Teraz jest 23 listopada 2024, o 19:03

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 10210
Dołączył(a): 25 listopada 2014, o 21:14
Lokalizacja: biblioteka
Ulubiona autorka/autor: hm...

Post przez KatiaBlue » 9 czerwca 2016, o 13:00

Ha ha wszystkim się udzieliło

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 9 czerwca 2016, o 13:03

wiedzmaSol napisał(a):Janko, sobie na szkodę działasz? :P

Ależ skąd. Tylko go wodzę za nos.
On nie może mi podskoczyć pod względem kulinarnym, bo o byle co ja zaraz mówię, "żeby sobie jego paskudne jedzenie wcisnął w ..., a ja na obiad zjem kebaba." Tak dobrze go wytresowałam, jak Wasze koty Was.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 9 czerwca 2016, o 14:00

Oooo proszę, chyba trzeba będzie wprowadzić kulinarne tygodnie tematyczne i będziemy się mogły umawiać, że w tym tygodniu robimy kalafiora pod różnymi postaciami [i dzielimy się przepisami], a w kolejnym inne sezonowe warzywa i owoce. :shades:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 9 czerwca 2016, o 16:14

Też miałam dzisiaj kalafiora i brokuła z jajem sadzonym :evillaugh:
Dziewczyny, mam pytanie :hyhy: Co można do żarcia zrobić na imprezę. Chodzi mi o jakiś konkret typu: udka, pałki z piekarnika (ale nie chcę tego robić bo przeważnie bratowa robi na takie imprezy rodzinne) i jakieś przekąski. Jakąś mam pustkę w głowie :disgust: Tylko raczej nie jakieś faszerowane papryki itp. :hyhy: Wiem, wybredna jestem, ale może coś podrzucicie nowego :evillaugh:

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 9 czerwca 2016, o 16:19

Lore kurczak pieczony w pomidorach, czosnku i ziołach?
polędwiczki ze świnki w przyprawie 5 smaków zapiekane?
żeberka na orientalnie?
Kurczak w ananasach i porach?

nie mam dostępu teraz do przepisów, ale daj znać czy coś Cię zainteresowało to podam szczegóły ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 10210
Dołączył(a): 25 listopada 2014, o 21:14
Lokalizacja: biblioteka
Ulubiona autorka/autor: hm...

Post przez KatiaBlue » 9 czerwca 2016, o 18:50

U impreza się szykuje ;)
Niestety nie mam żadnych pomysłów :mysli:

Jak tam kalafiorki, dziewczyny?

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 9 czerwca 2016, o 19:13

Ja się wyłamałam z klubu kalafiorowego. Pomidorówka z ryżem.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 10210
Dołączył(a): 25 listopada 2014, o 21:14
Lokalizacja: biblioteka
Ulubiona autorka/autor: hm...

Post przez KatiaBlue » 9 czerwca 2016, o 19:16

:speachless2: no jak to?
Ja się pochwale ze mój pyszny

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 9 czerwca 2016, o 19:18

Niestety, nie było kalafiora w sklepie koło domu, a nigdzie dalej mój F. nie leciał.
Co ma wisieć, nie utonie, to kalafior może być kiedyś indziej.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 10210
Dołączył(a): 25 listopada 2014, o 21:14
Lokalizacja: biblioteka
Ulubiona autorka/autor: hm...

Post przez KatiaBlue » 9 czerwca 2016, o 19:21

Pomidorowa tez dobra. Wczoraj miałam, ale z makaronem.

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 9 czerwca 2016, o 19:33

wiedzmaSol napisał(a):Lore kurczak pieczony w pomidorach, czosnku i ziołach?
polędwiczki ze świnki w przyprawie 5 smaków zapiekane?
żeberka na orientalnie?
Kurczak w ananasach i porach?

nie mam dostępu teraz do przepisów, ale daj znać czy coś Cię zainteresowało to podam szczegóły ;)

Sama nie wiem co ja chcę :evillaugh: Całe kurczaki to sobie odpuszczę, bo to bardziej ma być parapetówka tyle, że dla rodziny niż jakiś wielki obiad ;-) Zresztą ma być tylko bracik z familią i mamuśka :P

Avatar użytkownika
 
Posty: 3879
Dołączył(a): 28 grudnia 2015, o 10:41
Lokalizacja: Tarnów
Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 9 czerwca 2016, o 20:08

To ja jutro kupię kalafiorka.

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 13 czerwca 2016, o 09:12

nowy tydzień, nowe inspiracje.
Kalafiorowa zrobiona, teraz polecam młodą kapustkę zasmażaną.
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 13 czerwca 2016, o 12:34

Mam, mam zasmażaną kapustę [póki co podduszoną, ale bez zasmażki]. Zrobiłam ją zupełnie nadprogramowo, bo została mi kapusta z gołąbków. I oczywiście kapustę zawekowałam, bo na razie musimy zjeść gołąbki. A pyszne wyszły, dodałam odrobinę ryżu, przełożyłam talarkami marchewki i zrobiłam sos pomidorowy. A tę zawekowaną kapustę zostawię sobie na potem [na duuuużo potem], kiedy nie będzie już młodej kapusty.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 13 czerwca 2016, o 18:49

Kapustkę miałam w ubiegłym tygodniu :)
Kalafior polecam jeszcze w cieście naleśnikowym :)

Co mogę zrobić z kopru? Zamrozić, ususzyć i co jeszcze. :niepewny:
Dostałam dziś od sąsiadki i odebrałam całą michę :facepalm:
CAM00076.jpg

Miałam zajęcie na pierwszą połowę meczu :evillaugh:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 13 czerwca 2016, o 21:14

Kalafiorowe kotlety również są świetne :wink:
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 13 czerwca 2016, o 21:40

Kawo, a co to?

Avatar użytkownika
 
Posty: 31295
Dołączył(a): 8 listopada 2012, o 22:17
Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 13 czerwca 2016, o 23:32

Mniej więcej coś takiego: http://www.eatgreen.pl/2014/04/kotlecik ... 18mDqJggVY - tylko że były z dodatkiem pasty węgierskiej, czyli wyszły całkiem ostre.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot


"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 14 czerwca 2016, o 06:34

Ta pasta to całkiem niezły pomysł, bo kalafior sam z siebie ma mało wyrazisty smak. Chyba spróbuję zaserwować dzieciakom :) Dzięki, Kawo :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 14 czerwca 2016, o 08:38

Duz a w tym cieście to jest jakiś przepis?
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 14 czerwca 2016, o 08:41

Fajne te kotleciki, może zrobię w tym tygodniu. :mysli:

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 14 czerwca 2016, o 09:06

tylko dobrze dopraw, bo mdłe wychodzą, kalafior jest słodkawy.
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 14 czerwca 2016, o 09:10

A jakbym je zrobiła z sosem tzatziki? To może czosnek by trochę wyostrzył smak. :mysli:

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 14 czerwca 2016, o 09:14

Ten sos to też dobry pomysł hmmm

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 14 czerwca 2016, o 09:16

Ostatnio dodaję go prawie do wszystkiego. :hyhy:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość