Teraz jest 21 listopada 2024, o 22:34

Książka na Boże Narodzenie i zimowy sezon

Literatura romansowa wedle pory roku, nastroju i specjalnych okazji
Lektury na Halloween | Książka na jesienne popołudnie...

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 6 grudnia 2015, o 23:10

Dzwonki nie są złe :D Jestem ciekawa kolejnych części. :-D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 6 grudnia 2015, o 23:32

Te kolejne części też są w duchu Świąt? ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 6 grudnia 2015, o 23:51

Tom drugi jest letni, tom trzeci Bożonarodzeniowy.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 6 grudnia 2015, o 23:58

Tak też właśnie pomyślałam, drugi tytuł wskazuje na lato, ale z drugiej strony nie byłam pewna czy to nie jakieś odwołanie do
Spoiler:

Przeczytam to się zapewne dowiem :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Janka » 7 grudnia 2015, o 00:01

Specjalnie teraz pogrzebałam w książce, żeby to sprawdzić i na szybko znalazłam małe wzmianki, że np. ktoś był ubrany w top.
To musi chodzić o lato.
W Niemczech wydano tom pierwszy w ubiegłym roku na Święta, tom drugi był latem, a tom trzeci jest teraz, znowu na Święta. Wydaje mi się prawdopodobne, że w Polsce będą wydane tak samo.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: E. Hoyt, K. Byrne, R. Quasi, A. Giusti

Post przez Viperina » 7 grudnia 2015, o 09:13

W Włoszech i we Francji było tak samo, ale nie pociągnęłam ani drugiego, ani trzeciego tomu. Kto wie, może się skuszę na te święta (ale pewności nie ma).
Przeciętna kobieta zakochuje się siedem razy w roku, w tym sześć razy w butach.

All woman desire a Mr. Darcy.
Unfortunately, all man have no idea who that is.

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 17 listopada 2016, o 13:24

Dopiero teraz trafiłam na ten temat. Coś sobie wybiorę z propozycji, bo nawet ostatnio w mam ochotę na pisałam o świątecznej książce.
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 17 listopada 2016, o 13:25

stąd by można coś wyłuskać do klubowych propozycji ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: Montgomery, Palmer, Roberts

Post przez montgomerry » 17 listopada 2016, o 14:58

a ja zaobserwowałam chyba latem i nie mogłam tego wątku znaleźć ostatnio :) lubię takie lekturki świąteczne w okolicach świąt :)

Ulubiona autorka/autor: E. Hoyt, K. Byrne, R. Quasi, A. Giusti

Post przez Viperina » 17 listopada 2016, o 15:02

W tym roku planuję:

Obrazek

Skylar Tempest has never understood Alec Hunter’s appeal. So what if he’s a world-renowned historian? He’s also cynical, aloof and determined to think the worst of her. So when a twist of fate finds her spending the lead-up to Christmas with Alec and his family, she’s not expecting the season to be either merry or bright.

Alec has learned the hard way not to trust beautiful women—and Skylar is the most beautiful woman he’s ever seen. But as he watches her throw herself into his family’s festive chaos, Alec realises there is far more to this blonde bombshell than meets the eye.

With Christmas around the corner, Alec and Skylar return to Puffin Island, a tentative bond forged between them. Neither intends to fall in love but as the nights become darker, and the fire between them grows hotter, could this be the chance for Alec and Skylar to find their own happy ending?

W tym wydaniu (ładniejsza okładka):

Obrazek
Przeciętna kobieta zakochuje się siedem razy w roku, w tym sześć razy w butach.

All woman desire a Mr. Darcy.
Unfortunately, all man have no idea who that is.

Post przez montgomerry » 17 listopada 2016, o 15:09

A coś z polskojęzycznych nowości będzie?

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 17 listopada 2016, o 15:23

Jest coś takiego, zaczęłam nawet czytać. Bohaterka jest lekko dziwna, ale o świętach jest dużo. :hyhy:
http://www.empik.com/wszystko-przez-ten ... ,ksiazka-p

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 17 listopada 2016, o 15:59

Joakar, dasz później znać jak całościowo ta książka? :prosi:
Widzę ją tylko na Empiku na razie, a mam chęć na coś świątecznego. Gdyby okazała się przyjemna, to już nie będę wymyślać i ją tam zakupię ;)

Post przez joakar4 » 17 listopada 2016, o 16:03

Dam znać. Jestem już na 100/300 str. Czyta się szybko, bo jest duża czcionka i duże odstępy pomiędzy wierszami. :hyhy:

Post przez Dorotka » 17 listopada 2016, o 16:40

O, ja też miałam na nią ochotę, a teraz nie wiem czy warto ją kupować. A jaki jest tam wątek romansowy?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez joakar4 » 17 listopada 2016, o 18:03

Na razie nawet się nie lubią.

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 17 listopada 2016, o 18:21

Ja będę mieć na święta
(podsłuchałam) :P
Obrazek i Obrazek
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 17 listopada 2016, o 20:13

Z polskich to jeszcze:

Anioł do wynajęcia Magdalena Kordel

„Gdybyś całkiem przypadkiem, tam u siebie na górze, miał jakiegoś bezrobotnego anioła, anioła do wynajęcia, to pamiętaj o mnie. Bardzo proszę. A, i gdybyś mógł mi pomóc w tym, żebym tak do końca nie zapomniała, czym jest miłość i radość…”

Michalina ma kłopoty. Została sama, bez środków do życia i bez dachu nad głową. Cały świat wydaje się być przeciwko niej. Kiedy jest już tak źle, że zaczyna tracić nadzieję, ktoś niespodziewanie zaprasza ją na kubek herbaty z cynamonem. Ktoś wysłucha z uwagą, przygarnie do serca, da nadzieję. Czy tam w górze ktoś nad nią czuwa? Dobry duch, zaginiony anioł stróż?

„Anioł do wynajęcia” to niezwykła historia. Otula jak ciepły koc, rozgrzewa jak filiżanka cynamonowej herbaty, a przede wszystkim przywraca wiarę w ludzi i daje nadzieję. Daj się porwać tej niezwykłej magii. Uwierz w cuda i rozejrzyj się dookoła – może i ty zostaniesz czyimś aniołem?

Biuro przesyłek niedoręczonych Natasza Socha

Są listy, których nie można zostawić bez odpowiedzi.

Do Biura Przesyłek Niedoręczonych trafiają listy i paczki, które nigdy nie dotarły do adresatów. Zuzanna zaczyna tam pracować, bo ją samą też prześladuje pewien niewysłany w porę list. Z czasem coraz bardziej intrygują ją tajemnice innych ludzi. Kiedy trafia na listy, których nadawcy od trzydziestu ośmiu lat nie mogą się spotkać, postanawia wziąć sprawy w swoje ręce. Ma czas do Wigilii, potem będzie za późno…

Magiczna opowieść o zagmatwanych ludzkich losach, miłości jak z bajki i nieoczekiwanych konsekwencjach życzliwości.

Post przez Janka » 17 listopada 2016, o 20:35

Osiem lat temu kupiłam specjalnego harlequina świątecznego 3 w 1, którego jedną z autorek była Jennifer Crusie, drugą Carly Phillips, a trzecią Lori Foster. One były typu raczej "rozwiązłego", w kierunku Temptation, Pokusy itp. Bardzo mi się podobały, szczególnie Jennifer Crusie i od tamtej pory próbuję stworzyć tradycję świąteczną, by co roku w Święta lub koło Świąt czytać 3 takie specjalne świąteczne harlequiny. Cały czas regularnie je kupuję, mam wszystkie numery, które się ukazały. I tylko stworzenie tradycji czytelniczej ciągle mi jakoś nie wychodzi. Oprócz tomu nr 1, nie przeczytałam żadnego więcej. Dlatego mam nadzieję, że może w tym roku mi się uda i wreszcie ruszę z tą tradycją.
Seria nazywa się Tiffany Sexy Christmas. W tym roku ukazał się tom nr 9, ale jest ich w sumie 10 sztuk, bo ubiegłoroczny ukazał się pod inną nazwą (jako Tiffany Saison nr 4).
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Susan Elizabeth Phillips

Post przez Papaveryna » 17 listopada 2016, o 20:40

Szkoda, że u nas nie ma tych harlekinów :( Ja wolę te 'rozwiązłe'. Są dla mnie ciekawsze :rotfl:
joakar4 napisał(a):Na razie nawet się nie lubią.

To akurat dobrze. Lubię jak się długo nie lubią :lol:
Tylko oby to wszystko w miarę sensownie było przedstawione ;)

Post przez montgomerry » 17 listopada 2016, o 22:34

świąteczne:

Stephanie Laurens, Zimowa opowieść
Obrazek

http://slowemmalowane.blogspot.com/2015 ... wiesc.html

Sabrina Jeffries, Czar wigilijnej nocy
Obrazek

http://slowemmalowane.blogspot.com/2016 ... -nocy.html

Post przez Janka » 18 listopada 2016, o 00:23

Papaveryna napisał(a):Szkoda, że u nas nie ma tych harlekinów :( Ja wolę te 'rozwiązłe'. Są dla mnie ciekawsze :rotfl:

Wydaje mi się, że ich jest co roku bardzo dużo w oryginale. Gdyby polski Harlequin się zdecydował, to miałby z czego wybierać.
Obrazek

Post przez joakar4 » 18 listopada 2016, o 08:20

Papaveryna napisał(a):
joakar4 napisał(a):Na razie nawet się nie lubią.

To akurat dobrze. Lubię jak się długo nie lubią :lol:
Tylko oby to wszystko w miarę sensownie było przedstawione ;)

Mnie trochę dziwiło zachowanie bohaterki. Daleko wczoraj nie zaszłam z czytaniem, ale coś naskrobię. Akcja zaczyna się w dniu Święta Dziękczynienia gdy bohaterka ganiając jakieś dzieci wpada na bohatera. Poznaje, że to jest wielki gwiazdor kina i zaczyna go atakować. Ciągle się czepia, że co taka sława robi w jej okolicy (a mieszka na jakimś osiedlu w Nowym Jorku), non stop na niego naskakuje, że jest rozpoznawalny, że zaczepiają go fanki itp. Nie wiem dlaczego, bo on jest Bogu ducha winny. Jest dla niej bardzo miły i pomaga jej jak np. wnieść choinkę, potem jak widzi, że się przewróciła pomaga jej taszczyć prezenty świąteczne i zawozi ją na zapalenie światełek na choince w Rockefeller Center (na czym jej bardzo zależy, a nie ma szans tam dotrzeć). Na miejscu wynajmuje apartament w hotelu żeby miała lepszy widok na choinkę. I dopiero wtedy ona przestaje się go czepiać i zauważa, że jest całkiem miły i atrakcyjny. Wtedy zaczyna trochę pomiędzy nimi iskrzyć. Teraz pójdą kupować prezenty dla jego rodziny (bohaterka jest personal shopperem). :)
Na samym początku jest notka o autorce, w której jest napisane, że to jej pierwsza książka. Troszkę niestety to widać. :ermm: Niektóre dialogi czy sytuacje są niedopracowane, ale ogólnie miło się czyta. I na taki okres przedświąteczny jest akurat. Mamy tutaj opisane dość dobrze jak wyglądają przygotowania Amerykanów do świąt. Podejrzewam, że będzie też relacja z samych świąt. :hyhy:

Post przez Dorotka » 18 listopada 2016, o 08:30

Eee, to sobie chyba daruję. Dzięki Joakar, że mnie ostrzegłaś, bo byłabym rozczarowana.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez joakar4 » 18 listopada 2016, o 11:26

Ale Dorotko, to naprawdę można przeczytać. Tylko nie wiem czy warto kupować.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sezon na książkę...