Teraz jest 24 listopada 2024, o 00:44

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 28 listopada 2016, o 00:01

Oj, pożarłabym ten po lewej stronie. A potem ten po prawej. :hyhy:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6741
Dołączył(a): 13 lutego 2014, o 09:54
Ulubiona autorka/autor: Krentz

Post przez szuwarek » 28 listopada 2016, o 08:43

ten po prawej już mi zaczęli, ale mam trzeci upieczony już..
ale skarżysz się czy chwalisz - bo nie wiem jak reagować

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 28 listopada 2016, o 08:53

Fajnie wyglądają. :bigeyes:
A to się piecze samemu, czy są gotowe elementy i tylko się skleja?
Takie gotowce kiedyś widziałam w jakimś amerykańskim serialu.

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 28 listopada 2016, o 12:21

super domki ;)

Joakar gotowca dostałam kiedyś od kuzynki. Znaczy w pudełeczku pierniki toruńskie żeby sobie domek zbudować ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 6741
Dołączył(a): 13 lutego 2014, o 09:54
Ulubiona autorka/autor: Krentz

Post przez szuwarek » 28 listopada 2016, o 13:55

jest gotowiec z Dr. Oetker- przyznaję, ze całkiem dobry i zawsze wychodzi.
Poza tym przepis na pierniki i szablony w necie. ale to bardziej pracochłonne.
ale skarżysz się czy chwalisz - bo nie wiem jak reagować

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 28 listopada 2016, o 18:09

znaczy ciasto z proszku i od szablonów wycinane? ;)

Very, paczaj, bez mleka, bez jajek, bez glutenu i bez cukru a podobno rewelacja, makowiec:
http://www.mojewypieki.com/przepis/makowiec-orzechowy
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 28 listopada 2016, o 18:41

szuwarku, cudne :)
i pewnie przepyszne :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 6862
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:21

Post przez Alias » 28 listopada 2016, o 18:47

Szuwarku, na pewno dużo pracy w nie włożyłaś. Sa super.
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Avatar użytkownika
 
Posty: 29641
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:17
Lokalizacja: Pozostanę tam, gdzie jestem.
Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 28 listopada 2016, o 19:07

smakowicie wyglądają. ;D
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 28 listopada 2016, o 23:24

IKEA chyba ma takie gotowe [upieczone już] elementy do złożenia domku i udekorowania go, ale nie jestem tego pewna. Kiedyś były. Trzeba byłoby sprawdzić na ich stronie. O, to chyba to - http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90218783/

A ja zagniotłam dziś wreszcie ciasto na pierniczki i pewnie gdzieś tak w okolicach soboty będę je piekła. Na razie ciasto wywaliłam na balkon niech nabiera mocy.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 29 listopada 2016, o 08:13

•Sol• napisał(a):Very, paczaj, bez mleka, bez jajek, bez glutenu i bez cukru a podobno rewelacja, makowiec:
http://www.mojewypieki.com/przepis/makowiec-orzechowy

Zastanawiam się nad nim na święta. :mysli:
Albo jak zwykle będzie sprawdzony seromak.

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 29 listopada 2016, o 22:38

Faktycznie te domki wyglądają smakowicie.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 10 grudnia 2016, o 19:15

Zachciało mi się ciasta więc na szybko zrobiłam z jabłkami. :D
CAM01336.jpg


I zestaw na wieczór jest :D
CAM01339.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 10 grudnia 2016, o 22:15

ja zrobiłam Rafaello bez pieczenia,bo szybkie jest i dzieciaki lubią
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 10 grudnia 2016, o 23:04

A jak je robisz? Podrzucisz przepis? :prosi:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 11 grudnia 2016, o 02:45

Mój F. mi dziś wieczorem zrobił faworki. Ale tylko połowę tej ilości co zwykle, bo jak mam ich strasznie dużo, to muszę jeść każdego dnia na śniadanie, podwieczorek i kolację i potem mi brzydną.

Duzz, śliczny kubek.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 11 grudnia 2016, o 03:48

Mamy takie dwa :D W zeszłym roku kupiłam :D

Dobrze masz z tym F. :hyhy:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 11 grudnia 2016, o 03:55

Oba zielone?

No, bardzo dobrze z nim mam. Często się zastanawiam, czym sobie na niego zasłużyłam, ale jeszcze niczego nie wymyśliłam. Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to to, że albo ja w poprzednim wcieleniu zrobiłam coś super pozytywnego, albo on kiedyś strasznie nabroił i teraz jestem jego pokutą.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 11 grudnia 2016, o 15:35

ewa.p napisał(a):ja zrobiłam Rafaello bez pieczenia,bo szybkie jest i dzieciaki lubią


duzzza napisał(a):A jak je robisz? Podrzucisz przepis?



Masa:
1 litr mleka,po 3 łyżki mąki pszenne i ziemniaczanej,2 żółtka,szklanka cukry,1 cukier waniliowy.
Mąkę z żółtkami rozprowadzić w szklance mleka,resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią,do gotującego wlać mieszaninę i gotować aż zgęstnieje.ostudzić.
20 dag margaryny utrzeć na puch,dodawać po łyżce budyniu.

Dużą brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia,ułożyć na nim warstwę herbatników,wyłożyć 1/3 kremu.Rozsmarować,ponownie wyłożyć warstwę herbatników,dać drugą część kremu,ewentualnie posypać płatkami migdałowymi(ale nie jest to konieczne).Przykryć trzcią warstwą herbatników,wyłożyć resztę kremu,rozsmarować,wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny(a najlepiej na noc),wtedy ciastka zdążą zmięknąć,i ciasto będzie się łatwo kroić.
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 11 grudnia 2016, o 17:06

Duzzz, ciasto wygląda przesmacznie :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 11 grudnia 2016, o 19:19

Dziękuję :D

ewa.p napisał(a):Masa:
1 litr mleka,po 3 łyżki mąki pszenne i ziemniaczanej,2 żółtka,szklanka cukry,1 cukier waniliowy.
Mąkę z żółtkami rozprowadzić w szklance mleka,resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią,do gotującego wlać mieszaninę i gotować aż zgęstnieje.ostudzić.
20 dag margaryny utrzeć na puch,dodawać po łyżce budyniu.

Dużą brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia,ułożyć na nim warstwę herbatników,wyłożyć 1/3 kremu.Rozsmarować,ponownie wyłożyć warstwę herbatników,dać drugą część kremu,ewentualnie posypać płatkami migdałowymi(ale nie jest to konieczne).Przykryć trzcią warstwą herbatników,wyłożyć resztę kremu,rozsmarować,wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny(a najlepiej na noc),wtedy ciastka zdążą zmięknąć,i ciasto będzie się łatwo kroić.

Dziękuję za przepis :D Na pewno skorzystam :D

Janka napisał(a):Oba zielone?

No, bardzo dobrze z nim mam. Często się zastanawiam, czym sobie na niego zasłużyłam, ale jeszcze niczego nie wymyśliłam. Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to to, że albo ja w poprzednim wcieleniu zrobiłam coś super pozytywnego, albo on kiedyś strasznie nabroił i teraz jestem jego pokutą.

Oba. Są dokładnie takie same :D
Nie ma co się zastanawiać, lepiej się po prostu z tego cieszyć :D


A dziś tiramisu :D I już dobrej połowy nie ma, goście pojedli :D
CAM01344.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 11 grudnia 2016, o 19:22

Duzzza, a gdzie przepis na to tiramisu?
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 11 grudnia 2016, o 20:45

Składniki:
3 paczki podłużnych biszkoptów (używam z biedronki ;) )
3-4 jajka
kubek zaparzonej kawy (mocniejsza tym będzie bardziej wyczuwalna)
amaretto lub syrop amaretto
cukier
3 serki mascarpone po 250 g (kupuję również w biedronce ;) )

Przygotowanie:
Serek mascarpone przekładamy do miski.
Oddzielamy żółtka od białek.
W jednej misce żółtka ubijamy z cukrem (cukier sypię na oko, łyżkę może dwie) aż się zrobi ładna jasna pianka.
W kolejnej misce ubijamy białka na sztywną masę, potem dosypujemy łyżkę cukru i jeszcze chwilę ubijamy.
Do serka mascarpone dodajemy żółtka i ubijamy. Jak się masy połączą powoli dodajemy białko. Trzeba uważać i nie dawać wszystkiego na raz, żeby nam ta masa nie zrobiła się za bardzo wodnista. Gdy tak się zaczyna dziać lepiej dać mniej białka.
Zaparzoną, ostudzoną kawę przelewamy do miseczki i dolewamy amaretto(tu znowu dolewam na oko, aby jego smak był wyczuwalny).

Szykujemy tortownicę, wykładamy spód papierem.
Biszkopty moczymy w kawie i układam na pierwszą warstwę. Dziury, wykładam pokruszonymi połamanymi biszkoptami.
Nakładamy potem warstwę kremu.
Potem znowu moczymy biszkopty w roztworze i układamy drugą warstwę.
Następnie znowu nakładamy krem.
Potem znowu biszkopty.
I znowu warstwa kremu.
Wkładamy do lodówki na noc. Rano wyjmujemy, kremową górę obsypujemy kakao i można kroić i jeść ;)

PS. Czasami jeszcze na te biszkopty kropię amaretto, żeby był większy kop, a co ;) Lub łyżeczką nabieram roztworu i nim delikatnie polewam.
Biszkoptów bardzo nie moczę, obtaczam je z jednej z drugiej strony roztworem i układam na warstwę. Przez noc i tak będą miękkie. :wink:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 11 grudnia 2016, o 20:46

O, Materdejku :bigeyes: :bigeyes: :bigeyes:

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 11 grudnia 2016, o 20:54

Dorotka napisał(a):IKEA chyba ma takie gotowe [upieczone już] elementy do złożenia domku i udekorowania go, ale nie jestem tego pewna. Kiedyś były. Trzeba byłoby sprawdzić na ich stronie. O, to chyba to - http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90218783/



ja kupiłam dziś taki w Oszołomie,5 zł kosztował,więc nawet jeśli nie wyjdzie rewelacyjnie nie będzie mi szkoda wydatku...
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości