przez ewa.p » 29 lipca 2016, o 20:55
Rzeczywiście czytałam Poczekajkę,Zachcianek i Zmyśloną . Osobiście co do autorki mam mieszane uczucia,niektóre jej książki czytam z przyjemnością,inne są dla mnie strzałem w stopę.Te ksiązki akurat zostawiła mi bibliotekarka,więc postanowiłam przeczytać.Podobała mi sie Poczekajka-tzn bardziej te cęsci,w których bohaterka próbuje odseparować sie od nadopiekuńczej matki(choć może to złe określenie,bo matka próbuje kontrolować Patrycję w każdym aspekcie jej życia),ciekawe sa również te kawałki o pracy weterynarza(autorka zna problem z autopsji,jako że sama ma takie wykształcenie),natomiast te wszystkie wróżby i czary to dla mnie przegięcie.No ale jakoś mi poszło,więc wzięłam się za Zachcianek.Tutaj nastąpiło kompletne przeobrażenie postaci pozytywny bohater z pierwszej części stał się czarnym charakterem,natomiast ten zły wyszlachetniał,zrozumiał swoja pomyłkę i postanowił zawalczyć o uczucia bohterki.Niestety znowu pani Michalak spieprzyła sprawę czarami i magią ...Zmyślona to trzecia część serii,bardziej mroczna niz poprzednie.Tym razem bohaterowie z wcześniejszych części doświadczeni sa nie tylko tragedią rodzinną,ale i podejrzeniem zdrady małżeńskiej,głównymi bohaterami jednak sa inne postaci,powiązane z wcześniejszymi.Dużo wcześniej czytałam jeszcze ostatnia część serii-Sektretnik,ale dla mnie to było kompletne nieporozumienie...W sumie nie polecam specjalnie,chyba że macie ochotę na typowy odmóżdżacz typu wymarzyłam sobie faceta to go mam,ale o szczęściu nie marzyłam to go zabrakło.
Czytałam jeszcze Nie oddam dzieci to książka pojedyncza,nie związana z innymi.Opowiada o lekarzu,który w wypadku samochodowym stracił żonę i dziecko .Wcześniej wziął samochód żony,ona jechała jego autem(juz nie tak bezpiecznym) i nie przeżyła zderzenia z kompletnie naćpanym synalkiem bogatego tatusia,jadącym ze zbyt wielką szybkością.Dodatkową tragedia dla doktora jest fakt,że to on operował sprawcę owego wypadku,nie wiedząc że to tamten przyczynił się do śmierci jego bliskich.Zostaje mu jeszcze dwoje dzieci,którymi sie musi zaopiekować,ale coraz częściej wyjściem dla niego staje się alkohol.
Powiem,że czytałam te książkę z dużą dawka emocji.Porusza ona różne problemy,napisana jest bardzo emocjonalnie...
________________***________________
Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.