Bezglutenowe i wegańskie pierniczki:Składniki:
10 dag mąki z manioku ( tapioki )
10 dag mąki ryżowej
20 dag masy marcepanowej ( dobra jest ta z Lidla)
15 dag ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków w mundurkach - to tak mniej więcej dwa średnie ziemniaki [oczywiście należy je obrać]
10 dag miodu ( weganie używają sztucznego miodu)
10 dag cukru białego
5 dag cukru trzcinowego ciemnego - Muscovado
5 dag tłuszczu roślinnego ( Planta, margaryna)
2,5 dag mielonego siemienia lnianego
2 dag przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka amoniaku do pieczenia
1 łyżeczka soli
20-25 g wódki
Wykonanie:
- biały cukier wsypać do garnka [ najlepiej żeby to był stalowy garnek albo na jasno emaliowany] i podgrzać, a gdy zmieni kolor na bursztynowy, to zdjać z palnika, dodać miód, wymieszać, dodać przyprawy, znowu zamieszać, dodać tłuszcz i cukier trzcinowy Muscovado, po czym wstawić z powrotem na ogień i mieszając podgrzać całość aż masa będzie jednolita.
- do miski przesiać obie mąki, dodać siemię lniane, sodę, amoniak i sól.
- masę marcepanową i obrane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę, dodać do miski z sypkimi produktami i wszystko delikatnie wymieszać. Dodać masę miodową i tym razem dobrze już wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć i odstawić do ostudzenia i zgęstnienia [najlepiej dać im poleżeć cały dzień w chłodzie]
- rozwałkować podsypując delikatnie mąką ryżową i wycinać dowolne kształty.
- piec w temperaturze 180 stopni C przez 12 minut.
Te pierniczki lekko podrosną, ale zachowają kształt, no i są miękkie zaraz po upieczeniu.
Jak tylko zobaczyłam ten przepis, to od razu pomyślałam o tobie, Aniołku. Mam nadzieje, że ci się przyda, jak nie w tym roku, to w następnym.