Pasta z pomidorów i paprykiSkładniki:cebula, duża papryka, 2 łyżki oliwy, 2 duże pomidory, 3 ząbki czosnku, papryczka chilli, łyżeczka koncentratu pomidorowego(ja dawałam swój przecier pomidorowy, bo miałam bardzo gęsty), 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich (ja dałam samo świeże oregano), pieprz, sól
Przygotowanie:Cebulę drobno siekamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy w garnuszku wraz z cebulą na oliwie, aż cebula będzie złoto-brązowa. Dodajemy obrane ze skórki i posiekane w kostkę pomidory, obrany i posiekany czosnek, pokrojoną papryczkę chilli, koncentrat oraz przyprawy. Dusimy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż całość zmięknie, odparuje i zamieni się w pastę (około 10 minut). Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 25 minut.
Cukinia z pomidorami (coś ala leczo)Składniki:3 cukinie, 2 kg papryki(różnokolorowej), 3 łyżki oleju, 2 kg pomidorów, główka czosnku, sól
Możesz dorzucić jeszcze cebulę i np. papryczkę chilli
Przygotowanie:Cukinię i paprykę kroimy w kostkę wrzucamy do garnuszka z olejem i dusimy pod przykryciem, aż zmiękną. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy i wrzucamy do garnuszka z cukinią i papryką. Dodajemy posiekany czosnek i przyprawy. Gotujemy około 5 minut. Gorącą masę wlewamy do słoików, pasteryzujemy około 20-25 minut.
Suszone pomidory w oliwieSkładniki:pomidory, oliwa lub olej roślinny, zioła , czosnek, ocet winny, sól
Przygotowanie:Pomidory myjemy, suszymy, kroimy na połówki i usuwamy nasiona. Kładziemy na blaszkę wyłożoną pergaminem, lekko solimy. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 80 stopni, lekko uchylamy drzwiczki. Jak pomidory będą dość mocno pomarszczone wyciągamy je. W zależności od piekarnika czas takiego 'suszenia to 2-3 h.
Wrzucamy pomidory do miski, dodajemy zioła, skrapiamy ocetem winnym, mieszamy, przekładamy do słoików i zalewamy gorącym olejem. Nie układamy w słoiku zbyt ścisło pomidorów, bo pod wpływem oleju mogą one zwiększyć swoją objętość. Do słoiczków z olejem wrzucamy czosnek ewentualnie papryczkę chilli, zakręcamy, odwracamy słoik do góry dnem. Nie pasteryzujemy.
Pomidorki marynowane (jeśli macie koktajlowe - te są najlepsze)Składniki:1 kg pomidorków cherry, 1 cebula, listki laurowe, ziele angielskie;
Zalewa: 6 szklanek wody, 1 szklanka octu, 2 szklanki cukru, 4 łyżki soli
Przygotowanie:Pomidorki myjemy, osuszamy, odkładamy.
Do słoiczków wrzucamy 2 łyżeczki gorczycy(zależy jaki słoik), 5 ziaren ziela angielskiego, listek laurowy, 3 grube krążki cebuli. Wkładamy do słoików pomidorki. W międzyczasie gotujemy zalewę.
Gorącą zalewą zalewamy pomidorki, zakręcamy słoik i odwracamy dnem do góry. Pasteryzujemy około 8-10 minut.