pół paczki drobnego makaronu typu literki, gwiazdki, takiego jaki jest akurat dostępny.
Słoik pomidorów suszonych
jedna papryczka chilli (lub więcej zależy jak kto lubi na ostro)
3-4 spore ogórki konserwowe
100-150 g sera zółtego
tyle samo wędliny
wszystko pokroić w drobną kostkę, wymieszać z oliwą z pomidorów, doprawić solą.

sałatka z tortellini
paczka klusek tortellini
3 jajka
2 cebule
100 g szynki pokrojonej w kostkę
100-150g sera żółtego pokrojonego w kostkę
kilka ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę
puszka ananasa (można pominąć, bez szkody ;))
puszka kukurydzy lub groszku
Sos: majonez z jogurtem z dodatkiem ziół np greckich czy ogrodowych.

proporcję podaję tak na oko, w razie jak uznasz że czegokolwiek jest proporcjonalnie za mało to zawsze można dodać ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15547
Dołączył(a): 17 maja 2013, o 02:05
Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 16 stycznia 2017, o 18:44

Ja na Sylwestra pierwszy raz w życiu zrobiłam sałatkę z zupek chińskich i naprawdę pozytywnie mnie zaskoczyła :-D

joakar4 napisał(a):Ja mam dzisiaj w planach naleśniki z warzywami i serem. Straszną mam ochotę.

Jakie warzywa dajesz do środka?
Nigdy nie robiłam, ani nie jadłam takich naleśników. Zawsze na słodko ;)

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 16 stycznia 2017, o 18:51

O tych zupkach chińskich już słyszałam, ale nigdy nie widziałam na oczy ani zupek, ani sałatek.
Do czego to jest podobne?
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15547
Dołączył(a): 17 maja 2013, o 02:05
Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 16 stycznia 2017, o 19:05

To są takie zupki , że masz makaron w takim kwadracie\kostce i proszek w małej saszetce. Makaron kruszysz, wsypujesz proszek, zalewasz wodą, przykrywasz talerzem na trzy minuty, makaron pęcznieje i gitara :D

Obrazek

Aby przygotować sałatkę najpierw wykonuje się powyższy krok, tylko daje mniej wody. Ja 4 makarony z zupek pokruszyłam, wsypałam trzy przyprawy z saszetek (dwie łagodne, jedną pikantną) i do tego chyba 3 szklanki gorącej wody wlałam. Makaron napęczniał, wciągnął tę wodę, wkroiłam dwie surowe papryki, jeden ogórek zielony, dałam puszkę kukurydzy konserwowej, od siebie jeszcze 250 g sera żółtego i wymieszałam z majonezem :D

Wyglądało to mniej więcej tak, bo z tego przepisu korzystałam :)

http://www.smaczny.pl/przepis,szybka_sa ... _chinskich
Ostatnio edytowano 16 stycznia 2017, o 19:26 przez Papaveryna, łącznie edytowano 1 raz

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 16 stycznia 2017, o 19:08

Ślicznie dziękuję.
Całkiem inaczej sobie to wyobrażałam.
(Link wrzuca w zdjęcie gołego makaronu, ale sobie zaraz zgugluję sałatkę.)
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 16 stycznia 2017, o 19:10

sałatek z tego makaronu to jest masa ;)
a wiecie że ja nigdy ani jednej nie jadłam? :P
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 16 stycznia 2017, o 19:14

Ja bym najchętniej teraz od razu zjadła. Jestem głodna jak wilk.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15547
Dołączył(a): 17 maja 2013, o 02:05
Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 16 stycznia 2017, o 19:28

Janka napisał(a):Ślicznie dziękuję.
Całkiem inaczej sobie to wyobrażałam.
(Link wrzuca w zdjęcie gołego makaronu, ale sobie zaraz zgugluję sałatkę.)

O matko, już poprawiłam ten link. Nie wiem co mi dziś :zalamka:
Janka napisał(a):Ja bym najchętniej teraz od razu zjadła. Jestem głodna jak wilk.

Jak mi się uda ładne papryki dostać i ogórasa, to chyba dziś zrobię. Jestem głodna, a sama nie wiem na co mam ochotę :evillaugh:

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 16 stycznia 2017, o 19:31

Jestem tak głodna, że może bym nawet zjadła pizzę z ananasem (ale ananasa bym zwalała na talerzyk).
Jedzenie jest w piekarniku, jeszcze muszę wytrzymać 10 minut, ale nie wiem, jak mam tego dokonać.
Nie powinnam wcale wchodzić do tego wątku.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15547
Dołączył(a): 17 maja 2013, o 02:05
Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 16 stycznia 2017, o 19:33

Raz dałam ananasa do pieczonych kanapek, ale były paskudne. Więcej takich nie zrobię.
A teraz, by się na szybko zapchać, chyba podgrzeję sobie bardzo wykwintne flaki ze słoika :hihi:

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 16 stycznia 2017, o 19:35

Flaki!!!
Jezu! Jak ja bym chętnie zjadła flaki!
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 16 stycznia 2017, o 19:58

Ja to bym sobie jakąś pizzę albo zapiekankę z piekarnika zeżarła, ale mam rozwaloną szybę i tyle co sobie mogę na piekarnik popatrzeć :evillaugh:

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 16 stycznia 2017, o 20:02

rety, flaki są niejadalne :P
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 16 stycznia 2017, o 20:26

a ja lubię :P

Papaveryna napisał(a):Jakie warzywa dajesz do środka?
Nigdy nie robiłam, ani nie jadłam takich naleśników. Zawsze na słodko ;)


Warzywa na patelnię włoskie z biedronki. Akurat te nam smakują, bo mają fajne przyprawy, ale mogą być każde bez ziemniaków. Do tych warzyw dodaję pokrojoną szynkę i dosalam do smaku.
Farsz nakładam do naleśników, posypuję startym serem, zawijam i podsmażam do rozpuszczenia sera.
Podaję z sosem tzatziki.

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 17 stycznia 2017, o 04:50

Janka napisał(a):Flaki!!!
Jezu! Jak ja bym chętnie zjadła flaki!

Również, ale tylko takie, jakie robi moja mama.

Sałatki najczęściej robię z jakiegoś składnika plus to, co mam pod ręką, przeważnie jakieś końcówki. Trzeba w końcu wyciągnąć patisony, aby zobaczyć, co wyjdzie.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 17 stycznia 2017, o 12:07

Księżycowa Kawa napisał(a): Trzeba w końcu wyciągnąć patisony, aby zobaczyć, co wyjdzie.
rety jak ja cierpię że pod koniec zeszłego lata już kolejny rok z rzędu nie było na targu tych takich manieńkich nadających się do marynowania :placze:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15547
Dołączył(a): 17 maja 2013, o 02:05
Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 17 stycznia 2017, o 15:49

Ja ostatnio mam fazę na flaki ze słoika, bo są takie zagęszczane. Moja mama woli i robi bardziej rosołowe, a ja mniej za takimi przepadam :)

Zrobiłam w końcu wczoraj znowu tę sałatkę zupkową :P

Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 17 stycznia 2017, o 15:54

Pysznie wygląda. :bigeyes:

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 17 stycznia 2017, o 15:55

mam lekki ślinotok, mimo że chyba widzę paprykę :P
ale mimo niej wygląda mega apetycznie ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 17 stycznia 2017, o 19:12

Very wygląda przepysznie :hyhy:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 17 stycznia 2017, o 22:10

Jest śliczna.
Też bym trochę zjadła.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 18 stycznia 2017, o 22:57

Dobrze wygląda, ale mam ochotę na sałatkę z selerem.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość