Teraz jest 23 listopada 2024, o 23:48

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 15 października 2016, o 21:25

O ja cię :bigeyes: taka głodna jestem.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 16 października 2016, o 19:34

na dziś rano zostało dwa kawałki ciasta;zniknęło momentalnie...
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 17 października 2016, o 07:43

uuu Ewciu :drool:
ja zrobiłam z jabłkami, chłopy się rzuciły jak wariaci :red:
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 17 października 2016, o 12:21

Muszę wypróbować te dyniowe, ale nie wiem czy w tym roku będę mieć jeszcze jakąś dynię :mysli:
U mnie obyło się bez pieczenia :lol: Zrobiłam dość szybkie ciasto. Ubiłam krem. Spód blaszki wyłożyłam herbatnikami, nałożyłam krem, potem znowu wyłożyłam herbatnikami, potem znowu krem, znowu warstwa herbatników, na nie masa krówkowa i na nią orzechy włoskie :-D Postało sobie przez noc i rano herbatniki były już miękkie. Szybkie ciasto, a jakie pyszne :-D I dziś nic już nie ma.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 17 października 2016, o 13:46

Byłam niedawno w Holandii i przywiozłam sobie stamtąd ciastka, o takie:
Obrazek
Jezusicku, jakie to było dobre!!!
Znowu bym chciała i znowu cztery sztuki.
To jest coś podobnego do naszych napoleonek. Krem był budyniowy, bardzo delikatny i mocno waniliowy.
Pycha!
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 17 października 2016, o 14:53

Ale smakowicie wygląda :drool:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 17 października 2016, o 15:00

To się nazywa Tompoucen (Tompoucen met roze fondant). Już po nazwie widać, że będzie pychota.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 17 października 2016, o 17:45

na specjalne życzenie moich dzieciaków zrobiłam im znowu dyniowo-marchwiowe...właśnie sie studzi
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 18 października 2016, o 09:29

Janka napisał(a):To się nazywa Tompoucen (Tompoucen met roze fondant). Już po nazwie widać, że będzie pychota.


narobiłaś smaka

Duz, a jaki przepis na to ciasto?
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 18 października 2016, o 10:31

Janko, a ja nie jem słodyczy, a Ty takie pyszności pokazujesz :nonono:

Ewo, ja też wchodzę na tę stronę i też mnie kusiło :hyhy:
nawet jej książkę sobie kupiłam :zalamka:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 18 października 2016, o 19:37

Nocny Anioł napisał(a):Duz, a jaki przepis na to ciasto?

Nie wiem jakie są dokładne proporcje. Szukałam w domu przepisu, ale nie mam nigdzie spisanego, więc napisze Ci na oko.
Na 500 g mąki 3 jajka plus szczypta soli. Rozrabiasz, jak czujesz, że się nie klei dolewasz troszkę przegotowanej letniej wody i dalej gnieciesz, jak masz za bardzo przywierające dosypujesz mąki.
Jak zagnieciesz odstawiasz na kilka minut, dobrze czymś nakryć lub zawinąć w folię by nie schło.
Dzielisz potem na mniejsze części wałkujesz, podsypujesz mąką, placek rozwałkowany tniesz w pasy, ja tnę na szerokość 3 cm. Potem pasy układasz na siebie i tniesz pod skosem na jak grube chcesz nitki. Podsypujesz mąką by ci się nie sklejały. I wrzucasz do gotującej osolonej wody, możesz dolać troszkę oleju i gotujesz na jak miękkie chcesz. ;)
Taki makaron jest typowo do rosołu.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 19 października 2016, o 07:47

Ślicznie dziękuję, tylko ja pytałam o przepis na ciasto. Makaron był w innym dziale :rotfl:
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 19 października 2016, o 11:02

Matko, sorry :zalamka: To ciasto i to ciasto :hihi: Nie wiem jak patrzyłam, ale myślałam, że o to pytasz. :red:
A przepis na ciasto, na jakie? Pisałam wyżej jakie robiłam w weekend :niepewny:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 19 października 2016, o 22:10

Szukając pewnego przepisu (którego nie znalazłam), trafiłam na coś takiego:
AMARANTUSKI
Czas przygotowania: 40 minut Czas pieczenia: 25 minut
Składniki
2 duże banany lub 3 mniejsze
1,5 szklanki Amarantusa ekspandowanego
100 gr wiórków kokosowych
garść płatków migdałowych
drobno pokrojona gorzka czekolada
Etapy przygotowania:
Banany obrać, wrzucić do miski i rozdrobnić widelcem lub blenderem, wsypać wiórki kokosowe, gorzka czekoladę, amarantus. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki łyżką, dodać płatki migdałowe. Formować zgrabne kulki, rozpłaszczyć dłonią na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ciasteczka przez 25 minut, 15 minut w temperaturze 180 stopni, po czym zmniejszyć do 150 stopni.
:mysli: zaciekawiło mnie to.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 20 października 2016, o 07:28

duzzza22 napisał(a):Matko, sorry :zalamka: To ciasto i to ciasto :hihi: Nie wiem jak patrzyłam, ale myślałam, że o to pytasz. :red:
A przepis na ciasto, na jakie? Pisałam wyżej jakie robiłam w weekend :niepewny:

moje pytanie brzmi , jaka to masa kremowa?
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 20 października 2016, o 13:21

To się dogadałyśmy :lol:

Krem:
250 ml śmietany kremówki 36 %
2 łyżki amaretto
2 łyżki cukru pudru
sok z cytryny

Śmietanę ubiłam, dodałam sok z cytryny cukier i amaretto, włączyłam ubiłam i koniec. ;)
Ja śmietankę mam zawsze dużą i leję na oko, a kupuję taką...
Obrazek

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 21 października 2016, o 07:41

Miałam nadzieje ze będzie bez śmietany :smutny: . Ale dziękuję.
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 26 października 2016, o 10:54

Aniołku - podać ci przepis na bezglutenowe, wegańskie pierniczki na święta Bożego Narodzenia?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 26 października 2016, o 11:19

Poproszę, nie wiem kiedy je zrobię, ale poproszę :smile:
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 26 października 2016, o 11:55

Bezglutenowe i wegańskie pierniczki:

Składniki:
10 dag mąki z manioku ( tapioki )
10 dag mąki ryżowej
20 dag masy marcepanowej ( dobra jest ta z Lidla)
15 dag ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków w mundurkach - to tak mniej więcej dwa średnie ziemniaki [oczywiście należy je obrać]
10 dag miodu ( weganie używają sztucznego miodu)
10 dag cukru białego
5 dag cukru trzcinowego ciemnego - Muscovado
5 dag tłuszczu roślinnego ( Planta, margaryna)
2,5 dag mielonego siemienia lnianego
2 dag przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka amoniaku do pieczenia
1 łyżeczka soli
20-25 g wódki

Wykonanie:
- biały cukier wsypać do garnka [ najlepiej żeby to był stalowy garnek albo na jasno emaliowany] i podgrzać, a gdy zmieni kolor na bursztynowy, to zdjać z palnika, dodać miód, wymieszać, dodać przyprawy, znowu zamieszać, dodać tłuszcz i cukier trzcinowy Muscovado, po czym wstawić z powrotem na ogień i mieszając podgrzać całość aż masa będzie jednolita.
- do miski przesiać obie mąki, dodać siemię lniane, sodę, amoniak i sól.
- masę marcepanową i obrane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę, dodać do miski z sypkimi produktami i wszystko delikatnie wymieszać. Dodać masę miodową i tym razem dobrze już wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć i odstawić do ostudzenia i zgęstnienia [najlepiej dać im poleżeć cały dzień w chłodzie]
- rozwałkować podsypując delikatnie mąką ryżową i wycinać dowolne kształty.
- piec w temperaturze 180 stopni C przez 12 minut.

Te pierniczki lekko podrosną, ale zachowają kształt, no i są miękkie zaraz po upieczeniu.
Jak tylko zobaczyłam ten przepis, to od razu pomyślałam o tobie, Aniołku. Mam nadzieje, że ci się przyda, jak nie w tym roku, to w następnym. :hejka:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 26 października 2016, o 13:23

I bardzo ci jestem za to wdzięczna i cie mocno lofciam :* , postaram się zrobić, zobaczymy ile godzin w tym roku przed świętami spędzę w robocie, praca w handlu. :red:
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 10210
Dołączył(a): 25 listopada 2014, o 21:14
Lokalizacja: biblioteka
Ulubiona autorka/autor: hm...

Post przez KatiaBlue » 29 października 2016, o 19:01


Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 29 października 2016, o 19:10

Ale cudna :bigeyes:

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 29 października 2016, o 22:13

:zalamka: Dzisiaj naściągałam całą masę nowych przepisów i chyba niektóre z nich wypróbuję, bo mam pewne składniki, które trzeba zużyć :evillaugh:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 30 października 2016, o 21:47

KatiaBlue napisał(a):https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1296184787089476&substory_index=9&id=100000939015368

Kto mi zrobi? XD



fajny tort.Ja tez dziś piekłam(na jutrzejsze urodziny córki),choć nie w takim kształcie...
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości