Based on an original new story by J.K. Rowling, Jack Thorne and John Tiffany, Harry Potter and the Cursed Child, a new play by Jack Thorne, is the first official Harry Potter story to be presented on stage. It will receive its world premiere in London’s West End on 30th July 2016
It was always difficult being Harry Potter and it isn’t much easier now that he is an overworked employee of the Ministry of Magic, a husband, and father of three school-age children.
While Harry grapples with a past that refuses to stay where it belongs, his youngest son Albus must struggle with the weight of a family legacy he never wanted. As past and present fuse ominously, both father and son learn the uncomfortable truth: sometimes darkness comes from unexpected places.
July 31st 2016 by Little Brown UK
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.” “Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu. Denis Diderot
"If you want it enough, you can always get a second chance." MM * “I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM * Zamienię sen na czytanie.
Nie wiem czy już się takiego pojawiło na forum, ale znalazłam na fejsiku: 'Harry Potter i Przeklęte Dziecko' *SPOILERY*
Spoiler:
Pierwsza część: * Cała historia opiera się na używaniu zmieniacza czasu. Album Severus ma złe stosunki ze swoim ojcem - Harrym - i postanawia użyć magicznego przedmiotu, aby uratować Cedrica Diggory'ego przed śmiercią. * Przedstawienie zaczyna się w momencie przydziału do Domów Hogwartu. Albus i Scorpius trafiają do Slytherinu (ku przerażeniu Rose), natomiast Rose trafia do Gryffindoru. * Album i Scorpius stają się najlepszymi przyjaciółmi * W pewnym momencie do Harry'ego przychodzi Amos Diggory z propozycją, aby użyć zmieniacza czasu w celu uratowania Cedrica (który notabene zmarł ponad 20 lat temu). * Harry'ego po 19 latach przerwy znowu zaczynać boleć blizna. Ma przebłysk wspomnienia, kiedy po raz pierwszy spotkał Hagrida i dowiedział się, że jest czarodziejem. * W międzyczasie Albus i Scorpius dowiadują się o planie Amosa i sami podejmują przedsięwzięcie, aby wykraść zmieniacz czasu i uratować Cedrica. Prowadzi to do tego, że Scorpius używa Eliksiru Wielosokowego, aby wyglądać jak Ron. Chłopcy ostatecznie zdobywają zmieniacz czasu. * Podczas podróży w czasie chłopcy mieszają tak, że Ron i Hermiona nigdy się nie spotykają, wobec czego nie są razem, nie mają dzieci, a więc ich latorośle, włączając w to Rose, nie istnieją. * Akcja nie dzieje się w ciągu jednego roku, ale są przeskoki - aż do czwartego roku nauki w Hogwarcie. Kulminacja akcji ze zmieniaczem czasu odbywa się właśnie na czwartym roku * Złość Albusa na Harry'ego jest spowodowana (albo spotęgowana) faktem, że ten pierwszy trafił do Slytherinu i przez to jest wyrzutkiem. Podczas jednej kłótni Albus mówi, że wolałby, żeby Harry nie był jego ojcem, natomiast Harry, że nie chciałby, żeby to Albus był jego synem * Użyty zmieniacz czasu prawdopodobnie jest nielegalny i zostaje znaleziony u Teodora Notta * Sporą rolę odgrywa Delphinus, siostrzenica Amosa (Delphi za pomocą Eliksiru Wielosokowego przemieniła się w Hermionę, ale ostatecznie nie przenosiła się w czasie) * Chłopcy, przenosząc się do pierwszego zadania Turnieju Trójmagicznego (tego za czasów Harry'ego), doprowadzają, że Cedric przegrywa zadanie. Następnie wracają do teraźniejszości, zostają znalezieni w Zakazanym Lesie przez Harry'ego, Ginny i Minervę. Bohaterowie faktycznie namieszali tak, że Ron i Hermiona nie są małżeństwem, a ponadto aktualnie (w tej zmienionej teraźniejszości) Hermiona uczy Obrony Przed Czarną Magią, Ron jest mężem Padmy Patil, a Albus jest w Gryffindorze * Chłopcy ponownie decydują się na użycie zmieniacza czasu i trafiają do drugiego zadania Turnieju Trójmagicznego. Z ich "pomocą" Cedric znów ponosi porażkę * Do teraźniejszości po drugim użyciu zmieniacza czasu wraca tylko Scorpius. Chwilę później do chłopca podchodzi Umridge, która oznajmia mu, że świętują Dzień Voldemorta. Okazuje się, że Harry zmarł 20 lat temu, a co za tym idzie - Albus nie istnieje * Hermiona jest Ministrem Magii * Harry pracuje w Departamencie Przestrzegania Prawa * James Jr. i Lily trafiają do Gryffindoru * Na trzecim roku umiera matka Scorpiusa - Astoria * Rose na drugim roku zostaje przyjęta do drużyny quidditcha na pozycji ściagającej Druga część: * Akcja zaczyna się w momencie, w którym zakończyła się w pierwszej części. Przedstawiona została rozmowa Umbridge i Scorpiusa, w której kobieta wyraziła zniesmaczenie zainteresowaniem chłopca Harrym i Bitwą o Hogwart. Pamiętajcie, że wszystko odbywa się teraz po drugiej podróży w czasie! * Scorpius ma wyrzuty do ojca – Draco – o to, że tamten wspomagał Voldemorta * Snape żyje i to do niego Scorpius zwrócił się o pomoc. Severus na początku nie chciał wierzyć, ale kiedy chłopak wspomniał o jego miłości do Lily, zmienia zdanie * Cedric także żyje, a ponadto jest Śmierciożercą. Zabił Neville’a przez co tamten nie mógł unicestwić Nagini * Scorpius za pomocą Snape’a, Hermiony i Rona odkręca wszystko tak, że udaje się wrócić do prawdziwego wymiaru * W prawdziwym wymiarze istnieje już także Albus * Okazuje się, że Scorpius zgubił zmieniacz czasu, będąc nad jeziorem * Między Harrym i Albusem nadal wyczuwalny jest chłód, jednak gdy chłopiec dostaje potwierdzenie od ojca, że bardzo się o niego martwił, przepaść minimalnie się pomniejsza * Zostaje przedstawiony sen Harry’ego: Petunia odwiedza grób rodziców chłopaka. Harry pyta, skąd na grobie jest tyle kwiatów, skoro mówiła mu, że jego rodzice nie mieli żadnych przyjaciół. Nagle pojawia się Albus, który wyglądał jak Voldemort. Harry’ego zaczyna boleć blizna i wtedy się budzi * Cały sen Harry potraktował jako przepowiednię i uświadomił sobie, że Albus nadal jest w tarapatach * Akcja w dormitorium Ślizgonów: Albus i Scorpius postanawiają zniszczyć zmieniacz czasu. Powiadamiają o tym Delphie, która zabiera ze sobą przedmiot. Chłopcy zauważają na ręku dziewczyny dziwny tatuaż * Okazuje się, że Delphie wcale nie jest rodziną Amosa, ale jest córką Voldemorta Zmiana akcji * W pokoju Delphie Harry na ścianach znajduje przepowiednię dotyczącą ojca i dziecka – myśli, że chodzi o niego i Albusa * Delphie torturuje Scorpiusa za pomocą Crucio, aby przeniósł się z nią ponownie w czasie i uratował Cedrica podczas ostatniego zadania Turnieju Trójmagicznego * Bohaterowie (cała trójka) faktycznie przenoszą się w czasie. Pojawia się Cedric i ratuje Albusa przed gniewną Delphie, myśląc, że to część turniejowego zadania. Albus mówi mu, żeby dalej kontynuował zadanie i że Amos bardzo go kocha (ponoć wzruszająca scena) * Po szamotaninie Scorpiusa i Delphie postacie zostają uwięzione w czasoprzestrzeni i same nie wiedzą, gdzie się znajdują * Albus i Scorpius dowiadują się od mugola, że jest rok 1981 – 24 godziny przed śmiercią Lily i Jamesa Potterów * Chłopcy próbują wysłać za pomocą kocyka z dzieciństwa Harry'ego wiadomość do rzeczywistego wymiaru, aby Harry im pomógł (przypuszczają, że Delphie chce zabić małego Pottera). Ku zdumieniu wszystkich, wiadomość dociera do Pottera i wraz z Ginny i Draco udają się na pomoc. Używają do tego zmieniacza czasu Draco, który jak się okazuje, takowy posiadał (od Teodora Notta) * Harry wpada na pomysł, aby przeistoczyć się w Voldemorta i tym sposobem zwabić Delphie * Delphie wcale nie chciała zabić małego Harry'ego, ale ostrzec Voldemorta, aby nie próbował tego robić, ponieważ ten czyn ostatecznie doprowadzi do jego klęski * Okazuje się, że matką Delphie jest Bellatrix, która urodziła ją na kilka miesięcy przed Bitwą o Hogwart * Dochodzi do walki między Delphie, Albusem i Harrym, z której zwycięsko wychodzi ojciec z synem. Na koniec Delphie wyjawia, że chciała się tylko spotkać z ojcem. Dziewczyna trafia do Azkabanu * Na koniec słychać krzyki James i Lily; Harry na własne oczy widzi śmierć rodziców * Scorpius oświadcza się Rose (nie padło bezpośrednio "tak", ale wszystko wskazuje, że tak właśnie się stanie) * W końcowej scenie Harry oświadcza Albusowi, że będzie lepszym ojcem. Mężczyźni patrzą w dal i zgodnie stwierdzają, że zapowiada się piękny dzień
Nie zaglądałam do środka, ale może to jest chybione?
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu. Denis Diderot
"If you want it enough, you can always get a second chance." MM * “I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM * Zamienię sen na czytanie.
też nie lubię ff o nowym pokoleniu. A to wygląda jak marny ff...
KatiaBlue napisał(a):Nie wiem skąd dziewczyna z tego funpage'a miala takie informacje... Oby się okazało, ze to jakiś marny żart
oby! ale obawiam się że to prawda, może nie wszystko ale część zapewne tak. Masakra. I dokładając do tego czarną Hermionę nie naprawdę, za co? dlaczego ktoś to zrobił Potterowi?
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.
Na mirrielu też chyba o tym trwa dyskusja, choć nie czytałam dokładnie. Ja tam nie chcę z takim czymś mieć nic wspólnego. Jest wiele fajniejszych fanfików, które by mogli sobie wydawać, jeśli tak bardzo chcą. Choć sztuki na ich podstawie raczej by nie zrobili Ale w sumie tamte spoilery wcale nie brzmią lepiej, więc kto tam wie.
na mirriela nie będę zaglądać bo no cóż, nie czuję się związana emocjonalnie z użyszkodniczkami tamtego forum jedynie ff od nich mogę czytać i tyle.
jeszcze nie wiem co zrobię, ale kurczę. To naprawdę jest fanfic - napisane przez kogoś innego na podstawie Rowling i z jej bohaterami. FF jak malowany. Mogliby Szczura wystawić a nie takie o
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.
Szczura to nie wiem. Do wystawiania nic poznanego mi się nie kojarzy, a co dopiero takie farmazony
Ja na mirrielu czytuję i liczę na dostęp do Lasu Zakazanego Ale wczoraj znalazłam gdzie indziej jeden ff, na którym mi zależało, a którego rozdziały podobno tam są zamieszczane. Więc teraz w zasadzie mi to lotto