Teraz jest 23 listopada 2024, o 19:52

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 13 stycznia 2017, o 14:12

no nie kruszy bo widocznie namięka sokiem i się zlepia :P

jak jest dobre to i margaryna ok ;) ale ja osobiście wolę masło ;)
tak, ma być gęste. Takie że ciężko rozłożyć w foremce ;) i masło miksuję zawsze tylko z cukrem, potem dodaję jajka proszek i mąkę. I muszę wyrabiać albo łyżką albo silnym mikserem bo taka trzepaczka z blendera nie daje rady ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15547
Dołączył(a): 17 maja 2013, o 02:05
Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 13 stycznia 2017, o 14:17

Czyli moje takie było. Ufff :heat: Dość tępo się rozkładało w tortownicy. Mama była do takiej konsystencji bardzo sceptycznie nastawiona :P
I mój mikser nie chciał właśnie za bardzo tego brać. Dalej już łychą wymieszałam :P

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 13 stycznia 2017, o 14:19

mnie raz wyszło rzadsze z jakiegoś powodu i po upieczeniu i zalaniu sokiem było takie rozciapciane. Myślałam że je będzie trzeba łyżką z tortownicy wyjadać :P Także chyba im gęstsze na wstępie tym lepiej ;)

i nawet jak nie rozłoży się tak do końca równo do brzegów to też nie ma co się przejmować - urośnie ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 13 stycznia 2017, o 14:24

Ja ostatnio często robię podobne ciasto z moich wypieków i tam ciasto jest rzadsze niż to z przepisu Dorotki, ale w smaku bardzo podobne.
http://www.mojewypieki.com/przepis/lemon-drizzle-cake

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 13 stycznia 2017, o 14:31

widziałam je ;)
trochę inne proporcje i trochę inne wykonanie.
najlepiej byłoby zrobić obydwa i porównać wtedy :hyhy:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 13 stycznia 2017, o 14:35

Jakbyś miała taki plan i masz standardową keksówkę, to w przypadku przepisu z MW musisz zwiększyć ilość składników. :hyhy: Ja robię z 1,5 porcji, bo inaczej jest strasznie niskie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 13 stycznia 2017, o 14:39

w sumie nie mam keksówki, ale mam w planie kupić :P
dzięki za uprzedzenie, będę to miała na uwadze ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 13 stycznia 2017, o 15:48

Dobra robię dziś ale koło 20 jak coś będę pisać
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 13 stycznia 2017, o 16:03

•Sol• napisał(a):Very, przegryzło się :hyhy:

Też o tym pomyślałam :D
Dobrze, że dziś jest lepsze. :-D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 13 stycznia 2017, o 21:10

To masło do Dorotkowego ciasta ma być roztopione przed miksowaniem??
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 13 stycznia 2017, o 21:12

Very, masz śliczny talerzyk.
Gratuluję sukcesów piekarniczych.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 13 stycznia 2017, o 23:56

Ooo widzę, że rozgorzała dyskusja na temat ciasta cytrynowego - ja daję mixełko czyli taki mix masła z olejem i też jest dobrze. Nie, nie trzeba go roztapiać, ja je przed miksowaniem tylko kroję na nieduże kwadraty, żeby łatwiej było je rozetrzeć mikserem. Moje ciasto nie jest ani zbyt rzadkie, ani jakoś strasznie gęste i zawsze równo mi wyrasta, a kwaskowate musi być, żeby czuć było różnicę między nim a cukrową skorupką.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 14 stycznia 2017, o 00:06

Mnie na tortownicy 28 cm wyszło wysokie na 2 cm :niepewny:
Chyba coś jest źle :ermm:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 14 stycznia 2017, o 00:10

Tortownica jest po prostu za duża. Ale te dwa centymetry wysokości to twoje ciasto ma po upieczeniu czy jeszcze przed?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 14 stycznia 2017, o 11:17

Dorotko, a wiesz że w przepisie masz podaną tortownicę 32 cm? Czeski błąd?
Znaczy moja ma coś koło 23 cm, więc wyrasta akuratne, no i ja rzadko patrzę na rozmiar blachy, raczej na ilość składników, wydała mi się ok na taką blachę i poszło.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 14 stycznia 2017, o 17:01

O kurcze, rzeczywiście zamiast 23 cm wpisało mi się 32. :facepalm:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 15 stycznia 2017, o 17:33

przepis na ciasto czekoladowe z manną:
Składniki:
1 szklanka kaszy manny
250 ml śmietany kremówki
100 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki
20 g kakao
100 g drobno pokrojonej czekolady
Wykonanie:
Do miseczki wsypać kaszę mannę, zalać śmietaną, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę. Do kaszy manny dodać masło i mieszać aż się połączą. Jajka i cukier miksować do chwili aż masa będzie puszysta a pod palcami nie będzie wyczuwalnych grudek cukru. Następnie dodawać po łyżce kaszy, miksować aż wszystko się połączy. Dodać mąkę, kakao i proszek wymieszać a na koniec dodać drobno pokrojoną czekoladę. Przełożyć do foremki (moja to tortownica ok 23 cm) i piec w 180*C około 40 minut (do suchego patyczka).
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 5914
Dołączył(a): 18 listopada 2015, o 18:19
Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 15 stycznia 2017, o 19:44

Muszę to spróbować zrobić. Masła nie trzeba roztapiać?

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 15 stycznia 2017, o 19:56

jak masz mięciutkie to rozmieszasz bez problemu ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 5914
Dołączył(a): 18 listopada 2015, o 18:19
Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 15 stycznia 2017, o 20:01

Dziękuję :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 15 stycznia 2017, o 20:25

A ja musiałam dziś coś na szybko ukręcić i zrobiłam 3-bita. Duża blacha pojechała do mojego brata do Ełku, a mała foremka została dla nas.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 15 stycznia 2017, o 22:42

Ciekawie brzmi to czekoladowe z kaszą manną :-D Wypróbuję :-D Dzięki Sol za podrzucenie przepisu :padam:

Ehh... a u mnie został jabłecznik, nie chciało mi się nic innego robić. Wczoraj męczyłam się z tortem dla mamy. Zrobiłam jeszcze ciasto popapraniec i tiramisu. Moja mama ma dziś urodziny, a jutro jest rodziców rocznica ślubu więc musiałam im coś słodkiego zrobić. :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 15 stycznia 2017, o 22:49

bardzo proszę, cieszę się że się przyda ;)

wiadomo że na okazje trzeba ;) ale pieczenie raczej bywa przyjemnością samo w sobie ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 15 stycznia 2017, o 23:05

Mam spisany przepis na babkę cytrynową Ewy i jej zrobić nie mogę :zalamka:
Może w tygodniu jak złapię jakiś wolniejszy wieczór w końcu mi się uda.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 15547
Dołączył(a): 17 maja 2013, o 02:05
Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 16 stycznia 2017, o 13:40

A ja mam pytanie z tyłka trochę :niepewny:
Sol, używasz wagi kuchennej czy masz jakieś pojemniczki do odmierzania?
Bo ja przykładowo nie wiem ile to będzie 150 g mąki, 20 g kakao, czy 100 g masła (no chyba, że są kostki po 100, albo 200, to wtedy na pół). Zawsze korzystamy z przepisów, gdzie jest jak krowie na rowie podane - szklanka, dwie szklanki, łyżka i tak dalej :P

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości