Teraz jest 23 listopada 2024, o 22:36

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 27 grudnia 2016, o 18:44

Cieszę się, że wam posmakowały i że chcesz je robić w przyszłości. A robi się je bajecznie prosto, prawda? Przy keksie to prawie nie ma roboty, a makowiec ma tak plastyczne ciasto, że niemal samo się zawija. Moje makowce miały tak cienkie ciasto, że prawie nie było go widać spod dużej ilości masy makowej - jakby tam była tylko wierzchnia warstwa.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21223
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15

Post przez Agrest » 27 grudnia 2016, o 20:55

A propos postów powyżej to z ciast wegańskich polecam pomidorowe z Jadłonomii. Nie wiem jakim specem trzeba by być, żeby rozpoznać, że jest bez mleka i jajek ;) I nawet za świąteczne ciasto może robić, jako że jest z cynamonem i imbirem.

Tyle że jest to ciasto 'suche'... nie dosłownie suche, bo akurat jest wilgotne ;) Ale bez kremów, owoców itd. Ale ja akurat takie lubię najbardziej ;)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Avatar użytkownika
 
Posty: 28668
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 27 grudnia 2016, o 21:10

w Święta pomidorowe by nie przeszło - ekipa ma granice akceptowalności :lol:
ale brzmi słusznie - wersja "zwykła" czy piernikowa?
http://www.jadlonomia.com/przepisy/piernik-pomidorowy/
ja przyznaję, że szukam zwykle rozwiązań bez sody i proszku do pieczenia, ale wiadomo: łatwo nie jest.

ps też preferuję bezkremowe i bezozdobnikowe, cukier puder to szczyt luksusu, chociaż przyznam, że jabłkowo-makowe opatuliłam polecaną masą daktylową (świeże daktyle z ekhm herbatą zmiksowane ;) bo faktycznie z szarą renetą wyszło kwaskawe... co najmniej :P
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Avatar użytkownika
 
Posty: 21223
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15

Post przez Agrest » 27 grudnia 2016, o 21:26

IMHO tego pomidora tam nie czuć... A w każdym razie jak ktoś niepoinformowany, to się sam raczej nie domyśli. Dla mnie to takie typowo korzenne ciasto.

A mowa o zwykłej wersji :) Nie zarejestrowałam nawet, że jest i piernikowa, ale i to się przetestuje :lol:
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Avatar użytkownika
 
Posty: 28668
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 27 grudnia 2016, o 21:35

ja intensywnie przeglądałam blogi przez cały grudzień i miałam w zeszyciku też ten piernik :lol:

hm, u mnie i tak banan wytłumia każdy smak dodatkowy (dlatego tym razem poszłam w bezbananowe ciasta), więc pewnie bym nie poznała.
ale koncept ciekawy i prostszy niż marchewka (mam uczulenie na surową i tarcie to horror).
Zrobię na Sylwestra, mam juz listę ofiar :cat:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 28 grudnia 2016, o 18:48

Powiedzcie mi czy, któraś z was robiła kiedyś Cynamonowca albo babeczki Cynamonowe (najlepiej takie jak w Ikei sprzedają Kanellbullar :mrgreen: )


chciałabym takie coś upiec na Sylwestra a nie mam przepisu i na dodatek jest kompletnym laikiem w kwestii wypieków :zalamka:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 28 grudnia 2016, o 19:00

z cynamonowych wypieków robiłam coś takiego: http://paulinawnuk.com/2016/11/cinnamonrolls.html i było mega. Mój B. wdmuchnął na jedno posiedzenie chyba z osiem ;)
warto ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 29 grudnia 2016, o 13:37

Sol bardzo podobne do tych Ikeowskich dzięki, próbuje jutro robić i te babeczki i polędwiczki mam nadzieje, że mi się udadzą :smutny:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 30 grudnia 2016, o 02:51

Dorotka napisał(a):Cieszę się, że wam posmakowały i że chcesz je robić w przyszłości. A robi się je bajecznie prosto, prawda? Przy keksie to prawie nie ma roboty, a makowiec ma tak plastyczne ciasto, że niemal samo się zawija. Moje makowce miały tak cienkie ciasto, że prawie nie było go widać spod dużej ilości masy makowej - jakby tam była tylko wierzchnia warstwa.

Prosto, ale i o dziwo bardzo szybko :D Bałam się niepotrzebnie.
A ja się zastanawiałam czy swoim nie powinnam zrobić grubszego, ale następnym razem postaram się je bardziej jednolicie rozwałkować. I w ogóle ono bardzo dobrze się rozwałkowało, nie kleiło się do wałka i nie zostawało na stolnicy, a tego przy jednak drożdżowym cieście się obawiałam.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 30 grudnia 2016, o 10:51

To jest właśnie plus krucho-drożdżowego ciasta, że jest plastyczne i łatwe do wałkowania. Ja z tego nieco zmodyfikowanego ciasta zrobiłam jeszcze paszteciki z pieczarkami - wyszły znakomite i wszyscy się o nie wręcz bili.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 30 grudnia 2016, o 14:16

Coś jeszcze z tym ciastem pokombinuję, została mi jeszcze jedna cała paczka drożdży. :)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 30 grudnia 2016, o 15:48

Resztę ciasta możesz wykorzystać do zrobienia strucli z masą orzechową, serową albo cynamonowo-marcepanową.

Masa cynamonowo - marcepanowa

•200 g marcepanu
•100 g zmielonych migdałów ze skórką
•50 g cukru pudru
•2 białka (rozmiar M)
•1 łyżeczka cynamonu
•20 ml rumu
Marcepan ucieramy z białkami, stopniowo dodając zmielone migdały i cukier puder. Masę dobrze wyrabiamy, na koniec dodajemy cynamon i rum.

Masa orzechowa

250 g zmielonych orzechów laskowych(lub innych)
100 g miodu
1-2 łyżki rumu-opcjonalnie
1 łyżeczka cukru waniliowego
2-4 łyżki mleka
2 białka
1 łyżka cukru

Orzechy wymieszać z miodem,cukrem waniliowym i rumem,dodać tyle mleka żeby masa była gęsta.Białka ubić z cukrem i wmieszać ostrożnie do masy.

Masa serowa


40 dkg sera białego 3krotnie mielonego
4 jajka
5 dkg miękkiego masła-opcjonalnie
3/4 szklanki cukru
mały cukier waniliowy
łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej

Żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym,dodać stopniowo ser,masło i mąkę, dokładnie wymieszać.Białka ubić dodając pod koniec resztę cukru,wmieszać ostrożnie do masy serowej.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 30 grudnia 2016, o 16:50

O kurcze Dorotko :shock:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 30 grudnia 2016, o 17:00

Nie przepadam za marcepanem, ale może to z masą orzechową zrobię :D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 31 grudnia 2016, o 13:52

Sol no ja beztalencie jestem :facepalm: Już na początku coś zepsułam, ciasto mi nie wyrosło :placze:
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 31 grudnia 2016, o 17:21

Drożdżowe?Najpewniej zbyt mocno podgrzałaś mleko
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 31 grudnia 2016, o 18:00

A co robiłaś, Kiaro? Bo jeśli chodziło ci o cynamonowe drożdżówki z przepisu podanego przez Sol, to ja również skorzystałam z tego przepisu i moje ciasto też zbytnio nie urosło, ale się tym nie przejęłam. Rozwałkowałam, pokroiłam i na blachę. I właśnie wyjęłam je z piekarnika. Pachną bosko.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 31 grudnia 2016, o 23:42

No wsadziłam te cynamonowe babeczki do piekarnika i owszem są pyszne ale nie za bardzo mi wyrosły :smutny: nie wiem czy tak ma być czy ja coś zepsułam...

Ewo
: mleko było letnie.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 1 stycznia 2017, o 13:06

mnie wyrosły bardzo ładnie, nawet po zwinięciu jak czekały na pieczenie jeszcze rosły.
Kiaro, nie przejmuj się, czasem to kwestia drożdży ;) ważne że były dobre ;) no i pierwsze koty za płoty, następnym razem daj więcej drożdży ;)

Dorotko, cieszę się że i Tobie przydał się przepis ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 1 stycznia 2017, o 15:52

A nie wydaje wam się, że tych drożdży było za mało? 10 g świeżych drożdży na 300-400 g mąki pszennej. :mysli:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 1 stycznia 2017, o 16:45

Dorotko ja dałam na oko i na podwójną porcję ciasta więc na bank dałam więcej.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 1 stycznia 2017, o 16:52

Ja też dałam więcej drożdży, ale i tak mi nie urosły.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 1 stycznia 2017, o 17:25

A to mój karmelowiec, chodź nie zrobiłam karmelu, a wykorzystałam gotową masę krówkową :P
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 1 stycznia 2017, o 19:21

Uuuuu, wygląda smakowicie. Mniam.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 3299
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:19
Lokalizacja: Kraków
Ulubiona autorka/autor: Adrienne Basso, Mary Balogh Lisa Kleypas

Post przez Kiara » 2 stycznia 2017, o 12:56

Sol Wszystkim smakowały więc w sumie się udało :smile: ale fakt dziś zrobię je jeszcze raz i dam więcej drożdży


Duzz :surprise:
Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości