Przepis na sałatkę hawajską:
Składniki:
1 puszka ananasa
1 puszka słodkiej kukurydzy konserwowej
1 słoik selera konserwowego
100 g sera żółtego w kostce
2 ząbki czosnku
podwójny filet z kurczaka
przyprawa do kurczaka
natka pietruszki
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki miodu
majonez
sól i pieprz
Wykonanie:
Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Kukurydzę oraz selera również odsączyć z zalewy. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja pokroiłam w kostkę). Pierś z kurczaka umyć, wysuszyć i posypać ulubioną przyprawą do kurczaka lub solą i pieprzem. Usmażyć na łyżce oleju. (w mojej wersji jest szynka konserwowa pokrojona w kostkę). Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z majonezem, miodem, musztardą, doprawić sola i pieprzem. Natkę pietruszki umyć osuszyć i posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednej misce.
Najlepiej smakuje schłodzona.
Zupa warzywna z kalafiorem:
Składników nie podaję ponieważ każdy ma ulubiony bulion czy wywar. Mój to był pęczek warzyw plus dodatkowa pietruszka i seler plus przyprawy, m. in. majeranek, ziele angielskie, lisć laurowy, rozmaryn, chili, bazylia, czubryca czerwona, lubczyk, imbir, kurkuma.
Po ugotowaniu wyjęłam warzywa i zmiksowałam je dość mocno, przełożyłam z powrotem do wywaru razem z dwoma łyżkami masła. Dodałam kostkę serka topionego do odlanej porcji zupy i znów zmiksowałam (ten krok można pominąć). Podzieliłam kalafiora na różyczki i ugotowałam na chrupko w już gotowej zupie.
Tyle