Teraz jest 23 listopada 2024, o 07:01

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 5 marca 2009, o 19:21

Jeśli nie lubicie pracochłonnych potraw to ten przepis jest idealny.



Bardzo prosty <span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">PASZTET </span></span>



<span style="text-decoration: underline">Składniki: </span>

- 30 dag surowego boczku

- 60 dag karczku

- 3 ząbki czosnku

- 1 łyzka vegety

- 1 mały kubek śmietany 18-procentowej



<span style="text-decoration: underline">PRZYGOTOWANIE: </span>

- Boczek, karczek i czosnek przepuścić przez maszynkę do mięsa

- Do zmielonej masy mięsnej dodajemy śmietanę, doprawiamy vegetą i dokładnie mieszamy.

- Przekładamy do podłużnej brytfanki lub keksówki.

- Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 180 stopniC i wkładamy brytfankę z mięsem. Pieczemy około 1,5 godziny.



* Jeśli chcesz ułatwić sobie jeszcze bardziej to od razu w sklepie [przy zakupie] poproś o zmielenie boczku i karczku.

* Najlepiej smakuje na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika, a na zimno jest doskonałym dodatkiem do kanapek.

Prościej już się chyba nie da. Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 9 marca 2009, o 21:24

Zupka Nic



Najpierw gotuje się mleko (1,5l) razem z przeciętą na pół laską wanilii albo porcją cukru waniliowego. W tym czasie należy ubić na sztywno białka (3-4), dodać jeszcze cukier puder (zależy jak słodko się lubi, ale ok. 10 dag na 2 jajka) i ubijać dalej. Następnie na wrzące mleko kłaść łyżką porcje sztywnej piany i obgotować je krótko z obu stron. Wyjąć "pianki" łyżką cedzakową i układać na talerz. (Uwaga! one rosną, więc trzeba mieć umiar w nakładaniu). Jak się skończy z białkami to może okazać się, że mleka dość wyraźnie ubyło, wtedy po prostu dolać mleko lub nawet wodę i zagotować. Dodać rodzynek. Pozostałe żółtko utrzeć na kogel-mogel z łyżką cukru. Do utartych wlewać po trochu część gorącego mleka, a potem połączyć z resztą mleka. Mlekiem zalewać pianki z białek, można podawać na zimno albo na gorąco - według gustu.



Przepis z internetu, ale ulepszony przez mnie Obrazek Tak jak moja mama robi Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 9 marca 2009, o 21:25

Jest problem - nie znoszę mleka Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 9 marca 2009, o 21:30

Bywa Obrazek Ja lubię i mleko, i jajka, czy na słodko, czy na słono, a jak byliśmy młodsi to mama nam czasami robiła właśnie zupkę nic i to była taka atrakcja Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 9 marca 2009, o 21:32

brzmi ciekawie Obrazek może kiedyś się odważę Obrazek tyle że mam ten sam problem co Lilia Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 10 marca 2009, o 00:05

lubię mleczko Obrazek

zupki nic jeszcze nigdy nie jadłam... może się skuszę Obrazek a można się tym najeść? Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 10 marca 2009, o 00:30

Zupkę Nic jadłam raz, bardzo dawno temu. Robiłyśmy ją w szkole na dietetyce. Ale nie pamietam już jak smakowała. Może też zrobię...

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 10 marca 2009, o 02:06

Mi wyszła baaardzo słodka, a tak się napróbowałam tej piany w czasie jej gotowania, że nie chciało mi się potem jeść, ale to raczej dlatego, że mi było z lekka niezadobrze Obrazek

Ale ja lubię ten smak - i nawet mi rodzynki w niej nie przeszkadzają, choć zwykle ich nie znoszę, bo bez rodzynek to takie mdłe trochę jest. Znaczy i tak troszkę mdłe może być dla niektórych ale i tak lubię Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 10 marca 2009, o 23:49

ciekawie brzmi Obrazek dobrze ze mleko lubie Obrazek ale chyba poprzestane na takim z platkami na razie, bo mam goldflakesy Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 13 marca 2009, o 18:32

ja się nie znam za bardzo ale ostatnio kupuję sobie produkty z tego sklepu i one są całkiem niezłe (przyprawy) i się przydają w kuchni , tyle że ja kupuję w normlanym sklepie



http://sklepik.runobio.pl/index.php?p=ordersBasket

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 14 marca 2009, o 01:22

Wybuchy wam kiedyś jajka jak je gotowaliście ? Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 14 marca 2009, o 01:32

Nie. Ale znam osobę, której wystrzeliły na sufit. Obrazek Bo wstawila je do gotowania i .... kompletnie o nich zapomniała. Woda się wygotowała, garnek nieco przysmażył, a jajeczka eksplodowały. Fajny miała ślad na suficie. Obrazek

A co? Też o nich zapomniałas? Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 14 marca 2009, o 01:39

Lucy nie gadaj, że Ci wybuchły Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 14 marca 2009, o 01:55

Tak wybuchły Obrazek . To było parę tygodni temu . Była gdzieś 21 , tata i ja patrzyliśmy sobie na mecz , w trakcie przerwy naszła go ochotę zjeść rano jajka no więc wstawił je , zaczęła się druga połowa meczu i zapomnieliśmy o nich. Nie wiem ile się gotowały ale w pewnym momencie coś strzeliło i to bardzo , myśleliśmy ,że ktoś walnął nam w szybę . Obrazek Jak weszliśmy do kuchni to cała ściana była w jajkach Obrazek. Oberwało się tacie Obrazek W końcu jak je wstawił to miał o nich pamiętać - mama mówiła Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 14 marca 2009, o 12:13

o rany....nieźle....że w mikrofali wybuchają to słyszałam ale w garnku??? muszę uważać, bo ja też z reguły zapominam, że wstawiłam jajka.... Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 14 marca 2009, o 13:29

ja na szczescie nie zapominam. tyle, ze czesto zamiast na miekko to sobie robie na twardo...

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 30 marca 2009, o 17:16

znacie przepisy na jakieś dobre sałatki? jak tak to się podzielcie Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 30 marca 2009, o 17:18

a z czym te sałatki mają być? chodzi ci konkretnie o jakiś składnik?

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 30 marca 2009, o 17:24

skłądnieki nie mają znaczenia Obrazek byle były smaczne Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 30 marca 2009, o 17:38

<span style="font-weight: bold">śledziowa</span>



matiasy- opłukane i namoczone w mleku pokroić w spore kawałki, cebulę w cienkie piórka, tak samo paprykę, w paseczki pieczarki marynowane, ogórki kiszone i marchewkę w plasterki, zalać to sokiem z cytryny i oliwą i odstawić na noc





<span style="font-weight: bold">z kurczaka</span>



pierś kurczaka ugotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, brokuł zagotować z łyżka octu, 1/2 słoika marynowanej cebulki, puszka kukurydzy, słoik czosnku marynowanego w ziołach, majonez wymieszany z jogurtem naturalnym





<span style="font-weight: bold">z paluszków krabowych</span>



Składniki:

• makaron ryżowy 1/2 opakowania

• paluszki krabowe 4 sztuki

• koperek świeży 1 łyżeczka

• majonez kielecki 2-3 łyżki

• ogórek kiszony lub konserwowy 1 sztuka



Sposób przyrządzenia:

Makaron smażymy na oleju - będzie bardzo chrupki. Paluszki krabowe kroimy i ogórka też. Dodajemy majonez i koperek. Od razu jemy żeby makaron nie za bardzo zmiękł.

 
Posty: 3729
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Piotrków Tryb./Dogewa

Post przez Madlenita » 30 marca 2009, o 18:26

Ja sałatki lubię tradycyjne: zawsze naswięta robię warzywna, a że jem ją zazwyczaj sama, więc daję podwójną ilość zielonego groszku i więcej majonezu...

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 30 marca 2009, o 19:24

dzięki Obrazek



przy okazji warzzywnej moja mam dostaje nie pwoeimczego jak ją robi bo ja i tata zawsze zjemy całą kukurydzę i groszek i trzeba otwierać następne Obrazek

 
Posty: 5567
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Marsha Canham

Post przez moni » 30 marca 2009, o 19:45

Ja tak robię z kukurydzą i ogórkiem kiszonym, zawsze jestem wyganiana z kuchni Obrazek

 
Posty: 3729
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Piotrków Tryb./Dogewa

Post przez Madlenita » 30 marca 2009, o 20:00

Ja robię sama, więc zawsze podjadam zanim zacznę pmiesać, lubię dużo jajka, trochę jabłka, groszek oczywiście i i sporo majonezu...

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 30 marca 2009, o 20:17

salata lodowa lub pekinska, rzodkiewka, kukurydza, groszek, fasolka czerwona, pomidor, ogorek, kurczak pieczony pokrojony na kawalki i sos knorra do salatek lub ziola, majonez - pyyyycha Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość