Teraz jest 22 listopada 2024, o 20:20

Polska strefa

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 16 września 2016, o 01:20

basik napisał(a):
duzzza22 napisał(a):
basik napisał(a):Krwawy medalion Danka Braun :czyta2:

Basiku, dasz znać jak Ci się będzie podobać?
Pojawiło się u mnie w biblio i sobie zarezerwowałam :)

Całkiem dobra sensacja, tylko mało tu o Orłowskich, bohaterami jest Marta i Marek....i taka stara historia sprzed lat dotycząca macochy Marka i wojny.... i akcja rozgrywa się w większości w Wiedniu

Orłowscy są z poprzedniego jej cyklu? Nie znam nic jej jeszcze. Czy mogę czytać bez znajomości tego cyklu? Czy jednak lepiej się wcześniej z nim zapoznać?
Brzmi ciekawie :D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 22 września 2016, o 20:54

W cieniu prawa Remigiusz Mróz to rewelacyjna książka.Tym razem nieco odmienna w klimacie od tego,co dotychczas czytałam autorstwa Mroza.Przede wszystkim akcja powieści rozgrywa się na początku XX wieku(lata 1909-1910) w zaborze austriackim.

Galicja, 1909 rok. Mimo złej opinii i niejasnej przeszłości Erik Landecki zostaje przyjęty na czyścibuta w austriackim dworku. Jest przekonany, że los się do niego uśmiechnął. Pierwszej nocy ginie jednak dziedzic rodu, a cień podejrzeń pada na Polaka. Szybko pojawiają się spreparowane dowody, a Erik staje się głównym podejrzanym.
Musi walczyć nie tylko o swoją wolność, lecz także o życie – w zaborze austriackim karą za morderstwo jest bowiem śmierć przez powieszenie.

Bardzo dobrze autor odmalowuje historyczny rys,mentalność ówczesnych ludzi,traktor=wanie mniejszości narodowych (Polaków,Słowaków) przez zaborców.Bardzo dobrze wykreowani są bohaterowie zarówno ci w zasadzie pozytywni jak i ci negatywni.Do niektórych od początku można poczuć sympatię bądź antypatię,inni wymykają się jednoznacznym określeniom...Sa tacy ,którzy postępują źle bo tak im wygodnie,ale i tacy,którzy swojego postępowania nie uważają za złe.Bo przecież do takiego,a nie innego stylu życia predystynuje ich urodzenie,bogactwo,oczekiwania innych...
Książka w głównym swoim wątku skupia się na wyjaśnieniu sprawy morderstwa,o które oskarżony zostaje Eryk.Ale to tylko główna os książki.jest mnóstwo wątków pobocznych,związanych nieco z tym głównym,które ukazują różne postawy ludzi i przyczyny,którymi ci ludzie się kierują.
Nie jest to typowy kryminał.Autor włączył do swojej książki również elementy sagi rodzinnej(zresztą ,jak sam przyznaje początkowo miał właśnie pomysł na sagę) oraz sporo elementów obyczajowych.właśnie sekrety rodzinne urastają do głównego elementu składowego książki.Tożsamość sprawcy morderstwa czytelnik poznaje dość wcześnie,ale jak dla mnie to nie był problem.Świetne sa dialogi-dopracowane,przemyślane i błyskotliwe.
I jeszcze jeden element ujął mnie w tej książce,mianowicie stylizacja językowa.Zwykle tego nie znoszę,ale w tej książce jest ona świetnie dopasowana.Dzięki niej od razu można rozróżnić,z jakiego środowiska wywodzi się dana osoba,widać spore różnice językowe uwarunkowane pochodzeniem poszczególnych warstw społecznych bohaterów.Istnieje również watek romansowy,który dodatkowo uatrakcyjnia książkę.
Podsumowując-jeśli ktoś szuka typowego thrillera prawniczego-tutaj go nie znajdzie.Ale jeśli czytelnik lubi mieszanie gatunków,sporą dawkę tajemnicy i subtelnego romansu w lekko historycznej odsłonie to na pewno sie nie zawiedzie.ja jestem książką zachwycona.
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 22 września 2016, o 23:42

duzzza22 napisał(a):Orłowscy są z poprzedniego jej cyklu? Nie znam nic jej jeszcze. Czy mogę czytać bez znajomości tego cyklu? Czy jednak lepiej się wcześniej z nim zapoznać?
Brzmi ciekawie :D

Lepiej zacząć od pierwszej części.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Nie mam, czytam to co mi się spodoba;)

Post przez giovanna » 23 września 2016, o 10:39

Popieram, trzeba zacząć od Historia pewnego związku, chociażby po to żeby się później "w bohaterach nie pogubić"

Post przez Duzzz » 23 września 2016, o 12:51

Czyli Krwawy medalion nawiązuje do tego cyklu?

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez giovanna » 23 września 2016, o 13:40

Chyba też tam Orłowscy są, ale nie wiem, bo nie czytałam jeszcze, zatrzymałam się na Nie zabijaj mnie, kochanie i na razie nie mam weny na dalsze części. Z tego co wyczytałam to o Orłowskich jest mało, ale bohaterowie chyba znani z poprzednich ( jakoś nie kojarzę )

Post przez Roma » 25 września 2016, o 15:51

Czy ktoś czytał książki Izabeli Pietrzyk? Podobno komedie pisze, wiec zastanawiam się nad zakupem jednej.

Post przez Dorotka » 25 września 2016, o 16:59

Romo - dawno temu czytałam jej "Babskie gadanie" i podobało mi się, ale to bardziej opowieść o babskiej przyjaźni, a wątek romansowy stanowi dodatek. I nie ma HEA. Jej "Wieczór panieński" mnie znudził, a "Histerie rodzinne" mam na półce od kilku lat i nie mogę się zdecydować, żeby po nie sięgnąć.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez giovanna » 25 września 2016, o 21:57

Czy ja wiem czy to komedie? Obyczajowe bardziej, Histerie rodzinne czytałam i dalsze losy bohaterów w Rodzinny park atrakcji i jakoś nie było mi do śmiechu
Spoiler:

Babskie gadanie i Wieczór panieński mi nie podeszły, jakoś niczym mnie nie zachęciły

Post przez Dorotka » 25 września 2016, o 22:54

"Babskie gadanie" było momentami zabawne - głównie przy dialogach można się było pośmiać, ale ogólnie sama historia do śmiechu raczej nie nastraja, bo to jest opowieść o kobiecie po przejściach, która poznaje nowego faceta, zadurza się w nim, a wtedy on jej oznajmia, że jest żonaty.

Post przez giovanna » 25 września 2016, o 22:58

No właśnie i Histerie, i Rodzinny park też nie są za wesołe ze względu na tematykę

Post przez Roma » 26 września 2016, o 15:15

to na razie wypada z mojej listy do przeczytania.
Może kiedyś jak będę miała dużo czasu i nic lepszego.
Dzięki dziewczyny

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 26 września 2016, o 17:00

Przeczytałam "Dzień cudu" Wioletty Sawickiej. Momentami to jest jedno wielkie WOW!
Ma też gorsze chwile, ale ogólnie dobra książka. Taki współczesny, polski "Błękitny zamek". Do samego końca nie wiedziałam czy skończy się dobrze czy źle, ale uważam ,że obie wersje byłyby zakończeniami w dobrym stylu.
Momentami bardzo smutna książka, ale w taki sposób jak ja lubię, czyli pokazanie wiarygodnej przyczyny wywołanych emocji.
A mimo tego smutku, książka tak bardzo ciepła.
Jak się z nią oswoję, to może bardziej składnie coś napiszę.

Post przez Dorotka » 26 września 2016, o 17:10

Sprawdziłam opis tej książki i nawet mi się spodobał. Spróbuję jej poszukać.

Post przez Duzzz » 27 września 2016, o 13:17

Pietrzyk czytałam Histerie rodzinne i one mi się podobały, czasami gdzieś się uśmiechnąć idzie :wink:
Nad Sawicką się ostatnio zastanawiałam, poszukam jej w biblio ;)

Obrazek
Przeczytałam Nikt się nie spodziewał i muszę przyznać, że jest to całkiem dobra książka. Przypominała mi troszkę Gotowe na wszystko :hihi: Książka ma kilka zabawnych momentów. Dla mnie jednak najlepszą postacią tej książki jest syn jednej z bohaterek, Benek - Benedykt :hihi: Co ten dzieciak na wyprawiał to głowa mała. Przynosi ludzkie kości, potem stwierdza, że należy się im godny pochówek więc w Halloween kiedy u sąsiadki w ogródku są porobione nagrobki wykorzystuje jeden i tam je umieszcza. :hihi: I akcja z kleszczem :hihi: No położyła mnie :hihi:
Scena z kleszczem :hihi:
Spoiler:
:evillaugh:

Summą summarum książkę się dobrze czytało tylko nie wiem po co takie a nie inne zakończenie :czeka: Mam nadzieję, że będzie kolejna część!

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 27 września 2016, o 14:11

Duz, dzięki za wrażenia ;)
sceny z kleszczem nie czytam, bo skoro dobre to się wezmę za całość ;)

a to co brak HEA?
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Dorotka » 27 września 2016, o 14:31

Scena z kleszczem zarąbista. :hihi: Rzeczywiście można się pośmiać. A jak całość? I o co chodzi z tym niefajnym zakończeniem?

Post przez Duzzz » 27 września 2016, o 14:37

Tak. Nie mamy HEA. W całości też pojawia się jeszcze kilka zabawnych momentów. :D Sporo się na tym osiedlu dzieje :hihi:

A zakończenie
Spoiler:

Post przez •Sol• » 27 września 2016, o 14:49

o kurczę.
No to nie ma opcji, tom drugi być musi.

Post przez Duzzz » 27 września 2016, o 15:25

Tam jest tak hmm dziwnie na koniec napisane, że
Spoiler:
więc sama nie wiem czy ona myśli o kontynuacji czy nie :bezradny:

Post przez •Sol• » 27 września 2016, o 15:31

to tak w sumie na otwarte zakończenie wygląda.
I niekiedy autorki lubią tak finiszować :ermm:

Post przez Dorotka » 27 września 2016, o 15:52

Wydaje mi się, że autorka zostawiła sobie otwarte drzwi do ewentualnej kontynuacji i jeśli książka będzie sie sprzedawać, to napisze kolejną część, a jeśli nie, to zostanie tak jak jest.

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 27 września 2016, o 16:33

duzzza22 napisał(a):Czyli Krwawy medalion nawiązuje do tego cyklu?

Duzz według mnie, a przeczytałam wszystkie poprzednie książki tej autorki, można czytać oddzielnie, bo na pewno się połapiesz kto jest kim, tym bardziej że na początku jest taki mały spis osób które występują w książce. Nie jest to kontynuacja, tylko oddzielna powieść, powiązana tylko bohaterami tzn. rodziną Orłowskich a w zasadzie nieślubną córką a nie wydarzeniami i w zasadzie dotyczy rodziny jej męża.
To nie jest kolejna część sagi Miłość, Namiętność, Pożądanie tylko pojedyncza powieść sensacyjna tak jak Zabójczy urok blondynki czy nie zabijaj mnie kochanie
Ostatnio edytowano 27 września 2016, o 18:35 przez basik, łącznie edytowano 1 raz

Post przez giovanna » 27 września 2016, o 18:11

duzzza22 napisał(a):Tak. Nie mamy HEA. W całości też pojawia się jeszcze kilka zabawnych momentów. :D Sporo się na tym osiedlu dzieje :hihi:

A zakończenie
Spoiler:

No to się wkurzyłam, zaczekam na nową część, albo niech się autorka określi ... Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 27 września 2016, o 18:37

"Dante na tropie" to moja pierwsza powieść pani Olejnik. Ale na pewno nie ostatnia.
Bardzo spodobał mi się styl pisania....taki lekki , niewymuszony, trochę żartobliwy.
Jest w tej powieści trochę humoru, który nie przytłacza a tylko dodaje uroku. Jest namiętny romans,ale taki bez przesady. Jest ciekawa intryga z tajemnicą sprzed lat w tle. I jest uroczy pies Dante od którego cała historia się zaczyna.
To właśnie on podczas spaceru w lesie przyniósł swojej pani prezent w postaci obciętego palca. Bohaterka zgłasza ten fakt na policję. Właściciela palca nie znaleziono, natomiast inne zwłoki tak.
I w ten sposób Anna, kobieta po przejściach, poznaje policjanta Wiktora mężczyznę po przejściach, który z początku nie wzbudza w niej sympatii, ale później już tak i to bardzo (tym bardziej ,że Dante go ubóstwia).
Anna sama zaczyna prowadzić dochodzenie w sprawie śmierci pana Tomasza, którego bardzo lubiła bo staruszek pomagał jej w ogrodzie. I to błąd. Po zaczynają ginąć kolejni ludzie, a ona sama też nie jest bezpieczna. I gdyby nie Dante na pewno już by nie żyła.
Bardzo wciągnęła mnie ta historia. Co prawda napisana w czasie teraźniejszym czego bardzo nie lubię, ale w tym wypadku wcale mi to nie przeszkadzało....bo przecież to Anna na bieżąco pisze książkę o tym co ją spotyka.
Lubię odgadywać kto jest mordercą jednak w tym wypadku mi się nie udało, chociaż jedno wydarzenie wzbudziło we mnie pewne podejrzenie, ale brak było motywu.
A motyw jest, ale odkryty dopiero podczas końcowych, dramatycznych wydarzeń.
Świetna intryga, bardzo sympatyczni bohaterowie,gorący romans, ciekawa społeczność małego miasteczka no i oczywiście Dante gwarantują dobrą lekturę, którą gorąco polecam.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...