Teraz jest 23 listopada 2024, o 01:41

Polska strefa

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 27 września 2016, o 18:42

Też mi się podoba, lubię sobie do niej wracać. Przeczytaj Nieobecną też dobra, wydaje mi się, że słabsza, ale mam sentyment do Dantego :)

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 27 września 2016, o 18:57

"Dante na tropie" znajduje się na mojej liście do przeczytania już od dawna. Cieszę się, że potwierdzacie, że słusznie.
Obrazek

Post przez Dorotka » 27 września 2016, o 19:00

No proszę, a ten "Dante" leży u mnie na półce od maja i czeka na zmiłowanie. Upolowałam go na wymianie książek na warszawskich Targach Książek na Narodowym.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 27 września 2016, o 22:12

Basiku, mi również Dante przypadł do gustu :D
Teraz czekam na wspomnianą przez Giovannę "Nieobecną". Strasznie się na nią napaliłam, blurb jest tak obiecujący i ta intryga z siostrami może być bardzo ciekawa. Może też Lucy nam szepnie słówko, bo widziałam, że czyta. :prosi: :wink:

basik napisał(a):
duzzza22 napisał(a):Czyli Krwawy medalion nawiązuje do tego cyklu?

Duzz według mnie, a przeczytałam wszystkie poprzednie książki tej autorki, można czytać oddzielnie, bo na pewno się połapiesz kto jest kim, tym bardziej że na początku jest taki mały spis osób które występują w książce. Nie jest to kontynuacja, tylko oddzielna powieść, powiązana tylko bohaterami tzn. rodziną Orłowskich a w zasadzie nieślubną córką a nie wydarzeniami i w zasadzie dotyczy rodziny jej męża.
To nie jest kolejna część sagi Miłość, Namiętność, Pożądanie tylko pojedyncza powieść sensacyjna tak jak Zabójczy urok blondynki czy nie zabijaj mnie kochanie

I na taką odpowiedź czekałam. Czyli czekam cierpliwie w kolejce aż wpadnie w moje łapki medalion :-D
Ślicznie dziękuję :padam: :*

giovanna napisał(a):
duzzza22 napisał(a):Tak. Nie mamy HEA. W całości też pojawia się jeszcze kilka zabawnych momentów. :D Sporo się na tym osiedlu dzieje :hihi:

A zakończenie
Spoiler:

No to się wkurzyłam, zaczekam na nową część, albo niech się autorka określi ... Obrazek

O matko :evillaugh: Mogłam więc siedzieć cicho :hihi: A tak serio to i tak uważam, że książkę warto przeczytać :D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Janka » 27 września 2016, o 22:22

Marta Obuch "Precz z brunetami"
Książka podobała mi się jeszcze bardziej niż "Łopatą do serca".
Na końcu było trochę za karkołomnie i za bardzo poprzesadzane z pewnymi elementami, ale bawiłam się przy niej tak dobrze, że wszystko jej wybaczam.
Jak na debiut, to super.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 28 września 2016, o 06:57

duzzza22 napisał(a):Teraz czekam na wspomnianą przez Giovannę "Nieobecną". Strasznie się na nią napaliłam, blurb jest tak obiecujący i ta intryga z siostrami może być bardzo ciekawa. Może też Lucy nam szepnie słówko, bo widziałam, że czyta. :prosi: :wink:

Na razie czytam i kręcę głową z niedowierzaniem nad podłością jednej z bohaterek.Książka wciąga niesamowicie ...
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez giovanna » 28 września 2016, o 10:25

Oj wciąga :), czytałam chyba wszystkie książki autorki, ale te z wątkiem kryminalnym najbardziej mi się podobają

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 28 września 2016, o 14:02

Zmęczyłam wreszcie "Przekonaj mnie, że to ty" Karpińskiej. Bardzo nie w moim stylu książka. Raczej nie będę kontynuować przygody z autorką.
W recenzji obeszłam się z nią raczej delikatnie, ale bardziej ze względu na swoją wrodzoną łagodność, niż na to że znalazłam w niej coś fajnego.

http://szczyptaromansu.blogspot.com/2016/09/przekonaj-mnie-ze-to-ty-anna-karpinska.html

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 28 września 2016, o 14:57

Kasiu , mnie bardzo zainteresowała Twoja opinia i chyba jednak skuszę się na przeczytanie tej powieści o ile będzie w bibliotece :)

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 28 września 2016, o 19:52

Hmm, może Ty znajdziesz w niej coś fajnego. Mnie strasznie męczą książki w których wszystko jest negatywne.

Post przez kristy » 29 września 2016, o 20:05

Dziewczyny a którą książkę powinno się czytać pierwszą Zabójczy urok blondynki czy Nie zabijaj mnie kochanie.
Wiem , że są tylko powiązania z Orłowskimi ale chyba jakaś kolejność między nimi powinna być?

Post przez basik » 29 września 2016, o 20:44

Najpierw ukazała sięNie zabijaj mnie kochanie. potem Zabójczy urok blondynki na końcu Krwawy medalion i ja w takiej kolejności czytałam :)

Post przez Janka » 29 września 2016, o 20:49

Czy saga Miłość, Namiętność, Pożądanie to też są książki sensacyjne?
Obrazek

Post przez basik » 29 września 2016, o 21:32

Nie Janko, to raczej powieści obyczajowe z mocno rozwiniętym wątkiem romantycznym....dużo namiętności i pożądania. :)

Post przez Janka » 29 września 2016, o 22:07

Bardzo dziękuję, Basiku.

Z sagi raczej zrezygnuję, ale którąś z sensacyjnych bym sobie kiedyś przeczytała.
Obrazek

Post przez giovanna » 30 września 2016, o 10:43

Zacznij od Nie zabijaj mnie kochanie

Post przez giovanna » 30 września 2016, o 12:29

To może być fajne

Projekt Mefisto

Opowieść o polskim miasteczku, któremu nawet zastępy piekielne nie dają rady.

Piekło świeci pustkami. Zygmunt, szeregowy pracownik, przybywa do Wyplut, miasteczka na prowincji Polski, by tam wdrażać projekt Mefisto 2.0, błyskotliwą strategię zarządu na pogrążenie ludzkości w grzechach. Cyniczny i przystojny diabeł nie przewidział jednak, że przyjdzie mu mierzyć się z ludźmi, którym Piekło może co najwyżej czyścić buty.

Plejada barwnych postaci, wspaniały obraz małomiasteczkowego życia, cięty humor i słowiańskie wierzenia – Marcin Mortka w najlepszym wydaniu!
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio edytowano 1 października 2016, o 19:46 przez giovanna, łącznie edytowano 1 raz

Post przez Janka » 1 października 2016, o 11:58

Iwona Czarkowska "Słomiana wdowa":
Jeszcze nigdy w życiu nie spotkałam książki napisanej dla dorosłych czytelników, która byłaby aż tak naiwna w swym stylu. Dialogi, sposób uzasadniania decyzji przez bohaterów, ich mentalność i zachowanie - to wszystko było jak z przedszkola. Na szczęście ze Starszaków.
Najchętniej bym się tej książki pozbyła z domu całkowicie, bo na pewno do niej nie zechcę nigdy wrócić, ale nie mogę bo to moja pamiątka z wycieczki do Przemyśla.
Zaleta - dzięki dziecięcemu stylowi czyta się super szybko.
(Słownictwo było również na etapie przedszkolaków. Tym razem Średniaków.)
Obrazek

Post przez kristy » 1 października 2016, o 13:13

Dzięki dziewczyny, w takim razie jako pierwsza Nie zabijaj mnie kochanie :)

Post przez Lucy » 1 października 2016, o 20:22

Dorotko,możesz przybliżysz trochę "Pechową dziewczynę" ? :padam:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Dorotka » 1 października 2016, o 21:48

Lucy - aż musiałam sobie wygooglować tę "Pechową dziewczynę", bo kompletnie wyleciało mi z głowy o czym to było. Nawet okładki nie mogłam sobie przypomnieć. Ale sprawdziłam i już wiem. To opowieść o dziewczynie, którą właśnie rzucił chłopak, a zaraz potem o mało nie uśmierciła swojego szefa, bo poczęstowała go ciastem z migdałami, na które był uczulony. A tak w skrócie jest to opis przeróżnych randek, na które Julia się umawia, bo do imprezy firmowej musi znaleźć sobie faceta. Książka jest średnia, ale są osoby, którym się podobała. Mnie nie porwała. Liczyłam na to, że będzie co najmniej zabawnie, ale niestety nie było. Romansu też tam nie uświadczysz. Ot taka obyczajówka.

Post przez giovanna » 1 października 2016, o 23:44

Czytałam to i też musiałam sprawdzić o co chodzi, zgadzam się z Dorotką, jak masz inne książki to sobie odpuść

Post przez Dorotka » 1 października 2016, o 23:50

Bo to zdecydowanie nie jest książka, która na długo zapadnie ci w pamięć.

Post przez Lucy » 2 października 2016, o 11:53

Ok. dzięki wam :*

Post przez Janka » 3 października 2016, o 10:23

„Kobieta do zadań specjalnych”:
Czytam drugą część cyklu Iwony Czarkowskiej i jest jeszcze gorzej, niż było w pierwszej. Jeszcze więcej głupot, a wszystko jeszcze bardziej nierealne i niewykonalne.
Ale jest jednocześnie lepiej, bo dzięki temu natłokowi absurdów, banialuk, nonsensów i zwariowanych sytuacji, książka dosięgnęła nie dna, tylko poziomu slapsticku i parodii.
Komedia sytuacyjna w tej książce już nie powoduje u mnie krzywienia ryja z politowania, tylko szczery i gorący śmiech.
Nie mogę się od niej oderwać.
Bardzo jestem ciekawa, jakim stylem napisana jest trzecia książka pani Czarkowskiej.

A co do stylu dziecięcego w książkach pani Czarkowskiej, to odkrylam z czego on wynika:
Pracowała jako redaktor i sekretarz redakcji: „DD Reportera", „5-10-15", „Ciuchci", „Czarodziejskich Opowieści", „Naszych Dobranocek". Obecnie współredaguje w „Świerszczyku" cykl „Chce wiedzieć więcej o...", przygotowuje scenariusze gier edukacyjnych dla wydawnictwa Wilga i pisze bajki. (...) Debiutowała jako autorka opowiadań i książek dla dzieci.
(Cytat z: lubimyczytać.pl)
Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...