Nocny Anioł napisał(a):A jak się robi takie ciasto?
Ciasto popapraniecSkładniki na ciasto:- 8-7 jajek
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maku
- 1/2 szklanka wiórek kokosowych
- 1 łyżeczkę kakao
Ciasto:Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wolno dolewać olej.
Ciasto podzielić na trzy w miarę równe porcje.
Do:
1 części - dodać 1/2 szkl. wiórek kokosowych
2 części - dodać 1 szkl. maku
3 części - dodać 1 łyżeczkę kakao
Na prostokątną blachę wylać 3 część, potem 2 część i na końcu 1 część. Piec w 180 stopniach przez jakieś 30 minut, do suchego patyczka.
Ciasto jak przestygnie przeciąć wzdłuż, aby były dwa placki.
Składniki na krem:- 0,5 litra mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- kostkę masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
Krem:Zrobić budyń jak na opakowaniu tylko ze zmniejszoną ilością mleka i cukrem pudrem.
Miękkie masło utrzeć i dorzucać powoli przestudzony budyń.
Dodatki:- rodzynki
- orzechy włoskie
- tabliczka czekolady(uprzednio rozpuszczona), najlepiej gorzka
- dżem porzeczkowy, opcjonalnie z powidłami śliwkowymi
Składanie:Pierwszy placek posmarować dżemem, nałożyć na niego warstwę kremu, przykryć drugim plackiem, nałożyć warstwę dżemu, potem cienką warstwę kremu(ja raz kładę tylko jedną warstwę kremu, a raz zostawiam troszkę jeszcze na górę), rodzynki, pokrojone orzechy, pomazać rozpuszczoną czekoladą. I wszystko
Smacznego
wiedzmaSol napisał(a):Duz, a nalewkę lub wino wiśniowe robisz?
Nalewkę tak, wina nie
Jeszcze winogronowe mojego z ubiegłego roku jest i w sumie to oboje boimy się do niego zajrzeć
A z wiśniami nie wiem jak w końcu będzie, mój coś mówił, że szpaki zaczęły koło nich krążyć. Nie mogę się w tym tygodniu z niczym wyrobić więc jeśli nie oberwą do weekendu to może jeszcze coś z wiśniami zrobię.