Ja ci polecam taką książkę :
http://www.biblionetka.pl/ks.asp?id=6292
<span style="font-style: italic">Rzucił kluczyki na okrągły stolik pod oknem. Zagrzechotały na lakierowanej powierzchni niczym czynel. Sięgnął po koszulę oraz kurtkę, które jakimś dziwnym sposobem leżały na brzegu łóżka. Kiedy się ubierał, rzucił przez ramię do Alex:
— Wiem, że nienawidzisz teraz samej siebie. Może jednak poczujesz się lepiej, jeśli ci powiem, że ja też bym wolał, aby do tego nie doszło.
Odwróciła się w jego stronę. Przyglądała mu się długo i uważnie. Pragnęła miłości, współczucia, tkliwości. Tymczasem widziała twarz bez wyrazu i oczy obcego człowieka. Nie dopatrzyła się w nich ani ciepła, ani uczucia. Zdusiła w sobie urazę. Aby odpłacić mu za obraźliwą powściągliwość, powiedziała:
— No to wyrównaliśmy rachunki, szeryfie. Uratowałeś
mi życie, zanim przyszłam na świat. — Na moment zamilkła,
po czym głosem lekko ochrypłym dodała: — W zamian dostałeś ode mnie coś, czego niegdyś bardzo pragnąłeś. Tylko że tego nie otrzymałeś. Od mojej matki. Reede zacisnął dłonie w pięści, jak gdyby chciał ją uderzyć. Potem w wyraźnym pośpiechu, niezgrabnie, skończył się ubierać. W otwartych drzwiach odwrócił się jeszcze.
— Bez względu na motywy, które tobą powodowały,
chciałbym ci podziękować. Jak na dziewicę radziłaś sobie
nie najgorzej.</span>
I jak ?