Teraz jest 23 listopada 2024, o 15:59

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 4 października 2016, o 16:44

Dorotko, dziękuję bardzo. Zapisałam sobie :)
Wczoraj rodzina stwierdziła, że chce paprykę z miodem. Przerobiłam prawie 6 kg i wyszło mi 10 słoików litrowych. tylko dodałam odrobinę więcej octu niż w przepisie Dorotki ;) Wyglądają pysznie ;)

Dziewczyny, macie jakiś pomysł na ogórki? Słyszałam, że ogórki po holendersku są niezłe, ale nie miałam okazji spróbować hmmm

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 4 października 2016, o 17:24

Nie znam ogórków po holendersku, ale może ogórki z przyprawą Kamis ci podejdą. Tu masz przepis:

Ogórki z przyprawą Kamis:

2 kg ogórków nieobranych za to pokrojonych wzdłuż na cztery części
0,5 kg cebuli pokrojonej w kostkę
4,5 szklanki wody
0,5 szklanki soli
koper, liście laurowe, gorczyca, ziele angielskie, pikantna przyprawa do grilla Kamis - wsypujemy po 1 łyżeczce na słoik

Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanki octu 5%
1,5 szklanki cukru - zalewę zagotowujemy.

Ogórki kroimy na cztery wzdłuż, solimy, zalewamy wodą i odstawiamy na 3 godziny. Po 3 godzinach odcedzamy ogórki i zalewamy wcześniej zagotowaną zalewą. Mieszamy je dokładnie w tej zalewie i odstawiamy na pół godziny.
Do wyparzonych słoików wkładamy koper, liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę oraz po 1 łyżeczce na słoik przyprawy Kamis.
Następnie wkładamy ogórki, cebulę i zalewamy zalewą. Zamykamy słoiki i pasteryzujemy 10 minut.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 4 października 2016, o 18:08

O takich jeszcze nie słyszałam :) Dzięki, Dorotko :)
Mogą być bardzo smaczne :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 17 października 2016, o 13:18

bandit napisał(a):Jako, że wyczarowałem wyciskarkę do soków, macie może jakieś fajne przepisy ?

Np. Jarmuż/Ananas/Jabłko, Banan/Marchew/Jabłko, Marchew/Jabłko/Brzoskwinia, Marchew/Ogórek/Seler naciowy/Burak.
Moja sokowirówka np. nie lubi za dużo twardych czy mało soczystych owoców. Dobrym rozwiązaniem by było więcej soku i sokowirówka nie padła jest dorzucanie jabłka.

klarek napisał(a):Dorotko, bardzo kusi mnie ten przepis, a 10 kg. papryki w domu stoi. Tylko powiedz mi, czy później nie czuć miodu? Jest taki specyficzny posmak w wekach, szczególnie po miodzie gryczanym hmmm

Próbowałaś kiedyś pogotować paprykę, aby potem nie trzeba było wekować. Ponoć jest bardzo dobra, no i zdecydowanie łatwiej pakować ją do słoików :)

No właśnie! Dlatego też pytałam jaki miód daje Dorotka. Gryczany jest wyraźniejszy. Wielokwiatowy nie ma tak mocno wyczuwalnego smaku, z drugiej strony zależy z jakich kwiatów jest zbierany. akacjowy tez jest chyba delikatniejszy.

Dorotka napisał(a):PIECZONA PAPRYKA
PAPRYKA W SOSIE WŁASNYM jako podstawa do sosów

Dorotka napisał(a):Ogórki z przyprawą Kamis:

Zapisałam sobie te przepisy, będę próbować w przyszłym roku.
Ślicznie dziękuję :padam:

I przy okazji, jakiś czas temu było u mnie pierogowo :hihi:
CAM00877.jpg

CAM00875.jpg

CAM00887.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 17 października 2016, o 13:26

Duz, bo mi kapać będzie z pyska :P

u mnie dziś kalafiorowa :drool:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 17 października 2016, o 13:28

o matko :drool: jak ja bym zjadła
a w temacie robiła któraś kiedyś makaron?
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 17 października 2016, o 14:48

Kiedyś robiłam. Ostatnio jestem jednak za leniwa :P
Ale bezglutenowy nie wiem czy się tak samo robi. :bezradny: Niby to tylko mąka, jajka i szczypta soli. :mysli:

A jeszcze odnośnie grzybobrania to tyle udało się ususzyć :D
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 17 października 2016, o 15:06

Duzzz, gratulacje :)
Trzymasz grzyby w zamkniętym pojemniku?

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 17 października 2016, o 15:09

Tak. Jak się wysuszą dobrze na suszarce, potem ostygną, szczelnie je zamykam.
Mam sporą wilgoć w domu i jakbym dobrze nie zamknęła to mogłyby się różne rzeczy przydarzyć :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 18 października 2016, o 11:29

suszone grzyby są super. Tylko u nas nie wiem jakim cudem zawsze, ale to zawsze, nawet w zamkniętym pojemniku pojawiąją się w nich mole :ermm:
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 18 października 2016, o 13:32

Mnie zawsze uczono, że suszone grzyby należy trzymać w papierowej torebce albo w lnianym woreczku. :mysli: Czasami trzymam je w słoiku, ale bez pokrywki, za to górę zabezpieczam gazą [na kilka razy złożoną], żeby był do nich dostęp powietrza.
Dziewczyny, a mielicie suszone grzyby na proszek? Najlepiej przeznaczyć do tego te ukruszone kawałki albo nóżki. Taki proszek z grzybów idealnie nadaje się do wszelkich sosów, mięs czy zup jako rewelacyjna przyprawa. Wystarczy szczypta proszku z grzybów, a potrawa znacznie zyskuje na smaku.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 18 października 2016, o 13:39

Stąd właśnie moje pytanie. Nie odważyłabym się tak przechowywać grzybow. Ale może i tak można skoro u Duzzz się sprawdza hmmm

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 18 października 2016, o 13:51

•Sol• napisał(a):suszone grzyby są super. Tylko u nas nie wiem jakim cudem zawsze, ale to zawsze, nawet w zamkniętym pojemniku pojawiąją się w nich mole :ermm:

Kiedyś mi się obiło o uszy, że dla robactwa nawet szczelne rzeczy nie są wystarczająco szczelne. Metalowe puszki i szklane naczynia powinny dawać radę, ale np. plastik już nie.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 18 października 2016, o 14:05

U mnie by one zapleśniały inaczej :bezradny: Jedynie szczelnie zamknięte się uchowają ;)
Moja znajoma zamyka jeszcze słój na folię. Nakłada na górę i dopiero zakręca.

PS. Wydaje mi się, że to jeszcze kwestia dobrego wysuszenia grzybów.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 18 października 2016, o 14:08

U mnie w domu tez zawsze były w słoikach i nic im nie było
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 18 października 2016, o 14:38

Janka napisał(a):
•Sol• napisał(a):suszone grzyby są super. Tylko u nas nie wiem jakim cudem zawsze, ale to zawsze, nawet w zamkniętym pojemniku pojawiąją się w nich mole :ermm:

Kiedyś mi się obiło o uszy, że dla robactwa nawet szczelne rzeczy nie są wystarczająco szczelne. Metalowe puszki i szklane naczynia powinny dawać radę, ale np. plastik już nie.

no właśnie w metalowych puszkach się działy takie sceny.

w woreczkach też próbowaliśmy ale to już był totalny bal na sto par moli.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 18 października 2016, o 14:47

Nie wiem gdzie to napisać, zapytam więc tutaj. :wink:
Dziewczyny, mogłybyście polecić jakąś sprawdzoną, nie za drogą gofrownicę (kwadraty, prostokąty)? Do naszej zaczęły przywierać gofry i chyba czas na zmianę. Przejrzałam oferty w sklepach i sama nie wiem. Same nieznane firmy, do tego strasznie drogie. :smutny:

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 18 października 2016, o 14:58

•Sol• napisał(a):no właśnie w metalowych puszkach się działy takie sceny.

Widocznie były jakieś jajca na grzybach przed zapuszkowaniem.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 19 października 2016, o 12:54

Sol, widać słabo wysuszone. Po suszeniu powinny jeszcze kilka dni poleżeć bez przykrycia.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 19 października 2016, o 13:06

Wikipedia twierdzi, że do przechowywania suszonych grzybów najlepsze są puszki metalowe, bo ma być szczelnie i bez dostępu światła.
Moja mama używa słoików, ale stoją w spiżarni w zamkniętych szafkach, więc światło tam też nie dochodzi. (A mój F. ma pudełko plastikowe z tych ekstra nieprzepuszczających niczego i też się sprawdza, bo jemu jest obojętne, czy światło tam dojdzie, czy nie.)
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 19 października 2016, o 13:33

U mnie leżą przez dzień, może półtora na wyłączonej suszarce. Wyłączam suszarkę to one są jeszcze ciepłe. Czasami i po tym czasie jeszcze je włączam, bo widzę, że są niedosuszone i dalej sobie suszarka chodzi. Potem znowu czekam, sprawdzam i jak są ok wkładam do słoja, dobrze zakręcam.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 10 listopada 2016, o 15:16

Ostatnie dwa dni nie wiem kiedy przeleciały, ale troszkę zrobiliśmy ;)
Wczoraj robiliśmy kiszoną kapustę :hihi: Ledwo zmieściliśmy wszystko w 60l beczce :hihi:

CAM01082.jpg

CAM01081.jpg

CAM01084.jpg


A przedwczoraj miałam zmagania z rybami z 10-15 kg. Część zamroziłam do smażenia na później(pod koniec miesiąca część odmrożę, usmażę i wrzucę do octu i octu z pomidorami), część została ugotowana/sparzona, potem przemielona. Podzielona na trzy części. Dwie zamroziłam na rybę faszerowaną na święta, a ostatnią część przeznaczyłam na kotlety. Do kotletów zmieliłam podsmażoną cebulkę i pieczarki. Dodałam przypraw i usmażyłam. Wyszło sporo więc też część kotletów zamroziłam ;)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 10 listopada 2016, o 15:22

Duzz, podziwiam Cię. Wielkie brawa.
Czy ostatnie zdjęcie ma nam mówić, że nie użyłaś własnych nóg w celu ubijania kapusty?
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 10 listopada 2016, o 15:32

No nie :hihi: Wszystko szło za pomocą ubijaka pokazanego na zdjęciu. :-D Chociaż przy ostatniej jakoś nam lepiej szło ubijanie. Teraz trafiliśmy dość zbitą kapustę i trzeba się było na ubijać :hihi: Nie powiem, że nie mieliśmy sporo zabawy przy tym. I sporo kalorii na pewno straciliśmy :D Zeszło się nam ze 2 godziny ze wszystkim :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 10 listopada 2016, o 15:36

Musicie mieć już dobrą wprawę, bo 2 godziny wcale nie wydaje się dużo jak na taką ilość.
Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość