Teraz jest 21 listopada 2024, o 13:50

Świeca w oknie - Christina Dodd (Kawka)

Alfabetyczny spis recenzji ROMANSÓW HISTORYCZNYCH

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Świeca w oknie - Christina Dodd (Kawka)

Post przez Kawka » 24 października 2016, o 19:27

Moja opinia na temat książki „Świeca w oknie”, której autorką jest Christina Dodd.

Uwaga, poniżej mogą być spojlery!

Bohaterką tej książki jest piękna, mądra i zaradna lady Saura, która niestety jest niewidoma od urodzenia. Mieszka w zamku ojczyma, podłego drania, który lubi się znęcać nad słabszymi, a szczególną satysfakcję sprawia mu dręczenie pasierbicy. Pewnego razu do jego siedziby przybywa lord Piotr, który prosi Saurę o pomoc w nauczeniu wszystkiego od nowa jego ociemniałego syna, sir Williama, dawniej jednego z najwaleczniejszych rycerzy.

Historia Saury i Williama osadzona jest w średniowieczu, a sceneria to mroczne i pełne przeciągów zamki i fortece. Nie jestem historykiem, ale wydaje mi się, że autorka dość dobrze oddała klimat tamtych czasów, zarówno sposób traktowania poddanych i służby przez możnych, pozycję kobiet, zwyczaje panujące w dworach i codzienne zajęcia ich mieszkańców. Sporo w tej książce szczegółów, z których można się dowiedzieć jak wyglądało życie ludzi w tamtej epoce. To stwarza klimat tej opowieści.

Główni bohaterowie są dobrze nakreśleni. Saura odpowiednio niewinna i nieśmiała, William waleczny i władczy i choć wiadomo, że jest to tylko wyobrażenie autorki, a nie wierny zapis średniowiecznych realiów, nie czułam podczas czytania, że postacie współczesne dostały średniowieczne rekwizyty i stroje, jak się to czasem zdarza w romansach stylizowanych na historyczne. Wszystko wydaje się prawdziwe i nie wymuszone na siłę. Wybory bohaterów są odpowiednio umotywowane i osadzone w ówczesnych realiach.

Niestety, sporo jest dłużyzn, zwłaszcza we fragmentach opisujących zawiłości sytuacji politycznej ówczesnej Anglii. Sporo miejsca autorka poświęca też przemyśleniom wewnętrznym głównych bohaterów. Te sceny bardzo spowalniają akcję i sprawiają, że czasem ma się wrażenie, że książka jest przegadana. Uważam, że gdyby skrócić niektóre mniej ciekawe wątki i wyrzucić część nic nie wnoszących opisów (np. kilkukrotne opisywanie tego samego), powieść miałaby szybsze tempo i byłaby znacznie lżejsza w odbiorze. W „Świecy w oknie” wszystko jest bardzo poważne i nie ma ani krzty humoru (jeśli jest, to tak drętwy, że nie zauważyłam). Wątek sensacyjny nie wzbudza prawie żadnych emocji i nie ciągnie fabuły do przodu. W zasadzie nie zaskakuje i nie wnosi za wiele.

Sceny erotyczne są dość częste, gorące i napisane solidnie. Trochę nie pasuje mi fakt, że niewinna dziewica tak szybko i bez żadnych oporów, staje się bardzo szybko demonem seksu i nie widzi nic zdrożnego w seksie oralnym oraz eksperymentach, którym się ochoczo poddaje.

Podsumowując – jest to solidnie napisana historia, bez większych zaskoczeń, która jednak nie wzbudziła we mnie zachwytu, ani nie wyróżniła się czymś szczególnie złym. Mało akcji i spowalniające opisy oraz rozterki bohaterów to największe minusy tej książki. Gdyby skrócić ją o około 100 stron, wyszłaby całkiem zgrabna opowieść. Romans pomiędzy główną parą nie wzbudził we mnie większych emocji i prawdopodobnie nie zapamiętam tej historii na długo. Sam klimat nie był ani bardzo dramatyczny, ani zbyt lekki. Jest to kolejna powieść, którą całkiem przyjemnie się czyta ale nie wraca się do niej po latach z sentymentem.
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Ulubiona autorka/autor: Sandra Brown

Post przez gonia » 24 października 2016, o 19:49

Ja poległam, jak bohater
Spoiler:

Nie trawię takich "zwrotów" akcji :|

Post przez Kawka » 24 października 2016, o 20:12

To był jeden z minusów, ale nie chciałam za dużo spojlerować. Ogólnie wydaje mi się, że było sporo takich "kwiatów", co też nie wpływało pozytywnie na odbiór. Niemniej, całość zupełnie w porządku.

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez Dorotka » 24 października 2016, o 22:39

gonia napisał(a):Ja poległam, jak bohater
Spoiler:

Naprawdę? :hyhy: :hihi: :hihi: :hihi: Może to komedia? :P
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez Kawka » 25 października 2016, o 10:41

Problem w tym, że "Świeca" nie ma w sobie nic z komedii.

Post przez Dorotka » 25 października 2016, o 10:45

Ja do pani Dodd podchodzę "z pewną taką nieśmiałością" [cytując klasyka :P ], bo parę razy już się na niej sparzyłam. Nie wiem dlaczego, może za dużo sobie wyobrażałam po wszystkich ochach i achach, jakich się o niej naczytałam? A może to po prostu nie moje klimaty? Grunt, że na razie dałam sobie z nią spokój.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez Kawka » 25 października 2016, o 13:46

Dodd ma lepsze i gorsze powieści. Sporo jej czytałam i nie jest to moja ulubiona autorka, ale niektóre jej książki są naprawdę dobre. "Świeca" na tle innych jej książek ujdzie w tłumie.

Ulubiona autorka/autor: E. Hoyt, K. Byrne, R. Quasi, A. Giusti

Post przez Viperina » 25 października 2016, o 20:20

Czytałam to na pewno, ale zdaje się, że podeszłam umiarkowanie, bez szału znaczy.
Przeciętna kobieta zakochuje się siedem razy w roku, w tym sześć razy w butach.

All woman desire a Mr. Darcy.
Unfortunately, all man have no idea who that is.

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 25 października 2016, o 20:30

A ja bardzo lubię tę książkę. Nawet kiedyś planowałam jej zakup, ale do tej pory nie udało mi się zrealizować tego ;)
Lubię też za średniowiecze. Trochę bajowe i nierealne, ale dobrze sprzedające się w romansie historycznym.

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 28 października 2016, o 23:14

gonia napisał(a):Ja poległam, jak bohater
Spoiler:

No cóż, można było tego się spodziewać :wink:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: Sandra Brown

Post przez gonia » 29 października 2016, o 17:14

Ja się stale łudzę, że autorka nie pójdzie na łatwiznę i jej bohater będzie niewidomy, ale jeśli mnie pamięć nie myli, tylko o jednym takim czytałam, i nie był to historyk

Post przez Księżycowa Kawa » 29 października 2016, o 22:11

Faktycznie, czasem kusi, aby się łudzić, ale to bywa niebezpieczne. Tutaj akurat nie miałam złudzeń. Przynajmniej bohaterce odpuściła.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Ulubiona autorka/autor: E. Hoyt, K. Byrne, R. Quasi, A. Giusti

Post przez Viperina » 30 października 2016, o 10:35

U Hoyt, w ósmej części Maiden Lane, bohaterka pozostała ociemniała (jej niedowidzenie postępowało już we wcześniejszych tomach, ale ostatecznie oślepła dopiero w "swojej" części). To zresztą moja druga ulubiona Maiden Lane (po Duke of Midnight).
Przeciętna kobieta zakochuje się siedem razy w roku, w tym sześć razy w butach.

All woman desire a Mr. Darcy.
Unfortunately, all man have no idea who that is.

Post przez Księżycowa Kawa » 30 października 2016, o 15:12

To tutaj Saura jak była ślepa, tak i pozostała.
To brzmi interesująco i zdaje, że Hoyt będą u nas wydawać.
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: Jane Austen

Post przez mdusia123 » 1 sierpnia 2018, o 23:54

Czytałam tę książkę i pamiętam, że bardzo mi się spodobała. A średniowiecza nie lubię. No, jakoś tak wyszło, że tu mi przypasowało.

Powrót do Recenzje romansów historycznych