Teraz jest 23 listopada 2024, o 21:53

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 2 stycznia 2017, o 15:55

no no, Duz ;)
karmelowiec to popisowe ciasto mojej babci, tylko że ona chyba robi to bardziej na bogato i kalorycznie :P tzn, dwa blaty mega kruchego ciasta, przełożone bitą śmietaną a na wierzchu karmel/krówka posypana orzechami.
u Ciebie jeśli dobrze widzę jest jeden blat :mysli: ale i tak na bank jest pyyyyszne, krówka robi szał :P

Kiaro, cieszę się bardzo ;)
no to naprawdę musiały smakować jak robisz je jeszcze raz :hyhy:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 2 stycznia 2017, o 16:13

Jeden :) Dwa to już całkowicie kaloryczna bomba :-D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 6862
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:21

Post przez Alias » 2 stycznia 2017, o 19:08

Wyglada smakowicie :-D
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 2 stycznia 2017, o 21:02

Dziś babeczki super wyrosły, za to za mało cukru dałam :hihi:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 3 stycznia 2017, o 11:48

Kiaro, to za trzecim razem będą idealne :hyhy:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 3 stycznia 2017, o 11:51

Duzz, czy ten karmelowiec to tylko kruche ciasto plus masa krówkowa i dodatki? Czy coś jeszcze?
Mam puszkę masy i może bym zrobiła w weekend. :mysli:

Niestety, ale pijana śliwka się u nas nie sprawdziła. Jednemu za dużo masła w masie (mi w sumie też), drugi nie lubi ciast z masą, a trzeci polewy z czekolady. :zalamka:
Tylko się narobiłam i połowę wyrzuciłam.

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 3 stycznia 2017, o 11:59

a widzisz to ja się scwaniłam, dałam mniej masła, więcej mascarpone ;)

a karmelowiec to tak jak mówisz Joakar - kruche ciasto krówka plus dodatki ;) w wersji mojej babci dwa kruche placki przełożone śmietaną, ale dla niektórych to może być za wiele szczęścia :P
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 3 stycznia 2017, o 12:00

Tak kochana spód to tylko kruche ciasto. Ja je zrobiłam mniej słodkie i dałam na górę solone orzeszki ziemne na przełamanie słodyczy. Smakowało troszkę jak snickers :)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 15547
Dołączył(a): 17 maja 2013, o 02:05
Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 3 stycznia 2017, o 12:13

A ja pierwszy raz zrobiłam Zebrę i mi wyszła :moe:


Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 3 stycznia 2017, o 12:19

•Sol• napisał(a):a widzisz to ja się scwaniłam, dałam mniej masła, więcej mascarpone ;)
a karmelowiec to tak jak mówisz Joakar - kruche ciasto krówka plus dodatki ;) w wersji mojej babci dwa kruche placki przełożone śmietaną, ale dla niektórych to może być za wiele szczęścia :P

Też myślałam żeby trochę zmniejszyć ilość masła, ale bałam się, że mi się ta masa rozpłynie.
Widziałam właśnie karmelowce ze śmietaną w necie, ale nie chce mi się piec tyle placków.

Dziękuję Duzz.
To może się skuszę, wydaje się podobny do mazurka. :hyhy:
Kusi mnie też ten 3 bit, miałam go w planach na święta, potem na sylwestra i dalej nie zrobiłam.

Very, wygląda smakowicie. :smile:

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 3 stycznia 2017, o 12:22

Very, ale śliczna zeberka :bigeyes:

Joakar, nie rozpływa się ;) stało przez kilka godzin w ciepłym domu (już po schłodzeniu przez całą noc na dworze, to swoje mogło zrobić) i tylko trochę zmiękło, ale nie było efektu paćki ;)
i śliwki wsadziłam w rum na całą noc, nic nie gotowałam.

od 3bita wolę banofee :drool:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15547
Dołączył(a): 17 maja 2013, o 02:05
Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 3 stycznia 2017, o 13:04

Dziękuję :-D Masterszef ze mnie żaden, więc aż dziw, że się udało. Mojej mamie czasami się zakalec się w Zebrze robił i się zniechęciła :|

Sol, a to banofee bardzo jest słodkie? Możesz rzucić przepisem? :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 3 stycznia 2017, o 13:09

mogę ;)
http://www.mojewypieki.com/post/banoffi-banoffee-pie
tylko że ja spodu nie podpiekałam, banany kładłam na masie tofii nie w niej ;)

ale czy jest słodkie... No jest w końcu to kajmak ;) z tym że można mniej posłodzić śmietanę, dać gorzką czekoladę i to się jakoś tak fajnie wtedy przełamuje ;) na pewno jest mniej mdłe od 3bita, dla mnie ;)

a Ty zdolniacha widocznie jesteś i tyle :P dlatego Ci wyszło ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15547
Dołączył(a): 17 maja 2013, o 02:05
Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 3 stycznia 2017, o 13:19

Dziękuję :padam: Chyba to jednak nie dla mnie ;)

Ogólnie nie lubię nic krówkowego, karmel i toffi także raczej nie. W ogóle nie lubię ciast z masami. Są dla mnie zazwyczaj zbyt słodkie i paskudne :P
Nachodzi mnie chęć na coś innego, ale chyba pozostanę przy tym, co mi jako tako wychodzi i smakuje ;)

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 3 stycznia 2017, o 13:30

no to jak tak to to na bank byłoby za słodkie :P

Very a próbowałaś robić to cytrynowe od Dorotki? Wystarczy dać mniej cukru do samego ciasta i wychodzi lekko słodkie mocno kwaśne ;) i nie ma masy ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15547
Dołączył(a): 17 maja 2013, o 02:05
Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 3 stycznia 2017, o 13:40

Nie robiłam :) Za to babkę cytrynową robiłam razem z mamą na Sylwestra i babka do śmieci poszła :disgust: Nie dość, że miała zakalec, to jeszcze kwaśna była. A tak ładnie wyglądała, bo urosła i pękła. Podejrzewam, że mama za dużo mi przyszykowała płynnych składników. Nie wiem, czy mam ochotę robić ją jeszcze raz z mniejszą ilością i sprawdzać, czy wyjdzie. Uraz zostaje :rotfl:

Ja się trochę źle wyraziłam jak zwykle :P Nie to, że lubię tylko 'suche' i mało słodkie ciasta. Lubię przykładowo serniki i szarlotkę, ale już nie przepadam za innymi masami. Zwłaszcza budyniowymi, krówkowymi i tak dalej :)
Może czuję do nich niechęć, bo moja chrzestna kiedyś z uporem maniaka dodawała do wszystkich swoich ciast masę, która pachniała i smakowała jak dla mnie... świeczką :hahaha:

Muszę poszukać przepisu Dorotki. Choć nie wiem, czy go udźwignę :evillaugh:
Ostatnio edytowano 3 stycznia 2017, o 13:47 przez Papaveryna, łącznie edytowano 1 raz

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 3 stycznia 2017, o 13:42

ale historie :P

przepis Dorotki jest prosty jak budowa cepa :P dasz radę :P
a ciasto jest genialne ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 3 stycznia 2017, o 13:57

Very, wygląda bardzo smakowicie :D I jaka ładna zebra wyszła :D

joakar4 napisał(a):Widziałam właśnie karmelowce ze śmietaną w necie, ale nie chce mi się piec tyle placków.

Dziękuję Duzz.
To może się skuszę, wydaje się podobny do mazurka. :hyhy:

Mi też się nie chciało, nie chciałam też za dużo tego ciasta i miałam mało czasu. Robiłam na szybko w sobotę i chciałam je jeszcze zabrać na domówkę. Więc taka wersja idealnie się sprawdziła :) Zostało szybko zjedzone, śladu po nim nie ma ;)
Dokładnie tak :D Taki troszkę mazurek :D Szybkie, ale smaczne :D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 3 stycznia 2017, o 17:08

Very a może czarna babka by się zainteresowała.To taki placek w rodzaju murzynka,czekoladowy ale lekko wilgotny po upieczeniu.Bez masy,z odrobiną polewy(której nie przygotowujesz osobno,tylko odlewasz kilka łyżek z przygotowanego ciasta-bez dodatku mąki jeszcze)...Właściwie sam się robi,bo najpierw wrzucasz składniki do gara,żeby powstała polewa,a potem do ostudzonej dodajesz resztę składników i pieczesz...Jak chcesz to wrzucę przepis.No i zakalec jeszcze mi w niej nigdy nie wyszedł
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 3 stycznia 2017, o 17:54

Very śliczne ciasteczko jak smakuje tak jak wygląda to mmmmmm :hyhy:

Sol Ty to widzę specjalista od wypieków z prawdziwego zdarzenia :smile:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 3 stycznia 2017, o 17:56

e tam specjalistka ;)
lubię piec, ale są Dziewczyny na forum które więcej ode mnie pieką i jednak więcej wiedzą :P
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 3 stycznia 2017, o 18:09

Dobra dobra skromnisiu :evillaugh:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 3 stycznia 2017, o 18:24

Ewo, ja jestem zainteresowana przepisem na czarną babkę. :hejka:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 3 stycznia 2017, o 20:40

Czarna babka

składniki:
1 szkl mleka
5 łyżek kakao
1 i 3/4 szkl cukru
1 kostka margaryny
1 cukier waniliowy(podwójny)
2 szkl mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
4 jajka

dodatkowo
wiórki kokosowe lub orzechy lub migdały do posypania ciasta

Kakao,cukier,cukier waniliowy i mleko wymieszać i zagotować.Zdjąć z ognia,włożyć do masy margarynę i mieszać aż się rozpuści.Odlać kilka łyżek na polewę(wystarczy 5 do 7 łyżek).Ostudzić.Dodać ocet,żółtka i przesiana mąkę z proszkiem,wymieszać mikserem.Dodać ubita na sztywno pianę i wymieszać łyżką.Wyłożyć do średniej tortownicy lub do foremki babkowej z kominem.
Piec ok 45 minut w temperaturze 180-200 stopni,po ostudzeniu oblać pozostawiona polewą i ewentualnie posypać wiórkami lub orzechami.Można tez ciasto posypać cukrem pudrem.
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 4 stycznia 2017, o 00:29

Dzięki, Ewo. A ta margaryna to o jakiej gramaturze? 200g czy 250?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości