przez Janka » 1 września 2016, o 22:42
W cyklu "John Medina" wydano u nas tylko jedną książkę, "Pocałuj mnie, gdy zasnę", czyli tom trzeci i jednocześnie ostatni. Byłam bardzo ciekawa, dlaczego w polskim wydawnictwie opuszczono dwa poprzednie tomy i między innymi dlatego wreszcie przeczytałam tę serię w całości.
Doszłam właśnie do wniosku, że to przypadek sprawił, że wydano tylko tom trzeci. Ktoś mógł nawet nie wiedzieć, że istnieje jakaś seria. Dwa pierwsze tomy w oryginale wydane byly kilka lat wcześniej niż trzeci i można było tego nie połączyć.
Książki są do siebie bardzo podobne pod względem gatunku, dlatego nikt raczej nie sugerowal się małą ilością romansu w stosunku do sensacji. Mniej więcej tyle samo wątku miłosnego jest w każdym tomie.
1 - Kill and Tell (1998)
2 - All the Queen's Men (1999)
3 - Kiss Me While I Sleep (2004) = Pocałuj mnie, gdy zasnę
Tom pierwszy był dla mnie najsłabszy, tom drugi najlepszy. Trzeci tylko odrobinkę gorszy od drugiego.
Książki były spójne i bardzo ładnie trzymały równy poziom. (Pierwsza może mogłaby być bardziej przemyślana, ale i tak było wystarczająco dobrze.)
Wszystkie trzy były atrakcyjne, z fajnymi wątkami sensacyjnymi i ciekawymi rozwiązaniami w treści. Z fajnymi bohaterami i chemią między nimi.
Bardzo fajna rozrywka, dużo akcji, dużo napięcia, dużo emocji.
Na końcu tomu trzeciego się oczywiście poryczałam, zupełnie tak samo jak za pierwszym czytaniem.