Teraz jest 21 listopada 2024, o 20:08

Katarzyna Berenika Miszczuk

Ulubiona autorka/autor: Vii Keeland, Adam Silvera

Post przez cedar » 28 listopada 2016, o 19:37

Przyznam się, że Diablicę porzuciłam po 3/4 książki. Tam się tak sromotnie nic nie działo, zasypiałam z niezainteresowania. O wiele lepiej mi się czyta Noc kupały. Na wielki plus zaliczam autorce, że na wstępie się nie okazało, że Gosia i Mieszko się tylko na trawie wytarzali i nic więcej - owszem, przespali się i było dobrze (i nie muszę znać ginekologicznych detali, więc tym mi lepiej). Gosia na razie odkrywa swój dar, odkrywa także, że Mszczuj jest małżonkiem Jarogniewy. Radek się gdzieś tam w lesie na sekund pięć przyplątał, ale nie zdążył mi przeszkodzić, bo zaraz został spławiony - yesss!!! Dobrze mi się czyta.
Ote jeszcze nie ma (ona będzie, że tak powiem, cieleśnie?). Pewnie będzie za jakiś czas.
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 29 listopada 2016, o 11:57

będzie Ote cieleśnie ;) i się zdziwisz jak narozrabia
a Radka tak nie odtrącaj, ma dobre serce ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez cedar » 29 listopada 2016, o 20:43

A niech sobie ma co chce dobre, ale nie przepadam za psami na baby, nic nie poradzę. ;) W pierwszej części strasznie się Gosi narzucał, ciężko mi to było znieść, to jestem teraz uprzedzona. ;) Jak znormalnieje, to może być fajnym kumplem i na tym niech poprzestanie. ;)

Ej, czy ja dobrze kombinuję, że baba w ciąży to tak naprawdę bogini Mokosz? Bo tylko czekam aż też będzie chciała kwiat paproci...
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Post przez •Sol• » 30 listopada 2016, o 14:55

on ciągle ma na Gosię chętkę ale potem jej baaardzo pomoże ;)

jeśli chcesz wiedzieć to:
Spoiler:

Post przez cedar » 30 listopada 2016, o 19:38

No powiem szczerze, że ok, to może nie jest zły chłopak, ale drażni mnie z tymi swoimi żałosnymi tekstami na podryw i nachalnym podrywaniu Gosi.
Ote się pojawiła. Strzyga, no cóż, trochę głupio, bo zachowuje się jak pies ogrodnika - sama z Mieszkiem przez ponad tysiąc lat nic nie zdziałała (w końcu on myślał, że ona nie żyje, więc nie ma szans), a innej też nie odda i wyzywa od dziwek. No super... :ermm: Widać Mieszko jej zdaniem powinien spędzić wieczność w celibacie - good luck with that. :evillaugh:
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Post przez cedar » 1 grudnia 2016, o 21:33

Mam nową teorię (już oficjalnie wiem, że ciężarna to Mokosz)!
Może ja to jednak ukryję pod kołderką, żeby komuś, kto dopiero zamierza czytać, nie zepsuć niczego. :mysli:
Spoiler:

Niedługo koniec książki, ech... Mówicie, że do wiosny trzeba będzie czekać na kolejną część?
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Post przez •Sol• » 2 grudnia 2016, o 14:27

aj ale pudło :P
tzn z jedną rzeczą masz rację ;) ale reszta pudło ;)

no niestety...

Post przez cedar » 4 grudnia 2016, o 20:59

Skończyłam!
Mam mieszane uczucia.
Spoiler:

Generalnie rozrywka dobra, będę czekać na Żercę. :)
Caviar and cigarettes
Well versed in etiquette
Extraordinarily nice
She's a Killer Queen

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 4 grudnia 2016, o 21:21

Ja też dziś skończyłam. Podobało się, bardzo.
Tak w środku miałam chwilę zwątpienia bo jakoś tak mało się działo, ale jak już nadeszła Noc Kupały to było dynamicznie.
I tak romantycznie pomimo niesprzyjających okoliczności. Ja lubię czułości, tuż po chwilach niebezpieczeństwa.
No i większości nasze teorie się sprawdziły. No i wiadomo o czym będzie dalej, czyli o przysłudze. I myślę że o dalszych poszukiwaniach Mieszka w rozwiązaniu jego "problemu".

Post przez •Sol• » 3 stycznia 2017, o 21:59

z fajpejdża Autorki:
Katarzyna Berenika Miszczuk napisał(a): 1) Po pierwsze w tym roku możecie się spodziewać dwóch premier.
W okolicach maja w sprzedaży pojawi się tom 3 (ale nie ostatni – łącznie będą 4!) cyklu „Kwiat paproci”. Będzie zatytułowany „Żerca”. Dowiecie się z niego jakie konsekwencje będzie miała decyzja Gosławy i jak zadziała magia naparu.

Kolejna premiera – najprawdopodobniej będzie miała miejsce na jesieni. Pokażę Wam wtedy całkiem nową powieść – romans połączony z thrillerem medycznym. Czas wreszcie wykorzystać porządnie wykształcenie! ;) Książka pt. „Obsesja” opowie Wam historię młodej lekarki, która stanie oko w oko z przerażającym prześladowcą. Akcja powieści toczy się w Warszawie.

Poza tym możecie już zacząć zacierać ręce na kilka gadżetów, które będą powiązane z historią szeptuchy, ale o tym jeszcze na razie nie mogę nic powiedzieć.

2) Nie martwcie się, nie zamierzam spocząć na laurach i przestać pisać. Gdy tylko uporam się z „Żercą” zabieram się za pisanie ostatniego tomu pt. „Przesilenie” oraz… kontynuacji serii anielsko-diabelskiej.

Roboczy tytuł to „Ja, ocalona”, ale ostrzegam- jeszcze może ulec zmianie ;) Akcja powieści zostanie osadzona kilka – kilkanaście lat później po wydarzeniach z „Ja, potępiona”. Wiktoria będzie musiała się zmierzyć nie tylko z Belethem, z którym uwaga – już nie będzie się spotykała z powodu zdrady, ale nie powiem Wam czyjej (już słyszę gromy, które na mnie padają ;))Kolejnym wyzwaniem, które stanie przed bohaterką będzie depresja Lucyfera, który postanowi przyspieszyć nieco apokalipsę. Czy poradzi sobie sama? A może ktoś jej pomoże? Jeśli martwicie się, że to będzie odgrzewany kotlet – spokojnie. Oprócz akcji prowadzonej z punktu widzenia głównej bohaterki zamierzam znacznie więcej miejsca poświęcić Azazelowi i reszcie diabelskiej kompanii. Czas opowiedzieć ich historię.

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 5 stycznia 2017, o 00:48

Mimo wszystko „Ja, ocalona” brzmi jak odgrzewany kotlet…
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez •Sol• » 5 stycznia 2017, o 13:35

niestety.
I ta zdrada mnie mierzi.

Post przez Księżycowa Kawa » 6 stycznia 2017, o 00:07

W zasadzie, ale głównie dlatego, że to wydaje mi się zbyt oklepane (to występuje w większości polskich powieści) i jestem tym zmęczona.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez •Sol• » 9 stycznia 2017, o 13:53

znaczy zdrada?
w sumie mnie zostały jeszcze dwa tomy tej serii więc nie wiem czy dotrwam do tej Ocalonej ;)

Post przez Księżycowa Kawa » 9 stycznia 2017, o 15:22

Owszem, przynajmniej tak mi się rzuciło w oczy…
Denis Diderot

*
*

Post przez •Sol• » 9 stycznia 2017, o 15:40

czy ja wiem... Chyba nie jestem na bieżąco z literaturą rodzimą w takim układzie ;)
ale powroty do serii po latach, gdy seria w teorii zakończona nie przemawiają do mnie zbyt mocno.

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 1 lutego 2017, o 12:36

Po takim newsie jeszcze mniej mi się chce to czytać. od kilku miesięcy jestem w połowie pierwszej części i nie mogę się za to zabrać. Żeby tylko za kilka lat nie zrobiła tego samego z Gosią i Mieszkiem, o ile w ogóle będą mieli HEA.

Skończyłam wczoraj Noc Kupały, w sumie mi się podobała, ale mniej niż Szeptucha. Najbardziej podobały mi się chyba wspomnienia Mieszka. :mysli: Skończyło się też tak w miarę ok, więc mogę spokojnie czekać na Żercę.

Post przez •Sol• » 1 lutego 2017, o 14:52

właśnie mam ten problem trochę z Diablicą. Pierwszą przeczytałam polecankowo ale jak teraz wiem że HEA w 3 tomie jest nieaktualne to jakoś mi tak niewyraźnie.

tak, Noc Kupały mniej się podoba niż Szeptucha, nie ma tego świeżego tchnienia ;)
mnie się druga połowa podobała bardziej. Te walki, niepewność, jakaś akcja. Ale były lekkie dłużyzny.

Post przez Księżycowa Kawa » 1 lutego 2017, o 23:39

Trzeba było czytać od razu, jak się okazuje, gdyż autorka może niepotrzebnie namieszać :wink: No cóż, teraz musztarda po obiedzie…
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 1 lutego 2017, o 23:50

Dopiero teraz przeczytałam o Ja, ocalona.
W sumie to co jest napisane, a tak w tekstach reklamowych, często bywa wcale nie wskazuje jednoznacznie powodu ich niespotykania się. A zdrada, toć mogła być obok nich, a tylko na nich rzutować. Tego wolę się trzymać. Kurcze, bo jeśli to ten mniej optymistyczny wariant, to bardzo się zdenerwuję. Najwyżej zapomnę. Mam trzy tomy i koniec. Historia zakończona i nie ma żadnego 4 tomu, O! :foch:

Post przez Księżycowa Kawa » 2 lutego 2017, o 00:25

Na obecną chwilę wszystko jest możliwe. Wygląda na to, że ktoś powinien zdobyć się i przeczytać, co faktycznie jest w środku, aby uciąć spekulacje :wink: Chyba chodzi o to, że jakoś ten pomysł hmmm nie zachwyca…
Denis Diderot

*
*

Post przez •Sol• » 3 lutego 2017, o 13:28

trzeba poczekać dokładnie. Ktoś na pewno przeczyta a wtedy podejmie się decyzję - wypierać istnienie czy nie wypierać ;)

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 3 lutego 2017, o 14:11

Moje dziecko, choć zaczynam mieć wątpliwości czy faktycznie moje, zgłosiło się z entuzjazmem do testowania :ermm:

Post przez •Sol• » 3 lutego 2017, o 14:51

o rety. Geny po przodkach się odezwały i ominęły Twoje skłonności do HEA :P
ale dobrze, ktoś musi ;)

Ulubiona autorka/autor: Trudno powiedzieć...

Post przez Faelivrin » 3 lutego 2017, o 15:14

Miałam Szeptuchę na półce od jakichś dwóch miesięcy i dopiero parę dni temu się za nią zabrałam i pyknęłam ją w jeden dzień. :hihi: Bardzo mi się podobała, co prawda nie jest bez wad. Dość czytelne nawiązanie do Zmierzchu (za którym nie przepadam), ale dla mnie dużym plusem była mitologia słowiańska. Tak mnie zaciekawiły te wszystkie południce, strzygi, płanetnicy itd., że kupiłam sobie oba tomy Bestiariusza słowiańskiego (polecam-piękne ilustracje!). Noc kupały też była fajna, choć myślałam, że będą większe fajerwerki.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do M