Teraz jest 23 listopada 2024, o 21:26

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 23 maja 2016, o 11:59

podpatrzyłam to na blogu Kasi Tusk :hyhy:

Avatar użytkownika
 
Posty: 33018
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 15:02
Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 23 maja 2016, o 14:11

joakar4 napisał(a):U nas mizeria tylko z jogurtem.

wiedzmaSol napisał(a):piszę śmietana ale i tak zawsze jak robimy to z jogurtem ;)

Nie cierpię jogurtu.
Do mizerii musi być dla mnie polska śmietana (prawdziwa polska, "przyjechana" z Polski), która nie zawsze jest dostępna w polskim sklepie, więc jak nie ma, to mam mizerię z olejem, w którym są zioła. Takie gotowe paczki mieszanek ziołowych np. Knorra, do robienia sosów. Najbardziej pasuje mi koperkowy.
Niemiecka kwaśna śmietana jest o wiele za kwaśna, a ich słodka, to w ogóle śmiech na sali. Niemcy się powinni skupić na robieniu samochodów, a śmietanę powinni tylko sprowadzać.
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 23 maja 2016, o 15:25

Dziś u mnie gulasz, wczoraj zrobiłam cały garnek i na dziś jeszcze mamy, plus kasza gryczana :)

A z zup, to stanowczo u mnie króluje pomidorowa, ostatnie dwa tygodnie to chyba tylko pomidorową jedliśmy :rotfl: A przynajmniej 4 razy w tygodniu :rotfl:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 24 maja 2016, o 11:01

ukisiłam wczoraj ogórki , trzymać kciuki :smile:
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 24 maja 2016, o 11:41

Okej, trzymamy.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6741
Dołączył(a): 13 lutego 2014, o 09:54
Ulubiona autorka/autor: Krentz

Post przez szuwarek » 2 czerwca 2016, o 19:33

muszę zrobić jakieś coś na garden party. Nie chcę klasycznie sałatki ani mięska na grilla. Myslałam o faszerowanych muszlach z makaronu, albo czyms takim , szybkim, łatwym i ciekawym POMOŻECIE?
ale skarżysz się czy chwalisz - bo nie wiem jak reagować

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 2 czerwca 2016, o 20:02

a faszerowaną paprykę lubią? Serkiem można, ricottą np.
no i mój osobisty hit z zeszłego roku. Sałatka taka - pomidory pokrojone w ćwiartki lub ósemki, można wcześniej obrać ze skóry, posiekana cebulka i sos uwaga - mieszanka keczupu i miodu plus sól. Robi się to piorunem, bo jak rozumiem na szybkości zależy, a gościom gały wychodzą, bo niby coś zwykłego a takie inne. Można podsypać to bazylią i/lub doostrzyć cayenne ;)
Druga przystawka na zimno - sałatę rzymską bierzesz, układasz listki, w to wsadzasz ricottę doprawioną ziołami/pieprzem z solą, jak kto woli. Na to kładziesz po paseczku awokado i łososia wędzonego.

Nie wiem czy coś się przyda a może a nuż widelec tak ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 6741
Dołączył(a): 13 lutego 2014, o 09:54
Ulubiona autorka/autor: Krentz

Post przez szuwarek » 2 czerwca 2016, o 20:07

zapisałam, dzięki.
Czas jest ważny bo o 14 wracamy z zawodów dziewczynek a o 16 na imprezę. a rano następnego dnia urodziny Laury, więc też w biegu ...
ale skarżysz się czy chwalisz - bo nie wiem jak reagować

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 2 czerwca 2016, o 20:12

no tak to trzeba się spieszyć.

na ciepło też coś trzeba? Bo mam fajną metodę na zapiekane tortelini
daje się wymieszane ugotowane tortelini, suszone pomidory, awokado i fetę. Najlepiej tą oliwą z pomidorów to zalać, wymieszać, dodać ulubionych przypraw i zapiec, standardowo 180 stopni do zrumienienia. Można odgrzewać ;) nie traci ani na smaku ani na wyglądzie.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 2 czerwca 2016, o 21:11

a np.grillowana kaszanka,najlepiej taka w cienkim jelitku.Można samoszielnie,można też włożyć ja do aluminiowych foremek,obłożyć pokrojona papryką,czosnkiem przeciśniętym przez praskę lub plasterkami nowej cebulki,doprawić ulubionymi przyprawami,ewentualnie posypać jakims serkiem żółtym i zawinąc to w folię i zapiec.w zeszłym roku robiłam też miesznkę jarzyn co tam akurat miałam pod ręką albo na działce.Wrzucałam jarzyny(cukinia,pomidory,młode ziemniaczki,ceculkę,paprykę itp) do folii aluminiowej (robiłam z niej rodzaj koperty),doprawiałam i wrzucałam na grilla

poza tym zawsze można na szybko zrobic jakąs sałatkę owocową chociażby schłodzonego arbuza podawać z truskawkami i miętą,ewentualnie dorzucic do tego np.lody waniliowe
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 6741
Dołączył(a): 13 lutego 2014, o 09:54
Ulubiona autorka/autor: Krentz

Post przez szuwarek » 2 czerwca 2016, o 21:41

Fajny pomysł. Tylko to ja idę w gości i trudno by mi było to targać... Ale też zapisałam.
ale skarżysz się czy chwalisz - bo nie wiem jak reagować

Avatar użytkownika
 
Posty: 3879
Dołączył(a): 28 grudnia 2015, o 10:41
Lokalizacja: Tarnów
Ulubiona autorka/autor: Gabriel Garcia Marquez

Post przez Szczypta_Kasi » 2 czerwca 2016, o 22:42

Ja mam ekspresową sałatkę smakuje prawie wszystkim i jest nietypowa.
Brokuła blanszuję, dzielę na małe różyczki dodaję fetę pokrojoną w kostkę i wszystko posypuję uprażonymi na oliwie płatkami migdałów. Niczym więcej się tego nie przyprawia a jest rewelacyjne.

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 2 czerwca 2016, o 23:47

U mnie jest wersja z prazonym slonecznikiem ;)
Reszta tak samo ;)
Robi szał.

Szuwarku na wnosne dobre są młode ziemniaczki obgotowane zawiniete w paseczek boczku z dodatkiem jakiegoś zioła i potem to na grill na 10 minut ;) i do dzioba :D
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 3 czerwca 2016, o 07:50

A ja wczoraj za późno wróciłam, żeby ćwiczyć to powymyślałam obiad.
No i wyszło mi coś takiego
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 3 czerwca 2016, o 10:11

Wygląda apetycznie i praktycznie, bo potem masz tylko jedną michę do umycia. :wink: A co wrzuciłaś do środka?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 3 czerwca 2016, o 10:16

sałata
pomidorek
ziemniaki
podsmażona kiełbaska
ziemniaki
ogórki
cebula i jajko
chłopu az się uszy trzęsły i nawet mi zostało, to sobie zabrałam do roboty
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 21199
Dołączył(a): 7 października 2013, o 18:13
Ulubiona autorka/autor: brak ulubionej

Post przez klarek » 3 czerwca 2016, o 10:17

Bez niczego do polania?

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 3 czerwca 2016, o 10:54

na jajkach jest tycia majonezu i to tyle
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 3 czerwca 2016, o 14:48

Fajna sałatka :-D

Co do grilla to może jakieś koreczki albo szaszłyki? :)

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 5 czerwca 2016, o 23:01

a ja dziś zrobiłam młodą kapustę duszona z cebulka i podałam z makaronem(nie chciało mi sie stać w kuchni,a takie gotowanie to ok.pól godziny roboty).Oczywiście mój sobie danie uatrakcyjnił,przez dodanie do tego kiełbasy smażonej,pomidora i świeżego szczypiorkuJja wolałam wersje mniej kaloryczną
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 6 czerwca 2016, o 08:04

oj Ewciu, mniam
ja zrobiłam skrzydełka w miodzie, placki z cukinii z sosem pomidorowy,. duszona szynkę z sosem pieczarkowym i ziemniakami, do tego był koktajl truskawkowy i ciasto z truskawkami.
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 6 czerwca 2016, o 15:23

Też miałam w weekend skrzydełka, zrobiłam więcej i wrzuciłam do zamrażalnika. Podobnie zrobiłam z pałeczkami. Jak chłop wróci z pracy i nie będzie nic innego na obiad to sobie wyciągnie i odgrzeje w mikrofali. :)
Dziś marzy mi się jednak jakaś zupa, mam jeszcze kalafior. Może więc jakaś zupa kalafiorowa hmm albo może pieczarkowa, bo też mam kilka ładnych pieczarek odłożonych :mysli:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 7 czerwca 2016, o 07:16

Ja mam rosół, zapomniałam napisać. Gotuje co niedziele bo w tygodniu jem w pracy.
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 7 czerwca 2016, o 07:43

Kalafiorową wczoraj zrobiłam, a parę dni temu ugotowałam pyszną zupę z młodych marchewek podduszonych na masełku. Mniam, paluszki lizać.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 40270
Dołączył(a): 17 października 2011, o 13:59
Lokalizacja: Tam gdzie Niebo z Piekłem się łaczy
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 7 czerwca 2016, o 07:55

Jak sie gotuję taka zupę?
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości