Teraz jest 23 listopada 2024, o 21:51

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 4 stycznia 2017, o 17:48

ja zwykle daję tę 25 dag,ale jak dasz odrobinę mniejszą to nic się nie stanie
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 15547
Dołączył(a): 17 maja 2013, o 02:05
Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 5 stycznia 2017, o 07:09

Ewo, dziękuję za umieszczenie przepisu :padam:
Spróbuję zrobić tę babkę, choć nie wiem, jaki będzie efekt końcowy :lol:

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 7 stycznia 2017, o 18:11

właśnie piekę drugą porcję cynamonowych bułeczek...Od razu z podwójnej porcji ciasta zrobiłam...Pachną obłędnie...
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 7 stycznia 2017, o 18:14

wytargałam brzoskwinię z puszki i coś tam wymyśliłam i zabełtałam, zobaczymy co wyjdzie
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 7 stycznia 2017, o 19:08

ewa.p napisał(a):właśnie piekę drugą porcję cynamonowych bułeczek...Od razu z podwójnej porcji ciasta zrobiłam...Pachną obłędnie...


ale zrobiłaś mi smaka :dribble:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 7 stycznia 2017, o 19:49

ewa.p napisał(a):właśnie piekę drugą porcję cynamonowych bułeczek...Od razu z podwójnej porcji ciasta zrobiłam...Pachną obłędnie...

przepis ode mnie się przydał? ;)
daj znać jak wyszły i czy smakowały ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 7 stycznia 2017, o 21:14

Sol wyszły mi bułeczki cynamonowe wreszcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Są pyszne :bigeyes:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 7 stycznia 2017, o 21:47

wyszły mi takie jak u Kiary.Dobre,tyle że dla mnie nico za słodkie...Muszę następnym razem dać trochę mniej cukru...Albo zrobie po swojemu,tak jak robie w przypadku mojego zawijańca drożdżowego,że do ciasta tylko 2 łyżki cukru(dodawanego do drożdzy),a do posmarowania utrę masło z cukrem i cynamonem i tym posmaruje ciasto.A poleje lukrem cytrynowym,co dodatkowo przełamie słodkość...
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 7 stycznia 2017, o 23:35

Widzisz Ewo co doświadczenie to doświadczenie, za pierwszym razem Ci wyszły a ja się tyle męczyłam :zalamka:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 8 stycznia 2017, o 02:28

Niemniej jednak Ci się opłaciło :)
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 8 stycznia 2017, o 10:11

Kiara o matko :bigeyes: :bigeyes:
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 8 stycznia 2017, o 10:50

Były pyszne :P
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 8 stycznia 2017, o 10:57

a nam nie dałaś :smutny:
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 8 stycznia 2017, o 15:11

Kiaro, pysznie wyglądają. Narobiłaś mi smaka na takie rollsy :) Już zaczęłam nawet robić ciasto. Tylko zrobię z bakaliami.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 15547
Dołączył(a): 17 maja 2013, o 02:05
Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 9 stycznia 2017, o 06:12

Kiaro, wyglądają genialnie :still_dreaming:

Ja poszłam na łatwiznę i zrobiłam mojemu mężowi na świąteczne wolne napoleonkę na krakersach ;) Dla mnie za słodkie i nie moje to klimaty, ale jemu smakowało i rodzicom chyba nawet też :P

Obrazek

Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 9 stycznia 2017, o 10:04

Kiaro, super :wesoły:
wyglądają ślicznie ;)

moje były krzywo powyrastane w takie wieżyczki a Twoje są takie równiusieńkie, śliczne ;)

Very, ależ Ty zdolna :hyhy:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15547
Dołączył(a): 17 maja 2013, o 02:05
Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 9 stycznia 2017, o 11:02

Mój rozwój podąża w dobrym kierunku ^_^

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 9 stycznia 2017, o 11:12

Uwielbiam napoleonkę na krakersach, wolę ją od tej na cieście francuskim, bo słony smak krakersów kapitalnie przełamuje słodycz kremu. Very - a z czego robisz krem? To typowa masa budyniowa czy łączona ze śmietaną?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15547
Dołączył(a): 17 maja 2013, o 02:05
Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 9 stycznia 2017, o 11:16

Budyniowa :) Gotowałam mleko z masłem, cukrem i cukrem waniliowym i do tego wlewałam resztę mleka z żółtkami, mąką i budyniem waniliowym :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 9 stycznia 2017, o 13:00

Papaveryna napisał(a):Mój rozwój podąża w dobrym kierunku ^_^

no i bomba. Co następne w planach wypiekowych? ;)

karpatki na krakersach nigdy nie jadłam ale teraz jestem jej strasznie ciekawa ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 9 stycznia 2017, o 13:42

pysznie wygląda :bigeyes:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 9 stycznia 2017, o 15:25

Very :drool:

Aniołku przyjedź w odwiedziny to zrobię :mrgreen:

Duzz
Ja bakali nie lubię ale powodzenia :evillaugh:

Sol wyszły super ale równe to one nie są :evillaugh:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 9 stycznia 2017, o 15:39

ale i tak są śliczne :P

a cukru to tak dałaś od serca :P
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 9 stycznia 2017, o 15:42

Oj dużo bo ja uwielbiam słodkie, ostatnio za mało cukru dałam a teraz były w sam raz :smile:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 9 stycznia 2017, o 15:46

Taką napoleonkę z krakersami to bym spróbowała :D Chodź za budyniowym kremem nie przepadam, to i tak bym się skusiła :drool:

Kiaro, rollsów już nie ma. :lol: To ciasto jednak jest do bani. Rzeczywiście nie chce rosnąć. Jeszcze drożdże ok wyrosły mi, ale nie po 15 minutach a 30. A z ciastem męczyłam się chyba ze 2 h, żeby podrosło. Nie wiem czy będę robić znowu, ale pomyślę, może dorzucę jeszcze drożdży. Chodź zastanawiam się czy nie lepszym wyjściem byłoby np. wrzucenie ciasta do nagrzanego piekarnika do 30 stopni. :mysli: Może wtedy by je szybciej ruszyło.
A rollsy u mnie były z rodzynkami, żurawiną, suszonymi morelami, suszonymi brzoskwiniami i suszonymi figami. A wyglądały tak. :)
CAM01526.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości