Teraz jest 23 listopada 2024, o 20:16

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 9 stycznia 2017, o 15:48

to ja nie wiem o co chodzi z tym ciastem u Was, mnie rosło jak głupie ;)
ale dałam na podwójną porcję składników jakieś pół kostki drożdży. No i rosło u mnie godzinę jak nic.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 9 stycznia 2017, o 15:57

Nie wiem, ale po 40 minutach rozkręciłam w końcu palniki na kuchence gazowej postawiłam obok na blacie miskę z ciastem. I czekałam. Zaczęło dopiero wtedy mi to ruszać. A i tak nie byłam zadowolona z tego jak wyrosło. :bezradny:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 9 stycznia 2017, o 20:47

duzz mnie ładnie wyrosły ale po pierwsze dałam 45 g drożdży a po drugie mam taką miskę magiczną na wyrastanie ciasta drożdżowego, co to się ją zamyka i do ciepłej wody wkłada. Po mniej więcej 10 min ciasto mi aż za bardzo wyrosło :)
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 9 stycznia 2017, o 22:16

duzzza22 napisał(a):Nie wiem, ale po 40 minutach rozkręciłam w końcu palniki na kuchence gazowej postawiłam obok na blacie miskę z ciastem. I czekałam. Zaczęło dopiero wtedy mi to ruszać. A i tak nie byłam zadowolona z tego jak wyrosło. :bezradny:

bo w przepisie jest błąd,za mało drożdży na taka ilość mąki...powinno być pół kostki czyli jakieś 50 g co najmniej...
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 9 stycznia 2017, o 23:27

No właśnie, też mi się wydawało, że za mało tych drożdży.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 10 stycznia 2017, o 00:42

Znowu mam faworki. Ogromną ilość. Pęknę, jak wszystkie zjem.
Mój F. jutro wyjeżdża na urlop i mi je usmażył, żebym nie umarła z głodu, gdy go nie będzie.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 10 stycznia 2017, o 11:18

najważniejsze że przy kolejnych próbach będzie wiadomo że ilość drożdży trzeba zwiększyć ;)

Janko, Ty to masz fajną dietę :P
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 10 stycznia 2017, o 15:53

Kiara napisał(a):duzz mnie ładnie wyrosły ale po pierwsze dałam 45 g drożdży a po drugie mam taką miskę magiczną na wyrastanie ciasta drożdżowego, co to się ją zamyka i do ciepłej wody wkłada. Po mniej więcej 10 min ciasto mi aż za bardzo wyrosło :)

Ja nakrywam miskę ściereczką i jak coś rozkręcam palniki i ogrzewam pomieszczenie. Ale z tym ciastem nie szło. Teraz widzę czemu. Dawałam jeszcze za mało drożdży. :zalamka:
Wrzuciłam tak 25-30 g może. Będę musiała dawać tak jak Ewa pisze chyba 50 g, pół kostki drożdży.
Spróbuję jeszcze tak, ale to już w jakiś weekend, bo to nie jest pracochłonne, ale czasu na wyrośnięcie jednak potrzebuje.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 10 stycznia 2017, o 15:56

ale fajnie że się jednak nie zniechęciłaś ;)
własnie też myślę żeby powtórzyć w ten weekend je, albo zrobić banofee. Zobaczę na co nas najdzie ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 10 stycznia 2017, o 16:11

A ja mam ochotę na jakieś cytrynowe.
Wyciągnęłam formę do babki i pewnie jakąś w tygodniu zrobię :D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 10 stycznia 2017, o 16:12

cytrynowe skończyłam wczoraj. Cytrynowe Dorotkowe oczywiście ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 10 stycznia 2017, o 16:20

To cytrynowe to obiecałam mojej rodzice już dawno, ale ciągle jakoś nie mogę się za nie zabrać, choć mi to wypominają na każdym kroku. A teraz mam ochotę na napoleonkę na krakersach.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 10 stycznia 2017, o 16:22

Dorotko, za to cytrynowe to powinnam Cię ucałować. Zrobiło taki szał że obłęd ;) wszyscy je uwielbiają,a Twojej rodzince wcale się nie dziwię że się domagają ;)

napoleonka też kusi ale nie aż tak jak banofee ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 10 stycznia 2017, o 16:32

To cytrynowe powodzenie zawdzięcza tej fantastycznej cukrowej skorupce na wierzchu i rzeczywiście mało kto może mu się oprzeć.
A co do napoleonki to niby mam kilka opakować krakersów, ale jakieś one mało słone, więc muszę kupić krakersy Lajkonika, bo one najlepiej się sprawdzają.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 10 stycznia 2017, o 16:40

to prawda ;) ale gdyby nie Ty nie wiedziałabym że można coś takiego wykonać.
Ostatnio kusi mnie żeby wziąć sok z jakichś innych kwaskowych owoców. Np wiśniowy, ale taki niesłodzony.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 10 stycznia 2017, o 19:56

Ooo zrobiłyście mi smaka na cytrynowe :hyhy:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 10 stycznia 2017, o 20:38

Kiaro wypróbuj Dorotkowe, mówię Ci :hyhy:
http://romansoholiczki.pl/viewtopic.php ... 40#p941440
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 10 stycznia 2017, o 22:36

O właśnie miałam szukać przepisu, dzięki!


Zrobiłam przed chwilą kluski na parze, wyszły mi ogromne prawie jak mały chleb :evillaugh: :evillaugh: ale pyszne
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15547
Dołączył(a): 17 maja 2013, o 02:05
Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 13 stycznia 2017, o 13:31

Porwałam się na to ciasto cytrynowe :wind:

Obrazek

Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 13 stycznia 2017, o 13:44

rety, mam ślinotok :P
uwielbiam to ciasto :P
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 13 stycznia 2017, o 13:59

Ale wygląda :shock: :drool:

Dobra zrobię jutro na urodziny męża, najwyżej mi nie wyjdzie :roll:

Edit: A ten tłuszcz to rozumiem masło ma być?
Ostatnio edytowano 13 stycznia 2017, o 14:02 przez Kiara, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15547
Dołączył(a): 17 maja 2013, o 02:05
Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 13 stycznia 2017, o 14:01

Wczoraj nie byłam do niego przekonana, ale dziś jest dużo lepsze :smile:
Jakoś mi się wczoraj kruszyło bardzo, dziś na szczęście mniej. Ale jeszcze piekarnika nowego do końca nie możemy rozgryźć i dość długo się piekło :bezradny:
A i dałam mniej cytryn, bo miałam dość spore. Ale dobrze, bo u mnie w domu każdy słodkolubny. Mama wczoraj i tak mówiła, że kwaskowe, ale dziś chyba bardziej jej smakuje, bo widziałam, że jadła :)

Grunt, że w ogóle coś wyszło. Sama jestem sobą ostatnio zaszokowana :rotfl:

Kiaro, trzymam kciuki za Twoją próbę :cheer: :cheer: :cheer:

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 13 stycznia 2017, o 14:04

Dzięki :smile: Mówisz, że na drugi dzień lepsze, to może dziś zrobię hmmm
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 13 stycznia 2017, o 14:08

Kiara napisał(a):Edit: A ten tłuszcz to rozumiem masło ma być?
masło albo osełka ;) margaryny bym nie dawała ;)
i w razie wątpliwości pisz, na pewno pomożemy ;)
Kiaro i lepiej dziś. Bo ono musi ostygnąć dobrze żeby skorupka się zrobiła ;)

Very, przegryzło się :hyhy:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15547
Dołączył(a): 17 maja 2013, o 02:05
Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 13 stycznia 2017, o 14:10

Kiara napisał(a):Dzięki :smile: Mówisz, że na drugi dzień lepsze, to może dziś zrobię hmmm

W moim przypadku tak było, ale ja mogłam coś pochrzanić :rotfl: Innym pewnie się tak nie kruszy ;)

Ups. Ja dałam margarynę Kasię :red: :P

Sol, pewnie tak :)
Mam takie pytanie, bo moje ciasto dość gęste było. Ma takie być? Czy może to masło/margarynę rozpuścić trzeba albo coś?

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość