Teraz jest 23 listopada 2024, o 01:20

Wiadomości z branży książkowej

O rynku wydawniczym i księgarskim, świecie redaktorów i tłumaczy oraz procesach towarzyszących literaturze

Ulubiona autorka/autor: Krentz

Post przez szuwarek » 7 kwietnia 2016, o 19:25

kryminały i grey'o podobne. Był moment, że w empiku tylko zmiechcho pochodne i grey'o pochodne. Płakać się chciało.
Nie rozumiem tej monotematyczności. ktos tam jest złym ekonomistą i źle rozeznaje rynek..
ale skarżysz się czy chwalisz - bo nie wiem jak reagować

Post przez Liberty » 2 maja 2016, o 22:30

Na Dear Author wyczytałam, że Harlequin w 2017 likwiduje serię Harlequin Blaze i na jej miejsce ma zamiar powołać nową o tej samej tematyce. Można czytnąć o tym tu: http://dearauthor.com/features/industry ... istorical/

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 10 maja 2016, o 14:13

WARSZAWSKIE TARGI KSIĄŻKI
Harmonogram :wink:
http://www.targi-ksiazki.waw.pl/program ... ologicznie

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 10 maja 2016, o 14:22

Tyle fajnych autorek :bigeyes: szkoda ,że do Katowic nie chcę się doczołgać . :]
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Dorotka » 10 maja 2016, o 16:26

Na Targach Książki postaram się być w czwartek i z pewnością będę w sobotę na wymianie książek. W czwartek Olga Rudnicka podpisuje "Były sobie świnki trzy", ale nie mam wersji papierowej tej książki. Ale jakoś specjalnie nie zależy mi na podpisaniu książki.
Za to w sobotę Hanna Bakuła ma podpisywać swoją najnowszą książkę, a moja mama ją wprost uwielbia, więc może postarałabym się o podpis dla niej. Od 11.00 Joanna Fabicka będzie podpisywała serię o Rudolfie Gąbczaku, może więc i tam zajrzę? :mysli: No i od 13.00 do 14.00 będzie też Federico Moccia :wesoły: , a około 15.00 Katarzyna Berenika Miszczuk podpisuje "Szeptuchę".
Niestety nie wyrobię się na spotkanie z Igą Wiśniewską, bo podpisuje książki akurat wtedy, gdy trwać będzie wymiana i bardzo tego żałuję. :disgust:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 10 maja 2016, o 19:05

A nie możesz koleżanki podstawić?
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez Dorotka » 10 maja 2016, o 19:11

Koleżankę mogłabym podstawić, ale to nie o to chodzi, bo ja bym chciała pogadać sobie z Igą Wiśniewską. O jej książkach oczywiście, bo dziewczyna naprawdę fajnie pisze.

Post przez Dorotka » 23 maja 2016, o 18:46

Tak było na warszawskich Targach Książki na Stadionie Narodowym:

Oto kolejka do Mroza [w niedzielę]:
Obrazek
To tylko początek kolejki, która ciągnęła się przez kilkanaście metrów.

Tu podpisywała swoje powieści Katarzyna Bonda:
Obrazek
Jej stolik stał tuż obok stolika Federica Mocci, więc cyknęłyśmy jej zdjęcie. Ustawiło się do niej dużo więcej osób, niż do Mocci. Ja nie znam jej książek, więc się do niej nie ustawiłam, ale widziałam, że bardzo sympatycznie odnosiła się do każdego, kto do niej podszedł. Rozmawiała z każdym, uśmiechała się i jeśli ktoś chciał to pozowała z nim do zdjęcia.

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 23 maja 2016, o 20:26

Mróz miał wzięcie :P
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 23 maja 2016, o 20:55

Dorotka napisał(a):Tu podpisywała swoje powieści Katarzyna Bonda:
Obrazek
Jej stolik stał tuż obok stolika Federica Mocci, więc cyknęłyśmy jej zdjęcie. Ustawiło się do niej dużo więcej osób, niż do Mocci. Ja nie znam jej książek, więc się do niej nie ustawiłam, ale widziałam, że bardzo sympatycznie odnosiła się do każdego, kto do niej podszedł. Rozmawiała z każdym, uśmiechała się i jeśli ktoś chciał to pozowała z nim do zdjęcia.

DOROTKO:
Cóż, świat romansoholiczek jest jednak mały :)
To ja pokażę ten duet Bonda i czytelniczka z drugiej strony :) W sumie nie spodziewałam się zdjęcia mojej Małej zamieszczonego przez kogoś innego niż ja ;)
Ponoć do Moccia stałaś tuż przed moim dziecięciem.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio edytowano 23 maja 2016, o 21:06 przez klarek, łącznie edytowano 2 razy

Ulubiona autorka/autor: hm...

Post przez KatiaBlue » 23 maja 2016, o 20:58

Wow super ;) ale wam zazdroszcze...
Klarku to twoja córa? Ale pannica

Post przez klarek » 23 maja 2016, o 21:03

Katiu, całe 15 lat wieku ;)

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 23 maja 2016, o 21:49

No proszę jaki świat mały :-D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: hm...

Post przez KatiaBlue » 23 maja 2016, o 21:51

Wszyscy wszystkich widzieli tylko mnie tam nie było :zalamka:

Post przez Dorotka » 23 maja 2016, o 22:11

Klarku - czyli stałyśmy obok siebie nie wiedząc o tym. :hihi: No to pięknie. Rok temu byłyśmy razem na Wymianie Książek i pewnie nie raz i nie dwa przechodziłyśmy obok siebie. Miałam nawet książkę, którą ty przyniosłaś. :P Świat jest jednak naprawdę mały.

Post przez klarek » 23 maja 2016, o 22:14

Nie, mnie wtedy nie było. Ja wtedy biegałam zagubiona po drugiej stronie. Mała stała z moją mam, która usiłowała jej zrobić zdjęcia ;) Ja znalazłam się dopiero w kolejce do Miszczuk ;)
Może za rok wyjdzie nam bardziej komunikatywnie ;)

Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 27 maja 2016, o 14:37

Ewo, coś dla nas :)
Szanowni Państwo,
w najbliższy czwartek, 2 czerwca, dwie księgarnie sieci Dom Książki w Tarnowie przy ul. Wałowej 19 i Krakowskiej 25 oraz księgarnia w Dąbrowie Tarnowskiej przy ul. Jagiellońskiej 2 rozpoczną nowy etap swojego istnienia pod szyldem BookBook. Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia tego dnia obu księgarń.
Z okazji inauguracji BookBooka 2 czerwca w księgarniach będzie obowiązywać rabat 30% na wszystko oraz inne atrakcje!
...
Z okazji inauguracji BookBooka 2 czerwca księgarnie przygotowały dla klientów różne atrakcje, wśród nich spotkanie autorskie z Piotrem Lianą, autorem kryminału „Persona non grata”, które odbędzie się w księgarni BookBook w Dąbrowie Tarnowskiej o godz. 16:00 oraz w księgarni BookBook w Tarnowie przy ul. Wałowej o godz. 18:30.
...
Spotkania poprowadzi BARBARA NIŻNIK – ikona krakowskiej farmacji, a jednocześnie absolwentka studiów podyplomowych z zakresu edytorstwa. Więcej informacji na temat spotkania znajdą Państwo na wydarzeniu na Facebooku: https://www.facebook.com/events/530207167168551/
Wstęp wolny
.

Post przez szuwarek » 22 czerwca 2016, o 21:40

Post przez Agrest » 23 czerwca 2016, o 09:12

Z tego na pewno przeczytam Zapatę, bo kupiłam przedwczoraj (jest w promocji). W bliżej nieokreślonej przyszłości Long (nie mam, czekam na promocję :P )
Być może kiedyś Hoyt? Dawno czytałam jej pierwsze książki, ale podobały mi się i być może kiedyś zbiorę się do powrotu.

W sumie lista dość konserwatywna, ciekawe czym się kierowali przy wyborze tytułów - to jest zawsze najciekawsze ;)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Alias » 23 czerwca 2016, o 12:46

Też mnie zawsze zastanawia jakie kryteria musiały spełnić wymienione tytuły...
Coś tam z listy mam przeczytane ;)

Agrest, ty Zapatę? Hmm...
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Post przez Księżycowa Kawa » 23 czerwca 2016, o 22:12

Może te tytuły najlepiej im się sprzedają? :mysli:
Znam tylko jedno…
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez Agrest » 24 czerwca 2016, o 10:53

Wątpię, Kawo.

Alias, czy powątpiewasz w pozytywny rezultat? ;)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Księżycowa Kawa » 24 czerwca 2016, o 21:16

Może ewentualnie chcieli właśnie te tytuły wypromować trochę bardziej, ale wtedy pewnie za tym by stało wydawnictwo…
Denis Diderot

*
*

Post przez szuwarek » 26 czerwca 2016, o 10:42

może jakies fora :hyhy: czytają?

Post przez Alias » 26 czerwca 2016, o 16:10

Agrest napisał(a):.

Alias, czy powątpiewasz w pozytywny rezultat? ;)

Niestety.
Dodam, że jeżeli miałabym jeszcze komuś z naszego forum polecać Zapatę, ty byś się raczej w tym gronie nie znalazła ;)
Ale ja lubię Zapatę i lubię, kiedy inni ją lubią ;) więc fajnie będzie, jeżeli wyprowadzisz mnie z błędu, mając po lekturze pozytywne wrażenia :)
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wiadomości i publicystyka