Teraz jest 23 listopada 2024, o 09:11

Czatowanie...

Gdzie możecie gadać, o czym tylko Wam się podoba, a na co nie ma miejsca w innych działach?
Tutaj!

Post przez Dorotka » 26 września 2016, o 13:09

I nic dziwnego, że to powiedziała. Jej rodzice też byli podobnego zdania.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 27 września 2016, o 11:54

Co do Wellman - mądrze mówi.

A torebki z kota nie chciałabym nawet za dopłatą. Mam traumę z dzieciństwa. Siostra mnie straszyła szalem mamy, zrobionym z lisa. Miał wypchany pysk i takie przerażające szklane oczy. Koszmar. donotwant
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez Dorotka » 27 września 2016, o 16:01

http://www.pudelek.pl/artykul/98420/eli ... je_ksiezy/

Mądrze gada, dać jej wódki. :cheer: A tak poza tym, to lubię jej programy w Super Stacji, świetna jest.

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 27 września 2016, o 17:41

'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 27 września 2016, o 19:17

W kraju, gdzie kulturowo trzeba trzasc sie nawet o najmarniej wynagradzana prace...
To moze lepiej protest w formie "dzis dziecko ze zlobka/przedszkola/szkoly/zajec odbiera jego ojciec" ;)

Ps faktycznie trzeba czekac na zgony?
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez •Sol• » 28 września 2016, o 19:43

chyba faktycznie.

coś optymistyczniejszego: http://polki.pl/magazyn/komentarz,filip ... tykul.html

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 29 września 2016, o 22:39

Od początku, odkąd zaczęło się całe debatowanie nad prawami kobiet do decydowania o sobie i nad dopuszczalnością aborcji, czekam na jedno: na to, żeby ktoś się wreszcie zastanowił nie tylko nad tym, czy ma być wolno usuwać dzieci poczęte w trakcie zgwałceń, tylko co zrobić, żeby do tych zgwałceń wcale nie dochodziło. Nie doczekałam się i się pewnie dalej tego nie doczekam.
Dla mnie to jest tak samo ważne jak inne prawa kobiet. A nawet ważniejsze. To ja chcę zawsze decydować o tym, kto mnie będzie dotykał i co będzie się działo z moim ciałem. Gwałciciel łamie prawo kobiety do decydowania o jej ciele.
Nikt nawet nie pisnął, że można byłoby przeprowadzić analizę świata pod względem częstotliwości występowania zgwałceń, zbadać rejony, w których ich jest najmniej, wyciągnąć wnioski i wprowadzić odpowiednie zmiany, które doprowadziłyby do zmniejszenia liczby tych ochydnych przestępstw.
Nikomu taki projekt nie przychodzi do głowy. Ani mężczyznom, ani kobietom. Jest jakieś przyzwolenie społeczne, czy co?
Gwałty miały się zawsze w Polsce dobrze i debata nad tym, jak bardzo ukarać zgwałconą kobietę zakazem aborcji, potwierdza, że potencjalni gwałciciele mogą dalej spać spokojnie, bo nikt im się do dupy nie dobierze.
Obrazek

Post przez Dorotka » 29 września 2016, o 22:54

A co sądzicie o poniedziałkowym proteście kobiet? Przyłączacie się?

Post przez Kawka » 30 września 2016, o 08:18

Protest to słuszna inicjatywa ale niczego, niestety, nie zmieni.

A tak na marginesie, nie macie wrażenia, że przy tym całym szumie o ustawie dotyczącej aborcji, po cichu nie przepychają czegoś innego? :niepewny:

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez Dorotka » 30 września 2016, o 08:29

Co masz na myśli?

Post przez Kawka » 30 września 2016, o 08:35

No właśnie nie jestem pewna, jakaś inna, zła dla społeczeństwa ustawa, o której informacji brak, bo wszyscy się skupiają na tej o aborcji. Już tak bywało w przeszłości, dlatego mam lekką paranoję.

Post przez •Sol• » 30 września 2016, o 09:17

a z tej aborcyjnej mogą się wycofać bo za duży huk jest.
Tak, Kawka może mieć rację, że to przykrywka.

Janko, dlaczego nie jesteś w rządzie? Madrze mówisz ;)

Post przez Dorotka » 30 września 2016, o 10:37

Może chodzi o to, żeby odwrócić naszą uwagę od Trybunału Konstytucyjnego i zmian jakie chcą w nim poczynić? Bo aborcja rzeczywiście jest takim dyżurnym tematem, który zawsze wypływa, gdy trzeba namącić ludziom w głowach. :mysli:

Post przez Lorelei » 30 września 2016, o 14:03

Post przez Janka » 30 września 2016, o 15:16

Kawka napisał(a):A tak na marginesie, nie macie wrażenia, że przy tym całym szumie o ustawie dotyczącej aborcji, po cichu nie przepychają czegoś innego? :niepewny:

Cały czas to podejrzewam.
•Sol• napisał(a):Janko, dlaczego nie jesteś w rządzie? Madrze mówisz ;)

Jak się wkurzę, to zostanę posłem albo ministrem, a wtedy wszyscy będą żałować, że nie zabrali się sami do roboty i dopuścili mnie do rządzenia.
Pierwsze, co bym kazała, to żeby sejm od środka pomalowano na żółto. I obowiązywałyby wyłącznie stroje pastelowe. Garnitury także. A krawaty w koty i królewny.
Ojacie, ile ja mam jeszcze pomysłów! Miejsca na forum by zabrakło, gdybym je teraz zaczęła spisywać.
Obrazek

Post przez Dorotka » 30 września 2016, o 17:02

Dziewczyny, wybieracie się na poniedziałkowe manifestacje? Bo jeśli tak, to tu jest program dla poszczególnych miast - http://wiadomosci.radiozet.pl/Wiadomosc ... t-00029163

Ja się wybieram. Już zapowiedziałam ślubnemu, że w poniedziałek obowiązuje go w domu całkowita samoobsługa - sam sobie gotuje, sprząta i dotrzymuje towarzystwa, bo mnie nie ma. Wybieram sie pomanifestować, pospacerować, a potem zbijać bąki. Na Nowogrodzkiej przed siedzibą pisu też mam zamiar sie pokazać. A co. Jakoś nie wykazał zrozumienia, mamrotał coś, że przecież on jest przeciwko zaostrzeniu ustawy i że on przecież popiera kobiety. A niech mamrocze. Jutro na demonstrację "Żarty się skończyły!" pod Sejmem może też pójdę.
Moja psiapsiółka swojemu chłopu zapowiedziała, że za to, że głosował na pis, ma przymusowy post, bo nie "da" mu przez tydzień. :P

Post przez •Sol• » 30 września 2016, o 17:14

Janko, cóż za cudne zmiany by były. Jeśli będziesz kiedykolwiek kandydować masz mój głos.

Dorotko, w zasadzie daleko do Warszawy mieć nie będę, bo jadę do rodziców. Pomyślę nad tym czy by się nie wybrać, z tym że samej mi sie nie za bardzo uśmiecha...

Post przez Fringilla » 30 września 2016, o 17:24

O ile koty i królewny bez podziału genderystycznego czyli każdy ma prawo nosić :hyhy:
ps na razie to nie ma nawet wspólnej definicji gwałtu (a wiele wielce przerażających)... więc kto powinien i co oraz gdzie badać? no i dla kogo te badania? (ekhm... konserwatywnych mężczyzn, liberalnych kobiet czy lgbt? ;)

przykrywka... rządowi nie na rękę znowu teraz ta dyskusja, ale mnie dziwi co innego: PiS odrzuciło, mimo wielkich obietnic, obywatelski projekt... i nikt nie krzyczy? przecież tu jest podważanie idei demokracji czarno na białym, że nie wspomnę o obietnicach wyborczych (łatwiejszych do zrealizowania niż jakiekolwiek 500+)/. i co?
zwolennicy PiSu powinni też w poniedziałek w ramach obywatelskiej kontroli swej partii wyjsć na ulice ;)

ps cety i ttipa nawet nie trzeba przykrywać, i tak mało kto zainteresowany :/

ps ja biorę wolne ale niestety juz wczesniej zaplanowane wyjazdowo.
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 30 września 2016, o 20:01

“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 30 września 2016, o 20:13

Jeszcze im zostaną prezerwatywy do wycofania :facepalm:
http://natemat.pl/191201,przeciwnicy-pr ... ykoncepcji

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Post przez Dorotka » 30 września 2016, o 21:20

Przegięcie w żadną stronę nie jest dobre, zarówno aborcja na życzenie, jak i całkowity jej zakaz przyniosą dużo szkody. Najlepiej nie ruszać tego, co już dało się wypracować. A zanim komuś przyjdzie do głowy przegłosować całkowity zakaz aborcji, to może niech najpierw zadba o to, żeby zatroszczyć się na przykład o kobietę zgwałconą i o jej dziecko czyli przydałoby się prawo nakazujące sprawcy gwałtu wzięcia finansowej odpowiedzialności za to dziecko, ale bez praw rodzicielskich do niego - i takie alimenty powinny być naprawdę wysokie. A jeśli sprawca gwałtu nie zostanie wykryty, to niech państwo weźmie na siebie obowiązek utrzymania dziecka do pełnoletności. A dzieciom chorym powinno sie zapewnić środki na leczenie i rehabilitację i zapewnić rodzicom opiekującym się chorym dzieckiem godziwą emeryturę, bo takie osoby często nie mogą pracować zawodowo.

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 30 września 2016, o 22:33

kejti napisał(a):Jeszcze im zostaną prezerwatywy do wycofania :facepalm:
http://natemat.pl/191201,przeciwnicy-pr ... ykoncepcji

To zaczyna się robić
Spoiler:

Wraca średniowiecze :zalamka: tak to jest ,jak wybiera się do rządzenia ludzi z takimi poglądami.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Fringilla » 30 września 2016, o 22:57

Jak na razie to wygląda na to, że prawie nikt obu zgļaszanych projektów nie doczytal (niektórzy przyxnają się do tego z dumą) a większość jakby nie rozumiaļa, co oznacza praca nad takim projektem. A moxna bylo pomyslec, ze afera wokół projektów o TK czegoś nauczyła...

Ps swoją drogą tez niewielu komentatorów marszu kojarzy, o co w sumie chodzi :/

Co do wypracowanego status quo: zeby przynajmniej w praktyce dzialalo, a nie bylo fikcją :]
— Ursula K. Le Guin

Post przez Janka » 1 października 2016, o 11:42

•Sol• napisał(a):Janko, cóż za cudne zmiany by były. Jeśli będziesz kiedykolwiek kandydować masz mój głos.

Dziękuję.
Zajęłabym się upiększaniem sejmu, bo uzdrawianiem np. gospodarki, szkolnictwa lub służby zdrowia to już tylko może Syzyf.
Fringilla napisał(a):ps na razie to nie ma nawet wspólnej definicji gwałtu (a wiele wielce przerażających)... więc kto powinien i co oraz gdzie badać? no i dla kogo te badania? (ekhm... konserwatywnych mężczyzn, liberalnych kobiet czy lgbt? ;)

No to nie badania. Ale coś zawsze można zrobić. Nie wiem co. Odcinać gwałcicieli od społeczeństwa. Monitorować miejsca, w których mogłoby coś grozić kobietom. Uczyć kobiety i dzieci technik obrony. Rozpowszechniać wśród nich gaz pieprzowy i gwizdki. Wyszkolić armię ochotniczych prostytutek-komandosów na każde żądanie dla zboczeńców, żeby nie wyciągali łap tam, gdzie im absolutnie nie wolno. Kastrować. Nie pozwolić paniom policjantkom przyjmującym zgłoszenie o zgwałceniu znecać się nad ofiarami. Cokolwiek. A przede wszystkim zastanowić się nad tym, jak małymi kroczkami zmienić społeczne postrzeganie ofiar gwałtu, jako tych "co same sobie winne, bo się nie szanowały lub prowokowały" oraz gwałcicieli jako tych "co to szkoda im marnować młodego życia, więc lepiej umorzyć sprawę".
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 4 października 2016, o 06:26

Ja mam pytanie:patrzył wczoraj ktoś na Wiadomości w TVP?Czy to jest prawda? http://pudelekx.pl/wiadomosci-vs-czarny ... -1-0-58564 mam nadzieję,że to jakiś fotomontaż.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do O wszystkim innym